Kampeertrends 2022: Nieuwste Ontwikkelingen Belicht

Kamperen is altijd al een populaire manier geweest om vakantie te vieren, maar in 2022 zijn er opvallende trends die ik niet kan negeren. Meer dan ooit zoeken mensen het avontuur dicht bij huis en dat zie je terug in de kampeerwereld. Lokale reizen en duurzaamheid staan hoog op de agenda, wat resulteert in een toename van eco-campings en het gebruik van milieuvriendelijke kampeerspullen.

Tegelijkertijd neemt de populariteit van glamping, oftewel glamorous camping, alleen maar toe. Kampeerders willen geen comfort meer inleveren en kiezen voor tenten die van alle gemakken zijn voorzien, zoals een echt bed en soms zelfs airconditioning. Deze trend bewijst dat mensen bereid zijn meer te betalen voor luxe ook als ze midden in de natuur zijn.

Wat ook opvalt is dat technologie steeds belangrijker wordt tijdens het kamperen. Slimme gadgets zoals zonne-energie laders en GPS-trackers maken hun weg naar de standaard kampeeruitrusting. Ik merk dat mijn medekampeerders en ikzelf steeds vaker kiezen voor deze handige hulpmiddelen die onze outdoor ervaring verbeteren zonder afbreuk te doen aan het ‘back to basics’-gevoel waar we zo naar verlangen als we gaan kamperen.

Duurzaam kamperen: milieuvriendelijke trends voor 2022

Duurzaamheid is een hot topic en dat zie je ook terug in de kampeerwereld. In 2022 gaan we steeds meer zien dat kampeerders bewuste keuzes maken om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Het gebruik van zonne-energie is zo’n trend die enorm aan populariteit wint. Kampeerders installeren zonnepanelen op hun caravan of camper, of kiezen voor draagbare solar chargers om hun apparaten op te laden.

Het minimaliseren van afval staat ook hoog op de agenda. Herbruikbare waterflessen, composteerbare servies en zero-waste producten zijn niet meer weg te denken uit de moderne kampeeruitrusting. Mensen nemen eigen boodschappentassen mee en vermijden single-use plastic waar mogelijk.

Milieuvriendelijke Product Percentage Toename Gebruik
Zonnepanelen 40%
Herbruikbare Waterflessen 75%
Composteerbaar Servies 50%

Ook het verblijven op eco-campings groeit in populariteit. Deze campings werken vaak met lokale producten, hebben natuurlijke zwemvijvers in plaats van chloorzwembaden en bieden plekken aan waar je kunt staan zonder stroomvoorzieningen – perfect voor wie echt even off-grid wil gaan.

 • Lokale producten gebruiken
 • Natuurlijke zwemgelegenheden
 • Off-grid staanplaatsen beschikbaar

Voertuigen worden ook duurzamer. De verkoop van elektrische campers begint langzaam maar zeker te stijgen en hybride modellen worden steeds gewoner bij de gemiddelde kampeerder die milieubewust wil reizen.

Wat betreft activiteiten zien we een verschuiving naar ‘leave no trace’ principes waarbij men alleen foto’s neemt, niets achterlaat behalve voetstappen en respect heeft voor de natuurlijke habitat. Wandelen, fietsvakanties en kajakken winnen het hierdoor van vervuilende quadtochten of jeeptours.

Door deze trends draagt de kampeercultuur bij aan een groener leven én vakantievieren!

Glamping: luxe kamperen wordt steeds populairder

Glamping, een samentrekking van ‘glamorous’ en ‘camping’, is een trend die blijft groeien. Het biedt de charme van traditioneel kamperen gecombineerd met de luxe van een hotel. Steeds meer vakantiegangers kiezen voor deze vorm van kamperen omdat ze wel in de natuur willen zijn maar niet het comfort van thuis willen missen.

Deze opkomende manier om te kamperen heeft geleid tot innovatieve glampingaccommodaties zoals:

 • Luxe safaritenten met echte bedden en vaak zelfs airconditioning
 • Boomhutten die jeugddromen laten uitkomen
 • Yurts of tipi’s geïnspireerd door nomadische culturen, compleet met binnenverwarming

Volgens statistieken heeft glamping een flinke vlucht genomen. De markt zag bijvoorbeeld een jaarlijkse groei van 7% over de afgelopen jaren en deze stijgende lijn zet voort.

Jaar Groeipercentage
2019 6.5%
2020 7%
2021 7.2%

De populariteit kan ook toegeschreven worden aan sociale media waar influencers hun glampingervaring delen. Prachtige foto’s op Instagram of Pinterest inspireren anderen om ook zo’n luxueuze outdoor ervaring te proberen.

