Kamperen Bij De Boer Met Kinderen: Tips Voor Een Familievakantie

Kamperen bij de boer met kinderen is een fantastische manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en je kids kennis te laten maken met het boerenleven. Het is niet alleen educatief, maar ook ontzettend leuk voor jong en oud. Denk hierbij aan verse eieren rapen, helpen met dieren voederen of samen genieten van de rust die de natuur biedt.

De charme van het slapen in de buitenlucht gecombineerd met de ervaring van het leven op een boerderij maakt deze vorm van vakantie uniek. Kinderen leren waar hun eten vandaan komt en wat er allemaal komt kijken bij het onderhouden van een boerderij. Bovendien biedt kamperen bij de boer vaak veel ruimte om vrij te spelen en nieuwe vriendjes te maken.

Als ouder waardeer ik vooral de kleinschaligheid en persoonlijke sfeer die je op een boerencamping vindt; het brengt je terug naar de basis en zorgt voor quality time met het gezin. En laten we eerlijk zijn: is er iets beters dan wakker worden door het geluid van loeiende koeien of fluitende vogels? Precies, dat dacht ik al!

Wat is kamperen bij de boer?

Kamperen bij de boer is een unieke vorm van vakantie die steeds meer aan populariteit wint. Het combineert het traditionele kampeergevoel met een authentieke ervaring op het platteland. Hierbij zet je je tent, caravan of camper neer op het terrein van een werkende boerderij. Je wordt er omringd door natuur en vaak kun je ook deelnemen aan activiteiten die te maken hebben met het boerenleven.

 • Direct contact met de natuur: Je staat letterlijk tussen de gewassen of dieren die op de boerderij leven.
 • Educatief voor kinderen: Ze leren waar hun eten vandaan komt en hoe het is om te werken op een boerderij.
 • Rust en ruimte: Deze campings zijn vaak kleinschaliger en bieden meer rust dan reguliere campings.

De charme van dit type camping zit in zijn eenvoud en authenticiteit. Het sanitair is doorgaans basic maar functioneel, er zijn geen gigantische zwembaden of animatieteams, maar wel kampvuren, dieren voeren en verse producten direct van het land. Bovendien steun je met jouw verblijf de lokale agrarische gemeenschap.

Elk jaar kiezen duizenden gezinnen voor deze manier van vakantie vieren. Ze genieten van de vrijheid, ruimte en simpelweg ‘het goede leven’. Ter illustratie: uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de gasten na hun eerste ervaring terugkeert voor nog zo’n ontspannen verblijf bij de boer.

Percentage Ervaring
>50% Keert terug naar dezelfde plek

Wat maakt kamperen bij de boer zo aantrekkelijk? Het is vooral het ongedwongene karakter dat mensen aanspreekt. Kinderen hebben alle ruimte om veilig te spelen terwijl ouders tot rust komen in een groene omgeving. Daarnaast kan iedere dag iets nieuws brengen; misschien help je wel mee met het oogsten van groenten of leer je hoe je kaas maakt!

Bedenk wel dat luxe hier niet centraal staat; verwacht geen airconditioning of satelliet-tv. Maar juist dit gebrek aan moderne afleiding kan als een verademing worden ervaren – even helemaal ontkoppelen van onze altijd verbonden wereld!

Waarom kamperen bij de boer met kinderen?

Kamperen bij de boer is een unieke ervaring die steeds populairder wordt vooral onder gezinnen met jonge kinderen. Het biedt een perfecte mix van avontuur en educatie in een veilige en natuurlijke omgeving. Kinderen krijgen de kans om te leren waar hun eten vandaan komt door direct betrokken te zijn bij het dagelijkse boerenleven.

 • Ze kunnen helpen met klusjes zoals eieren rapen, dieren voeden of fruit plukken.
 • De interactie met dieren stimuleert empathie en verantwoordelijkheidsgevoel.
 • De ruime buitenruimte geeft ze vrijheid om te verkennen en spelen.

Het tempo op de boerderij is vaak rustig wat zorgt voor kwaliteitstijd samen als gezin. Zonder de afleiding van technologie herontdek je simpele pleziertjes zoals samen koken op een kampvuur of sterren kijken. Deze momenten creëren blijvende herinneringen voor jou en je kinderen.

