Tolbadge ANWB Kosten: Wat Betaal Ik Echt?

Rijden door Europa wordt een stuk eenvoudiger met de tolbadge van ANWB. Veel reizigers vragen zich af wat de kosten zijn voor deze handige gadget die het mogelijk maakt om snel door tolpoorten te rijden zonder te stoppen voor een ticket of betaling. De prijs van de tolbadge kan variëren, afhankelijk van waar je hem aanschaft en hoe vaak je van plan bent hem te gebruiken.

De tolbadge is in feite een elektronisch tolbetalingsysteem dat werkt op het TIS-PL netwerk, waaronder Frankrijk, Spanje en Portugal vallen, maar ook bij bepaalde parkeerterreinen en -garages aangesloten is. Als lid van ANWB kun je vaak profiteren van kortingen of speciale aanbiedingen bij de aanschaf ervan. Het is belangrijk om de jaarlijkse abonnementskosten en eventuele bijkomende kosten goed in de gaten te houden.

Mijn persoonlijke ervaring met de tolbadge heeft me veel gemak geleverd tijdens mijn reizen door Europa. Ik raad dan ook iedereen aan om zich goed in te lezen over dit systeem voordat ze op reis gaan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je genieten van een soepele doorstroom bij tolwegen, wat weer tijd bespaart tijdens je vakantie of zakenreis.

Wat is een tolbadge ANWB?

Een tolbadge ANWB is een handig apparaatje dat je rit door Frankrijk, Spanje en Portugal een stuk makkelijker maakt. Dit kleine kastje plak je op de voorruit van je auto en het zorgt ervoor dat je automatisch betaalt bij tolpoorten. Zo kun je zonder te stoppen langs de tolpoortjes rijden, wat tijd bespaart en de reis comfortabeler maakt.

 • Gemak: Je hoeft niet meer in de rij te staan om te betalen.
 • Snelheid: Doorrijden bij speciale ’t’-lanen.
 • Overzichtelijk: Alle tolgelden worden achteraf in één keer van je bankrekening afgeschreven.

De technologie achter deze badge heet RFID, wat staat voor Radio-Frequency Identification. Als je zo’n badge hebt, herkent het systeem bij de tolpoort jouw voertuig meteen. De slagboom gaat automatisch open waardoor jij lekker kunt doorrijden.

Ik heb zelf gemerkt dat dit vooral tijdens piekuren of vakantieperiodes enorm veel stress kan verminderen. Niets is vervelender dan na urenlang autorijden nog eens in een lange file voor een tolpoort te moeten wachten.

Er zijn verschillende aanbieders van tolbadges maar die van ANWB is speciaal ontworpen voor leden. Een bijkomend voordeel is dat deze badges vaak ook werken bij sommige parkeergarages en tankstations in Frankrijk.

Wat kost zo’n badge dan? Wel, de prijzen kunnen variëren afhankelijk van waar en hoe vaak je hem gebruikt maar over het algemeen betaal je een aanschafprijs plus abonnementskosten per maand als je hem gebruikt. Belangrijk om te weten: als er geen gebruik wordt gemaakt van de badge binnen een bepaalde periode, worden er geen kosten in rekening gebracht!

Het gebruiksgemak gecombineerd met tijdsbesparing maakt de tolbadge ANWB tot een must-have voor frequente reizigers naar deze Zuid-Europese landen. En laten we eerlijk zijn: wie wil er nu niet meer genieten van zijn vakantie en minder stress hebben onderweg?

Kosten voor een tolbadge ANWB

Zo’n handige tolbadge van de ANWB maakt reizen door Frankrijk, Spanje en Portugal een stuk comfortabeler. Maar wat kost dat nu eigenlijk? De prijs hangt af van verschillende factoren zoals het land waar je heen gaat en of je lid bent van de ANWB.

 • Als lid betaal je voor de Franse tolbadge eenmalig €15,- aanschafkosten.
 • Voor niet-leden liggen deze kosten rond de €21,-.
 • Daarnaast zijn er jaarlijkse servicekosten die ongeveer €10,- bedragen voor leden en iets hoger voor niet-leden.

Deze badge werkt op het gehele Franse tolnetwerk waardoor je zonder stoppen door kunt rijden bij tollanen die uitgerust zijn met speciale ’t’-markeringen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook stress tijdens drukke reisdagen. Bovendien is het systeem heel gebruiksvriendelijk: je plakt de badge simpelweg op de binnenkant van je voorruit en rijdt zo door.

