Kosten Staanplaats Camping Nederland: Wat Betaal Je Echt?

Het plannen van een kampeervakantie in Nederland brengt de vraag naar kosten met zich mee, vooral als het gaat om de staanplaats voor je tent, caravan of camper. De prijzen kunnen namelijk sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, faciliteiten en het seizoen. Daarom is het handig om vooraf te weten met welke kosten je rekening moet houden.

Locatie is een bepalende factor; een staanplaats aan de kust kan bijvoorbeeld duurder zijn dan in het binnenland. Tevens speelt het type camping een rol: kies je voor een basic terrein of toch voor een camping met uitgebreide faciliteiten zoals zwembaden en animatieteams? En laten we niet vergeten dat ook de periode waarin je boekt – hoogseizoen of laagseizoen – invloed heeft op de prijs.

Mijn doel is om jou door dit landschap van prijzen en mogelijkheden te gidsen zodat je zonder verrassingen die perfecte staanplaats kunt vinden die past bij jouw budget en wensen. Door goed onderzoek te doen kun je besparen op de kosten zonder in te leveren op de kwaliteit van jouw vakantie-ervaring.

Wat zijn de kosten van een staanplaats op een camping in Nederland?

De prijs voor een staanplaats op een camping in Nederland kan behoorlijk variëren. Dit hangt af van verschillende factoren zoals locatie, faciliteiten en het seizoen. Een plekje op een eenvoudige boerencamping kost natuurlijk minder dan een luxe staanplaats met privé sanitair op een vijfsterrencamping.

In het hoogseizoen liggen de prijzen vaak hoger dan daarbuiten. Zo betaal je in de zomervakantie al snel tussen de 25 en 40 euro per nacht voor twee personen, exclusief toeristenbelasting en extra’s zoals elektriciteit of water aan je kampeerplek.

Factor Lage Prijsindicatie Hoge Prijsindicatie
Eenvoudige camping €15 €25
Luxe camping met faciliteiten €30 €60+
Extra’s (elektriciteit, water) €3 €10
 • Let wel dat dit indicatieve prijzen zijn die kunnen veranderen.

Campings bieden ook vaak arrangementen aan buiten het hoogseizoen of speciale tarieven voor langere verblijven wat aantrekkelijk kan zijn als je langer wilt blijven. Het loont dus om te informeren naar deze mogelijkheden bij de campingeigenaar.

Soms kun je tegenkomen dat er apart betaald moet worden voor douches, warm water of wifi. Deze kosten lijken misschien klein maar kunnen oplopen als je hier dagelijks gebruik van maakt tijdens je vakantie.

Mijn advies is om altijd even goed de website van de betreffende camping te bekijken voordat je boekt. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan en kun jij optimaal genieten van jouw kampeervakantie in ons mooie Nederland!

Verschillende factoren die de kosten van een staanplaats beïnvloeden

Ligging speelt een cruciale rol bij de prijsbepaling van een staanplaats op campings in Nederland. Een plekje aan de kust of in populaire natuurgebieden zoals de Veluwe kan aanzienlijk duurder zijn dan een standplaats in minder toeristische regio’s. Dit komt door de hogere vraag en het beperkte aanbod in deze gebieden.

De grootte en het type staanplaats hebben ook invloed op de prijs. Kies je voor een basic plek voor alleen een tent zonder elektriciteit, dan betaal je uiteraard minder dan voor een ruime plek met stroom- en wateraansluiting geschikt voor grote campers.

Faciliteiten en voorzieningen kunnen eveneens flink meewegen. Campings met luxueuze faciliteiten zoals zwembaden, wellnesscentra of animatieteams zullen doorgaans hogere tarieven vragen. Dit is omdat deze extra services gefinancierd moeten worden.

Het seizoen waarin je boekt maakt veel uit; hoogseizoen betekent vaak hogere prijzen. Tijdens nationale vakanties of evenementen kunnen campingeigenaren hun prijzen verhogen omwille van de verhoogde vraag.

Tot slot spelen kortingen en acties nog mee. Vroegboekkortingen of speciale arrangementen voor langverblijvers kunnen aantrekkelijke opties zijn om te besparen op de kosten van een staanplaats.

Hieronder volgt een tabel met indicatieve prijzen per nacht afhankelijk van het type camping:

Type Camping Laagseizoen per nacht Hoogseizoen per nacht
Basis €15 – €25 €25 – €40
Middenklasse €30 – €50 €50 – €70
Luxe €60+ €80+

Let wel, deze cijfers zijn slechts indicatief en kunnen variëren afhankelijk van vele factoren die ik hierboven heb besproken.

