Wat Kost Een Staanplaats Voor Een Stacaravan: De Prijsgids

Op zoek naar een plekje voor je stacaravan? Dan vraag je je waarschijnlijk af: wat kost een staanplaats eigenlijk? De prijs van een staanplaats kan flink variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, voorzieningen en de periode waarin je huurt. Het is belangrijk om goed te onderzoeken welke opties er zijn en wat ze precies inhouden voordat je een beslissing neemt.

Gemiddeld liggen de kosten voor een staanplaats in Nederland tussen de €1.000 en €5.000 per jaar. Deze prijs is echter slechts een indicatie; luxe campings of staanplaatsen aan het water kunnen bijvoorbeeld aanzienlijk duurder uitvallen. Daarnaast kunnen extra faciliteiten zoals zwembaden, sportvelden en animatieteams ook invloed hebben op de prijs.

Bij het kiezen van de perfecte locatie voor jouw stacaravan is het cruciaal om alle bijkomende kosten in kaart te brengen. Denk hierbij niet alleen aan de huur van de plaats zelf, maar ook aan zaken als toeristenbelasting, verbruikskosten van gas, water en elektra, en eventuele parklasten. Door deze kostenposten mee te nemen krijg ik een helder beeld van wat ik uiteindelijk kwijt zal zijn aan mijn verblijf op een camping of vakantiepark.

Wat is een staanplaats voor een stacaravan?

Een staanplaats voor een stacaravan is eigenlijk de plek op een camping of vakantiepark waar je jouw stacaravan kunt plaatsen. Dit is de uitvalsbasis waaruit je kunt genieten van alles wat de camping of het park en de omgeving te bieden hebben. Denk hierbij aan faciliteiten zoals water, elektriciteit en soms zelfs gasaansluitingen die vaak beschikbaar zijn op deze plaatsen.

 • De grootte van standplaatsen kan variëren
 • Voorzieningen verschillen per locatie

De keuze voor een specifieke staanplaats hangt af van persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen geven de voorkeur aan een rustig hoekje ver weg van alle drukte, terwijl anderen juist graag in het centrum van alle activiteiten zitten. Ook speelt de nabijheid van sanitair, speelvelden of zwemfaciliteiten vaak een rol bij het maken van deze keuze.

Staanplaatsen worden meestal aangeboden met jaarcontracten maar er zijn ook plekken waar je voor kortere periodes terecht kunt. De prijzen variëren enorm afhankelijk van locatie, grootte en aangeboden faciliteiten.

 • Contractduur varieert
 • Prijzen zijn afhankelijk van diverse factoren

Het leuke aan het hebben van een vaste staanplaats is dat je jouw stacaravan naar eigen smaak kunt inrichten en zo elke keer weer thuiskomt in jouw eigen comfortabele ruimte. Het creëert een gevoel van gemeenschap omdat veel buren jaar na jaar dezelfde zijn.

Elk vakantiepark heeft zo z’n eigen regels en voorschriften omtrent wat wel en niet mag op de staanplaats. Zo kan er bijvoorbeeld beperking zijn in hoeveel m^2 je mag bebouwen met terrassen of schuurtjes en welke plantensoorten toegestaan zijn om te planten.

 • Parkregels moeten gerespecteerd worden
 • Beperking in bebouwing mogelijk

Het kiezen van de perfecte staanplaats vraagt dus om goed onderzoek naar wat jij belangrijk vindt en welk park daar het beste bij past. Met die informatie kun je dan op zoek gaan naar jouw ideale tweede thuis!

Voordelen van een staanplaats voor een stacaravan

Een eigen plekje in de natuur waar je telkens weer naar terug kunt keren, dat is wat veel mensen zo aantrekkelijk vinden aan een staanplaats voor hun stacaravan. Hieronder belicht ik enkele voordelen die het hebben van zo’n vaste plek met zich meebrengt.

