Kamperen Bij De Boswachter: Unieke Ervaringen In De Natuur

Kamperen bij de boswachter is een unieke ervaring die je dichter bij de natuur brengt. Ik heb het zelf mogen ervaren en kan je vertellen dat het wakker worden met het geluid van vogels en het ruisen van de bomen iets magisch heeft. De campings die beheerd worden door boswachters vind je vaak op de meest prachtige plekken in natuurgebieden, waar je de flora en fauna optimaal kunt beleven.

Het concept ‘kamperen bij de boswachter’ staat voor rust, ruimte en respect voor natuur en milieu. Duurzaamheid speelt hierbij een grote rol; er wordt verwacht dat kampeerders zich bewust zijn van hun omgeving en geen sporen achterlaten. Dit betekent dat je vaak gebruikmaakt van ecologische toiletten, zonne-energie of andere vormen van groene energie.

Voor liefhebbers van natuur en rust is dit type kamperen echt een uitkomst. Je bevindt je direct in wandel- of fietsgebieden waar je urenlang kunt genieten zonder veel mensen tegen te komen. Bovendien geeft het directe contact met de boswachter een extra dimensie aan mijn verblijf: zij kunnen fascinerende verhalen vertellen over wat er allemaal leeft en gebeurt in het gebied waar jij tijdelijk onderdeel van uitmaakt.

Waarom kamperen bij de boswachter?

Kamperen bij de boswachter is een unieke ervaring die je dichter bij de natuur brengt. Het is niet zomaar een campingervaring; het’s persoonlijk, educatief en avontuurlijk. Deze vorm van kamperen vindt plaats op terreinen beheerd door boswachters, vaak gelegen in of nabij beschermde natuurgebieden.

 • Persoonlijke benadering: De boswachter kent het gebied als geen ander en kan verhalen delen over de flora en fauna die je nergens anders hoort.
 • Educatieve waarde: Je leert over het belang van natuurbehoud en krijgt tips hoe je op een duurzame manier kunt genieten van de buitenlucht.
 • Unieke locaties: Campings bij de boswachter liggen vaak op plekken waar reguliere campings niet mogen komen. Denk aan afgelegen gebieden met weinig tot geen lichtvervuiling, ideaal voor sterrenkijken.

Voor gezinnen met kinderen biedt kamperen bij de boswachter een kans om hun jonge ontdekkers te onderwijzen over het milieu. Kinderactiviteiten worden vaak georganiseerd, waaronder speurtochten en natuurworkshops, wat dit type vakantie zowel leuk als leerzaam maakt.

De kleinschaligheid zorgt voor rust en ruimte. Vergeleken met grotere commerciële campings heb je meer plek voor jezelf en word je wakker met het geluid van vogels in plaats van drukke zwembaden of entertainmentprogramma’s.

Als bonus draag je direct bij aan natuurbescherming; de opbrengsten gaan namelijk vaak terug naar het onderhoud van deze prachtige natuurgebieden. Door te kiezen voor dit soort kamperen steun je actief het behoud van onze kostbare natuur.

Om even samen te vatten: Kamperen bij de boswachter is authentiek, verrijkend én bevorderlijk voor zowel mens als natuur!

Locaties voor kamperen bij de boswachter

Kamperen bij de boswachter biedt een unieke kans om dichtbij de natuur te zijn. Verspreid over Nederland vind je talloze locaties die door Staatsbosbeheer beheerd worden. Hier ervaar ik persoonlijk de rust en schoonheid van het bos, heidevelden of duingebieden.

 • In Noord-Holland kun je bijvoorbeeld terecht in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
 • Drenthe staat bekend om zijn prachtige natuurgebieden zoals het Dwingelderveld waar ook kleinschalige natuurcampings te vinden zijn.

Elke locatie heeft zo z’n eigen charme en karakteristieken. Zo kan ik op sommige plekken wakker worden met uitzicht op grazende herten of wilde zwijnen, terwijl ik ergens anders weer volledig omgeven ben door eeuwenoude bomen.

