Kosten Staanplaats Camper: Wat Betaal Je Echt?

Met de stijgende populariteit van kamperen en het rondreizen met een camper, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn voor een staanplaats. Als fervent camperaar weet ik dat dit een cruciale factor kan zijn bij het plannen van je reis. De kosten kunnen namelijk aanzienlijk variëren afhankelijk van locatie, faciliteiten en seizoen.

Eén ding is zeker: de vrijheid die een camper biedt is onbetaalbaar. Maar voordat je die vrijheid tegemoet rijdt, moet je budgetteren voor de staanplaatsen op campings of speciale camperplaatsen. Deze uitgaven vormen immers een niet te verwaarlozen deel van je totale vakantiebudget.

Prijzen voor staanplaatsen worden beïnvloed door diverse factoren zoals locatie, of het nou aan zee is of in de bergen, en voorzieningen zoals elektriciteit, wateraansluiting en sanitair. Ook speelt mee of er extra diensten aangeboden worden zoals wifi, zwembadtoegang of animatieprogramma’s voor kinderen. Daarom duik ik graag dieper in dit onderwerp om mijn ervaringen en kennis over kosten voor staanplaatsen met jullie te delen.

Wat is een staanplaats voor campers?

Een staanplaats voor campers, ook wel camperplek of camperstandplaats genoemd, is een aangewezen plek waar je met je camper kunt parkeren en overnachten. Deze specifieke plaatsen zijn ingericht om aan de behoeften van kampeerders te voldoen. Ze bieden vaak verschillende faciliteiten zoals elektriciteitsaansluitingen, waterpunten en afvalverwerkingssystemen.

 • Locaties: Je vindt ze op campings, maar er zijn ook speciale camperplaatsen die zich bijvoorbeeld bevinden bij jachthavens, boerderijen of zelfs in stedelijke gebieden.
 • Voorzieningen: Afhankelijk van de locatie kunnen de voorzieningen variëren van basic tot luxe. Sommige staanplaatsen bieden extra diensten aan zoals WiFi, douches en wasmachines.

Het concept achter deze plekken is dat je als reiziger vrijheid hebt om rond te trekken zonder dat je vastzit aan één locatie. Camperaars kunnen kiezen voor natuurrijke omgevingen of juist de gezelligheid opzoeken dichtbij steden en dorpen.

Voorziening Beschikbaarheid (%)
Elektriciteit 80
Water 70
Afvalverwerking 65
Sanitaire voorzieningen 50
WiFI 40

Hoewel veel kampeerders kiezen voor het comfort van een camping met alle bijbehorende faciliteiten kan het gebruik van een simpele staanplaats juist een gevoel van avontuur versterken. Het geeft meer flexibiliteit omdat sommige plaatsen geen reservering vereisen en vaak goedkoper zijn dan traditionele campings.

De populariteit van camperreizen neemt toe waardoor het aantal beschikbare staanplaatsen groeit. Gemeentes zien het nut ervan in en richten steeds meer officiële standplaatsen in die niet alleen toegankelijk maar ook veilig zijn voor reizigers. Hierdoor wordt het eenvoudiger om onbezorgd te genieten van de vrijheid die leven in een camper biedt.

Waarom zijn staanplaatsen voor campers populair?

Staanplaatsen voor campers bieden een unieke vrijheid die veel reizigers aanspreekt. Je bent niet gebonden aan één locatie en kunt gaan en staan waar je wilt. Dit trekt vooral mensen aan die van spontane avonturen houden en graag op eigen tempo de wereld ontdekken.

 • Flexibiliteit: Met een camper kun je besluiten om langer te blijven als een plek bevalt, of juist vroegtijdig te vertrekken als het tegenvalt.
 • Natuurbeleving: Veel camperaars zoeken de natuur op en vinden in staanplaatsen de perfecte manier om dicht bij de natuur te overnachten.
 • Kostenefficiëntie: In vergelijking met hotels kunnen staanplaatsen een goedkopere optie zijn, vooral voor gezinnen of groepen.

