Gemiddelde Prijs Camping Nederland: Wat Kost Een Overnachting?

Bij het plannen van een kampeervakantie in Nederland vraag je je misschien af wat de kosten zullen zijn. Ik weet dat de prijs een belangrijke factor is en daarom heb ik onderzoek gedaan naar de gemiddelde prijs voor campingplaatsen in ons mooie land. Wat blijkt? Er is een breed scala aan opties en prijzen, afhankelijk van locatie, faciliteiten en periode van het jaar.

De gemiddelde prijs voor een standaard kampeerplek ligt ongeveer tussen de €20 en €35 per nacht. Dit is echter slechts een richtlijn; luxe campings met uitgebreide voorzieningen kunnen hogere tarieven hanteren terwijl eenvoudige terreinen wellicht goedkoper zijn. Het seizoen speelt ook een grote rol; in het hoogseizoen liggen de prijzen doorgaans hoger dan in het voor- of naseizoen.

Belangrijk om te weten is dat extra’s zoals elektriciteit, toegang tot zwembaden of animatieprogramma’s vaak niet bij deze basisprijs zijn inbegrepen. Ik raad aan altijd even na te gaan welke faciliteiten inclusief zijn en voor welke je mogelijk extra moet betalen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je optimaal genieten van jouw verblijf op één van de vele prachtige campings die Nederland rijk is.

De populariteit van kamperen in Nederland

Kamperen is een favoriete bezigheid van veel Nederlanders. Het staat gelijk aan vrijheid, natuur en eenvoud. Elk jaar trekken duizenden gezinnen eropuit met de tent, caravan of camper om te genieten van alles wat de Nederlandse campings te bieden hebben. Zeker in de zomermaanden zijn campings vaak volgeboekt.

 • Vrijheid en Avontuur: Kampeerliefhebbers waarderen het buitenleven en de mogelijkheid om snel nieuwe plekken te ontdekken.
 • Gezinsvriendelijk: Veel campings richten zich op gezinnen met kinderen, met animatieteams en speeltuinen.
 • Betaalbare vakantie: Kamperen is vaak goedkoper dan andere vormen van vakantie, wat bijdraagt aan de populariteit.

De keuze voor kamperen als vakantievorm blijkt ook uit cijfers. Volgens het CBS telde Nederland in 2019 meer dan 3 miljoen campingovernachtingen, een duidelijke indicator van hoe populair deze vorm van verblijf is.

Jaar Aantal Campingovernachtingen
2019 Meer dan 3 miljoen

Natuurgebieden zoals de Veluwe en de Waddeneilanden zijn hotspots voor kampeerders die op zoek zijn naar rust en ruimte. Maar ook regionale campings zien een toename in bezoekers die willen genieten van lokale attracties zonder ver te reizen.

Campingeigenaren spelen handig in op deze trend door hun faciliteiten uit te breiden met luxe voorzieningen zoals wellnesscentra, high-speed internetverbinding en gastronomische eetgelegenheden. Dit fenomeen staat bekend als ‘glamping’, een samensmelting van ‘glamorous’ en ‘camping’, waarbij comfort niet onderdoet voor het avontuurlijke gevoel van kamperen.

Mijn eigen ervaring bevestigt dat kamperen leeft onder Nederlanders. Ik zie jonge stellen die kiezen voor romantische weekendjes weg in kleine vouwwagens tot senioren die maandenlang doorbrengen op dezelfde camping, elk jaar weer terugkerend naar hun tweede thuis.

De diversiteit aan campings draagt bij aan deze populariteit; er is letterlijk voor ieder wat wils. Of je nu houdt van basic overnachten middenin het bos of liever gaat voor een full-service plaats aan zee, Nederland heeft het allemaal. En dat maakt dat ik ieder jaar weer uitkijk naar mijn volgende campingavontuur!

Waarom de gemiddelde prijs van campings belangrijk is

Wanneer je een campingvakantie in Nederland plant, speelt budget natuurlijk een grote rol. De gemiddelde prijs van een camping geeft niet alleen inzicht in wat je kunt verwachten te betalen, maar ook wat je voor dat geld krijgt. Campings met hogere tarieven bieden vaak meer faciliteiten zoals zwembaden, animatieprogramma’s en moderne sanitaire voorzieningen. In tegenstelling tot goedkopere campings waar je wellicht minder luxe vindt maar meer rust en natuur.

