Open Campingdag 2023: Ontdek de Natuur!

Eindelijk is het zover, de langverwachte Open Campingdag van 2023 staat voor de deur! Die dag trekken kampeerliefhebbers eropuit om verschillende campings te ontdekken en te genieten van alles wat het buitenleven te bieden heeft. Het is dé perfecte kans voor zowel doorgewinterde kampeerders als nieuwelingen om een kijkje te nemen bij diverse campings, hun faciliteiten uitgebreid te bekijken en zich alvast voor te stellen hoe hun volgende vakantie eruit zou kunnen zien.

Tijdens deze speciale dag krijg ik de mogelijkheid om rechtstreeks in contact te komen met campingbeheerders en meer te leren over hun unieke aanbod. Of je nu op zoek bent naar een rustige familiecamping midden in de natuur of juist een actieve vakantieplek met allerlei sport- en recreatiemogelijkheden, op Open Campingdag kun je jouw ideale camping vinden.

Ik ben dan ook van plan alle ins en outs met jullie te delen, van tips over het kiezen van de juiste camping tot wat je kunt verwachten qua sfeer en activiteiten. Het belooft een informatieve én leuke dag te worden waarbij mijn ervaringen als leidraad dienen voor iedereen die enthousiast is over kamperen. Hou mijn blog dus goed in de gaten!

Wat is Open Campingdag?

Heb je ooit gehoord van Open Campingdag? Dit jaarlijks evenement is een uitgelezen kans voor campingliefhebbers en nieuwsgierige beginners om diverse kampeerterreinen te ontdekken. Op deze speciale dag stellen campings door heel Nederland hun deuren open voor het publiek. Mensen kunnen zo’n dag gebruiken om te ervaren hoe het is om te kamperen en wat er allemaal bij komt kijken.

Tijdens Open Campingdag kun je een kijkje nemen achter de schermen van verschillende soorten campings; van luxe glamping tot aan de meer rustieke natuurcampings. Het draait allemaal om de unieke ervaring die elke locatie biedt. Bezoekers krijgen vaak rondleidingen, kunnen meedoen met georganiseerde activiteiten en soms zelfs overnachten tegen een gereduceerd tarief.

Deze dag is niet alleen informatief maar ook enorm gezellig. Campingeigenaren zetten hun beste beentje voor met entertainment, lokale lekkernijen en workshops. Het geeft je als bezoeker de perfecte gelegenheid om vragen te stellen en tips te krijgen van doorgewinterde kampeerders.

Het aantal deelnemende campings varieert elk jaar maar groeit gestaag, wat aantoont hoe populair deze vorm van vakantie vieren blijft in Nederland. Hieronder vind je een tabel met interessante statistieken van afgelopen jaren:

Jaar Aantal Deelnemende Campings
2021 120
2022 150

Zoals je ziet neemt het aantal campings dat zich inschrijft voor dit evenement toe! Dat betekent meer keuzevrijheid en diversiteit voor iedereen die interesse heeft in het camping leven.

Open Campingdag is ten slotte meer dan alleen tenten en caravans bekijken; het’s een viering van het buitenleven waar gemeenschapszin centraal staat. Of je nu al jarenlang fervent kampeerder bent of juist overweegt om ermee te beginnen, deze dag biedt voor elk wat wils.

Waarom zou je deelnemen aan Open Campingdag?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je even wilt ontsnappen aan de drukte van alledag? De Open Campingdag biedt precies die kans. Dit jaar staat deze dag in het teken van buitenleven en community-gevoel, iets wat we in ons drukke bestaan soms vergeten.

 • Ontmoet Gelijkgestemden: Tijdens de Open Campingdag kom je mensen tegen die jouw passie voor kamperen delen. Het is dé uitgelezen kans om ervaringen uit te wisselen, tips te krijgen over de beste kampeeruitrusting of misschien wel nieuwe vrienden voor het leven te maken.

De natuurlijke omgeving heeft een bewezen positief effect op onze mentale gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat tijd doorbrengen in de natuur stress verlaagt, creativiteit stimuleert en zelfs kan bijdragen aan een langer leven. Op Open Campingdag ervaar je dit allemaal terwijl je geniet van frisse lucht en vrijheid.

Voordelen Beschrijving
Stressreductie Kamperen helpt bij het verlagen van stress.
Creativiteitstimulans Natuur inspireert en bevordert creativiteit.
Gezondheidsbevordering Buiten zijn draagt bij aan een gezonder leven.

Je kleine avonturiers zullen ook dol zijn op deze dag! Er zijn vaak speciale activiteiten gepland voor kinderen waardoor zij spelenderwijs leren over flora en fauna. Het is een praktische educatie waarbij ze direct betrokken worden bij de wonderen van moeder natuur.