Provincie Aantal Campings
Gelderland 10
Noord-Brabant 8
Overijssel 5

De campings variëren in grootte en faciliteiten; sommigen hebben slechts een toiletgebouw terwijl anderen uitgerust zijn met speeltoestellen voor kinderen en zelfs een klein winkeltje. Het blijft echter altijd gaan om het ervaren van de natuur; luxe moet je hier niet verwachten.

Het boeken gaat gemakkelijk via de website van Staatsbosbeheer, maar wees er snel bij want vooral in vakantieperiodes kunnen populaire plekken snel vol raken!

Mijn persoonlijke favoriet is het kampeerterrein in De Veluwe – hier lijkt de tijd even stil te staan tussen al dat groen. Ieder seizoen brengt weer nieuwe verrassingen met zich mee en maakt elke kampeerervaring uniek. Bovendien draag ik door hier te verblijven direct bij aan het onderhoud van deze prachtige stukjes Nederlandse natuur.

Ben jij klaar voor een avontuur tussen fluitende vogels en ritselende bladeren? Pak dan je tent maar vast in!

Voorzieningen en activiteiten

Bij het kamperen bij de boswachter kom je vaak voor aangename verrassingen te staan qua voorzieningen. Hoewel je midden in de natuur zit, zijn de basisgemakken meestal goed geregeld. Denk hierbij aan:

 • Schoon sanitair met toiletten en soms zelfs warme douches
 • Picknicktafels waar je gezellig kunt eten of spelletjes spelen
 • Vuurplekken voor dat echte kampvuurgevoel en marshmallows roosteren onder de sterrenhemel

Wat ik persoonlijk geweldig vind is dat veel van deze kampeerplekken ook nog eens uitgerust zijn met informatieborden over de lokale flora en fauna. Je leert er tijdens je verblijf dus ook nog iets bij!

Natuurlijk draait het bij kamperen in natuurgebieden niet alleen om wat er op de camping zelf te vinden is. De activiteiten die je kunt ondernemen maken het avontuur compleet. Hier is een lijstje van mijn favorieten:

 • Begeleide wandelingen met de boswachter waarbij je edelherten of misschien wel een vos kunt spotten
 • Vogelspotten, want zeg nou zelf: wakker worden met het gezang van vogels is toch puur genot?
 • Fietsroutes die starten direct vanaf de camping, perfect om meer van de omgeving te zien

Tijdens zo’n fietsroute kwam ik eens een groep wilde zwijnen tegen – absoluut een hoogtepunt! En als laatste moet ik zeker niet vergeten te noemen dat veel terreinen workshops aanbieden, zoals bushcraft of natuurfotografie.

Zelfs kinderen vervelen zich geen moment dankzij speurtochten en educatieve programma’s speciaal gericht op jonge natuurliefhebbers. Mijn neefje werd helemaal enthousiast toen hij leerde hoe hij diersporen moest herkennen; we hebben uren door het bos gelopen op zoek naar ‘bewijs’ van dieren.

Alles samengevat biedt kamperen bij de boswachter een prachtige mix tussen comfort en avontuur. Het is echt ideaal voor iedere leeftijd en elke mate van ervaring met buitenactiviteiten!

Tarieven en reserveringen

Bij het plannen van een kampeervakantie bij de boswachter is het belangrijk om vooraf de tarieven te kennen. De kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, seizoen en faciliteiten. Ik heb ontdekt dat je vaak kunt kiezen tussen basiskampeerplaatsen tot meer luxe opties met extra voorzieningen.

 • Basistarief: Dit is meestal voor een standaard kampeerplek zonder elektriciteit.
 • Extra’s: Wil je een plek met stroom of toegang tot privé-sanitair, dan komt er een toeslag bij.

Sommige campings bieden speciale arrangementen aan:

 • Gezinsarrangement: Korting voor gezinnen met kinderen
 • Lang verblijf: Lagere prijzen bij boeking van meerdere nachten

Voorbeeldtarieven zouden er als volgt uit kunnen zien:

Type Plaats Prijs per Nacht
Basiskampeerplek €15 – €25
Plek met Stroom €20 – €30
Privé-sanitair €25 – €35

Het reserveringssysteem is gebruiksvriendelijk; je kunt makkelijk online jouw favoriete camping selecteren en direct zien welke plaatsen beschikbaar zijn. Bovendien krijg je direct inzicht in de kosten die gekoppeld zijn aan jouw keuze.