Een overzicht van de gemiddelde kosten helpt bij het maken van vergelijkingen tussen verschillende campings. Hierdoor kun je makkelijker beslissen of een extra euro waard is voor die plek direct aan het water of die superleuke kinderboerderij op het terrein. Het draait allemaal om de beste waar voor jouw geld te vinden.

Type Camping Gemiddelde Prijs per Nacht
Basis €15 – €25
Comfort €30 – €50
Luxe €50 – €75+

De prijzen variëren sterk afhankelijk van locatie en seizoen. In populaire gebieden zoals de kust of de Veluwe kunnen de tarieven in het hoogseizoen flink oplopen. Terwijl je buiten het seizoen misschien verrassend betaalbare pareltjes kunt ontdekken.

 • Locatie beïnvloedt prijzen enorm; dichterbij trekpleisters betaal je meer.
 • Seizoen kan ervoor zorgen dat prijzen verdubbelen tijdens piekperiodes.
 • Voorzieningen zijn doorslaggevend; hoe meer comfort, hoe hoger de prijsklasse.

Het begrijpen van deze factoren kan helpen bij het plannen en budgetteren van jouw vakantie. Bovendien is kennis over de gemiddelde kosten handig om onverwachte uitgaven te vermijden en aangename verrassingen te bevorderen wanneer blijkt dat een camping meer biedt dan verwacht binnen jouw budgettaire grenzen.

Tot slot worden door slimme keuzes te maken op basis van deze informatie, teleurstellingen voorkomen en genietmomentjes vermenigvuldigd! Zo wordt elke uitgegeven euro onderdeel van een onvergetelijke ervaring in ons mooie Nederland.

Factoren die van invloed zijn op de gemiddelde prijs van campings

Bij het kiezen van een camping in Nederland spelen verschillende factoren een rol bij de kosten. Hieronder bespreek ik enkele belangrijke aspecten die invloed hebben op de prijzen.

Locatie is cruciaal

 • Campings aan de kust of in populaire natuurgebieden zoals de Veluwe kunnen duurder zijn.
 • In minder toeristische regio’s vind je vaak voordeligere opties.

Voorzieningen maken het verschil

 • Basis kampeerplekken zonder elektriciteit zijn meestal goedkoper.
 • Campings met luxe voorzieningen zoals een zwembad, sauna of eigen sanitair vragen hogere tarieven.

Grootte en type accommodatie bepalen mede de prijs

 • Een standaard kampeerplaats voor een tent is doorgaans minder kostbaar dan een plek voor een caravan of camper.
 • De huur van bungalows of glamping-tenten kan aanzienlijk meer kosten.

Hier volgen wat statistieken om dit te illustreren:

Type Accommodatie Gemiddelde Prijs per Nacht
Standaard kampeerplaats €15 – €30
Plek met elektra €20 – €40
Glamping tent €50 – €100
Bungalow/huisje €60 – €150

Seizoensinvloeden niet te vergeten

 • In het hoogseizoen, vooral tijdens schoolvakanties, liggen de prijzen hoger.
 • Vroegboekkortingen of last-minute aanbiedingen kunnen interessante besparingen opleveren buiten het seizoen.

Mijn ervaring leert dat je ook moet letten op extra kosten:

 • Toeristenbelasting komt er vaak nog bij en kan variëren per gemeente.
 • Extra’s zoals wifi, douches of wasmachines brengen soms additionele kosten met zich mee.

Door deze factoren in gedachten te houden kun je beter inschatten wat je kwijt zult zijn aan jouw campingverblijf in Nederland. En vergeet niet: vroeg boeken kan lonend zijn!

Gemiddelde prijs van campings in Nederland

De kosten voor een campingplek in Nederland kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Locatie is hierbij vaak doorslaggevend; een standplaats aan de kust of in populaire natuurgebieden zoals de Veluwe kan aanzienlijk duurder zijn dan een plekje in minder toeristische regio’s.

 • Locatie: Campings bij het strand of bekende nationale parken vragen hogere prijzen.
 • Voorzieningen: Luxe campings met uitgebreide faciliteiten rekenen meer dan basis kampeerterreinen.
 • Seizoen: In het hoogseizoen, voornamelijk de zomermaanden, liggen de prijzen hoger.

