Kosten Camperplaats Frankrijk: Wat Te Verwachten?

Als fervent kampeerder weet ik dat de kosten van camperplaatsen een belangrijk onderdeel vormen van de reisbudgettering, vooral in een populaire bestemming als Frankrijk. Het land biedt een rijke verscheidenheid aan plaatsen waar je met je camper terecht kunt, variërend van basic tot luxe voorzieningen. De prijzen kunnen net zo gevarieerd zijn als het landschap zelf, dus het is essentieel om te weten wat je kunt verwachten qua kosten voordat je op avontuur gaat.

Door mijn ervaring ben ik me gaan realiseren dat tarieven afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals locatie, voorzieningen en seizoen. Bijvoorbeeld, een staanplaats aan de Côte d’Azur zal in het hoogseizoen waarschijnlijk duurder uitvallen dan een plekje in het binnenland tijdens het laagseizoen. Daarnaast bieden sommige camperplaatsen extra’s zoals stroomaansluiting en WiFi, wat natuurlijk ook invloed heeft op de prijs.

Het is ook goed om te weten dat er diverse apps en websites zijn die helpen bij het vinden van geschikte en betaalbare camperplaatsen door heel Frankrijk. Deze digitale hulpmiddelen maken niet alleen het plannen gemakkelijker maar kunnen ook aanzienlijke besparingen opleveren door speciale deals of kortingen weer te geven die anders misschien over het hoofd gezien zouden worden.

Populaire camperplaatsen in Frankrijk

Frankrijk is een fantastisch land voor liefhebbers van campers. Met z’n diversiteit aan landschappen en culturen biedt het land voor iedereen wat wils. Een van de populairste camperplaatsen is gelegen in Normandië, bekend om zijn rijke geschiedenis en prachtige kustlijnen. Mensen komen hier samen om te genieten van de lokale keuken en de historische D-Day stranden.

Aan de zuidkust vind je de Franse Rivièra, waar luxe en natuur hand in hand gaan. Camperaars kunnen terecht op diverse plaatsen zoals bij Nice of Cannes waar men kan genieten van het mediterrane klimaat en uitzicht op azuurblauwe wateren. Het is geen verrassing dat deze regio vooral in de zomermaanden erg geliefd is.

De Franse Alpen trekken avontuurlijke reizigers die houden van wandelen en skiën. In plaatsjes als Chamonix worden camperplaatsen aangeboden met adembenemende uitzichten op besneeuwde bergtoppen. De zuivere lucht en rustgevende stilte zijn magisch, vooral buiten het hoogseizoen.

Verder naar het binnenland liggen schilderachtige dorpjes in de Provence, waar talloze camperplaatsen verscholen liggen tussen lavendelvelden en olijfgaarden. Deze plekken staan vaak vol met levensgenieters die komen voor de lokale wijnen en markten vol verse producten.

Ten slotte mag je Bretagne niet missen, met zijn ruige kustlijn en mystieke menhirs. Hier vind je camperplaatsen die perfect zijn voor wie geïnteresseerd is in Keltische geschiedenis of gewoon wil uitwaaien langs het strand.

Regio Attractie Bijzonderheid
Normandië D-Day stranden Historische betekenis
Franse Rivièra Nice, Cannes Luxe gecombineerd met prachtig natuurschoon
Franse Alpen Chamonix Wintersportparadijs
Provence Lavendelvelden, olijfgaarden Lokale wijnen & verse productmarkt
Bretagne Menhirs Keltische geschiedenis & ruige natuur

Dit slechts een greep uit wat Frankrijk te bieden heeft aan camperliefhebbers; er valt nog veel meer te ontdekken!

Gemiddelde kosten voor een camperplaats in Frankrijk

Bij het plannen van een camperreis door Frankrijk is het handig om te weten wat je ongeveer kwijt bent aan overnachtingskosten. In Frankrijk vind je een breed scala aan camperplaatsen, variërend van eenvoudige parkeerplekken tot luxe campings met alle voorzieningen.

 • Eenvoudige camperplaatsen: Vaak zijn deze gratis of vragen ze slechts een kleine vergoeding tussen de €0 en €10 per nacht. Deze plaatsen bieden minimale faciliteiten zoals een plek om te parkeren en soms een servicepunt voor water en afval.
 • Gemeentelijke camperplaatsen: Deze liggen meestal dicht bij dorps- of stadskernen en rekenen gemiddeld tussen de €5 en €15 per nacht. Ze hebben vaak net iets meer voorzieningen dan de basisplekken.
 • Privé-camperplaatsen en campings: Hier kunnen de prijzen uiteenlopen van €10 tot wel €50 per nacht, afhankelijk van locatie, seizoen en geboden faciliteiten zoals elektriciteit, sanitair, WiFi en recreatiemogelijkheden.