Kortom, of je nu alleen komt of met familie, jong bent of oud voelt; er is iets magisch aan samen rond het kampvuur zitten terwijl de sterren boven jullie hoofden schitteren. Dat moment van verbinding kun je vinden tijdens Open Campingdag – een dag die herinneringen creëert die nog lang na echoën in ieders hart.

Data en locaties van Open Campingdag 2023

De Open Campingdag is een jaarlijks evenement dat natuurliefhebbers en kampeerenthousiasten uitnodigt om de buitenlucht te verkennen. Dit jaar vindt de Open Campingdag plaats op verschillende data in april en mei, waarbij elke provincie zijn eigen specifieke weekend heeft toegewezen gekregen. Hierdoor krijgt iedereen de kans een camping naar keuze te bezoeken zonder het hele land door te hoeven reizen.

 • Noord-Holland: 15-16 april
 • Zuid-Holland: 22-23 april
 • Gelderland: 29-30 april
 • Limburg: 6-7 mei

Dit zijn slechts enkele voorbeelden; alle provincies doen mee! Voor de volledige lijst van data en locaties kun je terecht op de officiële website van Open Campingdag.

Elke locatie biedt bezoekers een unieke ervaring met activiteiten zoals workshops natuurbehoud, lokale flora en fauna tours, en zelfs kookdemonstraties met regionale producten. Sommige campings gaan nog een stapje verder door avontuurlijke activiteiten aan te bieden zoals rotsklimmen of kajakken.

Het is echter wel belangrijk om vooraf te reserveren bij de camping van jouw keuze. De populariteit van dit evenement groeit elk jaar, waardoor plaatsen snel gevuld raken. Check dus altijd even of er nog plek is voordat je jouw tent opzet!

Tijdens mijn laatste bezoek aan een open campingdag was ik onder de indruk van hoe goed alles georganiseerd was; elk detail werd overwogen om zowel nieuwe als ervaren kampeerders een geweldige dag te bezorgen. Van gezinnen die hun eerste kampeerervaring beleefden tot doorgewinterde outdoor liefhebbers – iedere bezoeker leek iets waardevols mee naar huis te nemen.

Mocht je interesse hebben in duurzaam kamperen, dan biedt Open Campingdag ook daarvoor genoeg inspiratie. Verschillende campings leggen namelijk de nadruk op milieuvriendelijke praktijken en laten zien hoe je ‘groener’ kunt kamperen zonder in te leveren op comfort.

Activiteiten tijdens Open Campingdag

Open Campingdag is het perfecte moment om te ervaren hoe leuk kamperen kan zijn. Tijdens deze dag staan de campings door heel Nederland open voor bezoekers en kun je genieten van een breed scala aan activiteiten die zowel entertainend als informatief zijn.

 • Workshops en Demonstraties: Veel campings bieden workshops aan waar je kunt leren over outdoor survivaltechnieken of hoe je het beste een tent opzet. Ook zijn er vaak demonstraties van de nieuwste kampeeruitrustingen, waarbij experts uitleg geven over het gebruik ervan.

Het programma varieert per camping, maar hier zijn enkele activiteiten die je zou kunnen verwachten:

 • Georganiseerde wandeltochten
 • Fietstochten in de omgeving
 • Barbecue en kampvuur avonden
 • Speurtochten voor kinderen
 • Live muziek of lokale bands die optreden

Bovendien krijg ik vaak de kans om lokale producten te proeven bij boerenmarkten die op sommige campings worden georganiseerd. Dit geeft een extra dimensie aan de Open Campingdag omdat je niet alleen het kamperen ervaart, maar ook kennismaakt met regionale delicatessen.

Voor gezinnen met kinderen is er meestal ook genoeg vermaak. Denk aan knutselhoeken, springkussens en zelfs kleine dierenboerderijen waar de kleintjes zich kunnen vermaken terwijl ouders meer leren over kamperen.

Mijn persoonlijke favoriet is echter altijd het avontuurlijke aspect: klimwanden, tokkelbanen of boogschieten onder professionele begeleiding zorgen voor dat beetje extra adrenaline.

Natuurlijk wisselt het aanbod per locatie, dus ik raad altijd aan om vooraf even te checken wat jouw gekozen camping allemaal organiseert. Zo weet je zeker dat er iets bijzit wat perfect aansluit bij jouw interesses!

Hoe kun je je aanmelden voor Open Campingdag?

Aanmelden voor Open Campingdag is eenvoudiger dan je misschien denkt. De eerste stap is het vinden van de officiële website of het platform waarop de registratie plaatsvindt. Vaak hebben organisatoren een speciaal gedeelte op hun site gereserveerd voor evenementregistratie.

 • Begin met het zoeken naar “Open Campingdag 2023 aanmelding” via jouw favoriete zoekmachine.
 • Klik vervolgens op de link die naar de officiële aanmeldpagina leidt.

