Wat Kost Een Staanplaats Voor Een Caravan: Prijsfactoren Uitgelegd

Als je overweegt met je caravan op pad te gaan, is een van de eerste vragen die in je opkomt waarschijnlijk: “wat kost een staanplaats voor een caravan?” De prijs kan nogal variëren en hangt af van verschillende factoren zoals locatie, voorzieningen en het seizoen. Het is essentieel om vooraf goed onderzoek te doen naar de kosten om niet voor onaangename verrassingen te komen staan.

Een basis staanplaats op een camping zonder veel extra’s begint vaak al rond de €15 tot €25 per nacht. Echter, als je op zoek bent naar een plek met meer faciliteiten zoals stroomaansluiting, water- en afvoerpunten of zelfs luxe opties zoals privé sanitair dan kunnen de prijzen snel oplopen. In populaire vakantieperiodes zoals zomermaanden of tijdens feestdagen kun je verwachten dat de tarieven aanzienlijk stijgen.

Het loont dus om vroeg te boeken of juist buiten het hoogseizoen om te kijken naar beschikbare standplaatsen. Daarnaast kan het kiezen van een minder bekende locatie ook bijdragen aan lagere kosten. Maar let wel: goedkopere opties kunnen soms betekenen dat je concessies moet doen aan comfort of locatiegemak. Mijn advies? Bepaal wat belangrijk is voor jouw ideale kampeerervaring en maak daarmee een geïnformeerde keuze die past bij jouw budget.

Wat is een staanplaats voor een caravan?

Een staanplaats voor een caravan, vaak ook wel kampeerplek of kampeerstandplaats genoemd, is eigenlijk precies wat je zou verwachten: het is een specifiek deel van een camping of vakantiepark waar je jouw caravan kunt parkeren en verblijven. Deze plekken zijn er in allerlei soorten en maten, afhankelijk van de camping en de wensen van de kampeerder.

 • Voorzieningen: Sommige staanplaatsen bieden extra voorzieningen zoals elektriciteit, wateraansluiting en soms zelfs kabel-tv of internet.
 • Ondergrond: De ondergrond kan variëren van gras tot grind of verharde plaatsen die ideaal zijn voor als het weer wat minder is.
 • Ruimte: Qua grootte verschillen ze sterk; sommige campings bieden ruime plaatsen aan waarbij je naast je caravan ook nog ruimte hebt voor bijvoorbeeld een voortent, terwijl andere meer compacte opties hebben.

Het kiezen van de juiste staanplaats hangt af van persoonlijke behoeften. Ben je op zoek naar rust en natuur dan zal je waarschijnlijk kiezen voor een plekje aan de rand van de camping met veel groen. Heb je kinderen dan is een plek dichtbij speelvoorzieningen wellicht aantrekkelijker.

De prijs varieert sterk per locatie en seizoen. In het hoogseizoen betaal je doorgaans meer dan in het laagseizoen. Ook factoren zoals locatie — denk aan populaire toeristische bestemmingen — kunnen invloed hebben op de prijs.

Seizoen Gemiddelde Kosten per Nacht
Laag €15 – €25
Midden €25 – €35
Hoog €35 – €50+

Interessant om te weten is dat sommige campings kortingen bieden bij langdurig verblijf of buiten het hoogseizoen om. Dit maakt het interessant om eens buiten juli en augustus op pad te gaan met de caravan!

Verschillende soorten staanplaatsen

Zoek je een staanplaats voor je caravan dan kom je verschillende opties tegen. De keuze hangt vaak af van persoonlijke voorkeuren en het budget. Hieronder bespreek ik enkele veelvoorkomende typen staanplaatsen die je op campings kunt vinden.

Basis staanplaatsen zijn de meest voordelige optie. Ze bieden een plek voor je caravan zonder veel extra’s. Deze plaatsen hebben doorgaans toegang tot gedeelde sanitaire voorzieningen maar misschien niet altijd elektriciteit of water direct bij de plek zelf.

 • Voordelig geprijsd
 • Basisvoorzieningen
 • Geschikt voor minder eisende kampeerders

Voor wie iets meer comfort zoekt, zijn er comfort staanplaatsen. Deze hebben naast een plek voor de caravan ook aansluitingen voor elektriciteit en soms zelfs water en afvoer direct bij de plek.

 • Iets duurder dan basis plaatsen
 • Extra aansluitingen beschikbaar
 • Comfortabeler door meer faciliteiten

De luxe staanplaatsen, ook wel premium plaatsen genoemd, gaan nog een stapje verder met faciliteiten zoals privé-sanitair, kabelaansluiting voor televisie of zelfs eigen Wi-Fi punten.