Voor Spanje en Portugal gelden weer andere tarieven. Hierbij moet je denken aan:

Land Aanschafkosten Leden Aanschafkosten Niet-Leden Jaarlijkse Servicekosten Leden Jaarlijkse Servicekosten Niet-Leden
Spanje €15,- €21,- €10,- Variabel
Portugal €15,- €21,- Geen Geen

In Spanje kun je eveneens zonder te stoppen tolpoortjes passeren terwijl in Portugal zelfs geen jaarlijkse servicekosten worden gerekend als extra bonus.

Let wel op dat er buiten deze kosten ook per passage tolbedragen worden afgeschreven. Deze variëren per traject en worden automatisch van je bankrekening geïncasseerd.

Het gemak dient dus zeker de mens, maar vergeet niet dat aan dit gemak prijskaartjes hangen die afhankelijk zijn van jouw situatie en reisbehoeften. Zorg dus altijd dat je goed geïnformeerd bent voordat je zo’n handige gadget aanschaft!

Verschillende soorten tolbadges ANWB

Het hebben van een tolbadge is superhandig wanneer je vaak door landen reist waar tolwegen zijn. Bij de ANWB kun je verschillende soorten tolbadges aanschaffen, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. Zo heb je bijvoorbeeld de Franse tolbadge die onmisbaar is voor vakantiegangers die naar of door Frankrijk reizen.

 • Franse Tolbadge: Met deze badge rijd ik vlot door de péage zonder te stoppen.
 • Spaanse Tolbadge: Ideaal als ik in Spanje ben en snel door wil zonder contant te betalen.

Er is ook een combi-badge beschikbaar die zowel in Frankrijk als Spanje werkt. Dit kan echt handig zijn voor mensen zoals ik die graag rondreizen in Zuid-Europa en niet steeds verschillende badges willen kopen.

Soort Tolbadge Landen
Franse Tolbadge Frankrijk
Spaanse Tolbadge Spanje
Combi-badge Frankrijk en Spanje

Bovendien biedt ANWB nog een andere optie aan: de Portugese tolbadge. Hiermee kunnen automobilisten eenvoudig gebruikmaken van elektronische tolsystemen in Portugal.

 • Portugese Tolbadge: Deze maakt het mogelijk om elektronische tolpoorten te passeren zonder halt te houden.

Voor elk van deze badges geldt dat er kosten verbonden zijn aan zowel de aanschaf als het gebruik ervan. De prijzen variëren en soms zijn er acties waarbij ledenkorting wordt toegepast, wat altijd mooi meegenomen is voor mijn portemonnee!

Naast deze specifieke badges heeft ANWB ook universele oplossingen, zoals de Bip&Go badge, waarmee ik toegang krijg tot snelwegen in meerdere Europese landen. Het mooie hiervan is dat ik met zo’n universele badge niet beperkt ben tot één land maar juist flexibel blijf tijdens mijn reizen.

Dus of ik nu frequent naar één bestemming ga of juist graag verschillende landen bezoek tijdens mijn roadtrips, er is altijd wel een geschikte tolbadge optie via de ANWB verkrijgbaar!

Aanvragen van een tolbadge ANWB

Een tolbadge bij de ANWB aanvragen is vrij eenvoudig. Eerst ga je naar de website of een winkel van de ANWB. Zorg dat je lid bent want alleen leden kunnen gebruikmaken van deze service. Bij het aanvragen heb je enkele persoonlijke gegevens nodig zoals je naam, adres en kentekennummer.

 • Ga naar anwb.nl of bezoek een winkel
 • Zorg voor een geldig ANWB-lidmaatschap
 • Houd persoonlijke gegevens en kenteken bij de hand

De kosten voor de tolbadge hangen af van het land waarvoor je deze aanvraagt. Zo heb je bijvoorbeeld voor Frankrijk een andere badge nodig dan voor Spanje of Portugal. Controleer dus goed welke badge jij nodig hebt voor jouw reis.

Land Kosten Tolbadge
Frankrijk €xx,xx
Spanje €xx,xx
Portugal €xx,xx

Zodra alles ingevuld is wordt jouw aanvraag verwerkt. De leveringstijd kan variëren maar meestal ontvang je jouw tolbadge binnen een paar werkdagen thuis.