Gemak en comfort

Met een vaste staanplaats hoef je niet steeds opnieuw te zoeken naar beschikbare kampeerplekken. Je weet wat je hebt:

 • Eigen ruimte die je naar wens kunt inrichten
 • Gegarandeerde plek tijdens populaire vakantieperiodes
 • Minder stress bij de voorbereiding van je vakantie

Financiële overwegingen

Hoewel er kosten verbonden zijn aan het huren of bezitten van een staanplaats, kunnen er ook financiële voordelen zijn zoals:

 • Vaste uitgavenpost waardoor beter budgetbeheer mogelijk is
 • Mogelijkheid tot onderverhuur om inkomsten te genereren
Kostenpost Beschrijving
Huurprijs Jaarlijkse prijs voor de huur van de grond
Servicekosten Kosten voor onderhoud en gebruik faciliteiten

Sociale aspecten

Staanplaatsen bieden ook sociale voordelen zoals:

 • Ontmoeten van gelijkgestemden met dezelfde interesse in outdoor activiteiten
 • Bouwen aan langdurige vriendschappen met andere stacaravaneigenaren

Natuurbeleving en locatievoordeel

Je geniet elke keer opnieuw van de prachtige natuur rondom jouw stacaravan. Dit kan zorgen voor:

 • Verhoogd welzijn door meer tijd buiten door te brengen
 • Directe toegang tot wandelroutes of wateractiviteiten afhankelijk van de locatie

Lange termijn investering

Het bezitten of langdurig huren van een staanplaats kan worden gezien als investering omdat:

 • De waarde van goed gelegen standplaatsen potentieel toeneemt
 • Een eigen plaats biedt emotionele waarde die moeilijk in geld uit te drukken is

Elke keuze heeft z’n eigen set voordelen en het belangrijkste is dat deze aansluiten bij jouw persoonlijke levensstijl en vakantiewensen.

Factoren die de prijs van een staanplaats beïnvloeden

De locatie van de camping speelt een grote rol in hoeveel je betaalt voor een staanplaats. Campings aan zee of bij populaire toeristische attracties vragen vaak hogere prijzen. Dit komt door de hoge vraag en het beperkte aanbod.

 • Aan zee of in de bergen zijn doorgaans duurder
 • Nabijheid van grote steden of toeristische trekpleisters drijft prijzen op

Campings met uitgebreide faciliteiten zoals zwembaden, sportvelden, en animatieteams rekenen ook meer voor hun staanplaatsen. Deze voorzieningen vergroten je vakantieplezier maar hebben natuurlijk hun prijs.

 • Zwembaden en wellnessfaciliteiten
 • Animatieprogramma’s voor kinderen en volwassenen
 • Restaurants, winkels, en andere gemakken op het terrein

De grootte van de staanplaats is eveneens belangrijk. Een grotere plek waarbij je ruimte hebt voor bijvoorbeeld een voortent of extra parkeergelegenheid kost meer dan een standaard plekje.

Grootte Gemiddelde Prijs Range (per nacht)
Klein €15 – €25
Medium €25 – €40
Groot €40 – €60+

Hoe langer je verblijft, hoe goedkoper het meestal wordt. Veel campings bieden korting voor langdurige verblijven of buiten het hoogseizoen.

 • Kortingen bij lange verblijven
 • Speciale tarieven buiten seizoen

Tot slot bepaalt ook de periode wanneer je boekt veel over wat je betaalt. Piekperiodes zoals schoolvakanties kunnen leiden tot hogere tariezen terwijl tijdens daluren soms aanzienlijke kortingen mogelijk zijn.

 • Zomermaanden en feestdagen zijn piekmomenten
 • Lager bezettingstarief tijdens laagseizoen kan voordelig uitpakken

Gemiddelde kosten van een staanplaats voor een stacaravan

Bij het overwegen van een staanplaats voor mijn stacaravan, speelt de prijs natuurlijk een belangrijke rol. De kosten variëren breed en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, faciliteiten en de grootte van de plaats. In Nederland liggen de gemiddelde prijzen tussen €1.000 en €3.000 per jaar. Hierbij is het essentieel om te vermelden dat dit slechts indicaties zijn; er kunnen uitschieters naar boven of beneden zijn.

Locatie Gemiddelde Prijs per Jaar
Landelijk gelegen €1.000 – €2.000
Aan de kust €1.500 – €3.500
Luxe vakantieparken tot wel €4.500

Faciliteiten zoals zwembaden, sportvelden en animatieteams drijven de prijs op, maar maken het verblijf vaak ook aangenamer.

 • Waar je ook rekening mee moet houden:
  • Parkkosten
  • Toeristenbelasting
  • Verbruikskosten (water, elektriciteit)

Bij sommige parken zijn deze kosten inbegrepen bij de staanplaatshuur terwijl je ze bij andere apart dient af te rekenen.

Een specifieke situatie die ik tegenkwam was bij een vakantiepark in Zeeland waar men niet alleen voor de standplaats betaalde maar ook investeerde in groenvoorzieningen en parkonderhoud als onderdeel van een gemeenschappelijke kost.

Het is altijd slim om goed te informeren wat precies onder de huurprijs valt om later niet verrast te worden door extra kosten.

