Wat Kost Een Camping Per Nacht: Inzicht in Prijzen

Als je op zoek bent naar de kosten van een camping per nacht, dan ben je hier aan het juiste adres. De prijs voor een overnachting op een camping kan namelijk sterk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, faciliteiten en het type kampeerplek dat je kiest. Over het algemeen kun je uitgaan van een basistarief dat begint bij ongeveer €15 per nacht voor een eenvoudige standplaats zonder elektriciteit in het laagseizoen.

Voor meer luxe en extra voorzieningen zoals stroomaansluiting, waterpunt en privé sanitair moet je rekenen op hogere kosten die kunnen oplopen tot wel €50 of meer per nacht. Het seizoen speelt ook een grote rol; in het hoogseizoen zijn de prijzen vaak aanzienlijk hoger door de grotere vraag. Campings in populaire gebieden of dichtbij toeristische attracties zullen doorgaans ook duurder zijn dan die op minder centrale locaties.

Het is belangrijk om te weten dat er vaak extra kosten bijkomen. Denk hierbij aan toeristenbelasting, milieuheffingen en soms ook reserveringskosten of kosten voor huisdieren die meekomen. Om niet voor verrassingen te staan raad ik altijd aan om de tarieven goed na te gaan bij de specifieke camping of hun website te raadplegen voordat je jouw trip plant.

Verschillende factoren die de kosten van een camping per nacht bepalen

De prijs van een overnachting op een camping kan sterk variëren en hangt af van verschillende factoren. Hieronder bespreek ik enkele belangrijke elementen die invloed hebben op de kosten.

Locatie speelt een cruciale rol bij het bepalen van de prijs. Campings in populaire toeristische gebieden of dichtbij grote attracties kunnen duurder zijn dan campings in minder bezochte regio’s. Bijvoorbeeld, een plek aan de kust tijdens het hoogseizoen kan soms wel dubbel zo veel kosten als dezelfde plek in het laagseizoen.

Faciliteiten en voorzieningen zijn ook prijsbepalend. Denk hierbij aan zwembaden, sportvelden, recreatieteams en sanitairgebouwen. Een camping met uitgebreide faciliteiten zal doorgaans meer vragen dan een eenvoudige boerencamping waar je geniet van basic voorzieningen.

Het type accommodatie heeft eveneens impact op wat je betaalt per nacht. Kampeer je met eigen tent, caravan of camper dan is dat meestal goedkoper dan wanneer je kiest voor glamping of het huren van een stacaravan of bungalowtent.

Seizoen en vakantieperiodes beïnvloeden de prijs significant. In hoogseizoen liggen de tarieven hoger door de verhoogde vraag; buiten deze periodes kun je vaak profiteren van lagere tarieven en speciale aanbiedingen.

Grootte en soort kampeerplaats kunnen ook meewegen in het totaalplaatje. Wil je bijvoorbeeld extra ruimte of privé-sanitair direct naast jouw plek? Dan moet je rekenen op hogere kosten.

Hieronder vind je een tabel met geschatte gemiddelde prijzen voor verschillende soorten campings:

Type Camping Laagseizoen Prijs/Nacht Hoogseizoen Prijs/Nacht
Basis kampeerplek €15 – €25 €30 – €50
Camping met faciliteiten €25 – €40 €50 – €70
Luxe/glamping €40 – €60 €70 – €100+

Let wel, deze cijfers zijn schattingen; actuele tarieven kunnen variëren.

Door al deze factoren mee te nemen in jouw keuze kun je beter inschatten wat jouw ideale campingvakantie gaat kosten. Vergeet niet eventuele extra’s zoals wifi-toegang, milieuheffing of toeristenbelasting die ter plaatse nog berekend kunnen worden!

Kampeerplekken en tarieven

Het kiezen van de juiste kampeerplek kan een flinke invloed hebben op hoeveel je betaalt per nacht. Zo heb je basisplaatsen die vaak voorzien zijn van alleen een stuk grond waarop je je tent kunt opzetten. Aan de andere kant vind je luxe plekken met eigen wateraansluiting, elektriciteit en soms zelfs privé sanitair. Uiteraard hangt er aan dit comfort ook een ander prijskaartje.

 • Basisplaatsen: dit zijn de meest voordelige opties en ideaal voor kampeerders die het simpel willen houden.
 • Comfortplaatsen: deze bieden net dat beetje extra zoals elektriciteitsaansluiting wat ze iets duurder maakt.
 • Luxe plaatsen: voor wie echt wil uitpakken zijn er plaatsen met alle denkbare voorzieningen.

De tarieven variëren niet alleen per type plaats maar kunnen ook verschillend zijn afhankelijk van het seizoen, locatie en faciliteiten van de camping. Een camping in het hoogseizoen bij populaire toeristische attracties zal beduidend meer kosten dan eentje buiten het seizoen of op een minder bezochte locatie.

