Stapelbed Maken: Een Eenvoudige Handleiding

Het bouwen van een stapelbed is een praktische oplossing om ruimte te besparen in kleinere kamers. Niet alleen dat, het kan ook een spannend slaapavontuur bieden voor kinderen. Voordat ik aan de slag ga met de constructie, zorg ik ervoor dat ik over de juiste materialen en gereedschappen beschik, naast een duidelijk en detailrijk bouwplan. Het is essentieel om veiligheid als prioriteit te stellen; daarom kies ik altijd voor stevig hout en betrouwbare bevestigingsmiddelen.

Bij het ontwerp houd ik rekening met de afmetingen van de matrassen en de hoogte van het plafond. Niets is vervelender dan er halverwege achter komen dat het bed niet past of er onvoldoende ruimte is voor degene die boven slaapt. Daarom meet ik alles twee keer na voor absolute precisie.

De keuze van het soort hout speelt ook een grote rol in duurzaamheid en uitstraling. Massief hout zoals grenen of eiken staat bekend om zijn sterkte en lange levensduur, terwijl MDF een betaalbare optie kan zijn die gemakkelijk te schilderen of decoreren is. Door deze factoren in acht te nemen ben ik ervan verzekerd dat mijn stapelbed niet alleen functioneel zal zijn, maar ook esthetisch aantrekkelijk én veilig voor dagelijks gebruik.

Wat is een stapelbed?

Een stapelbed is een type bed waarbij het ene bedframe boven op het andere wordt geplaatst. Hierdoor kunnen meerdere personen slapen zonder extra vloeroppervlak in beslag te nemen, ideaal voor kleine ruimtes of kamers waar efficiënt ruimtegebruik belangrijk is. Deze bedden zijn vooral populair op plaatsen zoals kinderkamers, hostels en vakantiehuizen.

 • De structuur van een stapelbed bestaat gewoonlijk uit twee tot drie bedden die verticaal zijn gestapeld.
 • Een ladder of trappen worden vaak gebruikt om toegang te krijgen tot het bovenste bed.
 • Veiligheidsrails aan de zijkanten van het bovenste bed zorgen ervoor dat niemand er ’s nachts uit valt.

Stapelbedden variëren in materiaal, grootte en ontwerp. Je vindt ze in hout en metaal, met verschillende afwerkingsopties die passen bij diverse interieurstijlen. Sommige stapelbedden hebben zelfs ingebouwde opbergruimtes zoals laden onder het onderste bed of planken naast de slaapruimte.

Ze zijn niet alleen praktisch maar ook leuk voor kinderen. Kinderen vinden het vaak spannend om ‘hoog’ te slapen of hun eigen ‘fort’ te hebben beneden. Een eigen plekje creëren op elke verdieping van het stapelbed kan de creativiteit stimuleren en hen een gevoel van avontuur bezorgen.

De keuze voor een stapelbed hangt af van persoonlijke behoeften en ruimtelijke mogelijkheden. Met creatieve ontwerpen kunnen ze zelfs transformeren naar bureau’s of zithoeken overdag, wat ze multifunctioneel maakt. Ze bieden dus meer dan alleen extra slaapplek; ze dragen bij aan efficiënt ruimtegebruik én kinderplezier!

Voordelen van een stapelbed

Ruimtebesparing staat bovenaan de lijst als het gaat om de voordelen van een stapelbed. In kleinere slaapkamers of gedeelde kinderkamers biedt een stapelbed twee slaapplaatsen terwijl het slechts de vloeroppervlakte van één bed inneemt. Dit is ideaal voor gezinnen die in stedelijke appartementen wonen waar elke vierkante meter telt.

 • Meer speelruimte: Door hoogte te benutten houden kinderen meer ruimte over om te spelen.
 • Slaapplekken voor logees: Met een extra bed klaar voor gebruik, zijn sleepovers geen probleem.

Een ander pluspunt is dat stapelbedden vaak worden gezien als avontuurlijk en leuk door kinderen. Ze kunnen zich gemakkelijk inbeelden dat ze in een fort of piratenschip slapen, wat bijdraagt aan hun creativiteit en spel. Daarnaast kan het onderste bed ook dienen als knusse leeshoek met wat kussens en zachte verlichting.

Stapelbedden zijn er ook in modulaire designs waardoor ze meegroeien met je gezin. Sommige modellen kunnen later uit elkaar gehaald worden tot twee losse bedden, wat flexibiliteit biedt naarmate kinderen ouder worden en wellicht hun eigen kamer krijgen.

