Wat Kost Een Camperplaats Op Een Camping: Prijsoverzicht 2023

Als fervente kampeerder weet ik dat de kosten van een camperplaats op een camping nogal kunnen variëren. Het hangt allemaal af van verschillende factoren zoals locatie, voorzieningen en het seizoen. Gemiddeld kun je verwachten dat de prijs voor een overnachting tussen de 15 en 35 euro ligt, maar dit is slechts een ruwe schatting.

Het spreekt voor zich dat campings met uitgebreide faciliteiten zoals zwembaden, sportvelden of wellness-gebieden vaak iets meer in rekening brengen. Ook de nabijheid van populaire toeristische bestemmingen kan ervoor zorgen dat de prijs omhoog gaat. In het hoogseizoen moet je er bovendien niet vreemd van opkijken als diezelfde plaatsen nóg duurder zijn, gezien de verhoogde vraag.

Wat ook belangrijk is om te weten is dat sommige campings verschillende tarieven hanteren voor verschillende soorten camperplaatsen. Zo kost een plekje met alleen basisvoorzieningen uiteraard minder dan een luxe plaats met eigen wateraansluiting en stroomvoorziening. Daarbij komt kijken dat kortingen voor langere verblijven of lidmaatschap bij bepaalde kampeernetwerken tot mogelijkheden behoren om wat geld te besparen op je camperavonturen!

Wat zijn camperplaatsen?

Camperplaatsen zijn speciaal ingerichte locaties op campings waar je met je camper terechtkunt voor een overnachting of langer verblijf. Ze bieden vaak faciliteiten die afgestemd zijn op de behoeften van campereigenaren. Denk hierbij aan:

 • Elektriciteitsaansluitingen
 • Waterpunten
 • Vuilwaterafvoer

Het concept is ontstaan om te voldoen aan de unieke vereisten van reizigers die met hun huis op wielen onderweg zijn. In tegenstelling tot tentplekken of plaatsen voor caravans, zijn camperplaatsen vaak verhard zodat ze het hele jaar door bruikbaar blijven, ongeacht het weer.

De populariteit van kamperen met een camper neemt toe en daarmee ook de vraag naar goede standplaatsen. Campings spelen hierop in door aparte zones te creëren die optimaal toegankelijk zijn voor campers. Dit betekent brede toegangswegen zonder laaghangende takken en plekken die groot genoeg zijn om gemakkelijk in en uit te manoeuvreren.

Naast basisfaciliteiten kunnen sommige luxe camperplaatsen extra’s bieden zoals wifi, kabel-tv-aansluiting, privé-sanitair en zelfs wellness-faciliteiten. Afhankelijk van de camping kunnen er ook gemeenschappelijke ruimtes zoals keukens, lounges of speeltuinen in de buurt van de camperplekken beschikbaar zijn.

Ook qua ligging kun je variatie verwachten; sommige plaatsen liggen dicht bij natuurparken of wandelroutes terwijl andere juist meer stedelijk georiënteerd zijn. Zo is er voor iedere type reiziger wel een geschikte plek te vinden waar zij hun avontuurlijke levensstijl voort kunnen zetten terwijl ze genieten van bepaalde comfortniveaus.

In Nederland vind je een netwerk van camperplaatsen verspreid over het hele land waardoor je veel vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt. Camperaars delen graag hun ervaringen online wat resulteert in diverse apps en websites waarop je recensies kunt lezen over specifieke locaties om zo de ideale stop voor jouw volgende trip uit te kiezen.

Waarom kiezen voor een camperplaats op een camping?

Veel camperliefhebbers staan elk jaar weer voor de keuze: waar parkeer ik mijn huis op wielen tijdens de vakantie? Een camperplaats op een camping biedt verschillende voordelen die het overwegen waard zijn. Hieronder licht ik toe waarom je zou kunnen kiezen voor zo’n plek.

Om te beginnen geniet je van meer faciliteiten dan wanneer je ergens ‘wild’ staat met je camper. Campings bieden vaak toegang tot elektriciteit, sanitaire voorzieningen en soms zelfs wifi. Dat betekent dat je na een lange dag rijden niet hoeft te stressen over basisvoorzieningen.

 • Elektriciteit: Altijd handig om apparaten op te laden of de koelkast draaiende te houden.
 • Sanitair: Schone douches en toiletten zonder dat je ze zelf hoeft schoon te maken.
 • Wifi: Blijf verbonden met de buitenwereld, handig als je reisplannen wilt maken of gewoon even wilt ontspannen met een serie.

Een andere reden is veiligheid en gemoedsrust. Op campings wordt vaak goed gelet op wie er binnenkomt en vertrekt, wat zorgt voor een veiliger gevoel. Daarnaast heb je minder kans op ongewenst bezoek in vergelijking met een verlaten plek ergens in de natuur.

