Wat Kost 2 Weken Kamperen: Budgettips & Kostenoverzicht

Kamperen is voor veel mensen een ideale manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en dichter bij de natuur te komen. Als je overweegt om twee weken lang het avontuur op te zoeken in een tent of caravan, vraag je je waarschijnlijk af wat dat gaat kosten. Het is slim om dit van tevoren goed uit te zoeken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De kosten van twee weken kamperen kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de bestemming, het type camping en jouw persoonlijke behoeften. Gemiddeld genomen moet je rekening houden met uitgaven voor de campingplaats, reiskosten, voeding en eventuele extra activiteiten. Daarnaast speelt ook het comfortniveau dat je wenst een rol; wil je bijvoorbeeld een plek met stroomaansluiting of kies je voor wildkamperen?

Bij het plannen van mijn kampeertrip maak ik altijd eerst een inschatting van de basiskosten: huurprijs voor de standplaats of prijs per nacht als ik met eigen tent ga. Vervolgens tel ik hier reis- en brandstofkosten bij op, plus een dagbudget voor eten en drinken. Vergeet ook niet extra’s zoals entreegelden voor parken of musea mee te nemen in je budgettering. Door al deze zaken op een rijtje te zetten krijg ik een helder beeld van wat twee weken kamperen mij zal gaan kosten.

Wat kost 2 weken kamperen?

Kamperen is voor velen de ultieme manier om te ontspannen en te genieten van de natuur. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten die komen kijken bij twee weken kamperen? Het hangt sterk af van je voorkeuren: ga je voor een basic tent of kies je toch voor die luxe camper? Ik neem je mee door de verschillende factoren die de kosten beïnvloeden.

Allereerst, de verblijfskosten variëren enorm. Staangeld op campings kan uiteenlopen van ongeveer €15 tot wel €50 per nacht, afhankelijk van locatie en faciliteiten. Voor twee weken zou dit kunnen betekenen dat alleen al aan staanplaats tussen €210 en €700 kwijt bent.

Verblijfstype Kosten per nacht Totaal 14 nachten
Basic camping €15 €210
Luxe camping €50 €700

Naast het staangeld zijn er ook andere uitgaven waar je rekening mee moet houden:

 • Reiskosten naar bestemming kunnen aantikken, zeker met huidige brandstofprijzen.
 • Eten en drinken moeten ook niet vergeten worden; thuis eet je immers ook.
 • Activiteiten in de omgeving, denk aan musea bezoeken of pretpark tickets, zetten eveneens druk op het budget.
 • Vergeet ook niet mogelijke huurkosten voor een caravan of camper als je geen eigen kampeermiddel hebt.

Eten is vaak een verrassend grote kostenpost. Zelf koken bespaart veel maar af en toe lekker uit eten gaan hoort erbij. Gemiddeld zou ik rekenen op zo’n €10 tot €20 per persoon per dag aan boodschappen.

Voor activiteiten geldt: hoe meer avontuurlijk ingesteld, hoe hoger waarschijnlijk het prijskaartje. Toegangskaarten voor parken of attracties variëren sterk maar reserveer hier toch makkelijk een paar honderd euro voor gedurende twee weken.

Nu vraag je misschien af “Maar wat als ik besluit helemaal back-to-basics te gaan?” Goede vraag! Wildkamperen is in sommige landen toegestaan en kan gratis zijn (let wel goed op lokale regels!). In dit geval heb je alleen kosten voor voedsel, reis en activiteiten – mits je alle benodigde kampeeruitrusting al bezit natuurlijk.

Dus laten we zeggen dat ik kies voor een gemiddelde camping met redelijke faciliteiten én ik doe zuinig aan met extraatjes zoals etentjes buiten de tent. Dan zou mijn budgetindicatie er ongeveer zo uitzien:

 • Verblijf: rond de €450
 • Reis: laten we gokken op ongeveer €150 (afhankelijk van afstand)
 • Eten & drinken: circa €280
 • Activiteiten: zo’n€200

Dat brengt mijn schatting dus op ongeveer €1080 totaal voor twee weken kamperen – een prachtige tijd inbegrepen!