De populariteit van camperreizen is ook terug te zien in cijfers. Volgens statistieken is het aantal geregistreerde campers in Nederland aanzienlijk gestegen. Hieronder zie je hoe deze trend zich over de jaren heen heeft ontwikkeld:

Jaar Aantal Geregistreerde Campers
2015 85.000
2016 89.000
2017 93.000
2018 97.000
2019 105.000

Deze stijging heeft geleid tot meer vraag naar goede staanplaatsfaciliteiten en diensten die inspelen op de behoeften van moderne camperaars.

Ook sociale aspect speelt mee; veel mensen vinden het leuk om ervaringen uit te wisselen met andere reizigers op gemeenschappelijke staanplaatsen. De sfeer is vaak gemoedelijk, wat het verblijf extra aangenaam maakt.

Tot slot wordt er steeds meer nadruk gelegd op duurzaamheid binnen het toerisme en zijn campers een manier geworden om milieubewuster te reizen. Staande plaats biedt vaak basisvoorzieningen waardoor je minder afhankelijk bent van energieverslindende faciliteiten.

Duidelijk is dat de diversiteit aan redenen waarom mensen kiezen voor camperstaanplaatsen even breed is als hun wens naar vrijheid en avontuur tijdens hun vakanties!

Welke voorzieningen bieden staanplaatsen voor campers?

Bij het kiezen van een staanplaats voor m’n camper let ik altijd op de aangeboden faciliteiten. Die kunnen namelijk je verblijf maken of breken. Zo zijn er basisvoorzieningen die vrijwel elke kampeerder verwacht:

 • Elektriciteitsaansluitingen: Voor alle elektronische apparaten in de camper.
 • Waterpunten: Om tanks te vullen of te legen.
 • Afvalwater lozen: Een plek om het grijswater veilig af te voeren.

Staanplaatsen met extra’s trekken vaak meer bezoekers. Denk aan wifi, wat tegenwoordig bijna onmisbaar is. Ook sanitaire voorzieningen zoals douches en toiletten zijn een grote plus, vooral als je langere tijd op één plaats wilt blijven.

Er zijn zelfs luxe standplaatsen die nog verder gaan met voorzieningen zoals fitnessruimtes, zwembaden of zelfs recreatieteams en animatieprogramma’s. Zulke plaatsen lijken soms meer op resorts dan op traditionele camperplekken.

De locatie van de staanplaats kan ook doorslaggevend zijn; sommige bieden prachtige uitzichten of directe toegang tot natuurlijke bezienswaardigheden. Anderen liggen weer heel strategisch ten opzichte van steden of culturele attracties.

Beveiliging is iets waar ik persoonlijk veel waarde aan hecht. Goed verlichte gebieden, camerabewaking en een nachtwacht geven me een veiliger gevoel, zodat ik echt kan ontspannen en genieten van mijn vakantie.

Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde percentages van campings in Nederland die deze faciliteiten aanbieden:

Voorziening Percentage Campings
Elektriciteit 95%
Waterpunt 90%
Afvalwater lozen 88%
Wifi 75%
Sanitair 80%
Recreatieve extra’s 40%
Natuur/cultuur locatie 60%
Beveiliging 50%

Uiteraard variëren deze percentages per regio en hangt het ook af van het type camping of staanplaats; kleinschalige boerencampings zullen bijvoorbeeld minder vaak uitgebreide faciliteiten hebben dan grotere commerciële campings. Toch is er genoeg keuze om precies datgene te vinden wat past bij jouw wensen als camper eigenaar!

Wat zijn de gemiddelde kosten van een staanplaats voor een camper?

De kosten voor het parkeren van je camper op een staanplaats kunnen nogal variëren. Het hangt af van verschillende factoren zoals locatie, faciliteiten en seizoen. Normaal gesproken kun je rekenen op prijzen die uiteenlopen van zo’n €10 tot wel €50 per nacht.

 • Locatie: Populaire toeristische plekken of staanplaatsen aan de kust zijn vaak duurder.
 • Faciliteiten: Staanplaatsen met meer voorzieningen zoals elektriciteit, wateraansluiting en sanitair zullen hogere tarieven hanteren.
 • Seizoen: In het hoogseizoen zijn standplaatsen over het algemeen duurder dan in het laagseizoen.

