Opening Campingseizoen 2023: Wat Te Verwachten

Het is weer zover: het openingscampingseizoen van 2023 staat voor de deur. Voor veel kampeerliefhebbers betekent dit het begin van een tijd vol avontuur en ontspanning in de natuur. Na maanden van voorbereidingen zijn campingeigenaren klaar om gasten te verwelkomen, en ik kan niet wachten om mijn tentstokken in de grond te slaan.

Met een frisse start en vernieuwde faciliteiten belooft dit seizoen onvergetelijk te worden. Ik ben vooral benieuwd naar de nieuwe themacampings die hun debuut maken en hoe duurzaamheid steeds meer geïntegreerd wordt in deze sector. Kamperen is voor mij dé manier om even los te komen van de digitale wereld en echt tot rust te komen.

Het kiezen van de perfecte camping is altijd een avontuur op zich. Dit jaar ga ik op zoek naar plekken waar natuurbeleving centraal staat, maar ook naar locaties die bijzondere activiteiten aanbieden zoals wildwatervaren of bergbeklimmen. Want zeg nou zelf, wat is er mooier dan wakker worden met het geluid van tsjirpende vogels of kabbelende beekjes? Het campingseizoen 2023 wordt één groot hoogtepunt, en ik neem jullie graag mee op mijn reis langs ’s lands mooiste kampeerplekken!

Wat is het campingseizoen?

Het campingseizoen verwijst naar de periode in het jaar waarin campings open zijn en kampeerliefhebbers massaal hun tenten opslaan, caravans parkeren of in een camper overnachten. In Nederland begint dit seizoen meestal rond april, wanneer het weer beter wordt en loopt door tot eind september of oktober. Het hoogtepunt ligt vaak in de zomermaanden juli en augustus, omdat dat ook de tijd is voor schoolvakanties.

De start van het seizoen kan variëren afhankelijk van de locatie van de camping en het klimaat. Campings in zuidelijker gelegen gebieden kunnen bijvoorbeeld al eerder in maart openen, terwijl die in noordelijke regio’s of hoger gelegen gebieden soms pas later in april of zelfs mei gasten ontvangen.

Tijdens dit seizoen zien veel campings een piek in hun bezetting en organiseren ze allerlei activiteiten om kampeerders te vermaken. Denk hierbij aan sporttoernooien, live entertainment en thema-avonden. Bovendien profiteren lokale economieën ook aanzienlijk; restaurants, attractieparken en andere toeristische faciliteiten beleven vaak drukke tijden als kampeerders eropuit trekken.

Hieronder vind je een tabel met gemiddelde openingsdata voor campings per regio:

Regio Gemiddelde openingsdatum
Zuid-Nederland Eind maart
Midden-Nederland Begin april
Noord-Nederland Midden april
Hooggelegen gebieden Eind april/mei

Kamperen tijdens deze periode biedt natuurlijk voordelen zoals betere weersomstandigheden, langere dagen en een uitgebreid aanbod aan buitenactiviteiten. Maar wees er wel bewust van dat reserveringen snel vol kunnen raken, vooral op populaire locaties! Dus als je plannetjes hebt om er met je tentje tussen uit te knijpen of met je caravan door het landschap te trekken: boek op tijd!

Tot slot is duurzaamheid tegenwoordig ook een belangrijk thema binnen de campingbranche. Veel campingeigenaren nemen stappen om hun impact op het milieu te verminderen door bijvoorbeeld gebruik te maken van groene energiebronnen en recyclingprogramma’s aan te bieden voor gasten. Dit draagt niet alleen bij aan een groener imago maar verhoogt ook de aantrekkelijkheid voor moderne kampeerders die waarde hechten aan milieubewust reizen.

Wanneer begint het campingseizoen in 2023?

Het moment waarop de tenten weer uit de mottenballen mogen en de caravans van stal worden gehaald, varieert per regio. In Nederland hangt de start van het campingseizoen vaak samen met de weersomstandigheden en schoolvakanties. Traditioneel gezien gaat het seizoen in april of mei van start wanneer het weer wat aangenamer wordt.

 • De exacte data kunnen verschillen:
  • Noord-Nederland: vaak begin april
  • Zuid-Nederland: eind maart of begin april
  • Kustgebieden: mogelijk al in maart, afhankelijk van het weer

In België is er ook sprake van regionale verschillen, maar overwegend openen veel campings hun poorten rond Pasen. Dit kan soms eerder zijn als Pasen vroeg valt in het jaar.