Daarbij komt dat het sociale aspect van kamperen niet onderschat moet worden. Je hebt de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen of zelfs vriendschappen te sluiten rond het kampvuur of bij gezamenlijke activiteiten die veel campings organiseren.

 • Sociale contacten: Ontmoet medereizigers en deel ervaringen.
 • Activiteiten: Doe mee aan georganiseerde evenementen en verrijk jouw vakantiebeleving.

En laten we gemak niet vergeten; vele campings liggen op prachtige locaties dichtbij natuurgebieden of stedelijke attracties. Dit betekent dat avontuur altijd nabij is zonder dat je lang moet reizen naar interessante bezienswaardigheden of wandelpaden.

Tot slot is er nog het milieubewuste argument: door gebruik te maken van bestaande infrastructuur belast je het milieu minder dan wanneer iedere camperaar zijn eigen plekje in de natuur zou creëren. Campings werken vaak aan duurzaamheid door afval scheiden makkelijk te maken en zuiniger omgaan met energiebronnen zoals water en licht.

Door deze punten in acht te nemen zie je al snel waarom een camperplaats op een camping zo aantrekkelijk kan zijn!

Verschillende soorten camperplaatsen

Als fervente kampeerder weet ik dat geen twee camperplaatsen gelijk zijn. Camperaars kunnen kiezen uit een breed scala aan opties, afhankelijk van hun wensen en budget. Hieronder beschrijf ik de verschillende typen die je tegen kunt komen.

Standaard plaatsen zonder veel extra’s zijn vaak het voordeligst. Deze bieden doorgaans ruimte voor je camper en een stroomaansluiting. Watervoorzieningen en sanitair zijn meestal gedeeld en op loopafstand.

 • Basisvoorzieningen zoals elektriciteit
 • Gemeenschappelijke water- en sanitaire voorzieningen
 • Gunstig geprijsd

Voor wie iets meer luxe zoekt, zijn er comfortplaatsen met eigen watertappunt, afvoer en soms zelfs een aansluiting op de kabeltv of wifi. Deze plekken geven net dat beetje extra gemak waardoor je verblijf aangenamer kan worden.

 • Eigen watertappunt en afvoer
 • Mogelijkheid tot tv- en internetverbinding
 • Iets hoger in prijsklasse door de extra voorzieningen

Luxe of premium camperplaatsen gaan nog een stap verder qua comfort. Hier vind je vaak een privébadkamer direct naast je staanplaats, inclusief douchefaciliteiten die alleen jij gebruikt tijdens je verblijf.

De tarieven variëren significant tussen deze categorieën. Ik raad altijd aan om vooraf goed te kijken naar wat elke camping biedt én tegen welke prijs ze dat doen.

Type Camperplaats Voorzieningen Indicatie Prijsrange
Standaard Elektriciteit, gemeenschappelijk water/sanitair
Comfort Water/afvoer bij plaats, tv/internet connectie €€
Luxe Privébadkamer met douche €€€

Ten slotte zijn er speciale themaplaatsen die gericht zijn op bepaalde groepen of activiteiten zoals familieplekken met speeltuinen of juist rustige hoekjes exclusief voor volwassenen. De keuze is reuze!

Kamperen in mijn camper is elke keer weer anders omdat ik steeds andere soort plaats uitzoek; het hangt helemaal af van mijn stemming! Het belangrijkste is echter altijd weer dat fijne gevoel van vrijheid dat kamperen mij geeft – ongeacht waar ik parkeer.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een camperplaats op een camping?

Bij het plannen van een vakantie met de camper is het handig om te weten wat je kwijt bent aan camperplaatsen. De kosten kunnen nogal uiteenlopen, afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, voorzieningen en het seizoen. Laten we eens kijken naar wat je gemiddeld kunt verwachten.

Locatie en seizoen bepalen grotendeels de prijs

Eerst en vooral speelt de locatie een cruciale rol in hoeveel je betaalt voor een plekje. Een plaats aan zee of in populaire toeristische regio’s zal doorgaans duurder zijn dan eentje in minder bezochte gebieden. Ook het seizoen waarin je reist heeft invloed: tijdens hoogseizoen, denk aan schoolvakanties en feestdagen, liggen de prijzen hoger.

 • Hoogseizoen: €30 – €50 per nacht
 • Laagseizoen: €15 – €25 per nacht

Deze prijzen kunnen inclusief basisvoorzieningen zijn zoals elektriciteit en water.

Voorzieningen kunnen kosten opdrijven

Sommige campings bieden meer luxe zoals wifi, kabel-tv-aansluiting, privé-sanitair of zelfs toegang tot zwembaden en sportfaciliteiten. Dat maakt de ervaring aangenamer maar drijft ook de prijs op.