Met glamping is er geen gedoe meer met het opzetten van tenten of slapeloze nachten op een dun matje. In plaats daarvan arriveer je op je bestemming waar alles al voor je klaargezet is, vaak inclusief een privébadkamer en soms zelfs roomservice.

Het mooie is dat veel glampings zich richten op duurzaamheid door gebruik te maken van ecovriendelijke materialen en lokale producten aan te bieden. Hiermee spelen ze in op nog een andere belangrijke trend: duurzaam reizen.

Kortom, als ik kijk naar wat er gebeurt in de wereld van buitenovernachtingen, dan zie ik dat luxe kamperen alleen maar zal blijven toenemen in populariteit. Het gemak, comfort én het avontuurlijke karakter maken glamping tot dé ideale vakantie voor velen die iets bijzonders zoeken in hun tijd buitenshuis.

Kamperen met de camper: de opkomst van roadtrips

De trend van kamperen met een camper is in 2022 niet te negeren. Steeds meer mensen ontdekken het plezier van een huis op wielen. Zo kun je reizen en overnachten waar je maar wilt, zonder in te leveren op comfort. Het vrijheidsgevoel dat hiermee gepaard gaat, spreekt veel avonturiers aan.

 • Flexibiliteit: Met een camper ben je niet gebonden aan één locatie.
 • Comfort: Je hebt altijd je eigen spulletjes bij de hand.
 • Avontuur: Elke dag kun je ergens anders wakker worden.

Naast dit verlangen naar vrijheid speelt duurzaamheid ook een rol. Mensen kiezen vaker voor bestemmingen dichter bij huis en vermijden vliegreizen. Dit komt goed uit want met de camper zijn prachtige routes door Europa uitstekend te doen.

Jaar Percentage stijging campervakanties
2021 15%
2022 20%

De data laat zien dat er sprake is van een significante groei in populariteit als het gaat om vakanties met de camper.

Social media staat vol met inspirerende roadtrip content die anderen motiveert om ook op pad te gaan. Hashtags als #vanlife en #camperlifestyle zijn enorm populair geworden waardoor er een community ontstaat die tips en ervaringen deelt.

Wat betreft uitrustingen wordt er steeds innovatiever gedacht. Denk hierbij aan:

 • Zonnepanelen op het dak voor duurzame energie
 • Ingebouwde wifi-systemen voor digitale nomaden
 • Op maat gemaakte interieurs die efficiënt gebruik maken van de beschikbare ruimte

Het lijkt erop dat deze trend zich nog wel even voortzet; fabrikanten melden nu al langere levertijden door de toegenomen vraag naar campers. Het avontuur roept, en Nederland antwoordt massaal met enthousiasme!

Outdoor cooking: tips en trends voor culinair kamperen in 2022

Laten we het eens hebben over buiten koken, een activiteit die bij kamperen hoort zoals zand bij de zee. In 2022 zien we dat outdoor cooking veel meer is dan alleen maar een worstje grillen boven een kampvuur. De kunst van culinair genieten in de vrije natuur heeft flinke sprongen gemaakt.

 • Draagbare keukens zijn helemaal in. Kampeerders zoeken naar compacte, alles-in-een oplossingen om hun favoriete gerechten te bereiden.
 • Duurzaamheid speelt ook een grote rol. Herbruikbare materialen en het minimaliseren van afval staan centraal bij de keuze voor kookgerei.
 • Mensen investeren graag in kwalitatief hoogwaardige uitrusting die lang meegaat, denk aan roestvrijstalen pannensets of gietijzeren Dutch ovens.

Wat betreft trends merk ik dat er steeds meer vraag is naar recepten die speciaal ontwikkeld zijn voor outdoor cooking. Dit biedt een mooie kans om lokale producten te integreren en zo een unieke twist aan je maaltijd te geven.

Jaar Trend
2021 Simpele éénpansgerechten
2022 Lokale ingrediënten en complexe smaken

En laten we technologie niet vergeten; er zijn talloze apps beschikbaar die je helpen met het vinden van de perfecte kampeerrecepten, afgestemd op jouw locatie en seizoen.

Hier zijn nog wat handige tips voor als je gaat outdoor koken:

 • Zorg altijd voor verse ingrediënten; ze maken echt het verschil.
 • Experimenteer met verschillende kruiden voor verrassende smaakcombinaties.
 • Plan je maaltijden van tevoren zodat je precies weet wat mee moet nemen en voorkom onnodig gesjouw.

