Tarp Tent: Essentiële Tips Voor Outdoor Avonturen

Als outdoor liefhebber ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn kampeerervaring te verbeteren en een tarp tent heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Het is in essentie een combinatie van een tarp, wat eigenlijk een groot waterdicht doek is, met de functionaliteit van een tent. Dit type onderkomen biedt me de flexibiliteit om snel onderdak op te zetten waar het avontuur me ook brengt.

Een tarp tent kan verrassend veelzijdig zijn en dat’s precies waarom het zo populair is geworden onder backpackers, hikers en survivalists. Met slechts één of twee trekkingstokken of zelfs takken kan je eenvoudige maar effectieve beschutting creëren tegen regen of zon. Bovendien weegt het vaak minder dan traditionele tenten, wat betekent dat mijn rugzak lichter blijft tijdens lange tochten.

Het kiezen van de juiste tarp tent hangt af van verschillende factoren zoals het klimaat waarin je gaat kamperen, hoeveel gewicht je bereid bent mee te dragen en natuurlijk persoonlijke voorkeur qua comfort en ruimte. Na jarenlang verschillende types uitgeprobeerd te hebben kan ik zeggen dat er voor elke situatie wel een geschikte optie bestaat die bijdraagt aan een fantastische buitenervaring.

Wat is een Tarp Tent?

Een tarp tent, vaak gewoon ’tarp’ genoemd, is in essentie een veelzijdig zeil dat bescherming biedt tegen de elementen. Het bestaat uit een groot stuk waterdicht materiaal dat je met touwen en stokken tot verschillende vormen en structuren kunt opzetten. Het concept is simpel maar de mogelijkheden zijn eindeloos; je kunt het als onderkomen gebruiken tijdens trektochten of als extra luifel bij het kamperen.

De charme van een tarp tent zit hem in de flexibiliteit. Met slechts één zeil kun je meerdere configuraties creëren afhankelijk van wat de natuur je biedt. Bomen en takken worden potentiële ankerpunten waar je met behulp van paracord of speciale bevestigingsmiddelen jouw tarp kunt spannen.

 • Lichtgewicht: Tarps zijn aanzienlijk lichter dan traditionele tenten.
 • Compact: Ze nemen weinig ruimte in beslag in je rugzak.
 • Ventilatie: Doordat tarps open constructies zijn, bieden ze uitstekende ventilatie.

Het gebruiksgemak trekt veel outdoor liefhebbers aan die minder gewicht willen dragen en toch snel onderdak willen opzetten. Je zou denken dat het eenvoudige ontwerp betekent dat er ingeleverd wordt op comfort, maar niets is minder waar. Mits goed opgezet, kan een tarp tent net zo beschermend zijn als een conventionele tent.

Bijvoorbeeld tijdens mijn laatste hiking trip heb ik mijn tarp tussen twee bomen gespannen om zo een diagonale afdak te creëren die perfect was tegen zowel zon als regen. En hoewel ik midden in de natuur was, voelde ik me veilig en droog onder mijn zelfgemaakte schuilplaats.

Outdoor enthousiastelingen kiezen vaak voor tarps door hun multifunctionaliteit: niet alleen dienen ze als slaapruimte, maar ook als hangplek of keukenoverkapping wanneer het weer omslaat. De ervaring leert dat hoe meer creatief je bent met het gebruik van natuurlijke hulpmiddelen zoals stenen of gevallen boomstammen, hoe steviger en comfortabeler jouw tarp constructie zal staan.

Dus of je nu een minimalist bent die geniet van back-to-basics kamperen of iemand die graag voorbereid is op alles wat moeder natuur kan gooien; de tarp tent moet absoluut niet ontbreken in jouw outdooruitrusting!

Voordelen van een Tarp Tent

Een tarp tent biedt me een schat aan voordelen wanneer ik besluit de wildernis in te trekken. De flexibiliteit is ongeëvenaard; met slechts een lichtgewicht zeil en een paar haringen kan ik op bijna elke ondergrond snel een beschutte slaapplaats opzetten. Hieronder valt ook het gemak van transport:

 • Lichtgewicht: Een tarp weegt vaak veel minder dan de traditionele tent, wat mijn rug spaart tijdens lange wandeltochten.
 • Compact: Omdat er geen zware stokken of ingewikkelde constructies nodig zijn, past mijn tarp makkelijk in mijn rugzak zonder veel ruimte in te nemen.

De aanpasbaarheid van een tarp tent is ook iets om rekening mee te houden. Afhankelijk van het weer en het terrein, kan ik verschillende configuraties uitproberen:

 • Bij zonnig weer span ik de tarp hoog voor maximale ventilatie en uitzicht.
 • In geval van regen maak ik gebruik van een A-frame of banaanopstelling voor optimale bescherming.

