Wat Kost Een Camperplek: Tarieven En Tips Opgelijst

Als fervent camperaar weet ik dat de kosten voor een camperplek sterk kunnen variëren. Dit hangt af van verschillende factoren zoals locatie, voorzieningen en het seizoen. Gemiddeld kun je uitgaan van €15 tot €30 per nacht voor een standaardplaats zonder al te veel luxe. Echter, in populaire gebieden of tijdens hoogseizoen kunnen de prijzen oplopen.

Het is belangrijk om te beseffen dat extra faciliteiten zoals elektriciteit, wateraansluiting of wifi de prijs kunnen opdrijven. Als je bijvoorbeeld kiest voor een plaats met volledige service kan dit bedrag gemakkelijk verdubbelen. Daarom adviseer ik altijd om vooraf goed te onderzoeken wat inclusief is in de prijs om verrassingen te voorkomen.

Ook aanbiedingen en kortingskaarten zoals de ACSI CampingCard kunnen helpen om de kosten te drukken, vooral buiten het hoogseizoen. Door slim gebruik te maken van dergelijke kaarten kan men soms tot wel 50% besparen op de overnachtingskosten. Het loont dus zeker om hier onderzoek naar te doen voordat je jouw reis plant!

Wat is een camperplek?

Een camperplek is een speciaal ingerichte en vaak gemarkeerde locatie waar je met je camper kunt overnachten. Deze plekken zijn verspreid te vinden door heel Nederland en Europa, zowel in landelijke gebieden als bij stedelijke omgevingen. Het verschil tussen een camperplaats en een camping is dat de eerste meestal minder faciliteiten biedt maar ook goedkoper is.

 • Kenmerken van camperplaatsen:
  • Beperkte voorzieningen zoals elektriciteit of water
  • Vaak gelegen op mooie locaties
  • Meer vrijheid en flexibiliteit vergeleken met campings

Bij het uitkiezen van een camperplek kom je verschillende soorten tegen. Sommige zijn gratis, anderen vragen een kleine vergoeding. Er zijn zelfs luxe varianten die meer voorzieningen bieden, maar daar hangt dan ook een ander prijskaartje aan.

Voorbeelden van verschillende typen camperplaatsen:

 • Gratis parkeerplaatsen zonder voorzieningen
 • Betaalde plaatsen bij boerenerven of wijngaarden met basisvoorzieningen
 • Camperparkings in of nabij steden die soms ook sanitair aanbieden

Het concept ‘camperplek’ past perfect in de lifestyle van moderne nomaden die houden van reizen op eigen tempo zonder vast te zitten aan één locatie. Zelf heb ik al talloze keren genoten van het gemak dat deze plekken bieden; ze vormden de basis voor vele onvergetelijke avonturen.

Natuurlijk variëren de kosten voor camperplaatsen afhankelijk van de locatie, tijd van het jaar en beschikbare faciliteiten. Hieronder vind je een tabel met indicatieve prijzen gebaseerd op mijn eigen ervaring en informatie verzameld uit diverse bronnen:

Type Camperplek Kostenindicatie per nacht
Gratis Parkeerplaats €0
Basisvoorzieningen €5 tot €15
Luxe variant €20 tot €35+

Houd er rekening mee dat dit slechts schattingen zijn; prijzen kunnen fluctuerend zijn en afhangend van factoren zoals seizoen en vraag. Mijn advies: check altijd vooraf wat de actuele prijs is om verrassingen te voorkomen!

Verschillende soorten camperplekken

Er is een breed scala aan camperplekken beschikbaar, afhankelijk van je wensen en budget. Zo zijn er eenvoudige overnachtingsplaatsen die weinig meer bieden dan een parkeerplek, vaak gratis of tegen een kleine vergoeding. Deze worden ook wel ‘wildcamperen’ genoemd, alhoewel dit niet overal toegestaan is.

Aan de andere kant vind je luxe campings met alle voorzieningen die je maar kunt wensen. Denk hierbij aan stroomvoorziening, sanitairgebouwen met douches en toiletten, soms zelfs inclusief sauna of zwembad. Deze plekken variëren flink in prijs, afhankelijk van locatie en het seizoen kan dit uiteenlopen van ongeveer €20 tot wel €50 per nacht.

 • Eenvoudige parkeerplaats zonder voorzieningen
 • Camperplaats met basisvoorzieningen zoals elektriciteit en water
 • Volledig uitgeruste camping met luxe voorzieningen

Voor wie wat meer avontuur zoekt zijn er speciale boerderij-camperplekken waarbij je op het terrein van een boer mag staan. Dit geeft vaak een unieke ervaring midden in de natuur en tussen de dieren.