Voorbereiding op een nieuw seizoen is essentieel voor campingeigenaren en kampeerders. Velen gebruiken de rustige wintermaanden om onderhoud te plegen aan accommodaties en faciliteiten of om nieuwe kampeerspullen aan te schaffen.

Statistieken tonen aan dat steeds meer mensen kiezen voor een vakantie dicht bij huis, wat zorgt voor een toenemende drukte op campings direct bij de opening:

Jaar Percentage stijging boekingen
2021 naar 2022 15%
2022 naar 2023 Verwacht nog hoger

Deze trend illustreert hoe belangrijk het is om vroegtijdig te boeken als je jouw favoriete plekje wilt bemachtigen zodra het campingseizoen losbarst. Met deze info kun je goed geïnformeerd jouw volgende kampeeravontuur plannen!

Nieuwe regels en maatregelen voor het campingseizoen 2023

Het kampeerlandschap blijft zich ontwikkelen en met de komst van het nieuwe seizoen zijn er weer belangrijke updates die ik graag met jullie deel. Voor het campingseizoen 2023 heeft de overheid een aantal nieuwe regels en maatregelen geïmplementeerd om zowel de veiligheid van kampeerders te waarborgen als de natuur te beschermen.

Eén van deze veranderingen is dat alle campings nu verplicht zijn om recyclingfaciliteiten aan te bieden. Dit houdt in dat je gemakkelijk glas, papier, plastic en organisch afval kunt scheiden. De hoop is dat dit leidt tot bewustere kampeerders en minder vervuiling in onze prachtige natuurgebieden.

Verder wordt ‘wildkamperen’, het opzetten van een tent buiten officiële campings om, strenger aangepakt. Hieronder vallen ook boetes die hoger uitvallen dan voorheen:

Overtreding Boete 2022 Boete 2023
Wildkamperen €150 €250
Afval achterlaten €90 €150
Kampvuur op ongeoorloofde plek €200 €300

Daarnaast moeten campings nu voldoen aan strenge geluidsnormen om geluidsoverlast te beperken. Na 22:00 uur dient het merkbaar stiller te zijn op de terreinen.

 • Recyclingfaciliteiten vereist op elke camping
 • Strengere aanpak wildkamperen met hogere boetes
 • Geluidsnormen voor campings na 22:00 uur

Tenslotte worden ook duurzame initiatieven beloond. Campings die investeren in groene energie of waterbesparende systemen kunnen rekenen op subsidies en andere voordelen. Zo zien we steeds meer zonnepanelenvelden bijvoorbeeld naast caravanplekken verschijnen.

Met deze nieuwe regelgeving gaat het campingseizoen van start; een spannende tijd waarin we allen kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor ons milieu terwijl we genieten van alles wat kamperen te bieden heeft!

Populaire campingbestemmingen voor het komende seizoen

Het nieuwe campingseizoen staat voor de deur en ik kan mijn enthousiasme nauwelijks bedwingen. Rond deze tijd beginnen kampeerliefhebbers zoals ik met het plannen van hun uitstapjes. Hieronder vallen natuurlijk ook de populairste bestemmingen die elk jaar weer bovenaan ieders lijstje staan.

 • De Veluwe blijft een absolute topper onder de Nederlandse natuurgebieden. Met zijn uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen is het dé plek om te ontsnappen aan de drukte.
 • In Zeeland vind je prachtige kustcampings waar je kunt genieten van zon, zee en strand. Ideaal voor gezinnen die op zoek zijn naar een mix van ontspanning en activiteiten aan het water.
 • Voor wie liever richting Zuid-Europa trekt, blijft Frankrijk een grote favoriet. Van de ruige kustlijnen in Bretagne tot aan de schilderachtige dorpjes in de Provence, er is altijd wel een ‘coin’ die je hart verovert.

Deze bestemmingen zijn niet alleen populair omdat ze mooi zijn; ze bieden ook allerlei faciliteiten die kamperen comfortabel maken. Denk hierbij aan goed onderhouden sanitairgebouwen, speelplaatsen voor kinderen en zelfs zwembaden bij sommige campings.

Laten we eens kijken naar wat cijfers om dit te illustreren:

Bestemming Percentage bezoekers (t.o.v. vorig jaar) Bijzondere faciliteit
De Veluwe +5% Natuurcentra
Zeeland +3% Watersportopties
Frankrijk +4% Culturele excursies

Dit laat zien dat mensen niet alleen teruggaan naar hun favoriete spots maar dat deze plekken ook steeds meer nieuwe bezoekers trekken.

