Kamperen Bij De Boer: Ontdek Het Plattelandsleven

Kamperen bij de boer is een unieke ervaring die steeds meer aan populariteit wint. Het combineert de rust van het platteland met direct contact met het boerenleven. Stel je voor: je wordt wakker met het geluid van loeiende koeien in plaats van razend verkeer, en je eerste kopje koffie drink je terwijl je uitkijkt over uitgestrekte velden.

Door te kamperen op een boerderij krijg ik niet alleen een inkijk in het dagelijkse leven op het land maar draag ik ook bij aan lokale economieën. Het is vaak mogelijk om verse producten rechtstreeks van de boer te kopen wat zorgt voor een authentieke culinaire ervaring. Bovendien leren kinderen waar hun eten vandaan komt en wat er allemaal nodig is om dit te produceren.

Wat mij vooral trekt in deze vorm van recreatie is de eenvoud en verbondenheid met de natuur. Er zijn geen luxe zwembaden of animatieteams maar wel kampvuren sterrenhemels en ruimte om te ontspannen. Dit maakt kamperen bij de boer perfect voor wie even wil ontsnappen aan de hectiek van alledag en terug wil naar de basis.

Voordelen van kamperen bij de boer

Kamperen bij de boer is een unieke ervaring en biedt tal van voordelen voor jong en oud. Een van de grootste pluspunten is het contact met de natuur. Je wordt wakker met het geluid van vogels en soms zelfs het loeien van koeien. Deze directe verbinding met het plattelandsleven zorgt voor een ontspannen sfeer waarbij je even helemaal kunt onthaasten.

 • Rust en ruimte: Op een boerencamping heb je vaak meer ruimte om je heen dan op een reguliere camping. Er is minder drukte en meer natuur, wat veel rust geeft.
 • Leren over het boerenleven: Voor kinderen (en volwassenen) kan dit type vakantie educatief zijn; ze leren waar hun eten vandaan komt en hoe het leven op de boerderij eruitziet.
 • Vers eten: Veel boerencampings bieden producten aan die vers van het land komen. Denk hierbij aan melk, eieren of zelfgeplukt fruit.

Zo’n vakantie draagt ook bij aan duurzaam toerisme. De carbon footprint die men achterlaat is vaak kleiner omdat er minder gebruik gemaakt wordt van grote faciliteiten en entertainmentcomplexen die veel energie verbruiken.

 • Duurzaamheid: Kamperen bij de boer betekent vaak dat je ecologisch verantwoord bezig bent.

Bovendien levert deze manier van vakantie vieren vaak nieuwe sociale contacten op. Je staat dichterbij andere kampeerders dan op grotere campings waardoor je sneller in gesprek raakt met medevakantiegangers of met de boerenfamilie zelf.

 • Sociale interacties: Het kleinschalige karakter bevordert de onderlinge band tussen gasten onderling maar ook tussen gast en gastheer/gastvrouw.

Ten slotte kan ik uit persoonlijke ervaring zeggen dat er niets gaat boven de authentieke sfeer die hangt op een echte werkende boerderij. De passie waarmee deze mensen werken, draagt enorm bij aan een warm welkom gevoel tijdens je verblijf.

 • Authenticiteit: De authentieke sfeerverhoging maakt kamperen bij de boederij tot een onvergetelijke ervaring.

Welke activiteiten kun je doen tijdens het kamperen bij de boer?

Kamperen bij de boer biedt een unieke ervaring die verder gaat dan alleen genieten van de rust en ruimte op het platteland. Het is een kans om hands-on te leren over het leven op een boerderij en te participeren in dagelijkse activiteiten. Hieronder vind je wat je zoal kunt verwachten.

 • Meedoen met boerderijwerkzaamheden: Afhankelijk van de soort boerderij kun je de handen uit de mouwen steken. Denk hierbij aan:

Dergelijke werkzaamheden zorgen voor een authentieke beleving en zijn vaak erg leerzaam, vooral voor kinderen.

 • Workshops en cursussen: Sommige boeren organiseren speciale workshops waarbij je kunt leren hoe je kaas maakt, brood bakt of zelfs hoe je wol spint. Dit zijn vaak leuke educatieve activiteiten waarvan je ook nog eens iets lekkers of bruikbaars mee naar huis neemt.

