Wat Kost Een Kampeerplek: Tarieven Overzicht

Bent u van plan binnenkort te gaan kamperen en vraagt u zich af wat een kampeerplek gaat kosten? Het is belangrijk om te weten dat de prijzen sterk kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, voorzieningen en het seizoen. In mijn ervaring kan de prijs voor een standaard plek zonder elektriciteit beginnen bij ongeveer €15 per nacht, terwijl luxe kampeerplekken met meer faciliteiten of in populaire gebieden soms wel tot €50 per nacht kunnen oplopen.

De basisprijs van een kampeerplek is vaak berekend per tent of caravan, maar houd er rekening mee dat extra’s zoals elektriciteit, wateraansluiting of zelfs toegang tot wifi de kosten kunnen opdrijven. Daarnaast kan het aantal personen ook invloed hebben op de prijs; sommige campings rekenen een extra bedrag per extra gast.

Het kiezen van de juiste camping hangt dus niet alleen af van uw budget, maar ook van wat u belangrijk vindt tijdens uw kampeervakantie. Persoonlijk raad ik aan om altijd even goed te kijken naar wat er bij de prijs inbegrepen is en eventuele recensies te lezen voordat u uw definitieve keuze maakt. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en kunt u optimaal genieten van uw verblijf in de natuur!

Wat is kamperen?

Kamperen betekent dat je tijdelijk je intrek neemt in de natuur, weg van het comfort van je eigen huis. Je verblijft meestal in een tent, caravan of camper die zelf meegenomen is of ter plekke gehuurd kan worden. Het doel van kamperen is vaak om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht.

 • Ontspanning en avontuur staan centraal
 • Overnachten doe je in een tent, caravan of camper
 • Kamperen brengt je dichter bij de natuur

Voor velen staat kamperen gelijk aan vrijheid. Je kiest zelf waar en wanneer je wilt overnachten en wordt wakker met het geluid van vogels of kabbelend water. Dit contrast met het dagelijkse leven zorgt voor een unieke ervaring die veel mensen aantrekt.

 • Vrijheid om te kiezen waar je overnacht
 • Wakker worden midden in de natuur
 • Unieke ervaring vergeleken met alledaags leven

In Nederland zijn er talloze campings die variëren qua luxe en voorzieningen. Sommige bieden niet meer dan een stukje grond waarop je jouw tent kunt opzetten, terwijl andere juist voorzien zijn van zwembaden, restaurants en animatieteams.

 • Verschillende types campings beschikbaar
 • Van basisvoorzieningen tot luxe faciliteiten

Ook interessant is dat kamperen zich heeft ontwikkeld door de jaren heen. Waar het ooit begon als een eenvoudige manier om goedkoop vakantie te vieren, zien we nu ook trends zoals ‘glamping’, waarbij glamour gecombineerd wordt met camping. Hierbij slaap je bijvoorbeeld in volledig ingerichte safaritenten of boomhutten.

 • Evolutie van traditioneel kamperen naar glamping
 • Meer luxe opties beschikbaar voor de moderne kampeerder

Het valt niet te ontkennen dat kamperen populair blijft onder diverse groepen mensen. Of het nu gezinnen zijn die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke vakantie of natuurliefhebbers die willen ontsnappen aan de drukte; er is voor ieder wat wils.

 • Populair onder verschillende doelgroepen
 • Ideaal voor zowel budgetreizigers als natuurliefhebbers

Soorten kampeerplekken

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte kampeerplek kom je verschillende types tegen. Elk met hun eigen prijskaartje en voorzieningen. Standaard plekken zonder elektriciteit zijn vaak het goedkoopst. Ideaal voor de echte natuurliefhebber die met minimale middelen wil genieten van de buitenlucht.

 • Basisplaatsen – Dit zijn vaak grasvelden waar je tent of camper komt te staan. Ze hebben weinig tot geen extra’s maar bieden wel de authentieke kampeerervaring.

Comfortplaatsen bieden net iets meer, zoals een stroomaansluiting en soms zelfs een waterpunt bij je plek. Voor gezinnen kan dit erg handig zijn, zeker als je wat langer op dezelfde camping verblijft.

 • Comfortplaatsen – Deze hebben vaak:
  • Elektriciteitsaansluiting
  • Eigen watertappunt
  • Afvoer voor vuilwater

Luxe plaatsen gaan nog een stap verder met faciliteiten zoals privé sanitair direct op jouw kampeerplek. De kosten liggen hierbij hoger, maar dan heb je ook alle gemakken binnen handbereik.

