Wat Kost Een Camper Huren: Prijsoverzicht 2023

Het huren van een camper is een fantastische manier om vrijheid en comfort te combineren tijdens het reizen. Maar wat kost dat nu eigenlijk? De prijs van camperverhuur kan flink variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het seizoen, de grootte van de camper en de huurperiode. Over het algemeen liggen de dagprijzen voor het huren van een standaard camper in Nederland tussen de €75 en €150.

Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten. Denk hierbij aan verzekeringen, kilometerkosten als deze niet onbeperkt zijn en soms ook schoonmaakkosten. Ook kunnen er borgkosten bij komen kijken die je meestal terugkrijgt als je de camper in goede staat weer inlevert.

Het is dus belangrijk om vooraf goed te onderzoeken welke opties er zijn en wat precies bij jouw wensen past. Vergelijk verschillende verhuurbedrijven, kijk naar recensies en wees duidelijk over wat je nodig hebt tijdens jouw trip. Zo vind ik altijd de beste deal die aansluit bij mijn persoonlijke behoeften zonder verrassingen achteraf qua kosten.

Wat zijn de voordelen van het huren van een camper?

Huren van een camper biedt de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je bent niet gebonden aan één locatie of hotelkamer en kunt spontaan besluiten de route aan te passen. Vandaag slaap je in de bergen, morgen misschien wel aan het strand. Deze flexibiliteit is perfect voor avontuurlijke reizigers die hun vakantie graag laten leiden door hun ingevingen van het moment.

Een ander voordeel is dat je flink kunt besparen op accommodatie- en restaurantkosten. Een camper is namelijk je vervoersmiddel, slaapplek én keuken ineen. Je kunt zelf koken, wat veel goedkoper uitpakt dan elke dag uit eten gaan. Bovendien hoef je niet steeds je koffer in en uit te pakken; alles reist met je mee.

Met een gehuurde camper kun je ook plekken bezoeken die minder toegankelijk zijn voor gewone toeristen. Denk aan afgelegen natuurgebieden of kleine dorpjes waar geen hotels zijn. Het contact met locals en andere kampeerders kan zo’n trip enorm verrijken.

Voor gezinnen is een camper ideaal omdat kinderen hun eigen bed hebben en speelruimte rondom de camper. Het geeft ouders ook meer ontspanning doordat ze niet constant hoeven te letten op ‘stil gedrag’ zoals in een hotel vaak wenselijk is.

Tenslotte heeft het huren van een camper als voordeel dat je geen zorgen hebt over onderhoud of afschrijving zoals bij bezit wel het geval is. Aan het einde van de reis lever je simpelweg de sleutels weer in.

Voordelen Uitleg
Vrijheid & Flexibiliteit Overnachten waar en wanneer jij dat wilt
Kostenbesparing Bespaar op accommodatie- & restaurantkosten door zelf te koken
Unieke bestemmingen Toegang tot afgelegen gebieden
Kindvriendelijkheid Eigen bed & speelruimte voor kinderen
Geen onderhoudszorgen Geen zorgen over onderhoud of afschrijving na gebruik

Door deze voordelen wordt het huren van een camper voor veel mensen gezien als dé manier om optimaal te genieten van hun vakantie zonder zich vast te leggen aan één plaats of zich druk te maken over bijkomende kosten tijdens hun trip.

Welke soorten campers zijn beschikbaar om te huren?

Als je op zoek bent naar de perfecte camper voor je volgende avontuur, is het goed om te weten dat er verschillende types beschikbaar zijn. De keuze hangt af van persoonlijke voorkeur, reisplannen en budget.

 • Klassieke campers: Dit zijn de traditionele motorhomes die veel mensen zich voorstellen bij een camper. Ze bieden comfort en ruimte, vaak inclusief een aparte slaapkamer, badkamer en keuken.
 • Buscampers: Deze compactere versie is gebaseerd op een bestelwagen chassis en is wendbaarder dan een klassieke camper. Ideaal voor wie flexibiliteit wil zonder in te leveren op basisvoorzieningen.
 • Alkoof campers: Je herkent ze aan de extra ruimte boven de cabine die meestal als slaapruimte dient. Ze staan bekend om hun ruime interieur en zijn erg geschikt voor gezinnen.
 • Integraal campers: Bij deze luxe variant vormt het woongedeelte één geheel met de bestuurderscabine wat zorgt voor een royale leefruimte.