Educatieve aspecten staan ook centraal:

 • Kinderen leren over duurzaamheid en het milieu.
 • Ze zien uit eerste hand hoe seizoenen invloed hebben op landbouwactiviteiten.
 • Vragen stellen aan de boer kan leiden tot interessante gesprekken over biologische landbouwpraktijken of veeteelt.

De kleinschaligheid waarbij je vaak verblijft biedt een persoonlijke touch. Je staat niet tussen honderden andere tentjes maar hebt echt het gevoel dat je even onderdeel uitmaakt van het boerenbestaan. Dit draagt bij aan een intieme sfeer waarbij iedereen elkaar snel leert kennen – ideaal voor ouders die ook graag sociale contacten willen leggen tijdens hun vakantie.

Voor veel stadsgezinnen is kamperen bij de boer dé manier om echte natuurervaring op te doen. Buiten spelen tot zonsondergang, frisse lucht inademen, luister naar het geluid van loeiende koeien in plaats van razend verkeer; deze elementaire ervaring kan enorm contrastrijk zijn met het alledaagse leven thuis.

Daarnaast is er vaak meer ruimte voor maatwerk omdat elke boerencamping zijn eigen karakter heeft:

 • Sommigen focussen zich meer op bepaalde diersoorten zoals paarden of geiten.
 • Anderen bieden extra activiteiten aan zoals tractorrijden, kaasmaken of hooibalen springen.
 • En weer anderen richten zich juist op rustzoekers die willen genieten van landschapstuinen of lokale productproeverijtjes.

Met al deze pluspunten is kamperen bij de boer met kinderen niet alleen leuk maar ook leerzaam en ontspannend voor jong én oud!

Voordelen van kamperen bij de boer met kinderen

Kamperen bij de boer is een unieke ervaring voor het hele gezin. Het biedt kinderen de kans om te leren waar hun eten vandaan komt en hoe een boerderij werkt. Ze zien met eigen ogen dat melk niet uit een pak komt, maar van koeien die elke dag gemolken moeten worden.

 • Educatief
  Kinderen krijgen hierbij vaak de mogelijkheid om mee te helpen met kleine klusjes. Denk aan het voeren van dieren of het rapen van eieren. Hierdoor ontwikkelen ze respect voor het werk dat nodig is om voedsel op tafel te krijgen.
 • Veilig spelen in de natuur
  De ruimte op en rondom een boerderij is ideaal voor kinderen om veilig buiten te spelen. Er zijn geen drukke wegen en ze kunnen hun energie kwijt in de frisse lucht terwijl ze hutten bouwen of verstoppertje spelen.
 • Sociale interactie
  Op een camping bij de boer komen vaak meerdere gezinnen samen wat leidt tot nieuwe vriendschappen voor zowel ouders als kinderen. Samenspel bevordert sociale vaardigheden en vergroot het plezier tijdens de vakantie.
 • Ontspanning voor ouders
  Terwijl kinderen zich vermaken hebben ouders tijd om even terug te schakelen en te genieten van rustige ochtenden of avonden met uitzicht over het landelijke landschap.

Dit alles maakt kamperen bij de boer tot een onvergetelijke ervaring waarbij educatie, plezier en ontspanning hand in hand gaan.

Activiteiten voor kinderen tijdens het kamperen bij de boer

Kamperen bij de boer is een geweldige manier om kinderen te laten kennismaken met het plattelandsleven. Ze staan op en gaan slapen met het ritme van de natuur. Maar wat is er allemaal te doen voor kids op zo’n boerencamping? Nou, vervelen is er niet bij!

 • Dieren voeren: Veel boerderijcampings bieden de mogelijkheid om te helpen met het verzorgen van dieren. Kinderen vinden het fantastisch om kippen te voeren, eieren te rapen of konijnen en cavia’s te aaien.

Elke dag brengt iets nieuws; misschien mogen ze wel helpen met hooi binnenhalen of fruit plukken afhankelijk van het seizoen. En wat denk je van zelf kaas maken of jam bereiden van vers geplukt fruit? Niet alleen leuk, maar ook nog eens leerzaam.

 • Spellen in de buitenlucht: Boerderijcampings hebben vaak veel ruimte waar kinderen naar hartenlust kunnen rennen en spelen. Van verstoppertje tussen de strobalen tot zaklopen over het erf – er zijn activiteiten genoeg.