Hieronder staat een overzichtelijke tabel met gemiddelde prijsranges:

Type Kampeerplek Laagseizoen (per nacht) Hoogseizoen (per nacht)
Basisplaats €10 – €20 €20 – €35
Comfortplaats €20 – €30 €30 – €50
Luxe Plaats €30 – €45 €45 – €70

Let wel, deze prijzen zijn slechts indicatief en kunnen variëren. Het is altijd verstandig om te checken of er bijkomende kosten zoals toeristenbelasting of milieuheffingen gerekend worden.

Ook promoties en last-minute deals kunnen ervoor zorgen dat je goedkoper uit bent dan verwacht. Houd daarom aanbiedingen in de gaten en schrijf je in voor nieuwsbrieven van campings om geen deal te missen!

Seizoensgebonden prijzen en kortingen

Als fervent kampeerder weet ik dat de kosten van een campingplek flink kunnen variëren door het jaar heen. In het hoogseizoen, meestal de zomermaanden, liggen de prijzen hoger dan in het laagseizoen. Dit komt omdat er dan meer vraag is naar staanplaatsen. Campings spelen hier slim op in met dynamische prijsmodellen:

 • Hoogseizoen: Juli en augustus zijn typisch de duurste maanden.
 • Laagseizoen: Buiten schoolvakanties en feestdagen kun je vaak voordeliger uit zijn.

Vroegboekkortingen kunnen ook aanzienlijk schelen in je portemonnee. Sommige campings bieden tot wel 20% korting aan als je maanden vooraf reserveert. Daarnaast zijn er vaak speciale acties voor langverblijvers; wie bijvoorbeeld drie weken boekt, betaalt slechts voor twee.

Laten we even kijken naar een gemiddeld overzicht van campingprijzen per nacht:

Seizoen Standaardplaats Luxeplaats
Hoog €35 €50
Laag €20 €30

Deze tarieven zijn natuurlijk indicatief en kunnen verschillen per locatie of extra faciliteiten.

Kortingen buiten het seizoen trekken ook een ander publiek. Pensioengerechtigden bijvoorbeeld profiteren vaak van lagere prijzen buiten de schoolvakanties om. Hetzelfde geldt voor jonge stellen zonder kinderen die flexibel zijn in hun vakantiedata.

Last-minute deals vormen nog een kans om te besparen op kampeerkosten. Die komen vrij wanneer mensen annuleren of wanneer de camping niet volgeboekt raakt. Als je bereid bent om spontaan te vertrekken, kun je soms verrassend voordelig uitkomen!

Het loont dus om goed te plannen én alert te blijven op aanbiedingen; zo haal je het maximale uit elk kampeerbudget!

Extra kosten en voorzieningen

Zodra je denkt aan kamperen, beeld je je in hoe je geniet van de natuur zonder veel te betalen. Toch kunnen er bijkomende kosten zijn die jouw budget kunnen beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld de prijs voor elektriciteit op de standplaats. Niet elke camping biedt dit gratis aan. Ook kan het zijn dat je extra betaalt voor een plek met meer privacy of een betere locatie, zoals dichtbij het strand of sanitair.

 • Elektriciteit: soms inbegrepen, vaak een vast bedrag per dag
 • Voorkeurslocatie: extra kosten afhankelijk van positie binnen de camping

Naast staanplaatsen bieden campings ook verschillende voorzieningen die jouw verblijf aangenamer maken maar ook jouw portemonnee kunnen raken. Denk hierbij aan wifi, wat op sommige plaatsen gratis is, maar waar andere campings weer een dagtarief voor vragen. En dan hebben we het nog niet eens over wasmachines en drogers gehad; zeker geen overbodige luxe als je langer onderweg bent.

 • Wifi: varieert van gratis tot enkele euro’s per dag
 • Wasserette: munten nodig die apart aangeschaft moeten worden

Sommige campings trekken gasten aan met zwembaden, sportvelden en animatieteams. Deze faciliteiten zijn geweldig, vooral als je kinderen hebt die zich willen vermaken. Echter is het goed om te weten dat deze vaak in de prijs verwerkt zitten of dat er extra betaald moet worden voor toegang tot bijvoorbeeld het zwembad.

Faciliteit Gemiddelde Prijs
Zwembad €2 – €5 per persoon
Animatie Inclusief / Extra

Laten we ook niet vergeten dat lokale belastingen zoals toeristenbelasting bovenop de nachtprijs kunnen komen. Deze belasting gaat rechtstreeks naar de gemeente en varieert dus per locatie.

 • Toeristenbelasting: afhankelijk van gemeentebeleid

Kortom, terwijl jij plannetjes maakt om lekker goedkoop te kamperen kun je toch verrast worden door deze bijkomende kosten! Het loont dus altijd om vooraf even goed te informeren wat alles kost zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je daar aankomt.

Vergelijking van campingkosten in verschillende regio’s

Het vinden van de perfecte camping kan soms een hele uitdaging zijn, zeker als je op zoek bent naar iets dat past binnen je budget. De kosten voor een nachtje kamperen kunnen namelijk sterk variëren per regio. Aan de kust vind je bijvoorbeeld vaak campings die meer vragen vanwege het prachtige uitzicht en de nabijheid van het strand. Hier betaal je al snel tussen de €25 en €50 per nacht voor een standaard kampeerplek.