Elk type heeft z’n eigen charme en functionaliteiten. Zo vind je in klassieke campers vaak meer luxe zoals airconditioning of zelfs satelliettelevisies terwijl buscampers makkelijker te manoeuvreren zijn door nauwe straatjes of bergpassen.

Prijzen variëren natuurlijk afhankelijk van het model, het seizoen en hoe lang je de camper huurt. Een kleine buscamper kun je al huren vanaf ongeveer €75 per dag terwijl grotere integraal campers kunnen oplopen tot boven de €150 per dag.

Het mooie van camperhuur is dat er altijd wel iets te vinden is dat bij jouw behoeften past. Of je nu alleen reist of met een groot gezin, er is altijd wel een passende thuis-op-wielen te vinden! En denk eraan: hoe vroeger je boekt, hoe beter de keuze – vooral tijdens piekseizoenen!

Wat zijn de kosten voor het huren van een camper per dag?

Bij het plannen van een vakantie met een camper is het essentieel om te weten wat je kunt verwachten qua kosten. De prijs voor het huren van een camper per dag kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren:

 • Type camper: Kies je voor een compacte campervan of ga je voor de luxe van een volledig uitgeruste motorhome? Luxere modellen zullen uiteraard meer kosten.
 • Seizoen: In het hoogseizoen, vooral tijdens schoolvakanties en feestdagen, liggen de prijzen hoger dan in het laagseizoen.
 • Huurperiode: Hoe langer je huurt, hoe voordeliger de dagprijs soms kan uitvallen.
 • Extra’s: Denk hierbij aan verzekeringen, extra kilometers, en benodigdheden zoals beddengoed of keukengerei.

Hieronder vind je een indicatieve tabel met dagprijzen gebaseerd op seizoen en type camper:

Seizoen Compacte Campervan Familie Motorhome Luxe Motorhome
Laagseizoen €50 – €80 €90 – €120 €130 – €180
Hoogseizoen €80 – €110 €120 – €160 €180 – €230

Het is duidelijk dat er geen one-size-fits-all antwoord is op deze vraag. Daarom raad ik altijd aan om offertes te vergelijken bij verschillende verhuurbedrijven. Zo kun je niet alleen de beste deal vinden maar ook bepalen welke opties het meest geschikt zijn voor jouw reisplannen.

Mijn eigen ervaring leert dat bijkomende kosten snel kunnen oplopen. Vergeet niet om budget vrij te maken voor brandstof, tolwegen en eventuele campingplaatsen waar je wilt overnachten. Het loont om deze aspecten mee te nemen in je totale begroting.

Tot slot wil ik meegeven dat sommige verhuurders speciale aanbiedingen hebben buiten het seizoen of last-minute deals die aanzienlijk schelen in de portemonnee. Houd dus goed acties en kortingen in de gaten zodra je besluit wanneer en waar naar toe te gaan met jouw gehuurde huis-op-wielen!

Zijn er extra kosten bij het huren van een camper?

Als je overweegt een camper te huren vraag je je waarschijnlijk af of er naast de basishuurprijs nog extra kosten aan verbonden zijn. Dit is zeker iets om rekening mee te houden. Hieronder ga ik in op enkele veelvoorkomende extra kosten die je tegen kunt komen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat veel verhuurbedrijven een borgsom vereisen. Deze borg dient als een veiligheidsreserve voor de verhuurder en wordt teruggestort als de camper zonder schade wordt ingeleverd. De hoogte van deze borg kan variëren en hangt vaak af van het type camper en de huurperiode.

Daarnaast kunnen er schoonmaakkosten in rekening worden gebracht indien je de camper niet schoon terugbrengt. Verhuurbedrijven verwachten dat hun voertuigen in dezelfde staat worden teruggebracht als waarin ze werden uitgeleverd, dus het kan lonen om zelf even de bezem door de camper te halen voor je hem terugbrengt.

Ook kilometerkosten kunnen aantikken, vooral als je lange afstanden plant te rijden met de gehuurde camper. Sommige bedrijven bieden pakketten met onbeperkte kilometers aan, maar bij anderen betaal je per extra gereden kilometer bovenop een vastgestelde limiet.

Type Kosten Omschrijving
Borg Terugbetaalbaar, varieert per type camper/huurperiode
Schoonmaakkosten Indien niet schoon ingeleverd
Kilometerkosten Extra kosten bovenop vastgestelde limiet

Verder moet men denken aan eventuele verzekeringskosten. Een basisverzekering is vaak inbegrepen, maar voor uitgebreidere dekking of verminderd eigen risico kun je kiezen voor aanvullende verzekeringsopties die uiteraard meer kosten met zich meebrengen.