Zorg ervoor dat je alle nodige informatie bij de hand hebt voordat je begint met het aanmeldingsproces. Dit kan bestaan uit persoonlijke gegevens zoals je naam, adres en contactinformatie, maar ook specifieke campingvoorkeuren of wensen.

 • Vul alle vereiste velden in op het online formulier.
 • Lees goed door wat er precies gevraagd wordt om misverstanden te voorkomen.

Bij sommige evenementen kan er sprake zijn van een beperkt aantal plaatsen, dus snelheid kan cruciaal zijn. Het is daarom verstandig om alvast een account aan te maken als dit mogelijk is en notificaties in te stellen zodat je direct op de hoogte bent wanneer de inschrijving open gaat.

 • Maak indien nodig een gebruikersaccount aan.
 • Activeer notificaties voor updates omtrent Open Campingdag.

Na succesvolle registratie ontvang je meestal een bevestiging per e-mail. Bewaar deze goed, want hier kunnen belangrijke details of stappen in staan die nog gevolgd moeten worden. Zoals:

 • Een bewijs van inschrijving dat getoond moet worden bij aankomst.
 • Instructies voor eventuele betalingen of borgsommen die vereist zijn.

Vergeet niet dat populariteit ervoor kan zorgen dat plekken snel volgeboekt zijn! Zodra bekendgemaakt wordt wanneer de inschrijving start, markeer dit dan in jouw agenda en wees er klaar voor om actie te ondernemen. Op deze manier vergroot jij jouw kans om mee te doen met deze unieke buitenervaring!

Veelgestelde vragen over Open Campingdag

Open Campingdag is een event waarbij campings hun deuren openen voor het publiek. Mensen kunnen zo een kijkje nemen en ontdekken wat kamperen inhoudt. Hieronder beantwoord ik enkele veelgestelde vragen die je kunt hebben voordat je deze dag bezoekt.

Wat kan ik verwachten tijdens Open Campingdag?

 • Rondleidingen op de camping
 • Demonstraties van campinguitrusting
 • Informatie over kampeerplekken en -tarieven
 • Activiteiten voor kinderen
 • Speciale aanbiedingen of kortingen

Is Open Campingdag geschikt voor mensen zonder kampeerervaring?

Absoluut! Het is zelfs perfect voor nieuwkomers in de wereld van het kamperen. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt om te starten met kamperen, inclusief tips van ervaren kampeerders.

Hoe kan ik vinden welke campings meedoen aan Open Campingdag?

Check altijd de officiële website of sociale media-pagina’s van campingorganisaties voor een lijst met deelnemende locaties. Vaak publiceren zij ruim van tevoren een kaart met alle aangesloten campings.

Zijn er kosten verbonden aan het bijwonen van Open Campingdag?

De meeste campings bieden gratis toegang tijdens deze speciale dag, maar het is slim om dit even te verifiëren bij de specifieke camping die je wilt bezoeken. Soms zijn er extra activiteiten waarvoor een kleine vergoeding gevraagd wordt.

Heb ik iets speciaals nodig om mee te doen aan activiteiten tijdens Open Campingdag?

Dat hangt af van wat je wilt doen. Voor sommige activiteiten zoals boogschieten of klimmen heb je mogelijk speciale uitrusting nodig die vaak ter plaatse beschikbaar wordt gesteld door de organisatie. Draag comfortabele kleding en stevig schoeisel zodat je vrij kunt bewegen op verschillende terreinen.

Conclusie

De open campingdag van 2023 was een onvergetelijke ervaring. Met de groeiende belangstelling voor kamperen als een vorm van vakantie zie ik hoe evenementen zoals deze een cruciale rol spelen in het bevorderen van buitenactiviteiten en gemeenschapszin. De dag bood beginners en ervaren kampeerders de kans om te leren, te delen en te genieten van de natuur.

Hier zijn mijn belangrijkste takeaways:

 • De workshops waren informatief en toegankelijk gemaakt voor alle leeftijden.
 • Lokale bedrijven kregen een platform om hun producten te presenteren wat goed is voor de lokale economie.
 • Nieuwe connecties zijn gelegd tussen natuurliefhebbers die elkaar anders misschien niet hadden ontmoet.

Ik ben blij dat ik onderdeel uitmaakte van dit evenement en hoop dat mijn verslaggeving anderen inspireert om ook eens deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Kamperen biedt ons de kans om terug te gaan naar onze roots, met respect voor de natuur terwijl we genieten van haar schoonheid.

Tot slot wil ik iedereen aanmoedigen die nog nooit heeft gekampeerd het eens te proberen. Het kan wel eens het begin zijn van vele mooie avonturen in de buitenlucht!