De invloed van de locatie op de kosten van een staanplaats

Laten we eens kijken naar hoe de locatie de prijs beïnvloedt wanneer je een staanplaats voor je tent of caravan zoekt in Nederland. Het is algemeen bekend dat niet alle staanplaatsen gelijk geprijsd zijn, en er zijn daarvoor duidelijke redenen.

Eerst en vooral speelt de provincie waarin je kampeert vaak een rol. Staanplaatsen in populaire kustprovincies zoals Zeeland kunnen duurder zijn dan bijvoorbeeld in Drenthe. Dit komt omdat regio’s met veel toeristische attracties of aan zee meer gevraagd zijn en campings hierdoor hogere prijzen kunnen vragen.

 • Zeeland: €35 – €50 per nacht
 • Drenthe: €20 – €30 per nacht
Provincie Gemiddelde prijs per nacht
Zeeland €35 – €50
Drenthe €20 – €30

Daarnaast heeft ook het type camping invloed op de kosten. Een camping met uitgebreide faciliteiten zoals zwembaden, animatieteams en restaurants zal meestal meer rekenen dan een eenvoudige boerencamping. Zo kan voor een plekje op een luxe resort soms wel het dubbele gevraagd worden vergeleken met basale campings.

Niet te vergeten is het seizoen waarin je gaat kamperen. In het hoogseizoen, denk aan schoolvakanties en feestdagen, schieten de prijzen omhoog door de verhoogde vraag. Hieronder zie je hoe significant dit verschil kan zijn:

 • Laagseizoen: gemiddeld 25% goedkoper
 • Hoogseizoen: tot 50% duurder

Tot slot mag de grootte van de staanplaats niet over het hoofd gezien worden. Voor grotere plaatsen betaal je vaak meer dan voor kleinere plaatsen, vooral als deze ook nog eens mooi gelegen zijn met uitzicht op bijvoorbeeld waterpartijen of heuvels.

Kortom, verschillende factoren gerelateerd aan locatie hebben hun weerslag op wat je betaalt voor die perfecte spot om je tent neer te zetten deze zomer. Door slim te kiezen kun je soms aanzienlijk besparen zonder al te veel in te leveren op jouw kampeerervaring!

Voorzieningen en faciliteiten en de impact op de kosten van een staanplaats

Als ik op zoek ben naar een staanplaats voor mijn caravan of tent, merk ik dat de prijzen sterk kunnen variëren. Dit heeft vaak te maken met wat er allemaal wordt aangeboden op de camping. Luxe campings met veel voorzieningen vragen meestal hogere tarieven dan eenvoudigere terreinen.

 • Zwembaden
 • Sportfaciliteiten
 • Animatieprogramma’s voor kinderen
 • Restaurants en winkels
 • Wellness-faciliteiten zoals sauna’s en massageservices

De aanwezigheid van deze faciliteiten maakt het verblijf aangenamer, maar het drijft ook zeker de kosten op. Bijvoorbeeld, campings met verwarmde zwembaden moeten investeren in onderhoud en energieverbruik.

Faciliteiten zoals gratis Wi-Fi, moderne sanitaire voorzieningen of privé-sanitair per staanplaats zijn tegenwoordig bijna standaard. Toch zie je dat campings die hierin extra investeren door bijvoorbeeld continuïteit in hun internetverbinding te garanderen of uitzonderlijk schone badhuizen te onderhouden, dit in hun prijsstelling meenemen.

Een belangrijk aspect waar ik altijd naar kijk is hoe de natuurlijke omgeving in stand gehouden wordt door de campingbeheerders. Duurzaamheidsinitiatieven zoals zonnepanelen of waterbesparingsmaatregelen kunnen initieel tot hogere kosten leiden maar leveren soms ook subsidies op die de staanplaatstarieven weer kunnen drukken.

Sommige campings bieden seizoensgebonden kortingen of speciale arrangementen waardoor langere verblijven voordeliger uitpakken. Het loont dus om niet alleen naar de basisprijs per nacht te kijken, maar ook naar pakketten die worden aangeboden gedurende bepaalde perioden van het jaar.