Tenslotte is veiligheid belangrijk bij open vuur of gasbranders. Zorg dus dat je altijd goed let op waar je kookt en houd blusmiddelen binnen handbereik. Zo kan iedere culinaire sessie onder de sterrenhemel zonder problemen verlopen!

Kamperen in eigen land: de mooiste campings in Nederland voor 2022

Ontdekken wat ons kikkerlandje te bieden heeft is helemaal hot dit kampeerseizoen. Mijn speurtocht naar de parels onder de Nederlandse campings leverde een paar echte juweeltjes op. Voor wie houdt van rust en ruimte is Camping De Hoge Veluwe misschien wel dé spot. Met uitgestrekte bossen en heidevelden als je achtertuin kan je hier volledig onthaasten.

Voor gezinnen met kids bleek Camping De Bongerd in Noord-Holland een schot in de roos. Deze camping heeft namelijk een waterpark én een indoor speelparadijs! Ideaal om de kleintjes bezig te houden terwijl je zelf geniet van een goed boek aan het water.

Ben je meer van het strand? Dan mag Camping Duinoord aan Zee in Zeeland niet ontbreken op je lijstje. Wakker worden met het geluid van golven en dan zo, hup, vanuit je tent of caravan het strand op lopen – dat is pas vakantie.

 • Camping De Hoge Veluwe:
  • Rust & Natuur
  • Directe toegang tot Nationaal Park De Hoge Veluwe
 • Camping De Bongerd:
  • Familie vriendelijk
  • Waterpark & Indoor Speelparadijs
 • Camping Duinoord aan Zee:
  • Strandlocatie
  • Mogelijkheid om te overnachten dichtbij zee

Duurzaam kamperen wint ook terrein; veel campings spelen daar slim op in door bijvoorbeeld eco-lodges aan te bieden of duurzame initiatieven zoals zonnepanelen en recyclingprogramma’s te hanteren. Zo draag jij tijdens jouw verblijf direct bij aan een groener Nederland.

Zowel jong als oud herontdekt hoe fijn vakantie vieren in eigen land kan zijn. Met deze diversiteit aan campings is er voor iedere soort kampeerder wel iets unieks te vinden – zonder dat we daarvoor ver hoeven reizen! Mocht je dus nog twijfelen waar je tent dit jaar op te slaan, hopelijk heb ik je kunnen inspireren met mijn topkeuzes voor kamperen binnen onze eigen grenzen.

Conclusie

Het jaar 2022 heeft ons een aantal interessante inzichten gegeven over de trends op het gebied van kamperen. Wat duidelijk is, is dat de vrijheid en flexibiliteit die kamperen biedt nog steeds hoog in het vaandel staan bij avontuurlijke vakantiegangers.

Eco-vriendelijkheid staat voorop. Mensen kiezen bewuster voor producten en praktijken die minder belastend zijn voor onze planeet. Zonnepanelen, composteerbare toiletten en natuurlijke zeepjes werden vaker gebruikt dan ooit tevoren.

De technologie blijft ook een rol spelen in hoe we kamperen. Apps voor het vinden van campings of wandelroutes zijn niet meer weg te denken uit de moderne kampeerervaring. En laten we de populariteit van gadgets zoals waterzuiveraars en GPS-apparaten niet vergeten, die het buitenleven zowel veiliger als aangenamer maken.

Wat betreft accommodatietypes zag ik een toename in glamping, waarbij luxe en comfort hand in hand gaan met het traditionele campinggevoel. Dit lijkt vooral populair te zijn onder mensen die weliswaar willen genieten van de natuur maar niet willen inboeten aan gemakken zoals een echt bed of eigen sanitair.

Hieronder vat ik samen wat deze trends betekenen voor de toekomst van kamperen:

 • Duurzaamheid: Kampeerders worden zich meer bewust van hun ecologische voetafdruk.
 • Tech-savvy: De integratie van technologie verbetert onze ervaring zonder afbreuk te doen aan het ‘back-to-basics’ gevoel.
 • Comfort: Glamping groeit in populariteit, wat laat zien dat men zoekt naar een combinatie van luxe en natuurbeleving.

Ik verwacht dat deze trends zich zullen doorzetten en mogelijk zelfs sterker zullen worden naarmate we verder gaan met innoveren en tegelijkertijd onze planeet willen beschermen. Als fervent kampeerliefhebber kan ik alleen maar enthousiast zijn over wat de toekomst zal brengen!