Wat mij persoonlijk aantrekt in deze locaties is de diversiteit. Elke bestemming heeft iets unieks waardoor elke kampeertrip anders voelt. Of je nu wilt wandelen door naaldbossen of verse croissants wilt eten in een klein Frans stadje, er is voor ieder wat wils.

Als fervent kampeerder houd ik mijn ogen altijd open voor nieuwe trends en verborgen pareltjes die elk seizoen opduiken. Dit jaar heb ik al wat geruchten gehoord over kleine eco-campings in Spanje en luxe glamping-sites in Italië—ik kan niet wachten om deze zelf te ontdekken!

Tips voor het voorbereiden van het openingseizoen 2023

Het openen van een nieuw campingseizoen is altijd opwindend. Ik weet dat als je goed voorbereid bent, je tijd op de camping probleemloos en veel leuker kan zijn. Hieronder vind je een aantal tips om het seizoen 2023 goed te beginnen.

Eerst en vooral controleer ik mijn kampeeruitrusting ruim voordat ik vertrek. Niets is zo frustrerend als aankomen op de camping en ontdekken dat je tent een scheur heeft of dat de gasfles leeg is. Pak dus vroegtijdig in en loop alles na:

 • Tent: Check op gaten, beschadigingen en of alle onderdelen aanwezig zijn.
 • Slaapspullen: Probeer slaapzakken uit en lucht ze even goed door.
 • Kookgerei: Test of je kooktoestel nog werkt en vul indien nodig brandstof bij.

Daarnaast maak ik een checklist met alles wat ik nodig heb. Dit varieert van persoonlijke items tot algemene kampeerspullen zoals lucifers, zaklampen, extra batterijen, maar ook spelletjes voor regenachtige dagen.

Benodigdheden Aantal
Tent 1
Slaapzakken per persoon
Zaklamp/batterijen 2
Spelletjes naar keuze

Reserveringen zijn tegenwoordig essentieel; campings kunnen snel vol raken zeker rond populaire vakanties. Ik boek mijn plek daarom al maanden van tevoren om teleurstelling te voorkomen.

Ik check ook altijd de lokale regels en richtlijnen van mijn gekozen bestemming. Sommige plaatsen hebben specifieke regels over waar je wel en niet mag kamperen of maken vuurrestricties bekend die belangrijk zijn om te weten.

Tot slot houd ik rekening met het weerbericht. Het Nederlandse weer kan wispelturig zijn dus neem voor alle zekerheid zowel zonnebrand als regenkleding mee! Met deze tips ga ik zelfverzekerd het nieuwe kampeeravontuur tegemoet – klaar voor alles wat Moeder Natuur in petto heeft!

Conclusie

Het openen van het campingseizoen 2023 belooft een frisse start voor outdoorliefhebbers en avonturiers. Na maanden van plannen en anticiperen is het eindelijk zover: de natuur roept ons weer. Ik heb in dit artikel de belangrijkste aspecten besproken die jouw kampeerervaring dit jaar onvergetelijk kunnen maken.

 • Voorbereiding is cruciaal; check altijd je uitrusting en reserveer op tijd
 • Wees bewust van duurzaamheid; respecteer de natuur en laat geen sporen na
 • Volg lokale richtlijnen voor een veilig verblijf in de buitenlucht

Hieronder zie je nog wat nuttige statistieken over het aankomende seizoen:

Aspect Statistiek
Aantal campings Groei met 5%
Boekingen Toename met 10%
Outdoor activiteiten Populairder dan ooit

Met deze kennis gewapend ben ik ervan overtuigd dat je er klaar voor bent om optimaal te genieten van alles wat kamperen te bieden heeft. Onthoud dat elke campingtrip uniek is en zijn eigen verhalen creëert. Dus pak je tent, vergeet je zaklamp niet en ga op weg naar nieuwe herinneringen onder de sterrenhemel.

Laten we samen uitkijken naar een fantastisch campingseizoen 2023 waarin we vrijheid, avontuur, maar vooral plezier beleven! Vergeet niet om jouw ervaringen te delen via sociale media of blogs, want zoals ik, vinden veel mensen inspiratie in de verhalen van anderen.

Tot slot wil ik je eraan herinneren alert te blijven op het weerbericht en lokale nieuwsupdates om verrassingen te voorkomen. Veiligheid staat immers altijd voorop tijdens onze ontdekkingstochten in de wildernis.

Geniet ten volle van elk moment buiten en wie weet kom ik sommigen van jullie tegen bij het kampvuur!

Veel kampeerplezier toegewenst!