Hieronder vind je een tabel met gemiddelde prijzen gebaseerd op deze criteria:

Type Camping Laagseizoen per nacht Hoogseizoen per nacht
Basis camping €15 – €25 €20 – €35
Comfortabele camping €30 – €50 €40 – €60
Luxe camping €50 – €75 €60 – €100

Houd er rekening mee dat dit slechts richtprijzen zijn en dat speciale wensen of extra personen/voertuigen doorgaans leiden tot een verhoging van de kosten. Ik heb zelf ervaren dat het verblijf op een kleine groene camping zonder veel poespas meestal rond de 20 euro kost buiten het seizoen, terwijl dezelfde soort plek in het hartje zomer makkelijk dubbel zo duur kan zijn.

Het is ook interessant om te zien hoe innovaties zoals ‘glamping’ – glamorous camping – invloed hebben op de gemiddelde prijs. Deze luxe vorm van kamperen biedt faciliteiten die vergelijkbaar zijn met die van hotels en daarmee schieten de prijzen natuurlijk omhoog.

Tenslotte kan ik uit persoonlijke ervaring zeggen dat vroegboekkorting of last-minute deals soms mooie besparingen opleveren. Het loont dus om vooruit te plannen of juist flexibel te blijven!

De beste periode om goedkope campings te vinden

Het plannen van een campingvakantie in Nederland kan behoorlijk wat invloed hebben op je portemonnee, maar als je weet wanneer je moet boeken kun je flink besparen. De maanden juli en augustus zijn traditioneel de drukste en duurste perioden; logisch, want het is hoogseizoen. Mijn tip? Richt je op het voor- of naseizoen.

In mei, juni en september bijvoorbeeld liggen de prijzen aanzienlijk lager. Veel campings bieden dan kortingen aan omdat ze buiten het piekseizoen minder gasten hebben. Bovendien is het weer in deze maanden vaak net zo aangenaam – denk aan een zachte lentezon of een warme nazomer.

Vroegboekkortingen kunnen ook helpen om de kosten te drukken. Begin daarom al in januari of februari met rondkijken; veel campings geven korting als je ruim van tevoren reserveert. Daarnaast kun je profiteren van speciale acties zoals ‘7 nachten verblijven, 6 betalen’.

Last-minute deals zijn eveneens interessant. Hoewel dit risicovoller kan zijn omdat populaire plekken snel volgeboekt zijn, kun je soms verrassend voordelige tarieven vinden als campings lege plaatsen willen opvullen.

Hier nog een paar tips die handig kunnen zijn:

 • Check sociale media en nieuwsbrieven van jouw favoriete campings voor exclusieve deals.
 • Overweeg eens te kamperen bij boerderijcampings; deze zijn vaak goedkoper en bieden een unieke ervaring.
 • Houd schoolvakanties in de gaten: buiten deze perioden dalen de prijzen meestal.

Door slim te plannen en flexibel te blijven met data, kun jij genieten van een heerlijke campingervaring zonder dat dit ten koste gaat van je budget!

Conclusie

Het vaststellen van de gemiddelde prijs voor een camping in Nederland kan best uitdagend zijn. Verschillende factoren beïnvloeden de kosten, zoals locatie, faciliteiten en het seizoen. Uit mijn onderzoek blijkt dat je grofweg rekening moet houden met de volgende prijzen:

Type Camping Prijs per nacht
Basis €15 – €25
Comfort €30 – €50
Luxe €50+

Deze tabel geeft slechts een indicatie; prijzen kunnen variëren afhankelijk van extra opties zoals privé sanitair of een eigen wateraansluiting.

Hier zijn enkele punten die ik wil benadrukken:

 • De regio speelt een grote rol; campings aan de kust of in populaire toeristische gebieden zijn vaak duurder.
 • Vroeg boeken kan voordelen opleveren zoals vroegboekkorting.
 • Buiten het hoogseizoen kamperen is meestal goedkoper.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij het plannen van je kampeervakantie in Nederland. Het is altijd slim om vooraf te budgetteren en reviews te lezen om ervoor te zorgen dat je waar krijgt voor je geld. Vergeet niet dat de beste campingervaring niet alleen wordt bepaald door de prijs, maar ook door de kwaliteit van de faciliteiten en natuurlijk het gezelschap!