Accommodatiekosten

Tijdens het plannen van een kampeervakantie is het essentieel om naar de accommodatiekosten te kijken. Deze kosten kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van de keuzes die je maakt. Ga je bijvoorbeeld voor een eenvoudige tent, huur je een caravan of kies je toch voor die luxe glampingtent? Ik geef hieronder verschillende mogelijkheden en wat ze gemiddeld kunnen kosten.

 • Eenvoudige campingplaats: Voor een plek waar je met eigen tent of caravan kunt staan betaal je gemiddeld tussen de €15 en €30 per nacht.
 • Caravan of camper huren: Dit kost ongeveer €50 tot €100 per nacht, afhankelijk van het model en de uitrusting.
 • Glamping: Luxe kamperen kan al snel oplopen tot boven de €100 per nacht.
Type Accommodatie Gemiddelde Kosten Per Nacht Totale Kosten Voor 2 Weken
Campingplaats €15-30 €210-420
Gehuurde Caravan €50-100 €700-1400
Glamping >€100 >€1400

Het seizoen speelt ook een significante rol in deze prijzen; hoogseizoen betekent vaak hogere kosten. Verder zijn er campings die extra faciliteiten bieden zoals zwembaden, animatieteams en sportvelden. Die kunnen zowel inclusief als tegen additionele betaling zijn.

Naast de huurprijs moet ik ook rekening houden met borgsommen en schoonmaakkosten vooral wanneer ik iets huur. Dit varieert sterk maar meestal ligt dit tussen de €50 en €150. Het is dus slim om dit op voorhand goed te checkeren bij de aanbieder.

Tot slot kan ik besparen door zelfvoorzienend te zijn – denk aan zonne-douches of eigen kookgerei – dat verlaagt mijn afhankelijkheid van faciliteiten ter plaatse waardoor mijn uitgaven dalen. Mijn tip: vergelijk prijzen online en lees ervaringen van anderen om zo tot de beste deal te komen voor jouw perfecte kampeerervaring!

Kosten voor vervoer

Als je twee weken gaat kamperen, zijn de kosten voor vervoer niet te negeren. Afhankelijk van hoe ver je reisbestemming is en welk type vervoer je kiest, kunnen deze kosten behoorlijk variëren. Laten we eens kijken naar de verschillende aspecten die een rol spelen bij het budgetteren voor transport.

Met de auto op pad

Veel kampeerders kiezen ervoor om met de eigen auto te gaan. Dit biedt vrijheid en flexibiliteit maar brengt ook bepaalde kosten met zich mee:

 • Brandstof: De prijs hiervan kan schommelen dus het’s slim om een inschatting te maken gebaseerd op actuele brandstofprijzen.
 • Onderhoud: Controleer of jouw auto een beurt nodig heeft voor of na de trip om onverwachte uitgaven te voorkomen.
 • Tolwegen en -bruggen: Vooral in het buitenland kun je hiermee geconfronteerd worden.

Een ruwe schatting van brandstofkosten kun je maken door het aantal kilometers naar jouw bestemming en terug te vermenigvuldigen met het verbruik per kilometer van jouw auto en de huidige brandstofprijs.

Alternatieven als carpooling of openbaar vervoer

Soms kies ik persoonlijk voor carpooling via platforms zoals BlaBlaCar. Het kan goedkoper zijn dan zelf rijden, vooral als ik alleen reis. Openbaar vervoer heeft z’n eigen tariefstructuur – denk aan treinpassen of buskaartjes die soms voordelig kunnen uitpakken, zeker als er kortingen zijn voor bijvoorbeeld jongeren of senioren.

Vervoerswijze Geschatte Kosten
Eigen auto €150 – €300
Carpooling €50 – €100
Openbaar vervoer €75 – €200

Huurauto’s en campers

Een andere mogelijkheid is het huren van een auto of camper. Hierbij komen naast huurkosten ook borg en verzekeringskosten kijken. Vergeet niet dat camperhuur vaak duurder is dan een gewone auto vanwege grootte en uitrusting.