De veiligheid heeft ook grote sprongen gemaakt; moderne stapelbedden komen met stevige ladders en randbeveiligingen om ongelukken te voorkomen. En laten we niet vergeten: veel kinderen vinden het geweldig om ‘boven’ te slapen, wat soms zelfs helpt bij eventuele slaapproblemen omdat het bed op zich al uitnodigt.

Tot slot brengen stapelbedden mensen samen – broertjes en zusjes delen niet alleen een kamer maar creëren samen herinneringen die hen dichter bij elkaar brengen tijdens hun opgroeien. Het is dus niet alleen praktisch, maar het bevordert ook de band tussen siblings.

Met deze punten wordt duidelijk dat een goed ontworpen stapelbed veel meer biedt dan alleen een plek om te slapen; het draagt bij aan efficiënt ruimtegebruik, stimuleert de verbeelding en solidariteit binnen het gezin.

Soorten stapelbedden

Stapelbedden zijn er in allerlei soorten en maten. Het traditionele stapelbed heeft twee bedden boven elkaar die beide even groot zijn. Deze klassieker is perfect voor gezinnen met twee kinderen die een kamer delen en ruimte willen besparen. Maar wist je dat er nog veel meer opties zijn?

Een innovatieve variant is het L-vormige stapelbed. Hierbij staat één bed haaks op het andere waardoor er onderin ruimte ontstaat voor bijvoorbeeld een bureau of opbergruimte. Dit ontwerp maakt effectief gebruik van de beschikbare vierkante meters.

Voor wie extra slaapplekken wil creëren, is het trapeze stapelbed ideaal. Dit type heeft naast de gebruikelijke twee bedden nog een uittrekbaar derde bed verstopt onder de onderste slaapplaats. Handig voor logeerpartijtjes!

 • Traditioneel stapelbed
 • L-vormig stapelbed
 • Trapeze stapelbed met uitschuifbaar derde bed

De hoogslaper biedt ook mogelijkheden om de ruimte te maximaliseren zonder dat het direct een tweede slaapplaats betreft. Onder deze verhoogde eenpersoonsbedden kun je een werkplek of speelhoek inrichten.

Materialen spelen ook een rol bij de keuze van een stapelbed. Duurzaam hout zoals grenen of eiken is populair, maar metalen frames winnen aan terrein door hun stevigheid en moderne uitstraling.

Kortom, afhankelijk van jouw behoeften en ruimte zijn er talloze opties om over na te denken als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van een stapelbed!

Materialen en gereedschappen voor het maken van een stapelbed

Bij het maken van een stapelbed is de keuze van materialen essentieel. Ik kies doorgaans voor stevig hout zoals vuren of grenen, omdat deze houtsoorten duurzaam zijn en goed tegen een stootje kunnen. Voor een kinderkamer zou ik aanbevelen om MDF te overwegen; dit materiaal laat zich makkelijk verven in vrolijke kleuren.

 • Vurenhout of grenenhout (planken en balken)
 • MDF platen (optioneel, voor decoratieve elementen)

Het gereedschap dat je nodig hebt moet zowel betrouwbaar als veilig zijn. Een goede cirkelzaag maakt rechte sneden mogelijk wat cruciaal is voor de stabiliteit van het bed. Met een krachtige boormachine zet je alle onderdelen stevig aan elkaar vast.

 • Cirkelzaag
 • Boormachine met verschillende bits
 • Schroeven en bouten
 • Schuurpapier of schuurblok

Vergeet ook niet de kleinere accessoires die het bouwproces vereenvoudigen zoals een winkelhaak voor perfecte hoeken en lijmklemmen om planken tijdelijk op hun plaats te houden tijdens het werken.

 • Winkelhaak
 • Lijmklemmen
 • Meetlint

Ik heb gemerkt dat nauwkeurigheid bij draagconstructies zoals stapelbedden levensbelangrijk is. Daarom is investeren in kwaliteitsgereedschap geen overbodige luxe. Vergeet niet: veiligheid gaat altijd voor!

Als extra tip wil ik meegeven: check altijd twee keer de matrasmaat voordat je begint met zagen. Niets is frustrerender dan er na afloop achter komen dat de matras niet past! En onthoud, als je twijfelt tussen verschillende soorten schroeven of verbindingstechnieken, vraag dan advies bij je lokale bouwmarkt – zij hebben vaak waardevolle tips gebaseerd op jarenlange ervaring.

Stap-voor-stap instructies voor het bouwen van een stapelbed

Een stapelbed maken is een fantastisch project voor de doe-het-zelver. Het geeft niet alleen ruimtebesparing maar ook een persoonlijke touch aan de slaapkamer. Hieronder vind je stap-voor-stap instructies om zelf aan de slag te gaan.