 • Duurste categorie
 • Privé-faciliteiten mogelijk
 • Maximale comfort en gemak

Er zijn ook seizoensplaatsen, waarbij je jouw caravan langere tijd kunt laten staan. Ideaal als je vaker naar dezelfde locatie wilt terugkeren zonder steeds alles te moeten opzetten en afbreken.

Soort Staanplaats Kenmerken Bijzonderheden
Basis Voordelig, basisfaciliteiten Gedeeld sanitair
Comfort Extra aansluitingen Meer comfort
Luxe Privé-faciliteiten Maximale luxe
Seizoen Langere tijd dezelfde plek Ideaal voor regelmatige bezoekers

Ten slotte speelt locatie een cruciale rol in de prijsstelling van staanplaatsen. Een plek aan het water of met uitzicht op bergen kan zomaar meer kosten dan een standaardplek op hetzelfde terrein.

 • Plaats met uitzicht kost vaak extra
 • Locatie beïnvloedt sterk de prijs

Door deze informatie mee te nemen in jouw zoektocht vind je vast en zeker de perfecte staanplaats die past bij jouw wensen én budget!

Kosten van staanplaatsen

Bij het plannen van een vakantie met de caravan is een van de eerste vragen: “Wat kost een staanplaats?” De prijs varieert sterk en hangt af van verschillende factoren. Ik geef je hier inzicht in wat je kunt verwachten.

 • Locatie: Sta je op een camping aan zee of in het binnenland? Populaire locaties zijn vaak duurder.
 • Voorzieningen: Campings met uitgebreide faciliteiten, zoals zwembaden en animatieteams, rekenen meer voor hun plaatsen.
 • Seizoen: In het hoogseizoen liggen de prijzen hoger dan in het laagseizoen. Hou hier rekening mee bij je budgetplanning.

Een eenvoudige standaardplek zonder elektriciteit kan variëren tussen €15 tot €30 per nacht. Voor een plek met meerdere faciliteiten zoals elektriciteit, wateraansluiting en privésanitair kun je al snel denken aan bedragen tussen de €30 tot soms wel boven de €50 per nacht.

Hieronder zie je een tabel die gemiddelde kosten weergeeft voor verschillende typen staanplaatsen:

Type Staanplaats Laagseizoen Hoogseizoen
Zonder voorzieningen €15 €25
Met elektriciteit €20 €35
Luxe (met privé sanitair) €30 >€50

Tijdens speciale evenementen of feestdagen kunnen deze prijzen nog verder oplopen. Het is daarom altijd slim om vroeg te boeken en gebruik te maken van eventuele vroegboekkortingen.

Vergeet ook niet dat extra’s zoals toeristenbelasting, milieuheffing of reserveringskosten vaak nog bij de prijs opgeteld moeten worden. Vraag dus altijd naar het complete overzicht van kosten om niet voor verrassingen te komen te staan.

Tot slot zijn er campings die kortingen bieden wanneer je langer blijft staan. Dit kan interessant zijn als je plant om meerdere weken op dezelfde plek door te brengen. Kortom, doe goed onderzoek naar alle mogelijke kosten voordat je jouw ideale staanplaats boekt!

Factoren die de prijs beïnvloeden

Bij het zoeken naar een staanplaats voor mijn caravan kwam ik erachter dat de kosten behoorlijk kunnen variëren. Verschillende factoren spelen hierbij een rol en ik vind het belangrijk om deze met jullie te delen.

Locatie is zonder twijfel een van de grootste prijsbepalers. Een plekje aan zee of in populaire toeristische regio’s kan beduidend duurder zijn dan een standplaats in minder bekende gebieden. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een staanplaats aan de Nederlandse kust al snel meer dan in het binnenland.

De faciliteiten die worden aangeboden hebben ook invloed op de prijs. Campings met veel luxe, zoals zwembaden, animatieteams en sportfaciliteiten, zullen hogere tarieven hanteren dan eenvoudige terreinen waar je alleen basisvoorzieningen hebt zoals elektriciteit en sanitair.

Het seizoen is eveneens van belang; tijdens hoogseizoen schieten de prijzen omhoog. Voor dezelfde plaats kun je buiten het seizoen soms tot wel 50% minder betalen. Daarnaast kan ook de lengte van je verblijf effect hebben op de prijs: langere periodes leveren vaak korting op.