In tegenstelling tot de kustgebieden zijn campings in landelijke of bosrijke omgevingen meestal wat voordeliger. Je zou denken dat minder faciliteiten gelijkstaan aan lagere prijzen, maar dat is niet altijd waar. Zo heb ik gemerkt dat campings midden in natuurgebieden toch redelijk aan de prijs kunnen zijn door hun unieke locatie en omdat ze vaak veel rust en ruimte bieden. Prijzen variëren hier doorgaans tussen €15 en €30 per nacht.

Laten we eens kijken naar populaire toeristische bestemmingen zoals de Veluwe of Zuid-Limburg, waar veel mensen heengaan om te genieten van fiets- en wandelmogelijkheden. Campings hier spelen slim in op deze bezoekers door meer dan alleen een plekje voor je tent of caravan aan te bieden; ze hebben vaak ook extra services zoals fietsverhuur of georganiseerde excursies. De prijzen liggen hier gemiddeld rond de €20 tot €40 per nacht.

Regio Prijsrange per nacht
Kustgebied €25 – €50
Landelijke/bosrijke omg €15 – €30
Toeristische gebieden €20 – €40

Daarnaast spelen seizoenen ook een grote rol bij het bepalen van de kosten:

 • Hoogseizoen (zomermaanden): hogere prijzen door grote vraag
 • Laagseizoen (buiten vakanties): lagere prijzen om kampeerders te trekken

Tot slot hebben sommige campings speciale tarieven voor langere verblijven, waardoor je kunt besparen als je besluit langer dan bijvoorbeeld een week te blijven. Het is dus altijd handig om even goed rond te kijken naar wat verschillende campings bieden voordat je jouw keuze maakt!

Tips voor het besparen op campingkosten

Een campingvakantie kan een betaalbare manier zijn om te reizen, maar de kosten kunnen snel oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op je campinguitgaven.

 • Kies een goedkopere periode: Buiten het hoogseizoen zijn campings vaak voordeliger. De prijzen kunnen aanzienlijk dalen in de minder drukke maanden.
 • Vergelijk campings: Niet alle campings hanteren dezelfde tarieven. Door prijzen van verschillende campings te vergelijken kun je soms flink besparen.

Hieronder volgen wat specifieke tips die je portemonnee zullen sparen:

Profiteer van kortingen

Veel campings bieden korting bij een langer verblijf of voor bepaalde groepen zoals senioren of gezinnen met jonge kinderen. Ook lidmaatschap van kampeerclubs kan recht geven op korting.

Overweeg minder faciliteiten

Campings met veel faciliteiten en recreatiemogelijkheden zijn doorgaans duurder. Als je bereid bent om in te leveren op luxe, zoals zwembaden en animatie, kun je vaak goedkoper uit zijn.

Neem eigen voorzieningen mee

Door zelf spullen mee te nemen zoals een koelbox of barbecue kun je geld besparen omdat je niet afhankelijk bent van de faciliteiten van de camping die vaak meer kosten met zich meebrengen.

Boek vroeg of juist last minute

Sommige campings bieden vroegboekkortingen terwijl andere juist last minute deals hebben voor de lege plekken. Het loont dus om flexibel te zijn en de aanbiedingen in de gaten te houden.

Door deze tips toe te passen, kun je genieten van een heerlijke vakantie zonder dat dit ten koste gaat van je budget!

Conclusie

De kosten voor een overnachting op een camping kunnen sterk variëren. Afhankelijk van de locatie, het type camping en de aangeboden faciliteiten zie je dat terug in de prijs. Ik heb geconstateerd dat:

 • Eenvoudige campings zonder veel luxe zijn vaak goedkoper.
 • Luxe campings of campings met uitgebreide voorzieningen vragen meestal een hogere prijs per nacht.

Hier is een overzicht van gemiddelde kosten die je kunt verwachten:

Campingtype Prijsklasse per nacht
Basis kampeerplek €15 – €30
Standaard camping €30 – €50
Luxe/Resort camping €50 – €100+

Let wel, deze prijzen zijn indicatief en kunnen afwijken afhankelijk van factoren zoals seizoen, locatie en speciale aanbiedingen.

Enkele tips om te besparen op campingkosten zijn:

 • Buiten het hoogseizoen boeken kan flink schelen in prijs.
 • Lang verblijf korting kan interessant zijn bij een langer avontuur.
 • Vergelijken loont; kijk niet alleen naar de prijs maar ook naar wat er inclusief is.

Mijn advies is dus om goed te onderzoeken wat jouw wensen zijn qua comfort en ervaring. Stel vervolgens vast wat het budget is waarbinnen je wilt blijven. Daarmee vind je ongetwijfeld de camping die perfect bij jou past tegen een redelijke prijs.

Remember, vakanties draaien om genieten! Zoek dus altijd naar die balans tussen kosten en comfort die voor jou werkt. Veel plezier met plannen!