Tip: Vergelijk altijd prijzen online en check eventuele aanbiedingen!

Door slim te plannen kun je op transport flink besparen; zo blijft er meer over voor leuke activiteiten tijdens het kamperen! Denk eraan dat sommige campings ook transfer services aanbieden wat handig kan zijn als ze afgelegen liggen.

Mijn advies is altijd: doe gedegen onderzoek naar alle mogelijke transportopties voordat je boekt. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan qua budget én draagt dit bij aan een relaxtere vakantieervaring!

Maaltijdkosten

Bij het plannen van een kampeertrip voor twee weken spelen maaltijdkosten een belangrijke rol. Ik ga ervan uit dat je zelf gaat koken op de camping, wat aanzienlijk goedkoper kan zijn dan elke dag uit eten gaan. Laten we eens kijken hoeveel je kwijt bent aan boodschappen.

Een eenvoudige regel die ik volg is het budgetteren van ongeveer €5 tot €10 per persoon per maaltijd. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van hoe luxe of eenvoudig je wilt eten. Hier is een schatting:

 • Ontbijt: €3 – €5
 • Lunch: €4 – €6
 • Diner: €6 – €9

Als we dit optellen voor één persoon kom je dus op een dagbudget van ongeveer €13 tot €20 uit.

Maaltijd Kosten (min) Kosten (max)
Ontbijt €3 €5
Lunch €4 €6
Diner €6 €9
Totaal per dag €13 €20

Voor twee personen gedurende twee weken zou dat neerkomen op:

 • Minimum: 2 personen x 14 dagen x €13 = €364
 • Maximum: 2 personen x 14 dagen x €20 = €560

Het is verstandig om ook wat extra geld te reserveren voor tussendoortjes en drankjes. Stel hier bijvoorbeeld nog eens zo’n extra euro of twee per dag voor beschikbaar.

Bedenk wel dat deze kostenpost enorm kan verschillen door te kiezen voor lokale productaanbiedingen of door in bulk te kopen, wat vaak voordelig kan zijn bij langere kampeertrips zoals deze. Door slim in te kopen kun je de kosten drukken zonder in te leveren op smaak of variatie.

Tot slot, denk eraan om soms een maaltijd te vervangen door iets simpels als brood met beleg als lunch, dit kan zowel tijd besparen als geld schelen. Het draait allemaal om balans vinden tussen budget en comfort tijdens jouw kampeervakantie!

Activiteiten en bezienswaardigheden

Twee weken kamperen biedt de perfecte gelegenheid om te genieten van een breed scala aan activiteiten en bezienswaardigheden. Afhankelijk van de locatie waar je verblijft, kunnen deze variëren van natuurexpedities tot culturele uitstapjes.

 • Wandelen of fietsen door nationale parken
 • Lokale markten bezoeken voor ambachtelijke producten
 • Historische monumenten en kastelen ontdekken

Bij het plannen van mijn kampeertrip zorg ik altijd dat ik research doe naar de lokale attracties. Het loont om te kijken of er kortingspassen beschikbaar zijn die toegang bieden tot meerdere bezienswaardigheden, wat aanzienlijk kan schelen in de kosten.

Attractie Gemiddelde Kosten (€) Opmerking
Nationaal Park 5 – 10 Per persoon inclusief parkeerkosten
Museum 10 – 15 Kortingen mogelijk met studentenpas
Kasteelbezoek 8 – 12 Vaak goedkoper voor kinderen

Avondactiviteiten zoals openluchtbioscopen of kleine concerten bij lokale campings voegen een extra dimensie toe aan de ervaring. Deze zijn vaak gratis of tegen een kleine vergoeding beschikbaar.