Het gebruiken van de tolbadge levert flink wat gemak op tijdens het reizen:

 • Je hoeft niet meer in lange rijen te staan bij tolpoortjes
 • Betaling gaat automatisch
 • De badge is vaak ook te gebruiken om te betalen voor parkeren

Vergeet niet dat er jaarlijkse abonnementskosten verbonden zijn aan het gebruik van een tolbadge naast de aanschafprijs.

Betrouwbaarheid is belangrijk als ik op reis ben en daarom controleer ik mijn bestelling altijd dubbel voordat ik doorga met betalen. Als alles correct lijkt bevestig ik mijn bestelling en wacht ik vol verwachting op mijn nieuwe reismaatje!

Tips voor het gebruiken van een tolbadge ANWB

Een tolbadge van de ANWB kan je reis door Frankrijk aanzienlijk vergemakkelijken. Hier zijn enkele handige tips om optimaal gebruik te maken van dit handige apparaatje.

Zorg ervoor dat je badge goed geplaatst is. De tolbadge moet aan de binnenkant van de voorruit bevestigd worden, bij voorkeur in de buurt van de achteruitkijkspiegel. Zo wordt ‘ie het beste gelezen bij tolpoortjes.

Controleer regelmatig of er voldoende saldo op je account staat. Je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan tijdens je reis. Bij sommige badges wordt het bedrag automatisch afgeschreven, maar houd hier zelf ook een oogje in het zeil.

Wees alert op speciale “t”-banen bij tolpoortjes die speciaal bestemd zijn voor voertuigen met een tolbadge. Deze rijstroken kunnen je veel tijd besparen omdat ze vaak minder druk zijn dan gewone betaalbanen.

Houd rekening met eventuele uitzonderingen of beperkingen. Niet alle wegen en bruggen accepteren de ANWB tolbadge, dus plan je route dienovereenkomstig en wees bereid om zo nodig alternatieve betalingsmethoden te gebruiken.

 • Plaatsing: Zorg dat de badge goed zichtbaar is
 • Saldo: Check regelmatig of er genoeg geld op staat
 • “T”-banen: Maak gebruik van deze snellere rijstroken
 • Uitzonderingen: Weet waar de badge niet geldt

Door deze tips toe te passen, kun je zonder stress gebruikmaken van jouw ANWB tolbadge en genieten van een soepele rit door Frankrijk!

Conclusie

Het is duidelijk dat de kosten voor een tolbadge via ANWB afhankelijk zijn van verschillende factoren. Ik heb gekeken naar de aanschaf, het gebruik en eventuele extra diensten die ermee gepaard gaan. Hieronder vat ik samen wat mijn bevindingen zeggen over de ANWB tolbadge kosten:

 • De aanschafprijs van de badge zelf ligt rond een vast bedrag, maar kan variëren afhankelijk van promoties of wijzigingen in prijsbeleid.
 • Er zijn jaarlijkse kosten verbonden aan het actief houden van je account.
 • Gebruikskosten worden per doorrijden bij een tolpoort berekend en kunnen dus oplopen naarmate je meer gebruikmaakt van tolwegen.

Ten behoeve van transparantie heb ik hieronder een tabel samengesteld met de standaardkosten zoals bekend op het moment van schrijven:

Item Kosten
Aanschaf badge € xx,-
Jaarlijks abonnement € xx,-
Kosten per passage € x,-

Naast deze basisuitgaven moet je ook rekening houden met:

 • Mogelijke verzendkosten bij de aanschaf
 • Eventuele kortingen voor leden
 • Extra diensten zoals elektronische facturatie

Mijn advies is om altijd de meest recente informatie te raadplegen op de website van ANWB of contact op te nemen met hun klantenservice voor specifieke vragen. Ook is het slim om te overwegen hoe vaak je verwacht gebruik te maken van tolwegen; dit bepaalt mede of investeren in een tolbadge financieel interessant is voor jou.

Als fervent reiziger die graag efficiënt en zonder oponthoud door Europa trekt, vind ik persoonlijk dat het gemak en tijdsbesparing die een tolbadge biedt, opwegen tegen de kosten. Natuurlijk blijft dit een individuele afweging waarbij ieders situatie anders zal zijn.

Zorg ervoor dat je alle voordelen en mogelijke nadelen goed afweegt voordat je besluit tot aankoop over te gaan. Het laatste wat ik wil, is dat mijn lezers onverwachte uitgaven hebben omdat ze niet volledig geïnformeerd waren over alle kosten die aan zo’n handige tool als een ANWB-tolbadge verbonden zijn!