Tot slot bestaan er ook apps en websites waar particulieren hun eigen terrein aanbieden als camperplek. Hierdoor kun je op zeer bijzondere locaties komen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor kampeerders. De kosten hiervoor lopen zeer uiteen maar bieden vaak een goede balans tussen prijs en beleving.

Kosten van een camperplek per nacht

Het vinden van de juiste camperplek kan soms net zo spannend zijn als de reis zelf. Maar wat betaal je nou precies voor een overnachting met je huis op wielen? De kosten kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt locatie een grote rol; een plekje aan de kust is vaak duurder dan een plaats in het binnenland.

 • Standaardtarieven liggen meestal tussen de €10 en €30 per nacht.
 • Luxe camperplaatsen met uitgebreide faciliteiten kunnen tot wel €50 of meer kosten.

Om je een beter beeld te geven, heb ik hier wat gemiddelde prijzen opgesomd:

Type Camperplek Gemiddelde Prijs per Nacht
Basis plaats €15
Standaard plaats €25
Luxe plaats €40

Let wel op dat dit gemiddelden zijn en dat seizoenen ook invloed hebben op de prijs. In het hoogseizoen kan hetzelfde plekje zomaar dubbel zo duur zijn!

Faciliteiten maken ook veel uit voor de prijs. Denk hierbij aan stroomvoorzieningen, sanitair, wifi of zelfs zwembadtoegang. Als deze extra’s niet nodig zijn kun je besparen door te kiezen voor meer basale staanplaatsen.

Naast vaste tarieven moet je soms ook rekening houden met bijkomende kosten zoals:

 • Toeristenbelasting
 • Milieuheffing
 • Extra personen of voertuigen

Zo kan die vriendelijk geprijsde overnachtingsplek toch nog onverwachte kosten met zich meebrengen. Het loont dus om vooraf goed onderzoek te doen naar wat er allemaal bij de prijs inbegrepen is.

Door slim te kiezen en jouw wensen af te stemmen op het aanbod kun je flink besparen zonder in te leveren op comfort of locatie. Het draait allemaal om balans en persoonlijke voorkeur!

Seizoensinvloeden op de kosten

Zodra de lente aanbreekt, zie ik een duidelijke toename in de prijzen van camperplaatsen. Dit komt doordat het kampeerseizoen dan echt begint en veel mensen eropuit trekken met hun mobiele huisjes. Vooral in de zomermaanden juli en augustus, wanneer iedereen vakantie viert, kunnen de prijzen soms wel verdubbelen in vergelijking met het laagseizoen.

 • Voorbeeld: Een camperplek die buiten het seizoen €20 per nacht kost, kan in het hoogseizoen zomaar €40 vragen.

De herfst brengt echter weer verandering. De bladeren vallen van de bomen en vaak ook de prijzen van camperplaatsen. Vele campings bieden nu aantrekkelijke tarieven om toch nog bezoekers te trekken voordat ze eventueel sluiten voor de winter.

Wintermaanden zijn voor mij vaak een gouden tijd om goedkoop op pad te gaan. Sommige camperplaatsen blijven open maar hanteren ‘winterprijzen’. Deze zijn beduidend lager omdat er simpelweg minder vraag is naar staanplaatsen.

 • Tarieven kunnen dalen tot onder €15 per nacht.

Tijdens feestdagen en lokale evenementen moet je trouwens niet verrast zijn als de kosten tijdelijk stijgen. Campings spelen slim in op deze piekmomenten door hun tarieven iets op te schroeven. Zo betaalde ik tijdens een muziekfestival vlakbij eens bijna 50% meer voor dezelfde plek waar ik een week eerder voor standaard tarief stond.

Het loont dus om mijn reisplannen af te stemmen op het seizoen en lokale gebeurtenissen als ik wil besparen op mijn camperplekken. Door buiten de drukke periodes te reizen of juist vóór of ná grote evenementen mijn slag te slaan, houd ik meer geld over voor andere leuke dingen tijdens mijn avonturen!

Extra kosten voor faciliteiten en voorzieningen

Bij het uitkiezen van een camperplek is het handig om te weten dat de basisprijs vaak slechts het begin is. Veel campings bieden extra faciliteiten en voorzieningen die jouw verblijf comfortabeler maken, maar deze kunnen de kosten aanzienlijk verhogen. Denk aan stroomaansluiting, water- en afvoervoorzieningen en toegang tot sanitaire gebouwen.

 • Stroomaansluiting: Vaak betaal je extra voor het gebruik van elektriciteit. Dit kan een vast bedrag per nacht zijn of een tarief gebaseerd op jouw verbruik.
 • Water- en afvoer: Wil je direct bij jouw plek water bijvullen of afvalwater lozen, dan zit hier soms ook een prijskaartje aan.
 • Sanitaire voorzieningen: Luxere campings hebben moderne toiletgebouwen met douches en soms zelfs privé-badkamers. Deze services zijn niet altijd inbegrepen in de standaardprijs.

