Wanneer Begint Het Campingseizoen 2022: De Startdata

Het campingseizoen 2022 begint traditioneel met de lente, wanneer het weer milder wordt en de natuur tot bloei komt. Dit is typisch rond maart of april, afhankelijk van waar je bent in Nederland of België. Voor vele kampeerliefhebbers is dit hét moment om de caravan uit de stalling te halen of de tent op te frissen voor een nieuw avontuur.

Ik merk dat campings vaak hun faciliteiten updaten of vernieuwen tijdens het laagseizoen waardoor ze klaar zijn om gasten te ontvangen zodra het seizoen start. De exacte openingsdatum kan variëren per camping, dus het is altijd slim om vooruit te plannen en direct contact op te nemen met de camping voor specifieke openingstijden.

Met het oog op vakantieplanning is het ook belangrijk rekening te houden met schoolvakanties en feestdagen, aangezien deze periodes piekmomenten kunnen zijn op campings. Vroeg boeken kan daarom essentieel zijn om de perfecte plek te bemachtigen. Mijn advies? Houd websites van jouw favoriete campings goed in gaten en schrijf je in voor nieuwsbrieven zodat je geen updates mist over openingstijden en speciale aanbiedingen.

Wat is het campingseizoen?

Het campingseizoen verwijst naar de periode in het jaar waarin campings over het algemeen open zijn en kampeerliefhebbers hun tenten opzetten of met hun caravans en campers eropuit trekken. Dit seizoen varieert per locatie omdat het sterk afhankelijk is van het weer en klimaat. In Nederland start het campingseizoen meestal rond april, wanneer de temperatuur begint te stijgen en loopt door tot september of oktober wanneer de herfst haar intrede doet.

Tijdens deze maanden zien we dat veel gezinnen, vriendengroepen en solo-avonturiers genieten van de buitenlucht. De dagen zijn langer, wat meer tijd betekent voor activiteiten zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Campings spelen in op deze toename door diverse faciliteiten aan te bieden die variëren van basic tot luxe.

De populariteit van kamperen heeft een duidelijke piek tijdens schoolvakanties en feestdagen. Statistieken laten zien dat vooral de zomervakantie een drukke tijd is voor campingeigenaren:

Maand Percentage bezetting
Juli 80%
Augustus 90%

Kampeerders reserveren vaak maanden van tevoren om een plekje te bemachtigen op hun favoriete camping. Dit heeft geleid tot een groeiende trend onder campings om ook buiten het traditionele seizoen evenementen te organiseren zoals themaweekenden of winterkamperen met aangepaste voorzieningen.

De charme van kamperen ligt in de vrijheid en terugkeer naar eenvoudige genoegens die het biedt. Of je nu kiest voor een rustig plekje aan een meer of juist gaat voor de gezellige drukte op een grote familiecamping, elk type kampeerder kan tijdens het campingseizoen zijn hart ophalen. Met mijn passie voor outdoor avonturen heb ik zelf ook al vele bijzondere momenten beleefd gedurende deze levendige periodes!

Wanneer begint het campingseizoen in Nederland?

Met de lente die haar intrede doet, beginnen veel mensen zich af te vragen: “Wanneer kan ik weer gaan kamperen?” In Nederland start het campingseizoen traditioneel rond april, wanneer de temperaturen aangenamer worden en de natuur tot leven komt. Dit is ook de periode waarin bloemen beginnen te bloeien en dagen langer en zonniger worden, wat een perfecte setting is voor liefhebbers van het buitenleven.

 • April: Start van het seizoen met langzaam stijgende temperaturen.
 • Mei: Ideaal voor wie van rust en ruimte houdt, voordat de grote drukte begint.
 • Juni t/m augustus: Hoogseizoen met de meeste bedrijvigheid op campings.

Het exacte moment dat campings openen kan variëren. Sommige zijn jaarrond geopend terwijl anderen hun poorten pas openen als ze zeker weten dat er geen vorst meer komt. Ik check altijd even online bij mijn favoriete campings of bel ze op om zeker te zijn van hun openingstijden.