Planning en Ontwerp

Voordat we beginnen met het bouwen, is het essentieel om een plan op te stellen. Bepaal de afmetingen van het bed, zodat deze passen in de beschikbare ruimte en geschikt zijn voor standaardmatrassen. Denk ook na over extra functies zoals opberglades of planken.

 • Kies kwalitatief hout zoals grenen of eiken
 • Zorg dat alle benodigde gereedschappen klaarliggen: zaag, boormachine, schroeven, lijm etc.
 • Maak een gedetailleerde tekening met maten

Bouw van het Frame

Het frame is de basis van je stapelbed en moet stevig zijn.

 • Zaag twee lange zijden en twee korte zijden uit houtplanken voor elke bedframe
 • Verbind ze tot rechthoekige frames met hoeksteunen of duurzame schroeven
 • Bevestig dwarsbalkjes binnen elk frame voor extra steun

Montage van Lattenbodems

De lattenbodem ondersteunt de matras; zonder mag je geen comfortabel bed verwachten.

 • Zaag latten op maat die binnen het frame passen
 • Plaats ze gelijkmatig verdeeld over het frame en schroef vast

Veiligheid en Ladder

Veiligheid komt altijd eerst bij hoogslapers. Een veilige ladder is cruciaal.

 • Bouw een ladder die sterk genoeg is om regelmatig gebruik te weerstaan
  • Gebruik dikke planken of balkjes als tredes
  • Bevestig deze verticaal tegen een stevige zijplank

Vergeet niet:

 • Voeg uitvalbeveiliging toe aan de bovenste bedrand
 • Schuur alle oppervlakken glad om splinters te voorkomen

Afwerking en Personalisatie
Nu wordt jouw creativiteit pas echt belangrijk!

 • Schilder of vernis het bed in gewenste kleuren
 • Voeg eventueel thematische elementen toe zoals stickers of stencils
 • Zorg dat alles volledig droog is alvorens matrassen erop te leggen

Met deze stappen moet jouw zelfgemaakte stapelbed vorm beginnen te krijgen! Vergeet niet tijdens elke fase dubbel te controleren op stabiliteit – veiligheid staat natuurlijk altijd voorop.

Veiligheidstips bij het gebruik van een stapelbed

Veiligheid komt altijd op de eerste plaats, zeker als het gaat om meubels waar kinderen veel tijd op doorbrengen zoals stapelbedden. Hier zijn enkele belangrijke tips die ik altijd in gedachten houd:

 • Leeftijdsgrens: Zorg ervoor dat kinderen onder de 6 jaar niet op het bovenste bed slapen. De beweeglijkheid en het gebrek aan volledige motorische controle bij jonge kinderen kunnen tot ongelukken leiden.
 • Stevige constructie: Een goed gemaakt stapelbed moet een stevige ladder hebben die goed bevestigd is aan het frame. Controleer regelmatig of alle schroeven nog vastzitten om wiebelen te voorkomen.

Voor extra bescherming kan je overwegen om:

 • Bedhekjes te installeren om valpartijen in de nacht te voorkomen.
 • Antislipstickers op de ladder treden plakken voor meer grip.

Het is ook belangrijk om de kamer rondom het stapelbed veilig te houden. Dit betekent:

 • Geen speelgoed of losse voorwerpen op of rondom het bed laten liggen die voor struikelgevaar kunnen zorgen.
 • Zorg voor voldoende verlichting zodat je ’s nachts gemakkelijk en veilig uit bed kunt komen.

Daarnaast raad ik aan om regels in te stellen voor het gebruik van een stapelbed, zoals:

 • Niet springen op de bedden.
 • Altijd de ladder gebruiken bij het in en uit bed gaan.

Door deze tips te volgen, help je ongelukken voorkomen en zorg je ervoor dat een stapelbed een veilige slaapplek blijft. Vergeet niet dat toezicht door een volwassene, vooral bij jonge kinderen, essentieel blijft!

Onderhoud van een stapelbed

Een goed onderhouden stapelbed kan jarenlang meegaan en zorgt voor een veilige slaapomgeving. Regelmatig controleren op losse schroeven of bouten is essentieel. Door de beweging tijdens het slapen of klimmen kunnen deze na verloop van tijd losraken. Draai ze daarom eens per half jaar aan met een schroevendraaier of inbussleutel.

Het schoonmaken van het bed moet ook niet onderschat worden. Gebruik een vochtige doek om stof te verwijderen, maar vermijd overmatig water dat in het hout kan trekken en mogelijk schade kan veroorzaken. Als er vlekken zijn, probeer dan milde zeep te gebruiken en droog het oppervlak snel af.