Mijn creativiteit is de limiet als het aankomt op de vorm en functie die mijn tarp kan aannemen! Bovendien geeft deze manier van kamperen mij een diepere verbinding met de natuur. Zonder de barrière van dikke tentwanden ervaar ik elk geluidje en elk zuchtje wind direct.

Het kosteneffectieve aspect mag ook niet vergeten worden. Een goede kwaliteit tarp is over het algemeen voordeliger dan een high-end tent, wat betekent dat ik meer budget overhoud voor andere essentiële kampeerspullen.

Ten slotte draagt duurzaamheid bij aan de populariteit ervan; minder materiaalgebruik betekent minder impact op onze planeet. En omdat tarps vaak robuuster zijn, gaan ze lang mee waardoor ik niet snel vervanging hoef te zoeken.

Samenvattend, kiezen voor een tarp tent biedt mij vrijheid, flexibiliteit en brengt me dichter bij moeder natuur – allemaal terwijl m’n portemonnee gespaard blijft!

Verschillende soorten Tarp Tenten

Tarp tenten zijn er in alle soorten en maten, elk met hun eigen voor- en nadelen. Ik heb gemerkt dat liefhebbers van het buitenleven vaak kiezen voor een tarp als lichtgewicht alternatief voor traditionele tenten. Hieronder beschrijf ik een paar populaire types:

 • A-frame tarp tent: Dit is de klassieke opstelling, waarbij de tarp in de vorm van een A wordt gespannen tussen twee bomen of stokken. Het biedt een goede balans tussen bescherming tegen weersinvloeden en ventilatie.
| Voordelen          | Nadelen            |
|-----------------------------|--------------------------------|
| Goede ventilatie      | Beperkte ruimte        |
| Eenvoudig op te zetten   | Minder bescherming aan zijkant |
 • Lean-to tarp shelter: Bij dit type gebruik je één hoge en één lage kant, wat resulteert in een schuin dak dat wind en regen afweert. Ideaal voor wanneer je snel onderdak nodig hebt met uitzicht op je omgeving.
* Biedt snelle bescherming tegen elementen
* Perfect om van het uitzicht te genieten terwijl je droog blijft

Zeshoekige tarps zijn geweldig omdat ze meer bedekking bieden rondom, waardoor ze geschikt zijn voor grotere groepen of wanneer je extra ruimte nodig hebt om spullen droog te houden.

- Extra ruimte voelt comfortabeler aan
- Betere bescherming rondom dan bij A-frame tarps

Cat-cut tarps hebben gebogen randen die strakker gespannen kunnen worden. Dat betekent minder geflapper bij wind dan bij standaard rechte tarps.

Ik heb persoonlijk ervaring met het opzetten van verschillende tarp configuraties tijdens mijn trektochten en kan bevestigen dat elke situatie vraagt om een andere aanpak. Tijdens solotrips opteer ik meestal voor de simpliciteit van een A-frame, maar wanneer ik met vrienden kampeer, neigen we naar de zeshoekige variant voor meer gezamenlijke ruimte.

Het mooie aan tarps is hun veelzijdigheid; met wat oefening kun je ze zo configurereren dat ze passend zijn voor vrijwel elke outdoor scenario. Van sneeuwbeladen bossen tot zonnige strandkampementen – er is altijd wel een manier om met behulp van touwen, stokken en misschien wat creativiteit, jouw ideale onderkomen te creëren.

Door hun minimalistische aard vergt het wel meer vaardigheden om deze shelters effectief te gebruiken dan bij traditionele tentopstelling. Toch zie ik steeds weer hoe kampeerders zich laten uitdagen door deze handige stukjes doek – steeds zoekend naar de perfecte balans tussen natuurbeleving en comfort.

Waarop te letten bij het kiezen van een Tarp Tent

Het selecteren van de juiste tarp tent kan soms overweldigend zijn door de vele opties. Eerst en vooral is het belangrijk om te kijken naar de grootte en het gewicht. Ben je een solo backpacker of ga je met een groep? Kies een model dat ruim genoeg is voor jouw situatie, maar houd rekening met het draaggemak. Een lichtgewicht tarp tent is ideaal voor lange trektochten.

 • Grootte: Hoeveel mensen moeten eronder kunnen slapen?
 • Gewicht: Is het gemakkelijk mee te nemen op trektocht?

Materiaalkeuze speelt ook een grote rol bij duurzaamheid en weerbestendigheid. Zoek naar tarps gemaakt van sterk, waterdicht materiaal zoals silnylon of polyurethaan-gecoat polyester. Deze materialen beschermen tegen regen en wind terwijl ze toch ademend blijven.

 • Materialen: Silnylon, polyurethaan-gecoat polyester
 • Weerbestendigheid: Waterdichte en windbestendige eigenschappen

Bevestigingssystemen variëren per tarp tent, dus onderzoek welk type systeem jouw voorkeur heeft. Er zijn modellen met stokken of die je simpelweg aan bomen kunt vastmaken met scheerlijnen.