 • Luxe plaatsen – Vaak inclusief:
  • Privé sanitair (douche, toilet)
  • Uitgebreide elektriciteitsvoorzieningen
  • Soms zelfs eigen keukentje of barbecue

Voor avonturiers zijn er speciale natuurcampings waarbij het draait om rust en ruimte in een groene omgeving. Deze plekken liggen vaak afgelegen en zijn minder gericht op luxe, maar des te meer op beleving.

En dan heb je nog themaplekken die zich richten op specifieke doelgroepen of activiteiten zoals surfers, fietsers of wijncampings. Deze gespecialiseerde campings kunnen variëren in prijs afhankelijk van hun locatie en de aangeboden services.

Kortom, er is een enorme diversiteit aan kampeerplekken beschikbaar die elk hun eigen unieke ervaring bieden. Het kiezen van de juiste hangt af van persoonlijke voorkeuren en hoe jij jouw vakantie graag doorbrengt!

Gemiddelde kosten van kampeerplekken

Bij het plannen van een kampeervakantie is het belangrijk om vooraf te weten wat je kwijt zult zijn aan een kampeerplek. De prijzen kunnen namelijk flink variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, voorzieningen en de tijd van het jaar. Ik heb gemerkt dat een standaard plek voor een tent of caravan op een camping in Nederland gemiddeld tussen de €15 en €35 per nacht kost.

 • In rustige gebieden of buiten het hoogseizoen liggen de prijzen vaak lager.
 • Voor campings met uitgebreide faciliteiten zoals zwembaden, animatieteams en restaurants betaal je meer.
 • Speciale plekken met privésanitair of eigen water- en stroomvoorzieningen drijven de prijs verder omhoog.

Hieronder vind je een overzichtstabel met gemiddelde kosten die ik heb samengesteld op basis van mijn ervaringen en informatie verzameld bij diverse campings:

Type Kampeerplek Laagseizoen (per nacht) Hoogseizoen (per nacht)
Basisplaats zonder stroom €15 – €20 €25 – €30
Standaardplaats met stroom €20 – €25 €30 – €40
Luxe plaats met privésanitair €30 – €40 €45 -€60

Let wel, deze bedragen zijn indicatief. Het loont altijd om acties en aanbiedingen in de gaten te houden want zo kun je soms flink besparen op de kosten voor je kampeerplek.

Het kiezen van jouw ideale kampeerlocatie hangt natuurlijk ook af van persoonlijke wensen. Ben jij iemand die houdt van rust en eenvoud dan zal je waarschijnlijk minder betalen dan iemand die zoekt naar luxe en veel activiteiten. Daarnaast speelt ook de periode waarin je wilt gaan kamperen een rol; in het laagseizoen kun je vaak rekenen op lagere tarieven.

Wat mij betreft is één ding zeker: er is voor elk budget wel een passende kampeerplek te vinden! Vergeet niet dat bovenop deze kosten soms nog extra’s komen zoals toeristenbelasting of milieuheffing, dus check dit altijd even voordat je definitief boekt. Met deze informatie hoop ik dat jullie goed voorbereid op pad kunnen gaan!

Factoren die de kosten beïnvloeden

Bij het uitkiezen van een kampeerplek speelt prijs vaak een grote rol. Maar wat maakt nu dat de ene plek duurder is dan de andere? Hier zijn enkele belangrijke factoren.

Locatie is ongetwijfeld een van de grootste invloeden op de prijs. Een standplaats aan zee of in populaire natuurgebieden kost meestal meer dan een plaats in minder bekende regio’s. Campings dichtbij attracties of steden kunnen ook hogere tarieven hanteren door hun gunstige ligging.

Seizoen en beschikbaarheid drukken eveneens hun stempel op de kosten. In het hoogseizoen, wanneer veel mensen vakantie nemen, zijn de prijzen vaak hoger. Dit komt door de toegenomen vraag, waardoor campings meer kunnen vragen voor hun plaatsen.

De faciliteiten die een camping biedt, wegen ook zwaar mee. Campings met luxe voorzieningen zoals zwembaden, sportfaciliteiten of wellness opties rekenen vaak extra kosten voor deze services. Aan de andere kant kunnen basis campings zonder veel extra’s juist weer goedkoper zijn.

Grootte en soort kampeerplek maken ook verschil in prijsstelling. Ruimere plekken voor bijvoorbeeld grotere campers of caravans kunnen duurder zijn dan kleinere tentplaatsen. Ook privé-sanitair draagt bij aan een hogere kostprijs vergeleken met gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.

Ten slotte kan ook het soort camping invloed hebben op wat je betaalt. Familiecampings met animatieprogramma’s voor kinderen of themacampings gericht op specifieke activiteiten zoals surfen of wandelen, brengen soms extra kosten in rekening voor deze unieke ervaringen.