Naast werken is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning:

 • Verkenningstochten: Trek eropuit in de omgeving, te voet of per fiets. Vele agrarische campings liggen in gebieden met prachtige natuur waardoor ze perfect zijn voor lange wandelingen of fietstochten.
 • Picknicken tussen de weilanden: Neem een mand vol lokale producten mee en zoek een mooi plekje uit tussen het groene landschap voor een onvergetelijke picknick.

Met al deze mogelijkheden is elke dag anders wanneer je besluit te kamperen bij de boer. Je krijgt niet alleen meer waardering voor waar ons eten vandaan komt, maar ontdekt ook nieuwe vaardigheden en creëert herinneringen die lang blijven hangen.

Wat zijn de faciliteiten op een boerencamping?

Bij het kamperen bij de boer draait alles om de authentieke ervaring, maar dat betekent niet dat je aan comfort in moet leveren. De faciliteiten variëren per boerencamping, maar er zijn enkele basisvoorzieningen die je vaak tegenkomt. Een overzicht:

 • Sanitaire voorzieningen: Hoewel eenvoudig, vind je meestal goed onderhouden douches en toiletten.
 • Elektriciteitsaansluitingen: Voor campers of caravans is er dikwijls stroom beschikbaar.
 • Speelruimte voor kinderen: Vaak is er een speeltuin of veldje waar kinderen veilig kunnen spelen.

Veel boerencampings bieden daarnaast unieke extras die de beleving verrijken. Denk hierbij aan:

 • Verse producten direct van het land
 • Rondleidingen op de boerderij
 • Dieren voeren en verzorgen

Het mooie van deze kleinschalige campings is dat geen één camping hetzelfde is. Je kunt dus verrassende faciliteiten tegenkomen zoals een kaasmakerij workshop, zelf pluktuinen of gezamenlijke kampvuur avonden.

Sta je open voor interactie met de lokale gemeenschap dan zul je merken dat veel boerenfamilies graag hun levenswijze delen door middel van verhalen of activiteiten. Dit kan gaan van samen hooi binnenhalen tot genieten van een huisgemaakte maaltijd met ingrediënten uit eigen tuin.

Tot slot hebben sommige kampeerders specifieke wensen zoals wifi om up-to-date te blijven met werk of sociale media. Alhoewel niet elke boerencamping dit biedt, neemt het aantal plaatsen waar je ook digitaal verbonden kunt blijven toe.

Kortom, bij “kamperen bij de boer” gaat het om simpelheid gecombineerd met authenticiteit en persoonlijk contact. De exacte faciliteiten kunnen verschillen maar één ding staat vast: elke ervaring is uniek en brengt je dichterbij de natuur en het plattelandsleven!

Tips voor het kiezen van een goede boerencamping

Bij het zoeken naar de perfecte boerencamping is het essentieel om rekening te houden met verschillende aspecten. Hier zijn enkele waardevolle tips die ik graag met je deel.

Kijk eerst naar de faciliteiten die worden aangeboden. Je wilt natuurlijk comfort combineren met de authentieke ervaring van het kamperen bij de boer. Zorg dat er basisvoorzieningen zoals schone sanitairgebouwen, een stroomaansluiting en drinkwater beschikbaar zijn. Het is ook handig als er een klein winkeltje op het terrein is waar je verse producten van de boerderij kunt kopen.

 • Schone toiletten en douches
 • Elektriciteitsaansluitingen
 • Beschikbaarheid van drinkwater
 • Klein winkeltje voor lokale producten

Vervolgens is locatie alles! Een camping op een rustige, pittoreske plek kan jouw vakantie maken of breken. Kies voor een plek waar genoeg te doen is in de omgeving: denk aan wandelpaden, fietsroutes of zelfs een zwemwater. Maar vergeet niet om ook te genieten van de rust die veel boerencampings bieden.

Het type activiteiten dat wordt aangeboden kan ook doorslaggevend zijn bij je keuze. Sommige campings organiseren rondleidingen op hun bedrijf, bieden workshops kaasmaken aan of laten kinderen helpen bij het voeren van de dieren. Dit soort ervaringen dragen bij aan een onvergetelijk verblijf.

Controleer tenslotte altijd beoordelingen online voordat je boekt. Eerdere gastervaringen kunnen veel vertellen over wat je kunt verwachten qua gastvrijheid en sfeer op de camping.