Afhankelijk van de locatie kunnen er ook kosten bijkomen voor WiFi, zwembadtoegang of fitnessfaciliteiten. Hetzelfde geldt voor animatieprogramma’s of sportvelden. Een overzicht:

Voorziening Geschatte meerkosten
Elektriciteit €2 – €5 per nacht
Water- en afvoer €1 – €3 per nacht
Sanitair gebruik €0 – €4 per nacht
WiFi €0 – €5 per dag
Zwembadtoegang €1 – €10 per keer

Naast bovenstaande tabel is het goed om rekening te houden met seizoensinvloeden; in hoogseizoen zijn tarieven vaak hoger door de grotere vraag.

Tenslotte vragen sommige campings extra betalingen voor huisdieren of extra voertuigen zoals een tweede auto of motor. En let op: lokale belastingen zoals toeristenbelasting komen vrijwel altijd nog bovenop de geadverteerde prijzen!

Het grondig checken van alle mogelijke extra kosten helpt mij altijd om niet verrast te worden bij het afrekenen. Beter goed geïnformeerd dan ter plekke moeten besparen op leuke activiteiten omdat de camping duurder uitviel dan verwacht!

Waar vind je betaalbare camperplekken?

Betaalbare camperplekken vinden kan soms een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die ik gebruik om niet te veel te betalen voor een overnachting. Een van de eerste stappen is het raadplegen van gespecialiseerde websites en apps, zoals Park4night en Campercontact. Hierop vind je vaak recensies en prijsindicaties.

 • Vergelijk prijzen: Ik check altijd meerdere platformen om zeker te weten dat ik de beste deal heb.
 • Buiten het hoogseizoen reizen: Prijzen kunnen aanzienlijk lager liggen als je buiten de vakantieperioden om reist.
 • Lid worden van camperclubs: Deze bieden vaak kortingen of zelfs gratis plekken aan hun leden.

Ik zoek ook regelmatig naar boerencampings of natuurcampings. Ze bieden vaak basisvoorzieningen tegen een lagere prijs dan commerciële campings. Bovendien kun je op deze manier genieten van rustige en unieke locaties.

Type Camperplaats Gemiddelde Prijs per Nacht
Commerciële camping €25 – €40
Boerencamping/natuurcamping €10 – €20
Gratis locaties €0

Het is ook slim om lokale informatieborden in dorpen en steden in de gaten te houden; hier staan soms tips voor goedkope of zelfs gratis camperplekken. En vergeet niet dat wild kamperen in sommige landen toegestaan is, wat natuurlijk niets kost, maar let wel goed op de lokale regels!

Ten slotte maak ik gebruik van loyaliteitsprogramma’s bij ketens van campings waarbij elke overnachting telt voor korting op toekomstige verblijven. Zo’n beetje planning en flexibiliteit kan flink schelen in de portemonnee!

Conclusie

Het is duidelijk dat de kosten voor een camperplek variëren afhankelijk van diverse factoren. Ik heb de belangrijkste elementen die invloed hebben op de prijs onderzocht en ik kan je vertellen dat locatie, voorzieningen en het seizoen bepalend zijn. Hieronder geef ik een samenvatting van wat je qua kosten kunt verwachten:

 • Locatie: Camperplaatsen in populaire gebieden of dichtbij toeristische attracties zijn vaak duurder.
 • Voorzieningen: Hoe meer faciliteiten er beschikbaar zijn, hoe hoger de prijs. Denk aan stroom, water, sanitair en wifi.
 • Seizoen: In het hoogseizoen liggen de prijzen gemiddeld hoger dan in het laagseizoen.
Seizoen Gemiddelde Prijs per Nacht
Hoogseizoen € 20 – € 35
Laagseizoen € 10 – € 25

Daarnaast speelt ook het type camperplaats een rol. Een plaats op een camping met veel recreatiemogelijkheden zal bijvoorbeeld meer kosten dan een eenvoudige parkeerplek bij een boer.

Mijn advies? Bepaal eerst wat je belangrijk vindt tijdens je reis met de camper. Als comfort en luxe essentieel zijn, reserveer dan vroegtijdig om zeker te zijn van een plek met alle gewenste voorzieningen. Ben je daarentegen flexibel en zoek je naar budgetvriendelijke opties, overweeg dan om buiten het hoogseizoen te reizen of kies voor minder bekende locaties.

Samengevat zorgen deze factoren ervoor dat er geen one-size-fits-all antwoord is op de vraag wat een camperplek kost. Door slim te plannen kun je echter wel besparen zonder dat dit ten koste gaat van jouw reiservaring met de camper.

Vergeet niet dat avontuur soms belangrijker is dan comfort, dus wees bereid om af en toe uit jouw comfortzone te stappen voor onvergetelijke ervaringen!