Hieronder vind je een overzicht van gemiddelde prijzen gebaseerd op verschillende niveaus van faciliteiten:

Faciliteitenniveau Gemiddelde Prijs Per Nacht
Basis €15 – €25
Gemiddeld €25 – €40
Luxe €40 – €60+

Ik raad altijd aan om zelf goed onderzoek te doen naar wat iedere individuele camping biedt en hoe dit zich verhoudt tot hun prijzen. Zo kun je beslissen wat echt belangrijk is voor jouw kampeerervaring en waar je beste waar krijgt voor jouw geld.

Seizoensinvloeden en piektarieven bij camping staanplaatsen

Wanneer je een staanplaats op een camping zoekt, zul je merken dat de prijzen niet constant zijn. Afhankelijk van het seizoen kunnen de kosten voor dezelfde plek aanzienlijk variëren. Tijdens het hoogseizoen, vaak in de zomermaanden als juli en augustus, schieten de prijzen omhoog. Dit is te wijten aan de hogere vraag; veel families kiezen ervoor om dan hun vakantie te vieren.

In tegenstelling tot het hoogseizoen heb je in het laagseizoen meer kans op lagere tarieven. Denk hierbij aan periodes buiten schoolvakanties of feestdagen. Campingeigenaren verlagen hun prijzen vaak om bezoekers aan te trekken tijdens deze rustigere tijden.

Vergeet ook niet dat speciale evenementen zoals festivals of lokale feestdagen invloed kunnen hebben op de campingtarieven. Een weekend waarin een populair evenement plaatsvindt kan ervoor zorgen dat prijzen tijdelijk stijgen door de toegenomen vraag.

Het loont om vroeg te boeken, vooral als je van plan bent te reizen tijdens piekperiodes. Vroegboekkorting is een term die je wellicht tegenkomt; campings bieden dit aan om vroegtijdige reserveringen te stimuleren.

Hieronder vind je een overzicht van gemiddelde tariefverschillen tussen hoog- en laagseizoen voor standaard staanplaatsen:

Maand Hoogseizoen Tarief Laagseizoen Tarief
Juli €35 €20
Augustus €35 €20
September €25 €15

Let erop dat deze cijfers indicatief zijn; werkelijke prijzen kunnen variëren per locatie en faciliteiten die worden geboden. Het is altijd raadzaam rechtstreeks contact op te nemen met campings voor actuele informatie en mogelijke deals die ze bieden buiten standaardtarieven om.

Conclusie

Het kiezen van een staanplaats op een camping in Nederland brengt verschillende kosten met zich mee. Ik heb gemerkt dat deze kosten sterk variëren afhankelijk van locatie, voorzieningen en het seizoen. Het is duidelijk geworden dat je vooraf goed moet nadenken over wat belangrijk is voor jouw kampeerervaring om zo onverwachte uitgaven te voorkomen.

Aan de hand van mijn onderzoek zijn hier enkele belangrijke punten:

 • Staanplaatsen op campings in populaire gebieden zoals Zeeland of de Waddeneilanden kunnen duurder zijn, zeker tijdens het hoogseizoen.
 • Voorzieningen zoals elektriciteit, wateraansluiting en privé sanitair dragen bij aan een hogere prijs.
 • Het type staanplaats beïnvloedt ook de prijs; zo kost een plekje voor een tent vaak minder dan een plaats voor een caravan of camper.

Hieronder staat een tabel met gemiddelde prijzen die ik ben tegengekomen tijdens mijn zoektocht:

Type Staaplaats Laagseizoen per nacht Hoogseizoen per nacht
Tent €15 – €25 €25 – €40
Caravan €20 – €30 €35 – €50
Camper €22 – €32 €38 – €55

Deze cijfers zijn slechts richtlijnen en kunnen variëren afhankelijk van extra opties en lokale factoren.

Enkele tips om kosten te besparen:

 • Boek buiten het hoogseizoen als je flexibel bent met data.
 • Vergelijk prijzen van verschillende campings online.
 • Overweeg wat je echt nodig hebt qua faciliteiten; misschien kun je zonder iets dat extra geld kost.

Tot slot wil ik benadrukken hoe belangrijk het is om reviews te lezen en ervaringen van anderen mee te nemen in je beslissing. Hierdoor krijg je niet alleen inzicht in de kosten, maar ook in de kwaliteit en sfeer van de camping. Mijn advies is altijd om grondig onderzoek te doen voordat je boekt; dit kan veel teleurstellingen én onnodige uitgaven schelen. Happy camping!