Hier is een eenvoudige tabel met wat gemiddelde prijsranges:

Type Staanplaats Laagseizoen Hoogseizoen
Basis (zonder faciliteiten) €10 – €20 €15 – €25
Comfort (met enkele faciliteiten) €20 – €30 €25 – €40
Luxe (alle faciliteiten) €30 – €50 €35 – €60

Vergeet niet dat deze prijzen indicatief zijn en dat ze kunnen veranderen afhankelijk van de specifieke camping of staanplaats. Ook kan er soms een kleine bijdrage gevraagd worden voor extra’s zoals wifi, zwembadtoegang of huisdieren.

Om onverwachte kosten te vermijden is ’t slim om altijd vooraf onderzoek te doen naar de tarieven die gelden op jouw bestemming. Check reviews en ervaringen van andere kampeerders online om een beter beeld te krijgen van wat je kunt verwachten qua prijs-kwaliteitverhouding.

Kortingskaarten of lidmaatschappen bij camperclubs kunnen ook helpen om de kosten te drukken. Veel campings bieden namelijk kortingen aan leden van bekende organisaties als ACSI of NKC.

Zijn er variabele kosten verbonden aan staanplaatsen voor campers?

Als je op zoek bent naar een staanplaats voor je camper, dan zul je merken dat de prijzen behoorlijk kunnen variëren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Locatie: Een staanplaats aan de kust of in populaire toeristische gebieden kan duurder zijn dan een plekje in een minder bekende regio.
 • Voorzieningen: Campings met veel faciliteiten, zoals zwembaden, restaurants en animatieprogramma’s vragen vaak een hogere prijs.

De periode van het jaar speelt ook mee. In het hoogseizoen liggen de prijzen hoger door de grotere vraag.

Seizoen Gemiddelde Prijs per Nacht
Laagseizoen €15 – €25
Middenseizoen €25 – €35
Hoogseizoen €35 – €50+

Daarnaast wordt er soms onderscheid gemaakt tussen verschillende types campers. Zo kunnen eigenaren van grotere modellen meer betalen dan zij met een kleiner voertuig.

Het loont om vooraf te onderzoeken welke campings de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden. Online platforms en apps voor camperaars kunnen hierbij enorm helpen; ze bieden vaak recensies en actuele tarieven.

 • Verschillende betaalopties kunnen ook invloed hebben op de uiteindelijke kosten.
 • Sommige plaatsen bieden korting bij langere verblijven of buiten het seizoen.
 • Extra’s zoals elektriciteit, wateraansluiting of wifi worden niet altijd standaard aangeboden en kunnen resulteren in additionele kosten.

Door slim te plannen kun je besparen op je uitgaven zonder in te boeten aan comfort of locatie. Hou dus goed rekening met deze variabele kosten wanneer je jouw camperavontuur plant!

Conclusie

Bij het plannen van een vakantie met de camper zijn de kosten voor een staanplaats een essentieel onderdeel van het budget. Ik heb gemerkt dat deze prijzen sterk kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren:

 • Locatie en seizoen bepalen in grote mate de prijs.
 • Voorzieningen zoals elektriciteit, water en sanitaire faciliteiten hebben invloed op wat je betaalt.
 • De grootte van de camperplek speelt ook mee.

Hieronder staat een overzichtstabel met gemiddelde kosten die je kunt verwachten:

Type Staandeplaats Laagseizoen per nacht Hoogseizoen per nacht
Basis €10 – €20 €15 – €30
Comfort €20 – €30 €25 – €40
Luxe €30 – €50 €35 – €60

Het is belangrijk om te onthouden dat dit gemiddelden zijn; prijzen kunnen lokaal uiteenlopen.

Enkele tips om te besparen op staanplaatskosten:

 • Boek buiten het hoogseizoen als je flexibel bent in reisdata.
 • Kijk of er kortingskaarten of lidmaatschappen zijn die korting geven op campings.
 • Overweeg natuurcampings of boerencampings voor voordeligere opties.

Tenslotte raad ik aan om altijd vooraf reviews te lezen en eventueel contact op te nemen met de camping voor specifieke vragen. Zo kom ik nooit voor verrassingen te staan en zorg ik ervoor dat mijn kampeerervaring binnen het budget blijft. Vergeet niet dat elke extra dienst of luxe vaak meer kost, dus plan wijs!