Ik raad altijd aan om ook eens iets nieuws te proberen. Tijdens mijn laatste kampeervakantie heb ik bijvoorbeeld voor het eerst gekayakt op een nabijgelegen meer. De verhuurprijs was redelijk, zo’n €20 per dag, en het bleek een onvergetelijke ervaring.

Ten slotte is socializen met medekampeerders niet te onderschatten; men krijgt vaak tips over verborgen pareltjes die niet in reisgidsen staan. Soms organiseren campings zelfs gezamenlijke barbecues of spelavonden – ideaal om nieuwe mensen te leren kennen zonder extra uitgaven!

Overige kosten

Bij het plannen van een kampeervakantie van twee weken is ’t belangrijk om alle kosten in overweging te nemen. Naast de evidente uitgaven zoals de campingplaats en reisverzekering zijn er altijd extra’s die je budget kunnen beïnvloeden. Hieronder valt bijvoorbeeld het vermaak op locatie.

Lokale attracties en excursies kunnen snel optellen, vooral als je met een gezin reist. Een dagtrip naar een pretpark of museum kan variëren van €20 tot €50 per persoon. En laten we ook de souvenirtjes niet vergeten! Hier is een klein overzicht:

Activiteit Kosten (per persoon)
Pretpark €30 – €60
Museumbezoek €10 – €20
Boottocht €15 – €40
Wandeltour met gids €25 – €50

Brandstofkosten zijn ook ’n factor om mee te wegen, afhankelijk van hoe ver je moet rijden en of je uitstapjes in de buurt plant. De prijzen aan de pomp fluctueren, maar stel dat je gemiddeld 1 euro per liter betaalt en jouw auto rijdt 1 op 15, dan zou voor elke 100 km ongeveer €6,67 aan brandstofkosten moeten incalculeren.

Eten en drinken op vakantie kost meer dan thuis. Zelfs als je zelf kookt op de camping kun je te maken krijgen met hogere prijzen in lokale supermarkten of speciaalzaken. Uit eten gaan is nog duurder; voor een simpel diner ben al snel tussen de €10 en €25 kwijt per maaltijd.

Laatste maar zeker niet onbelangrijk zijn mogelijke reparaties of vervangingen die nodig zijn bij equipmentpech. Denk hierbij aan kapotte tentstokken of lekkende luchtbedden waarvan je dacht dat ze nog prima waren toen ze vorig jaar werden opgeborgen.

Al deze factoren samen geven ’n indicatie dat kamperen weliswaar ’n relatief goedkope vakantieoptie kan zijn, maar toch ook verborgen kosten kent die kunnen optellen tot een aanzienlijke som geld bovenop jouw initiële budgettering.

Conclusie

Twee weken kamperen is een avontuur waarbij de kosten sterk kunnen variëren. Afhankelijk van je keuzes, kan het budgetvriendelijk of juist wat luxueuzer uitpakken. Ik heb gekeken naar verschillende aspecten die de prijs beïnvloeden en hieruit blijkt dat zelfvoorziening en voorbereiding key zijn om op de kosten te besparen.

Hieronder vind je een overzicht van gemiddelde kostenposten:

Kostenpost Gemiddelde Prijs
Campingplaats €15 – €35 per nacht
Eten en drinken €50 – €70 per week
Reis- en vervoerskosten Variabel
Activiteiten €10 – €25 per activiteit

Enkele tips om geld te besparen:

 • Kies voor een camping in het laagseizoen.
 • Bereid maaltijden zelf met lokale producten.
 • Ga na welke gratis activiteiten er in de buurt zijn.

De totale kosten hangen echt af van persoonlijke voorkeuren. Door slim te plannen en keuzes te maken die passen bij jouw budget, kun je genieten van twee heerlijke weken in de buitenlucht zonder dat je bankrekening daar al te veel onder lijdt.

Mijn advies is dan ook: stel een duidelijk budget vast, doe grondig onderzoek naar campings en mogelijke kortingen, en houd altijd een klein extraatje achter de hand voor onverwachte uitgaven. Zo ben ik altijd goed voorbereid op mijn kampeeravonturen!