Bovendien biedt deze unieke ervaring hen structuur; taken als samen tent opzetten vergroten hun verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid. Al doende leren ze over biologische landbouwpraktijken en duurzaamheid – onderwerpen die steeds belangrijker worden in onze samenleving.

En laten we eerlijk zijn: na zo’n dag vol activiteiten slapen ze als roosjes in hun tentje! Dat betekent rustige avonden voor jou terwijl zij dromen over al hun nieuwe avonturen op de boerderij…

Tips voor een geslaagde kampeervakantie bij de boer met kinderen

Kamperen bij de boer is een fantastische manier om kinderen te laten kennismaken met het boerenleven. De sleutel tot succes ligt in de voorbereiding en het kiezen van de juiste boerderijcamping.

 • Kies een camping die past bij jullie behoeften. Sommige campings bieden meer faciliteiten dan andere, zoals speeltuinen of dieren om te verzorgen.
 • Vergeet niet dat je op een werkende boerderij bent. Laat je kinderen zien hoe ze respectvol kunnen zijn naar zowel de dieren als hun leefomgeving.
 • Betrokkenheid is belangrijk. Zoek uit of er mogelijkheden zijn om mee te helpen met eenvoudige klusjes, dit kan enorm leerzaam en leuk zijn voor jong en oud.

Het meebrengen van eigen speelgoed kan handig zijn, maar vaak zullen kinderen zich ook prima vermaken met wat de natuur te bieden heeft. Een bal, springtouw of vlieger brengt al snel veel plezier.

 • Zorg dat je goed uitgerust bent voor verschillende weertypen. Denk aan waterdichte kleding en laarzen maar ook aan zonnebrandcrème en hoedjes als bescherming tegen de zon.
 • Voorzie ook in muggenspray of -netten; vooral ’s avonds willen deze kleine beestjes nog wel eens rond zoemen.

Educatieve momenten komen vaak spontaan op een boerencamping. Misschien is er wel een kalfje dat geboren wordt, of mag je helpen bij het oogsten van groenten. Dit soort ervaringen blijven vaak lang hangen en geven extra waarde aan jullie vakantie.

Praat tenslotte ook met andere gezinnen die ervaring hebben met kamperen bij de boer; zij kunnen vaak nuttige tips delen over wat zij als plezierig (of minder plezierig) hebben ervaren. Met deze tips in gedachten ben ik klaar voor het planningsproces van onze volgende gezinsvakantie tussen het groene gras en de grazende koeien!

Conclusie

Kamperen bij de boer met kinderen is een ervaring die ik van harte aanbeveel. Het biedt een unieke combinatie van leren, ontspannen en het beleven van avonturen in de natuur. Kinderen krijgen hier de kans om dichtbij dieren te zijn, het boerenleven te ontdekken en nieuwe vaardigheden te leren.

Hieronder vat ik samen waarom deze vorm van vakantie zo waardevol kan zijn:

 • Direct contact met de natuur: De kleinschaligheid en open ruimte van een boerencamping maken het mogelijk voor kinderen om vrij te spelen en de natuur te verkennen.
 • Educatieve momenten: Door mee te helpen op de boerderij doen ze kennis op over waar ons voedsel vandaan komt.
 • Ontspanning voor het hele gezin: Terwijl de kinderen zich vermaken hebben ouders tijd om tot rust te komen in een landelijke setting.

Het is wel belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Denk hierbij aan:

 • Voldoende warme kleding
 • Laarzen of stevige schoenen
 • Spellen en speelgoed voor buiten

Wat betreft veiligheid is het essentieel dat er afspraken gemaakt worden over waar kinderen mogen komen en wat ze mogen doen. Een goede communicatie met de boer of boerin kan veel onduidelijkheden wegnemen.

Tot slot wil ik benadrukken dat kamperen bij de boer een fantastische manier is om quality time door te brengen met je gezin. Het versterkt niet alleen jullie band maar draagt ook bij aan bewustwording en respect voor onze leefomgeving bij jongere generaties.

Als je nog nooit gekampeerd hebt bij een boer zou ik zeggen: probeer het eens! Het zal je verrassen hoe verrijkend deze eenvoudige vorm van vakantievieren kan zijn.