 • Basisplaats (water & elektriciteit): Bovenstaande tarieven
 • Luxeplaats (extra voorzieningen): €35 – €60 per nacht

Het is slim om vooraf te checken welke faciliteiten er bij de prijs zijn inbegrepen.

Korting mogelijk met lidmaatschappen of langere verblijven

Veel campings bieden kortingen als je lid bent van bepaalde kampeerclubs of organisaties. Ook als je besluit langer te blijven kan dit financieel aantrekkelijk worden door bijvoorbeeld weektarieven.

 • Lidmaatschap korting: 10% – 20%
 • Lang verblijf korting: Variërend per camping

Zorg dat je hierover informeert wanneer je boekt.

Kortom, doe goed onderzoek voordat je op pad gaat; zo kom je niet voor verrassingen te staan qua budget! En vergeet niet dat sommige campings ruimte bieden tot onderhandeling buiten het hoogseizoen om – vragen staat vrij!

Factoren die van invloed zijn op de prijs van een camperplaats

De kosten voor een camperplaats kunnen flink variëren en hangen af van verschillende factoren. Ik zet ze hieronder uiteen zodat je beter kunt inschatten wat je kwijt bent aan jouw volgende kampeeravontuur.

 • Locatie, locatie, locatie: Net als in de vastgoedwereld is locatie koning bij het bepalen van de prijzen voor camperplaatsen. Een plekje aan zee of in een populaire toeristische regio zal vaak meer kosten dan een plaats in landelijk gebied.
 • Voorzieningen en faciliteiten: Camperplaatsen met uitgebreide voorzieningen zoals elektriciteit, wateraansluitingen en sanitaire blokken drijven de prijs op. De aanwezigheid van recreatieve faciliteiten zoals zwembaden of animatieteams kan ook leiden tot hogere tarieven.
 • Seizoen en beschikbaarheid: In het hoogseizoen schieten de prijzen omhoog door de toenemende vraag. Buiten het seizoen vind je soms aantrekkelijke kortingen.
 • Grootte en type camperplaats: Soms betaal je extra voor een grotere plaats of één met privacy-garantie zoals hagen tussen de plekken.

Laten we deze punten eens nader bekijken:

1) Locatie: Kies je voor gemak of rust? Campings middenin natuurgebieden bieden vaak ruimere plekken tegen lagere tarieven terwijl campings nabij attracties of steden duurder zijn maar alles binnen handbereik hebben.

2) Voorzieningen: Bedenk goed wat je echt nodig hebt tijdens je verblijf. Is wifi onmisbaar of kun je zonder? Moet er kindervermaak zijn of zoek je juist de stilte op?

3) Seizoen: Flexibel met data? Probeer net buiten het hoogseizoen te boeken wanneer campings nog steeds goede service bieden maar tegen zachtere prijzen.

4) Grootte/type plaats: Heb jij veel buitenruimte nodig of volstaat een standaardplek? Overweeg dit bij het maken van jouw keuze want grootte doet er toe, ook qua portemonnee!

Door deze factoren mee te nemen in jouw beslissing kom je niet voor verrassingen te staan wanneer het tijd is om af te rekenen. En vergeet niet, sommige campings bieden loyaliteitsprogramma’s waarbij terugkerende gasten korting krijgen – iets om in gedachten te houden!

Conclusie

De kosten voor een camperplaats op een camping kunnen dus sterk variëren. Belangrijk is dat ik rekening hou met verschillende factoren die de prijs beïnvloeden zoals locatie, voorzieningen en het seizoen. Een basisplek zonder veel extra’s kan al vanaf ongeveer €10 per nacht gevonden worden, terwijl luxere opties met meer faciliteiten de prijs flink kunnen opdrijven.

Hierbij nog even kort de belangrijkste punten op een rij:

 • Locatie: Populaire of toeristische gebieden hebben vaak hogere tarieven.
 • Voorzieningen: Campings met uitgebreide faciliteiten zoals zwembaden, restaurants en animatieteams zullen meer kosten.
 • Seizoen: In het hoogseizoen liggen de prijzen hoger dan in het laagseizoen.
Seizoen Gemiddelde Prijs per Nacht
Laagseizoen €10 – €20
Hoogseizoen €20 – €50+

Het loont om campings te vergelijken en te kijken wat zij bieden binnen mijn budget. Ook is het verstandig om na te gaan of er speciale aanbiedingen zijn waarvan ik gebruik kan maken. Het kiezen van een minder bekende locatie of buiten het hoogseizoen reizen kan ook geld besparen.

Mijn uiteindelijke keuze hangt af van mijn persoonlijke voorkeuren en hoeveel ik bereid ben uit te geven aan een camperplaats. Met deze informatie in gedachten kan ik beter inschatten wat de kosten voor mij zullen zijn tijdens mijn volgende kampeertrip met de camper.