Tot slot zijn er mogelijkheden tot het huren van extra’s zoals bedlinnen, keukengerei of fietsendragers wat ook weer leidt tot additionele kostenposten.

 • Verzekeringsupgrade
 • Huur van accessoires (bijvoorbeeld satellietnavigatie)
 • Brandstof (campers worden vaak met volle tank geleverd en moeten zo ook weer ingeleverd worden)

Houd dus naast de huurprijs altijd rekening met deze potentiële extra uitgaven wanneer je jouw budget bepaalt voor dat fantastische avontuur op wielen!

Waar kan ik een camper huren?

Een camper huren doe je gemakkelijk bij diverse verhuurbedrijven die gespecialiseerd zijn in recreatievoertuigen. Deze bedrijven vind je verspreid over heel Nederland, van grote steden tot kleinere dorpen. Populaire ketens zoals Camptoo en Goboony bieden online platforms waar particulieren hun campers te huur aanbieden. Dit maakt het mogelijk om een voertuig uit te kiezen dat perfect aansluit bij mijn wensen.

De zoektocht naar de ideale huurcamper start vaak online. Websites als Campercontact en de ANWB hebben een overzicht van verhuurders met beoordelingen van gebruikers. Dat helpt mij om een betrouwbare keuze te maken. Bovendien kan ik op deze sites direct zien wat voor type campers er beschikbaar zijn, van compacte buscampers tot luxe integraalmodellen.

Sociale media is ook een goede bron om camperverhuurmogelijkheden te ontdekken, zeker als ik op zoek ben naar persoonlijke ervaringen en tips. Op Facebook zijn er groepen waar leden advies delen over waar zij hun camper gehuurd hebben en hoe hun ervaring was.

Lokale dealers kunnen ook campers voor verhuur aanbieden naast de verkoop van nieuwe modellen. Hier heb ik het voordeel dat ik deskundige uitleg krijg en direct al mijn vragen beantwoord zie door ervaren medewerkers.

Ten slotte moet ik niet vergeten dat sommige campings of vakantieparken zelfs eigen campers ter beschikking stellen. Deze optie is ideaal als ik op één plek wil blijven maar toch de unieke ervaring van het kamperen met een camper niet wil missen.

Het huren van een camper geeft mij vrijheid om Nederland of zelfs Europa op mijn eigen tempo te verkennen! Met zoveel opties vind ik vast wel iets wat past binnen mijn budget en reisplannen.

Conclusie

Het huren van een camper is een fantastische manier om vrijheid en flexibiliteit te ervaren tijdens het reizen. Door de kosten die ik heb besproken, krijg je hopelijk een helder beeld van wat je kunt verwachten qua uitgaven.

Gemiddeld liggen de kosten voor het huren van een camper tussen de €75 en €150 per dag. De prijs varieert sterk afhankelijk van het type camper, het seizoen en de extra’s die je kiest. Hier zijn enkele belangrijke punten samengevat:

 • Type Camper: Luxe modellen zijn duurder dan standaard campers.
 • Seizoen: In hoogseizoen zijn prijzen hoger door verhoogde vraag.
 • Huurperiode: Langere huurperiodes kunnen leiden tot lagere dagtarieven.
 • Extra opties: Denk aan verzekeringen, kilometerpakketten en keukenpakketten.
Type Kosten Prijsindicatie
Standaard dagtarief €75 – €150
Verzekering per dag €10 – €25
Extra kilometers pakket Vanaf €0,20 p/km
Keukenpakket Eenmalig €30 – €50

Zorg ervoor dat je goed nadenkt over wat je nodig hebt voor jouw ideale vakantie met de camper. Zijn alle extra’s noodzakelijk of kun je op bepaalde zaken besparen? Bedenk ook dat vroeg boeken vaak loont door vroegboekkortingen.

Ik hoop dat dit artikel jou geholpen heeft om inzicht te krijgen in wat een camper huren kan kosten. Het is zeker geen goedkope onderneming maar vergeet niet dat het veel meer is dan alleen vervoer; het is een unieke reiservaring waarbij je onvergetelijke herinneringen maakt. Mocht je nog twijfelen, weeg dan de kosten af tegen de vrijheid die zo’n huis op wielen biedt. Veel reisplezier!