Factor Lage Kosten Hoge Kosten
Locatie Minder bekende regio’s Populaire gebieden/stedelijk
Seizoen & Beschikbaarheid Buiten hoogseizoen Hoogseizoen
Faciliteiten Basisvoorzieningen Luxe & uitgebreide faciliteiten
Grootte & Soort Plek Kleine tentplaats Grote camper/caravan plaats + privé-sanitair
Type Camping Standaard zonder thema Themacamping/familiecamping met programma

Laten we eens wat dieper ingaan op elk van deze punten om te begrijpen hoe ze precies impact hebben op jouw portemonnee tijdens het kamperen!

Tips om te besparen op kampeerkosten

Besparen op de kosten voor een kampeerplek is vaak eenvoudiger dan je denkt. Hier zijn wat handige tips die ik zelf gebruik als ik ga kamperen:

Vroegboekkortingen en last-minute deals benutten

Het loont om flexibel te zijn met je vakantiedata. Door slim te boeken kun je namelijk flink besparen:

 • Vroegboeken kan leiden tot kortingen omdat campings graag zekerheid willen over hun bezetting.
 • Last-minute aanbiedingen zijn soms nog voordeliger, vooral als een camping onverwacht plekken vrij heeft.

Door websites van campings in de gaten te houden of door nieuwsbrieven te volgen, blijf ik op de hoogte van deze deals.

Kiezen voor basisplaatsen

Niet alle kampeerplaatsen zijn gelijk gecreëerd. Een plaats met extra faciliteiten zoals elektriciteit of privé sanitair is duurder:

 • Basisplaatsen zonder luxe voorzieningen zijn doorgaans goedkoper.
 • Het verschil in prijs kan aanzienlijk zijn, afhankelijk van de locatie en het seizoen.

Ik kies dus vaak een simpeler plekkie om mijn tent op te zetten en bespaar zo geld dat ik liever uitgeef aan activiteiten of lekker eten.

Langer verblijven voor meer korting

Sommige campings bieden kortingen aan gasten die langer blijven. Dit kan bijvoorbeeld zo werken:

Verblijfsduur Korting
1 week 5%
2 weken 10%
3 weken 15%

Een langere verblijfsduur betekent niet alleen meer ontspanning maar ook minder betalen per nacht!

Zelf koken in plaats van uiteten gaan

Hoewel het verleidelijk kan zijn om elke dag uit eten te gaan, spaar ik veel geld door zelf mijn maaltijden te bereiden:

 • Lokale markten bezoeken voor vers en betaalbaar eten.
 • Samenkoken met andere kampeerders is gezellig én voordelig.

Dit draagt bij aan de authentieke kampeerervaring én mijn portemonnee is me dankbaar!

Buiten het hoogseizoen reizen

Prijzen tijdens het hoogseizoen kunnen behoorlijk stijgen. Daarbuiten valt er veel winst te behalen:

 • Campings hanteren lagere tarieven buiten schoolvakanties en feestdagen.
 • Het is vaak rustiger waardoor je meer keuze hebt qua plekjes.

Ik profiteer hier graag van door buiten het piekmoment mijn tentje op te slaan.

Met deze tips wordt jouw volgende campingtrip vast niet alleen onvergetelijk maar ook vriendelijk voor je budget!

Conclusie

Wat de kosten voor een kampeerplek betreft heb ik onderzocht dat er uiteenlopende factoren zijn die de prijs beïnvloeden. De locatie is vaak de grootste prijsbepaler; populaire bestemmingen vragen over het algemeen meer dan minder bekende plekken. Daarnaast spelen ook het seizoen en de faciliteiten van de camping een rol.

Hieronder vind je een overzicht van gemiddelde prijzen gebaseerd op mijn bevindingen:

Type Kampeerplek Laagseizoen per nacht Hoogseizoen per nacht
Basisplaats €15 €30
Comfortplaats €20 €40
Luxe plaats €25 €50
 • Extra’s zoals elektriciteit, wateraansluiting of privé sanitair kunnen deze prijzen doen stijgen.

Het kiezen van een kampeerplek kan dus best wat voeten in aarde hebben. Belangrijk is om vooraf goed te bedenken wat je nodig hebt en wat je prettig vindt. Wil je veel comfort dan betaal je automatisch meer maar soms maakt dat net het verschil tussen een goede vakantie en een fantastische vakantie.

Als ervaren blogger raad ik aan om altijd even te checken of er speciale aanbiedingen of kortingsacties beschikbaar zijn, vooral als je flexibel bent met data. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten.

Tot slot, onthoud dat hoe eerder je boekt, des te groter de kans is om juist die perfecte plek tegen het beste tarief te vinden. Staar je niet blind op alleen de prijs maar kijk naar de totale waarde die een camping biedt – locatie, sfeer en faciliteiten tellen allemaal mee voor jouw ultieme kampeerervaring.