 • Kijk naar recensies op platforms zoals Zoover of Google Reviews
 • Let op terugkerende positieve punten of verbeterpunten
 • Overweeg persoonlijke ervaring zwaarder dan alleen sterrenratings

Door deze tips in acht te nemen ben ik ervan overtuigd dat je gemakkelijker de juiste keuze kunt maken voor jouw volgende avontuurlijke uitstapje naar het platteland!

Wat zijn de kosten van kamperen bij de boer?

Als je overweegt om te gaan kamperen bij de boer, vraag je je waarschijnlijk af wat zoiets gaat kosten. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, voorzieningen en tijd van het jaar. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten lager liggen dan bij een traditionele camping.

Een basisplek zonder veel extra’s kan al beschikbaar zijn voor rond de 15 tot 20 euro per nacht. Dit is natuurlijk een schatting en kan verschillen per boerderijcamping:

 • Basis kampeerplek: €15 – €20
 • Kampeerplek met elektriciteit: €20 – €25
 • Extra’s zoals een privé sanitair of vers ontbijt: +€5 – €10

Deze prijzen zijn inclusief toegang tot gemeenschappelijke faciliteiten zoals douches, toiletten en soms een keuken of wasruimte.

Vaak hanteren boeren kindvriendelijke tarieven, waarbij kinderen voor een gereduceerd tarief of zelfs gratis kunnen verblijven. Ook worden er dikwijls kortingen aangeboden voor langere verblijven of buiten het hoogseizoen om.

Ik heb gemerkt dat sommige campings ook activiteiten aanbieden zoals tractorritten, dieren voeren of helpen met oogsten. Deze ervaringen kunnen soms inbegrepen zijn in de prijs maar worden ook apart aangeboden tegen kleine vergoedingen die variëren tussen de €2 en €10.

Het leuke van kamperen bij de boer is dat elke plek uniek is. Je kunt kiezen voor eenvoudig back-to-basics kamperen of juist gaan voor iets meer luxe met eigen sanitair op jouw plekje tussen de weilanden. Vergeet niet dat veel van deze campings hun eigen producten verkopen: verse melk direct van de koe of huisgemaakte jam zijn niet alleen heerlijk maar ondersteun je zo ook direct het lokale bedrijf!

Vergeet niet te informeren naar bijkomende kosten zoals toeristenbelasting die meestal per persoon per nacht wordt gerekend en varieert afhankelijk van gemeente tot gemeente. Alles bij elkaar genomen biedt kamperen bij de boer een geweldige waarde zeker als je zoekt naar een authentieke ervaring in de natuur!

Conclusie

Mijn ervaring met kamperen bij de boer is een die ik niet snel zal vergeten. Het biedt een unieke kans om het plattelandsleven van dichtbij te ervaren en tegelijkertijd te genieten van de rust en ruimte die je op weinig andere plaatsen vindt.

 • Je komt in direct contact met de natuur.
 • Je leert waar ons voedsel vandaan komt.
 • Het is vaak een betaalbare manier van vakantievieren.

De interactie met de boerenfamilie biedt inzichten in het harde werk dat gepaard gaat met landbouw en veeteelt. Dit soort vakanties draagt ook bij aan de lokale economie, iets waar ik persoonlijk veel waarde aan hecht.

Als je overweegt te gaan kamperen bij de boer zijn er wel een paar punten om rekening mee te houden:

 • Voorbereiding is essentieel; neem laarzen en praktische kleding mee.
 • Verwacht geen luxe; het draait hier om eenvoud en authenticiteit.
 • Respecteer de privacy en werkroutine van je gastfamilie.

Het aantal beschikbare plekken voor dit type kamperen groeit nog steeds. Uit recente gegevens blijkt dat er nu meer dan 2000 ‘boerderijcampings’ zijn in Nederland.

Jaar Aantal Boerderijcampings
2020 1500
2021 1800
2022 >2000

Dus of je nu zoekt naar een educatieve vakantie voor je kinderen, even wilt ontspannen of gewoon iets anders wilt dan het standaard hotel of resort, kamperen bij de boer kan precies zijn wat je nodig hebt. Ik raad iedereen aan het ten minste één keer te proberen – wie weet word je wel net zo enthousiast als ik!