Bescherming tegen krassen en slijtage helpt het bed langer mooi te houden. Overweeg gebruik te maken van viltjes onder decoratie die op het bed geplaatst wordt of zorg ervoor dat speelgoed geen scherpe randen heeft die in het hout kunnen snijden.

Lakens en matrasbeschermers dienen regelmatig gewisseld en gewassen te worden om hygiëne te waarborgen. Dit is niet alleen belangrijk voor de levensduur van je matras, maar ook voor de gezondheid.

Ten slotte is ventilatie cruciaal om vochtproblemen zoals schimmelvorming tegen te gaan. Zorg dat er genoeg ruimte rondom het bed is zodat lucht vrijelijk kan circuleren.

Door deze eenvoudige stappen regelmatig uit te voeren, blijft jouw stapelbed niet alleen stevig en veilig, maar oogt het ook als nieuw!

Waar kan je een stapelbed kopen?

Stapelbedden zijn verkrijgbaar bij verschillende soorten winkels. Meubelzaken hebben vaak een uitgebreide collectie, waarbij je de bedden in het echt kunt zien en voelen. Dit is handig omdat je zo direct een indruk krijgt van de stevigheid en kwaliteit.

Online winkelen biedt daarentegen meer gemak. Websites zoals IKEA, Bol.com en Wehkamp hebben een breed assortiment aan stapelbedden beschikbaar voor alle leeftijden en in diverse stijlen. Hier kun je rustig thuis door de opties bladeren en vergelijken op basis van prijs, klantbeoordelingen en materiaal.

 • Meubelwinkels:
 • Online winkels:

Daarnaast zou je kunnen overwegen om tweedehands te kijken op platforms zoals Marktplaats of lokale Facebook verkoopgroepen. Dit kan vooral interessant zijn als budget een rol speelt of als je zoekt naar een uniek exemplaar met karakter.

Een andere optie is gespecialiseerde kindermeubelzaken die vaak originele ontwerpen bieden die niet overal verkrijgbaar zijn. Het loont om ook hier eens te kijken als je iets specials wilt dat niet iedereen heeft.

Vergeet niet dat duurzaamheid ook telt; sommige merken focussen zich specifiek op milieuvriendelijke materialen en productiemethodes. Bij deze aankoop beslis ik niet alleen voor mezelf maar denk ik ook aan de toekomst van onze planeet.

Dus of het nu gaat om comfort, stijl of duurzaamheid, er zijn talloze mogelijkheden waaruit gekozen kan worden bij het kopen van een stapelbed. Met al deze opties vind ik ongetwijfeld het perfecte bed dat past bij mijn wensen én binnen mijn budget valt!

Conclusie

Het zelf maken van een stapelbed is een project dat veel voldoening geeft. Ik heb door dit proces niet alleen handige bouwvaardigheden opgedaan, maar ook een persoonlijke touch aan het slaapvertrek kunnen geven. Met de juiste voorbereiding, gedetailleerde plannen en kwaliteitsmaterialen is het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om een stevig en veilig stapelbed te construeren.

Door elk stap zorgvuldig te volgen en geen overhaaste beslissingen te nemen wordt de kans op fouten minimaal. Het is essentieel om altijd veiligheid in acht te nemen, zowel tijdens het bouwen als bij het ontwerp van het bed zelf. Denk hierbij aan:

 • De stevigheid van de constructie
 • Afwerking zonder scherpe randen of uitstekende delen
 • Een degelijke ladder met anti-slip treden

Daarnaast speelt personalisatie een grote rol bij dit soort projecten. Door eigen keuzes in kleur en design wordt het meubelstuk uniek. En laten we niet vergeten dat duurzaamheid ook belangrijk is; door gebruik te maken van hoogwaardige materialen gaat het bed langer mee.

Dit project kan ook kostenefficiënt zijn vergeleken met de aanschaf van een kant-en-klaar stapelbed. Hieronder vind je een tabel die de gemiddelde kosten vergelijkt:

Kostenpost Doe-het-zelf (Gemiddeld) Kant-en-klaar (Gemiddeld)
Materialen €200 €500
Gereedschap €50 Niet nodig
Afwerking (verf/lak e.d.) €50 Inbegrepen
Totaal €300 €500

Tot slot wil ik benadrukken dat veiligheid boven alles gaat. Zorg ervoor dat alle bevestigingen goed vastzitten en controleer deze regelmatig op slijtage of losraken.

Ik hoop dat mijn ervaring en tips jou helpen bij het realiseren van jouw eigen stapelbedproject! Heb je nog vragen of wil je jouw resultaten delen, voel je vrij om contact op te nemen via mijn blog of sociale media kanalen. Succes met bouwen!