Hieronder vind je een tabel die de gemiddelde kosten weergeeft:

Type Camperplaats Kosten per Nacht
Eenvoudige plaats Gratis – €10
Gemeentelijke plaats €5 – €15
Privé/camping €10 – €50

Het loont zich om vooraf onderzoek te doen naar beschikbare passantenplaatsjes of aire de services, zoals ze in Frankrijk vaak genoemd worden. Apps zoals Park4night kunnen hierbij enorm helpend zijn.

Houd er rekening mee dat populaire toeristische regio’s zoals Provence-Alpes-Côte d’Azur hogere tarieven kunnen hanteren dan minder bezochte landelijke gebieden. Ook tijdens hoogseizoen stijgen de prijzen vaak significant.

Voor wie kosten wil besparen is het slim buiten het seizoen te reizen of lid te worden van camperclubs die kortingen bieden op staanplaatsen. Het avontuurlijke gevoel blijft hetzelfde, terwijl je portemonnee gespaard wordt!

Factoren die de kosten beïnvloeden

Locatie speelt een grote rol bij het bepalen van de prijs voor camperplaatsen in Frankrijk. Plaatsen dichtbij populaire toeristische attracties of in de kustgebieden kunnen duurder zijn dan die in landelijke of minder bezochte locaties. Bijvoorbeeld, een standplaats aan de Franse Rivièra zal waarschijnlijk meer kosten dan een plekje in het rustige Auvergne.

Voorzieningen en faciliteiten hebben ook hun invloed op wat je betaalt. Een basisplek met enkel parkeerruimte zal goedkoper zijn dan een camperplaats met elektriciteitsaansluitingen, sanitair blokken en wifi. Sommige plaatsen bieden zelfs luxe voorzieningen zoals zwembaden of fitnessruimtes, wat natuurlijk weerspiegeld wordt in een hogere prijs.

Seizoen en vraag zijn eveneens cruciale factoren. In het hoogseizoen, wanneer veel mensen vakantie vieren, kunnen de prijzen flink stijgen. Hetzelfde geldt voor lokale evenementen of feestdagen; tijdens deze periodes kan er meer vraag zijn naar camperplaatsen waardoor de kosten oplopen.

Grootte en type camperplaats kunnen ook variëren qua kosten. Privéterreinen met afgebakende percelen rekenen mogelijk meer dan gemeentelijke terreinen waar je minder privacy hebt maar wel voordeliger uit bent.

Hieronder zie je een overzicht van hoe verschillende factoren invloed kunnen hebben op de kostprijs:

Factor Invloed op Kosten
Locatie Hogere prijzen bij populaire bestemmingen
Voorzieningen Meer faciliteiten leiden tot hogere prijzen
Seizoen & Vraag Prijzen stijgen tijdens vakantieperiodes
Grootte & Type Plek Privépercelen duurder dan gemeentelijke terreinen

Bedenkt dat bovenstaande slechts richtlijnen zijn – uitzonderingen bevestigen altijd de regel! Het is altijd slim om vooraf onderzoek te doen naar specifieke locaties zodat je niet verrast wordt door onverwachte kosten.

Besparen op camperplaats kosten in Frankrijk

Frankrijk is een populaire bestemming voor camperaars. De charme van het land en de uitstekende faciliteiten maken het tot een ideale plek om met de camper te verkennen. Toch kunnen de kosten voor camperplaatsen aardig oplopen. Gelukkig zijn er manieren om hierop te besparen.

Allereerst is het slim om gebruik te maken van apps en websites waarop gratis of goedkopere camperplaatsen worden aangeboden. Platforms zoals Park4night en Campercontact bieden uitgebreide databases met plaatsen door heel Frankrijk, inclusief recensies van andere gebruikers. Hierdoor kun je makkelijk een plek vinden die bij je budget past.

Een andere optie is buiten het hoogseizoen reizen. In de zomermaanden juli en augustus liggen de prijzen vaak hoger dan in het voor- of naseizoen. Door in deze minder drukke periodes te reizen, vind je niet alleen rustigere plekken maar ook lagere tarieven.

Ook lid worden van een organisatie zoals France Passion kan voordelig zijn. Leden kunnen gratis overnachten op meer dan 2000 boerenerven, wijngaarden en bij ambachtslieden, zolang ze zelfvoorzienend zijn met hun camper.