Grootte en type van je caravan kunnen ook meewegen in de kostenberekening. Grotere caravans nemen meer ruimte in beslag en sommige campings rekenen extra voor bijvoorbeeld dubbelassers of extra brede modellen.

Hieronder vind je een tabel met gemiddelde kostenindicaties gebaseerd op locatie:

Locatie Laagseizoen per nacht Hoogseizoen per nacht
Nederlandse kust €25 – €40 €40 – €60
Binnenland €15 – €30 €30 – €50

Tenslotte speelt contractduur een rol; jaarplaatsen zijn over het algemeen voordeliger dan losse nachten of weken boeken. Dit hangt natuurlijk af van hoe vaak je gebruikmaakt van je caravan.

Al deze factoren samen bepalen wat ik uiteindelijk betaal voor mijn staanplaats voor mijn caravan, dus ’t is slim om ze allemaal goed te overwegen voordat ik besluit waar ik dit seizoen zal doorbrengen!

Tips voor het vinden van een betaalbare staanplaats

Een betaalbare staanplaats voor je caravan vinden kan soms aanvoelen als zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar met de juiste strategieën en wat doorzettingsvermogen is het zeker mogelijk om een plek te vinden die vriendelijk is voor je portemonnee.

Vroegtijdig boeken is vaak de sleutel tot succes. Campings bieden soms vroegboekkortingen aan, vooral buiten het hoogseizoen. Het’s ook slim om flexibel te zijn met je data; midweek dagen zijn meestal goedkoper dan weekenden.

 • Vergelijk prijzen online. Er zijn talloze websites waar je campings kunt vergelijken op prijs en faciliteiten.
 • Kijk uit naar last-minute deals, deze kunnen vooral aantrekkelijk zijn wanneer campings hun lege plekken willen vullen.

De locatie van de camping speelt ook een grote rol in hoeveel je uiteindelijk betaalt. Campings die verder van populaire toeristische attracties liggen, hebben vaak lagere tarieven. Wil je toch dicht bij bepaalde bezienswaardigheden staan, overweeg dan:

 • Een seizoensplek te nemen als je meerdere keren per jaar gaat; dit kan op lange termijn voordeliger uitpakken.
 • Je aan te sluiten bij kampeerverenigingen of clubs die kortingen bieden aan leden.

Tot slot, kijk of er extra kosten verbonden zijn aan de standaardprijs zoals toeristenbelasting of elektriciteit. Hierdoor kun je onaangename verrassingen vermijden en echt inschatten wat de totale kosten zullen zijn.

Door creatief en proactief te zoeken, vindt vast wel die perfecte plek waar jij en je caravan kunnen genieten zonder dat het een aanslag pleegt op je budget!

Conclusie

Het uitzoeken van de kosten voor een staanplaats voor je caravan is geen simpele optelsom. Diverse factoren spelen een rol en die hebben we in dit artikel uitvoerig besproken. Ik heb geconstateerd dat:

 • De locatie van de camping is cruciaal; hoe populairder de regio, hoe hoger vaak de prijs.
 • Faciliteiten en voorzieningen kunnen ook flink aan de kosten bijdragen.
 • Het seizoen waarin je boekt heeft invloed; hoogseizoen betekent doorgaans hogere prijzen.

De gemiddelde kosten variëren dus sterk, maar om je toch een idee te geven, volgt hieronder een overzicht gebaseerd op mijn onderzoek:

Regio Laagseizoen Hoogseizoen
Landelijk €15 – €25 per nacht €20 – €35 per nacht
Kustgebied €20 – €30 per nacht €30 – €50 per nacht
Populaire toeristische locaties €25 – €40 per nacht €40 – €60 per nacht

Het is belangrijk te onthouden dat deze cijfers slechts richtprijzen zijn. Voor specifieke tarieven zul je altijd direct bij de camping of het vakantiepark moeten informeren.

Wanneer je zoekt naar een staanplaats, raad ik aan om:

 • Vroeg te boeken om zo vroegboekkortingen mee te pakken.
 • Te kijken naar mogelijke abonnementen of lidmaatschappen die korting bieden op campings.
 • Recensies van anderen door te nemen om verrassingen ter plaatse te voorkomen.

Ik hoop dat met deze informatie in handen jouw zoektocht naar de perfecte plek voor jouw caravan wat makkelijker wordt gemaakt. Vergeet niet dat persoonlijke voorkeuren en behoeften net zo belangrijk zijn als het budget – soms kan het waard zijn iets meer uit te geven voor die ideale locatie of die extra faciliteit die jouw vakantie net dat beetje specialer maakt.