Maand Kenmerk
April Begin seizoen, frisser
Mei Rustiger kamperen
Juni-Augustus Hoogseizoen, warmste maanden

Tijdens mijn laatste bezoek aan een camping in mei vorig jaar was ik getuige van hoe alles ontwaakte uit zijn winterslaap. Vogels floten enthousiast en overal zag ik gezinnen genieten van hun eerste barbecue van het jaar. Het was nog heerlijk rustig omdat de schoolvakanties nog moesten beginnen; ideaal voor wie de drukte wil vermijden.

Echter, voor wie graag tijdens piekmomenten gaat zoals in juli of augustus moet rekening houden met volgeboekte campings. Vroeg boeken is dan ook aanbevolen om teleurstelling te voorkomen. De laatste jaren merk ik dat steeds meer mensen kiezen voor een vakantie in eigen land waardoor populaire plekken snel vol zijn.

Kortom, als je flexibel bent qua data kun je genieten van rustigere perioden op prachtige locaties door heel Nederland. Of je nu kiest voor kamperen aan zee of midden in een bosrijk gebied, elke setting heeft zo zijn charme tijdens verschillende momenten binnen het seizoen!

Wanneer begint het campingseizoen in 2022?

Het moment waarop kampeerliefhebbers hun tenten weer kunnen opzetten en van de buitenlucht kunnen genieten varieert per jaar. Voor 2022 is het goede nieuws dat de meeste campings hun poorten al vroeg in de lente openen. Afhankelijk van de locatie en het soort camping kan dit soms al in maart zijn, maar april is doorgaans de maand waarin het seizoen echt van start gaat.

 • Maart: Enkele campings openen, vooral die met verwarmde faciliteiten
 • April: Meerderheid van campings gaan open, ideaal voor Pasen uitstapjes
 • Mei: Vrijwel alle campings zijn operationeel

Campinggangers houden natuurlijk rekening met het weer. Na een milde winter staan veel mensen te popelen om eropuit te trekken zodra de eerste zonnestralen zich aandienen. In Nederland begint het hoogseizoen vaak pas eind juni wanneer schoolvakanties beginnen, maar voor hen die flexibel zijn qua tijd biedt het voorseizoen vaak een rustigere ervaring.

Maand Campings Open
Maart Enkele
April Meerderheid
Mei Alle

Voor mij persoonlijk is er niets zo fijn als wakker worden met fluitende vogels en een frisse ochtendbries bij mijn eigen caravan of tent. Daarom check ik altijd vóór vertrek welke campings beschikbaar zijn en wat de weersvoorspelling wordt. Websites zoals Natuurkampeerterreinen.nl of ANWB Camping bieden hierbij uitstekende informatie.

Wat betreft activiteiten zien we dat themacampings steeds populairder worden; denk aan eco-campings of glamping voor wie houdt van luxe in combinatie met natuur. Deze trends wijzen op een diversiteit binnen de campingbranche waardoor er voor iedere kampeerder iets unieks te vinden is zodra het seizoen losbarst.

Enthousiasme groeit naarmate februari ten einde loopt en ik merk dat ook aan gesprekken op sociale media en fora gewijd aan kamperen – iedereen bereidt zich voor op nieuwe avonturen onderweg! Of je nu kiest voor een weekendje weg in eigen land of een langere trip naar zonniger oorden, één ding staat vast: Het campingseizoen 2022 belooft wederom fantastische mogelijkheden om te onthaasten en volop te genieten van alles wat onze mooie natuur ons biedt.

Waar moet je rekening mee houden bij het begin van het campingseizoen?

Het plannen van een kampeertrip vraagt om aandacht voor details, vooral als het gaat om de start van het campingseizoen. Ik zal enkele belangrijke punten met je delen waar je zeker aan moet denken.

Eerst en vooral is de WEERSVERWACHTING cruciaal. In Nederland kan het weer snel omslaan dus controleer altijd de laatste voorspellingen voor je vertrekt. Denk eraan dat nachten nog steeds koud kunnen zijn in het vroege seizoen, zelfs als de dagen al warmer worden.

Daarnaast moeten we niet vergeten dat sommige campings gefaseerd open gaan. Dit betekent dat niet alle faciliteiten direct beschikbaar zijn. Het is slim om vooraf contact op te nemen met de camping om te checken wat er al wel en niet open is:

 • Zwembaden
 • Sanitaire voorzieningen
 • Restaurants of winkels

Verder speelt DRUKTE ook een rol bij de start van het seizoen. Met iedereen die staat te popelen om naar buiten te gaan, kunnen populaire campings snel vol raken. Vroeg boeken kan teleurstelling voorkomen en zorgt ervoor dat je een plekje bemachtigt op jouw favoriete camping.