Hieronder staan nog wat concrete tips:

 • Kies voor gemeentelijke camperplaatsen (‘Aires de Camping-Car’), deze zijn vaak voordeliger dan commerciële campings.
 • Sta open voor overnachten in natuurlijke gebieden waar wild kamperen toegestaan is; houd hierbij wel altijd rekening met lokale regelgeving.
 • Overweeg een abonnement als je langere tijd rondreist; sommige ketens bieden kortingen aan als je meerdere nachten blijft.

Door creatief te zijn en verschillende opties te onderzoeken, kun je flink besparen op de kosten voor camperplaatsen in Frankrijk zonder dat dit ten koste gaat van de ervaring!

Alternatieven voor camperplaatsen in Frankrijk

Frankrijk heeft een uitgebreid netwerk van camperplaatsen, maar soms zoek je misschien naar iets anders. Hier zijn enkele alternatieven die het overwegen waard zijn als je met de camper door Frankrijk trekt.

Wildkamperen

Alhoewel wildkamperen in veel delen van Frankrijk niet toegestaan is, zijn er gebieden waar het wel kan. Dit betekent dat je jouw camper op een afgelegen plek kunt parkeren en daar kunt overnachten.

 • Let op lokale regels en bordjes die aangeven of wildkamperen is toegestaan.
 • Respecteer de natuur: laat geen afval achter en maak geen open vuur.
 • Houd rekening met beperkte faciliteiten; wees zelfvoorzienend.

Boerderijcampings

Een charmant alternatief voor reguliere camperplaatsen zijn boerderijcampings. Deze campings worden vaak gerund door lokale boeren die een stukje van hun land beschikbaar stellen voor kampeerders.

 • Geniet van verse producten direct van de boerderij.
 • Ervaar het plattelandsleven en leer meer over lokale tradities.
 • Vaak kleinschalig wat zorgt voor een persoonlijke ervaring.

Chambres d’hôtes en Gîtes

Voor wie wat meer comfort wil, biedt Frankrijk talloze chambres d’hôtes (bed and breakfasts) en gîtes (vakantiehuizen) aan waar je ook met de camper terecht kunt.

 • Parkeer je camper bij een B&B of vakantiehuis.
 • Geniet van extra faciliteiten zoals douche, toilet en soms zelfs zwembad.
 • Ideaal om even te ontspannen tijdens een lange reis.

Aire de Service pour Camping-Car

Naast specifieke camperplaatsen kent Frankrijk ook aire de service-stations langs snelwegen die speciale services aanbieden voor campers zoals water bijvullen of grijs water legen.

 • Handig tijdens lange ritten tussen verschillende bestemmingen.
 • Vaak gratis of tegen een kleine vergoeding te gebruiken.
 • Niet bedoeld voor langdurige overnachting, maar nuttig voor korte stops onderweg.

Door deze alternatieven te verkennen kun je jouw avontuur in Frankrijk nog gevarieerder maken. Elk van deze opties biedt weer andere voordelen die kunnen passen bij jouw wensen als rondreizende kampeerliefhebber. Vergeet niet altijd goed na te gaan wat is toegestaan om problematische situaties te vermijden!

Conclusie

Het blijkt dat de kosten voor camperplaatsen in Frankrijk sterk variëren. Afhankelijk van wat je zoekt, kun je zowel budgetvriendelijke opties vinden als plaatsen die meer luxe en service bieden tegen een hogere prijs. Hieronder vat ik samen wat mijn onderzoek heeft uitgewezen:

 • Budgetopties: Gemiddeld liggen de tarieven voor basis camperplaatsen tussen €10 en €20 per nacht.
 • Middenklasse: Voor faciliteiten zoals elektriciteit en water loopt de prijs op tot ongeveer €15 tot €30.
 • Luxe camperplaatsen: Deze kunnen wel tot €50 per nacht of meer kosten, vooral als ze op toplocaties liggen met veel voorzieningen.
Type Camperplaats Kosten per Nacht
Budget €10 – €20
Middenklasse €15 – €30
Luxe >€50

In mijn zoektocht heb ik gemerkt dat de locatie een grote rol speelt bij het bepalen van de prijs. Populaire toeristische gebieden of plaatsen dichtbij het strand of in natuurgebieden zijn vaak duurder.

Hier zijn nog enkele tips om rekening mee te houden:

 • Buiten het hoogseizoen zijn er vaak lagere tarieven beschikbaar.
 • Het kan lonend zijn lid te worden van kampeerautoclubs die korting geven op overnachtingstarieven.
 • Vroeg boeken kan voordelig zijn, vooral op populaire locaties.

Uiteindelijk hangt jouw keuze af van persoonlijke voorkeuren en het budget dat je hebt gereserveerd voor je reis door Frankrijk. Ik hoop dat deze informatie helpt bij het plannen van je volgende avontuur!