De keuze voor een bepaalde staanplaats hangt nauw samen met persoonlijke wensen en budgettaire mogelijkheden; soms betekent dit compromissen sluiten tussen locatie, faciliteiten en prijsklasse.

Kijkend naar verschillende opties vond ik dat seizoensgebondenheid ook impact kan hebben op de prijzen; buiten het hoogseizoen kun je vaak voordeligere tarieven vinden die interessant kunnen zijn als je geen schoolgaande kinderen hebt of gebonden bent aan vakantieperioden.

Het loont dus zeker om research te doen voordat je besluit waar jouw stacaravan komt te staan!

Verschillende opties voor staanplaatsen

Bij het zoeken naar een staanplaats voor je stacaravan kom je verschillende mogelijkheden tegen. Elk met hun eigen prijskaartje en voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende opties.

 • Jaarplaatsen: Dit zijn plaatsen waar je het hele jaar door terecht kunt met je stacaravan. Ze bieden vaak meer stabiliteit en gemeenschapsgevoel. De kosten variëren aanzienlijk, afhankelijk van de locatie en voorzieningen.
 • Seizoensplaatsen: Deze optie is perfect als je alleen tijdens bepaalde seizoenen gebruik wilt maken van de stacaravan, zoals lente en zomer.
 • Toeristische plaatsen: Voor kortstondig verblijf kun je kiezen voor toeristische plaatsen die per nacht worden verhuurd.

Het is altijd slim om te informeren naar de bijkomende kosten zoals toeristenbelasting, milieuheffingen of extra’s zoals elektriciteit en watergebruik.

Als we kijken naar de faciliteiten kunnen deze ook enorm variëren:

 • Basisplekken zonder veel extra’s zijn logischerwijs goedkoper.
 • Plaatsen met uitgebreide faciliteiten zoals zwembaden, restaurants of animatieteams liggen hoger in prijs.

Denk goed na over wat belangrijk voor jou is; wil je rust en natuur of zoek je juist een levendige plek vol activiteiten? Deze keuzes hebben allemaal invloed op de uiteindelijke kosten van een staanplaats.

Tot slot kan er ook onderscheid gemaakt worden tussen particuliere gronden of campings en commerciële parken:

 • Particuliere terreinen geven soms een huiselijker gevoel maar hebben vaak minder faciliteiten.
 • Commerciële parken vragen wellicht meer qua standgeld maar daar krijg je dan ook meestal meer luxe en service voor terug.

Mijn advies? Breng eerst eens een bezoek aan potentiële locaties om te zien wat ze echt te bieden hebben voordat je besluit waar jouw stacaravan komt te staan!

Conclusie

Zoals we hebben gezien variëren de kosten voor een staanplaats voor een stacaravan aanzienlijk. Dit hangt af van factoren als locatie, faciliteiten en de grootte van de staanplaats. Gemiddeld kun je denken aan een prijsrange die loopt van ongeveer €1000 tot wel €4000 per jaar voor een plaats in Nederland.

Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de gemiddelde prijzen:

Locatie Gemiddelde Prijs Per Jaar
Basis camping €1000-€2000
Middenklasse €2000-€3000
Luxe resort €3000-€4000

Enkele belangrijke punten om rekening mee te houden zijn:

 • Locatie: Kustgebieden en populaire vakantieregio’s vragen hogere tarieven.
 • Voorzieningen: Campings met uitgebreide faciliteiten zoals zwembaden, restaurants en animatieteams zullen duurder zijn.
 • Seizoensgebondenheid: In het hoogseizoen kunnen prijzen hoger liggen dan in het laagseizoen.

Mijn advies is altijd om goed onderzoek te doen naar wat precies bij jouw wensen past. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar wat er allemaal geboden wordt op en rondom de camping. Wie weet vind je wel een pareltje dat perfect aansluit bij jouw ideale vakantiebeleving zonder dat je daarvoor de hoofdprijs betaalt.

Tot slot wil ik benadrukken dat hoewel ik mijn uiterste best heb gedaan om accurate informatie te verstrekken, prijzen kunnen fluctueren. Het’s altijd slim om zelf nog even contact op te nemen met verschillende campings voor actuele tarieven en eventuele speciale aanbiedingen.

Met deze kennis in handen hoop ik dat je nu beter geïnformeerd bent over wat je kunt verwachten qua kosten voor jouw ideale staanplaats. Heb je nog vragen of eigen ervaringen die je wilt delen? Laat gerust een reactie achter; ik hoor graag van mijn lezers!