 • Bevestigingssysteem: Met stokken, scheerlijnen
 • Gebruiksgemak: Hoe eenvoudig is de tarp op te zetten?

Extra functies kunnen ook bijdragen aan comfort tijdens je outdoor avonturen. Denk hierbij aan ingebouwde zakjes voor kleine spullen of ventilatieopeningen om condensvorming tegen te gaan.

Vergeet ten slotte niet de reputatie van het merk en gebruikersbeoordelingen na te gaan. Deze geven vaak een goed beeld van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de tarp tent.

Door deze aspecten in overweging te nemen vind je ongetwijfeld een tarp tent die aansluit bij jouw wensen!

Hoe een Tarp Tent op te zetten

Een tarp tent opzetten is vaak eenvoudiger dan je denkt. Hieronder vind je stap voor stap hoe je dit aanpakt, zodat je binnen no-time beschutting hebt tegen de elementen.

Kies de juiste locatie uit
Voordat ik mijn tarp uitrol, kijk ik altijd naar het terrein. Je wilt een vlakke ondergrond die vrij is van scherpe objecten. Vermijd ook laaggelegen gebieden waar water gemakkelijk kan ophopen als het regent.

 • Zoek naar natuurlijke ankerpunten zoals bomen of grote rotsen.
 • Let op de windrichting om te bepalen waar de open zijde van je tarp tent moet komen.

Verzamel je materialen
Mijn checklist bestaat meestal uit:

 • De tarp zelf
 • Sterke touwen of paracords
 • Haringen
 • Een hamer of iets anders om de haringen mee in de grond te slaan
 • Eventueel een wandelstok of tarp paal voor extra steun

Het opzetten begint
Nu beginnen we echt. Span eerst een touw tussen twee ankerpunten en zorg dat deze goed strak staat. Dit wordt jouw ruggengraat waarover de tarp komt te liggen.

 1. Gooi de tarp over het gespannen touw heen.
 2. Zorg dat beide zijden gelijkmatig naar beneden hangen.
 3. Veranker één zijde met haringen in de grond, trek ze strak voor maximale ruimte en stabiliteit.

Als er geen bomen zijn gebruik ik mijn wandelstokken als steun midden onder de tarp om zo een tentvorm te creëren.

Finishing touch
Na alle hoeken vastgezet te hebben loop ik rondom om alles nog eens extra aan te spannen.

 • Controleer of alle punten goed vastzitten.
 • Pas eventueel nog wat aan bij veranderende weersomstandigheden.

Zoals je ziet heb ik geen dure of gecompliceerde uitrusting nodig om comfortabel buiten te slapen – alleen wat kennis en creativiteit! En vergeet niet: oefening baart kunst, dus probeer verschillende configuraties uit tot je vindt wat voor jou het beste werkt.

Conclusie

Mijn analyse van de tarp tent heeft meerdere interessante punten opgeleverd. Een tarp tent is een veelzijdige en lichtgewichte optie voor kampeerders die op zoek zijn naar flexibiliteit en minimale belasting tijdens het reizen.

 • Het gemak van opzetten en de aanpassingsmogelijkheden maken het een uitstekende keuze voor ervaren backpackers.
 • De duurzaamheid afhankelijk van het materiaal kan variëren, maar over het algemeen bieden tarps voldoende bescherming tegen diverse weersomstandigheden.
 • Qua prijs-kwaliteitverhouding biedt een tarp tent vaak een betaalbare oplossing in vergelijking met traditionele tenten.

Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten bij het kiezen van een tarp:

 1. Bescherming tegen insecten kan beperkt zijn, dus dit is iets om rekening mee te houden.
 2. Privacy is minder dan bij conventionele tenten; sommige mensen kunnen dit als nadeel zien.

Hieronder staan de belangrijkste voordelen nog eens kort samengevat:

Voordelen Omschrijving
Gewicht Licht en makkelijk mee te nemen
Flexibiliteit Verschillende manieren om op te zetten
Prijs Over het algemeen goedkoper dan reguliere tenten

Overweeg je nu zelf om een tarp aan te schaffen, denk dan goed na over waar je hem voornamelijk voor gaat gebruiken. Is dat voor snelle trektochten of juist langdurige verblijven in de natuur? Mijn advies zou zijn om reviews te lezen en wellicht verschillende types eerst in een winkel te bekijken alvorens tot aankoop over te gaan.

Tot slot wil ik benadrukken dat persoonlijke voorkeur enorm belangrijk is bij deze keuze. Wat voor de één perfect werkt, kan voor iemand anders minder geschikt zijn. Laat je daarom niet alleen leiden door wat anderen zeggen, maar test zelf wat past bij jouw manier van kamperen.