Wat betreft INPAKKEN: maak een checklist! Niets is vervelender dan aankomen op je bestemming en beseffen dat je iets essentieels bent vergeten zoals tentpinnen of lucifers.

Tenslotte, hou rekening met REGELS EN REGULATIES die misschien nieuw zijn of gewijzigd sinds jouw laatste bezoek. Corona heeft ons laten zien hoe snel dingen kunnen veranderen dus dubbelcheck altijd even de actuele stand van zaken rondom regelgeving op campings.

Door deze tips in gedachten te houden, kun jij straks zonder stress genieten van alles wat kamperen zo leuk maakt!

Leuke activiteiten voor het begin van het campingseizoen

Het begin van het campingseizoen is de perfecte tijd om eropuit te trekken en nieuwe avonturen te beleven. Met de lente in aantocht voel ik een tinteling van opwinding bij de gedachte aan kamperen. Daarom wil ik graag wat inspiratie delen over leuke activiteiten die je kunt ondernemen als de campings weer opengaan.

 • Wandelen en natuurspellen
  Niets zegt ‘welkom terug in de natuur’ zoals een goede wandeling. Het is fantastisch om de eerste knoppen aan de bomen te zien en misschien zelfs wel wilde dieren na hun winterslaap. Voor gezinnen met kinderen zijn natuurspellen zoals een speurtocht of ‘Wie vindt de meeste insectensoorten?’ erg leuk om te doen.
 • Kampvuuravonden
  Lange avonden rond een kampvuur geven mij altijd dat ultieme campinggevoel. Zorg voor voldoende marshmallows, verhalen en liedjes om deze momenten onvergetelijk te maken. En vergeet niet: veiligheid staat voorop, dus controleer altijd of er geen stookverbod geldt.
 • Fiets- en mountainbiketochten
  Zodra je tent staat, kun je eropuit trekken met je fiets of mountainbike. De paden zijn nog niet zo druk, waardoor je volop kunt genieten van de ontluikende natuur.
 • Fotografie
  Voor wie graag foto’s maakt: dit is dé tijd om prachtige lentefoto’s te schieten! De unieke ochtendmist boven weilanden of juist die spectaculaire zonsondergang; elke dag biedt nieuwe kansen voor perfecte plaatjes.

Door al deze activiteiten wordt het begin van het campingseizoen één groot feest. Ik kan niet wachten tot ik mijn tent kan uitrollen en onderdeel mag zijn van dit alles – hopelijk jij ook! Vergeet niet dat elk seizoen z’n charme heeft, maar die frisse start in het voorjaar is toch wel heel speciaal.

Conclusie

Het campingseizoen van 2022 staat voor de deur en ik heb in dit artikel uiteengezet wat je kunt verwachten. De start hangt af van diverse factoren zoals het klimaat, de locatie en persoonlijke voorkeuren.

 • Traditioneel gezien begint het seizoen in april en loopt door tot eind september.
 • Voor campings aan de kust of in zuidelijke regio’s kan het seizoen al vroeger starten.
 • Wie houdt van rust en natuur kan overwegen om buiten het hoogseizoen te kamperen.

Afhankelijk van je wensen is er een geschikt moment om te gaan kamperen:

Type Kampeerder Periode
Zonliefhebbers Juni – Augustus
Natuurliefhebbers April – Juni & September – Oktober

Als fervent kampeerder adviseer ik altijd om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden voordat je jouw reis plant. Ook raad ik aan om vooraf te checken welke faciliteiten er beschikbaar zijn op de camping, zeker als je buiten het hoogseizoen wilt gaan.

Dit seizoen biedt mogelijkheden voor iedere soort kampeerder, of je nu zoekt naar avontuur of ontspanning. Vergeet niet dat elke camping zijn eigen charme heeft; kies dus iets dat bij jou past. Veel plezier met het plannen van je trip en geniet volop van alles wat komend campingseizoen 2022 te bieden heeft!