Een persoonlijke anekdote: toen ik vorig jaar wilde boeken, was ik verrast door de flexibiliteit van de boswachtercampings. Ik kon zonder problemen mijn verblijf verlengen toen we besloten langer te blijven omdat we zo genoten van de natuur!

Om teleurstelling te voorkomen raad ik aan tijdig te reserveren, vooral tijdens hoogseizoen of feestdagen wanneer plaatsen snel volgeboekt raken. En onthoud, annuleringsvoorwaarden kunnen per camping verschillend zijn dus check deze goed voordat je definitief boekt!

Tips en advies

Bij het kamperen bij de boswachter is het belangrijk goed voorbereid te zijn. Hieronder vind je handige tips die je kampeerervaring kunnen verbeteren.

 • Pak slim in
  Neem niet te veel mee, maar focus op wat echt noodzakelijk is. Een goede slaapzak, een stevige tent en comfortabele kleding die past bij het seizoen zijn essentieel. Vergeet ook zeker geen zaklamp of hoofdlamp voor ’s avonds.
 • Respecteer de natuur
  Laat geen afval achter en blijf op de aangegeven paden om de flora en fauna niet te verstoren. Het gebruik van open vuur is vaak beperkt; controleer dus altijd de lokale regelgeving voordat je een kampvuur maakt.
 • Wees voorbereid op onvoorziene omstandigheden
  Het weer kan snel omslaan, dus neem regenkleding mee en zorg voor extra warme lagen. Houd rekening met mogelijke insecten door anti-insectenspray of -crème in te pakken.
Voorwerp Aantal
Slaapzak 1 per persoon
Tent 1
Hoofdlamp/Zaklamp 1
Kleding per seizoen Voldoende
Regenkleding Ja
Anti-insectenspray Ja
 • Leer over de plek waar je gaat kamperen
  Elke locatie heeft zo zijn eigen charmes en uitdagingen. Zoek informatie op over lokale wandelroutes, bezienswaardigheden en eventuele gevaren zoals wilde dieren of giftige planten.

Met deze tips ben je al een heel eind op weg naar een geslaagde kampeertocht bij de boswachter! Vergeet niet dat elk avontuur uniek is; sta open voor nieuwe ervaringen en geniet van alles wat de natuur te bieden heeft.

Conclusie

Kamperen bij de boswachter blijkt een unieke ervaring die volop kansen biedt voor natuurliefhebbers om even te ontsnappen aan de hectiek van alledag. Het is een vorm van toerisme waarbij duurzaamheid en respect voor de natuur hoog in het vaandel staan.

 • Rust, ruimte en natuur zijn de kernwoorden die deze kampeerervaring omschrijven.
 • De kleine schaal van de campings zorgt voor een intieme sfeer.
 • Direct contact met de boswachter levert interessante verhalen en nuttige tips op over de lokale flora en fauna.

Mijn persoonlijke ervaringen hebben mij geleerd dat dit soort vakanties iets speciaals toevoegen aan mijn waardering voor de natuur. Ik heb ontdekt hoe belangrijk het is om milieubewust te leven, niet alleen thuis maar ook tijdens vakanties.

Zonder twijfel kan ik zeggen dat kamperen bij de boswachter geschikt is voor jong en oud. Of je nu een fervente wandelaar bent of gewoon wilt ontspannen in het groen, er is altijd wel een Staatsbosbeheer camping die past bij jouw wensen.

Hieronder vind je nog wat interessante cijfers:

Aantal Campings Bezoekers per Jaar Percentage Natuurcampings
30+ 20.000+ 90%

Deze cijfers tonen aan dat steeds meer mensen kiezen voor een vakantie dicht bij de natuur.

Tot slot wil ik benadrukken dat ‘kamperen bij de boswachter’ veel meer is dan slapen onder canvas of in een caravan. Het is een manier om te verbinden met het Nederlandse landschap, om duurzaam toerisme te bevorderen en om educatie over onze bossen centraal te stellen tijdens je vakantie. Als je overweegt dit jaar eens iets anders te proberen, raad ik je zeker aan deze optie te verkennen!