Prijzen Camping: Wat Kost Een Overnachting?

Het zoeken naar de juiste camping kan een uitdaging zijn, vooral als je let op de prijzen. Als ervaren kampeerder weet ik dat de kosten van een staanplaats of huuraccommodatie aanzienlijk kunnen variëren. Locatie, faciliteiten en het seizoen spelen allemaal een rol in hoeveel je uiteindelijk betaalt voor die welverdiende vakantie.

Ik merk dat veel mensen zich afvragen waarom sommige campings duurder zijn dan andere. Het antwoord ligt vaak in het aanbod van voorzieningen zoals zwembaden, animatieteams en sportfaciliteiten. Campings met extra luxe en comfort vragen meestal hogere prijzen. Echter, er zijn ook budgetvriendelijke opties die een geweldige ervaring bieden zonder al te diep in de buidel te tasten.

Daarbij is het slim om te kijken naar vroegboekkortingen of last-minute deals die kunnen helpen bij het besparen op de kosten. Ik zal mijn persoonlijke tips delen over hoe je de beste deals kunt vinden en wat je kunt verwachten qua prijs-kwaliteitverhouding op verschillende campings door heel Europa. Want laten we eerlijk zijn: iedereen houdt van een goede deal, zeker als het om vakantie gaat!

Wat zijn de verschillende soorten campingprijzen?

Bij het plannen van een kampeervakantie is het belangrijk om te weten dat de prijzen voor campings sterk kunnen variëren. Deze variatie hangt onder meer af van het type camping, de locatie en de voorzieningen die aangeboden worden. Laten we eens kijken naar enkele soorten campingprijzen die je tegen kunt komen.

 • Standaard staanplaats: Dit is de meest voorkomende optie waarbij je een plek krijgt toegewezen om je tent, caravan of camper neer te zetten. De kosten hiervoor zijn vaak gebaseerd op het aantal personen, met soms extra toeslagen voor bijvoorbeeld elektriciteit of een wateraansluiting.
 • Comfortplaats: Een stapje hoger in luxe vind je comfortplaatsen. Deze bieden naast de standaardvoorzieningen ook extra’s zoals eigen sanitaire faciliteiten direct op de staanplaats. Natuurlijk ligt hierdoor de prijs wat hoger dan bij standaard staanplaatsen.
Type Staanplaats Basisprijs per nacht Extra Kosten (elektriciteit, etc.)
Standaard €15 – €30 €2 – €5
Comfort €25 – €50 Inclusief

Naast deze basistarieven kunnen er ook kosten bijkomen voor:

 • Toeristenbelasting: Afhankelijk van de gemeente kan er sprake zijn van toeristenbelasting per persoon per nacht.
 • Milieuheffing: Sommige campings rekenen een klein bedrag voor milieuonderhoud.

Het seizoen speelt ook een grote rol in hoeveel je betaalt. Tijdens het hoogseizoen – denk aan schoolvakanties en feestdagen – schieten prijzen omhoog door verhoogde vraag.

Vergeet niet dat sommige campings vroegboekkorting of last-minute aanbiedingen hebben waarmee flink bespaard kan worden op de totale kosten. Het loont dus om goed te zoeken en eventueel flexibel te zijn in jouw vakantieplanning.

Als laatste tip wil ik meegeven dat reviews en ervaringen van anderen onmisbaar zijn bij het maken van jouw keuze. Prijzen zeggen namelijk niet alles over kwaliteit en sfeer; soms is goedkoop duurkoop als blijkt dat faciliteiten tegenvallen of als er verborgen kosten zijn.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van campingprijzen?

Bij het uitkiezen van de perfecte campingplek voor jouw vakantie is de prijs vaak een doorslaggevende factor. Maar enkel naar de kost per nacht kijken, kan misleidend zijn. Hier zijn een paar belangrijke punten waar je rekening mee moet houden.

 • Locatie van de camping: Campings dichter bij populaire attracties of aan het strand kunnen duurder zijn. Maar als ze op loopafstand liggen van wat je wilt zien of doen, kun je besparen op vervoerskosten.
 • Inbegrepen voorzieningen: Vergelijk altijd wat inbegrepen is in de prijs. Denk hierbij aan WiFi, elektriciteit, wateraansluiting en sanitair gebruik. Een lagere prijs betekent soms minder luxe.
 • Soort staanplaats: De grootte en locatie van jouw staanplaats kunnen invloed hebben op de prijs. Een plek met eigen sanitair zal bijvoorbeeld meer kosten dan een standaard plek.

Het seizoen speelt ook een grote rol in campingprijzen; hoogseizoen betekent vaak hogere tarieven. Check daarom buiten het seizoen voor eventuele kortingen of speciale deals die campings bieden.

Seizoen Gemiddelde Prijs
Hoogseizoen €40 per nacht
Laagseizoen €25 per nacht

Zorg dat je reviews leest om te zien of de kwaliteit overeenkomt met de prijs. Andere kampeerders delen vaak hun ervaringen over zaken als netheid, vriendelijkheid van het personeel en algemene sfeer.

Tot slot controleer ik altijd annuleringsvoorwaarden voordat ik boek – flexibiliteit kan veel waard zijn! Soms is goedkoop uitpakken uiteindelijk duurkoop als jouw plannen veranderen en je niet gratis kunt annuleren of wijzigen.

Door al deze factoren mee te wegen vind je niet alleen een goede deal maar ook een plek die écht aansluit bij jouw wensen voor een onvergetelijke vakantie!

Extra kosten die je kunt verwachten op een camping

Wie zijn tentje opzet of caravan parkeert op een camping, denkt vaak aan de basisprijs per nacht. Maar er zijn extra kosten die je budget kunnen beïnvloeden. Hieronder valt bijvoorbeeld de toeristenbelasting. Dit is een bedrag dat je bovenop de standaard prijs betaalt en verschilt per gemeente.

 • Toeristenbelasting: varieert van €0,20 tot €3,00 per persoon per nacht
 • Milieuheffing: soms inbegrepen, soms apart verrekend

Dan heb je nog optionele services waarvoor je meestal extra moet betalen:

 • Wifi: veel campings bieden gratis wifi in het centrale gebied maar vragen geld voor wifi-toegang op de kampeerplek zelf.
 • Douches: afhankelijk van de camping kan het gebruik van warme douches gratis zijn of worden er munten verkocht.
Service Gemiddelde kosten
Wifi €1 – €5 per dag
Douchemunten €0,50 – €1 per stuk

Activiteiten kunnen ook een onverwachte uitgavepost vormen. Denk hierbij aan midgetgolf, tennisbanen of zwembadtoegang die niet altijd inbegrepen zijn bij de overnachtingsprijs.

 • Activiteiten: variërend van gratis tot enkele euro’s voor huur van materiaal of toegang

En vergeet niet het huren van fietsen of skelters; ideaal om de omgeving te verkennen maar dit komt met een prijskaartje.

Laatste puntje is het hoogseizoen versus laagseizoen tariefverschil; tijdens populaire vakantieperiodes kun je rekenen op hogere prijzen voor zowel staanplaatsen als extra diensten. Het loont dus om buiten deze piektijden te kamperen als je wilt besparen.

Kortom, goed geïnformeerd zijn over alle mogelijke kosten helpt om niet verrast te worden tijdens jouw verblijf op een camping. Een gedegen budgetplanning maakt dat je optimaal kunt genieten zonder financiële zorgen achteraf!

Tips voor het besparen op campingprijzen

Kamperen is een fantastische manier om te genieten van de natuur zonder een fortuin uit te geven. Maar zelfs campingprijzen kunnen flink oplopen als je niet oplet. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop ik kan besparen zonder in te leveren op de ervaring.

Vroegboekkortingen zijn vaak beschikbaar wanneer je ruim van tevoren reserveert. Campings willen graag hun plekken gevuld hebben en bieden daarom kortingen aan die kunnen oplopen tot wel 20%. Ik zorg dus dat ik mijn onderzoek doe en boek zo vroeg mogelijk.

 • Vergelijk prijzen tussen verschillende campings met behulp van vergelijkingssites.
 • Maak gebruik van kortingskaarten zoals de Camping Key Europe, die korting geeft op veel campings in Europa.
 • Overweeg een seizoensplek als je van plan bent langere tijd op één plek te blijven. Dit kan voordeliger zijn dan elke nacht apart betalen.

Daarnaast is het slim om buiten het hoogseizoen om te kamperen. De prijzen liggen dan aanzienlijk lager en vaak is het ook nog eens rustiger op de campings, waardoor ik meer kan genieten van de rust en ruimte.

Seizoen Gemiddelde Prijsverlaging
Buiten seizoen Tot 50% goedkoper

Door mijn eigen eten mee te nemen en ter plekke te koken, vermijd ik ook hoge kosten voor restaurantbezoekjes. Veel campings hebben uitstekende kookfaciliteiten of plaats voor een klein kampvuur waarop ik heerlijke maaltijden kan bereiden.

Ten slotte zoek ik naar campings die gratis activiteiten of faciliteiten aanbieden zoals wandelingen, zwembaden of animatieprogramma’s voor kinderen. Zo krijg ik meer waar voor mijn geld terwijl iedereen zich vermaakt.

Door deze tips toe te passen kun je soms honderden euro’s besparen op jouw volgende kampeeravontuur!

Conclusie

Het overzicht van de prijzen voor campings geeft een duidelijk beeld. Verschillende factoren zoals locatie, periode en faciliteiten spelen een grote rol in de kosten. Ik merk op dat kampeerders met verschillende budgetten altijd wel een plek kunnen vinden die bij hun portemonnee past.

Een basiskampeerplek zonder veel extra’s is vaak het voordeligst. Hieronder zie je wat gemiddelde prijsindicaties:

Type campingplaats Gemiddelde prijs per nacht
Basisplaats € 15 – € 30
Comfortplaats € 35 – € 50
Luxe plaats € 50 – € 75+

Luxere opties zoals glamping of een staanplaats met privé sanitair zijn duurder, maar bieden meer comfort en privacy.

Wat betreft besparen op de kosten heb ik enkele tips:

 • Boek buiten het hoogseizoen
 • Vergelijk prijzen van verschillende campings
 • Profiteer van vroegboekkortingen of last-minute deals

Mijn advies is om goed te bedenken wat belangrijk voor je is tijdens het kamperen en op basis daarvan een keuze te maken. Ga je voor een goedkope vakantie en neem je genoegen met minder luxe? Of is comfort tijdens jouw verblijf essentieel?

Al met al blijkt uit mijn onderzoek dat er voor elk type kampeerder wel iets passends te vinden is. Het draait allemaal om persoonlijke voorkeuren en hoeveel je bereid bent uit te geven aan jouw outdoor ervaring. Met deze informatie hoop ik dat je beter in staat bent om de juiste camping tegen de juiste prijs te kiezen!