Kampeerseizoen 2022: De Ultieme Gids

Het kampeerseizoen 2022 was ongetwijfeld een bijzonder jaar voor liefhebbers van het buitenleven. Na de beperkingen die de pandemie met zich meebracht, waren velen van ons gretig om weer terug te keren naar onze favoriete campings en nieuwe natuurgebieden te ontdekken. Het verlangen naar vrijheid en avontuur in de buitenlucht leidde tot een enorme toename in populariteit van kamperen.

Met mijn passie voor kamperen heb ik het seizoen op de voet gevolgd en merkte ik dat trends zoals glamping, duurzaam reizen en digital detox hoogtij vierden. Kampeerders zochten niet alleen naar eenvoud maar ook naar comfort, wat resulteerde in een groeiend aantal boekingen voor luxe kampeerplekken met alle voorzieningen.

De innovaties op kampeergebied stonden ook niet stil dit jaar. Van high-tech tenten tot milieuvriendelijke gadgets, er was een duidelijke verschuiving waarneembaar richting slimme en duurzame producten. Deze trend liet zien dat het bewustzijn voor natuurbehoud steeds meer integreert in onze vakantiekeuzes – iets waar ik enorm enthousiast over ben!

De nieuwste kampeertrends voor 2022

Het kampeerseizoen van 2022 laat een duidelijke verschuiving zien naar duurzaamheid en technologie. Zo merk ik dat steeds meer mensen kiezen voor eco-vriendelijke campings waarbij de nadruk ligt op het verminderen van de ecologische voetafdruk. Deze campings gebruiken vaak zonnepanelen, hebben systemen voor waterbesparing en stimuleren recycling.

 • Eco-vriendelijke producten zijn in trek, zoals biologisch afbreekbare zeep en bamboe servies.
 • Kampeerders investeren ook meer in duurzame kampeeruitrusting met een langere levensduur.

Glamping blijft een populaire trend waarbij het traditionele kamperen verrijkt wordt met luxe en comfort. Bij glamping draait alles om:

 • Luxueuze tentaccommodaties
 • Comfortabele bedden
 • Vaak inclusief faciliteiten die je normaal in hotels zou vinden

De technologie heeft ook zijn weg gevonden naar de campingplaats. Moderne gadgets maken de kampeerervaring makkelijker en leuker. Denk hierbij aan:

Gadgets Gebruik
Zonne-energie opladers Opladen zonder stopcontact
Draagbare WiFi Altijd verbonden blijven
Slimme koelboxen Eten en drinken koel houden

Ook is er een toename te zien in het gebruik van apps die ontworpen zijn om kampeerders te helpen bij het vinden van campings, het plannen van routes of zelfs het identificeren van sterrenbeelden tijdens heldere nachten.

Tenslotte valt op dat lokale vakanties oftewel ‘staycations’ enorm populair zijn geworden door reisbeperkingen die eerder golden. Mensen ontdekken nu wat er allemaal mogelijk is binnen hun eigen land of regio.

 • Staycations verminderen reistijd
 • Ze bieden de kans om onontdekte plekjes dicht bij huis te verkennen

Met deze trends zie ik dat het kampeerseizoen 2022 weer vol verrassingen zit en ik kan niet wachten om zelf mijn tent uit te rollen!

Populaire bestemmingen voor het kampeerseizoen 2022

Het kampeerseizoen van 2022 liet een duidelijke trend zien in de keuze van bestemmingen door avonturiers en natuurliefhebbers. Frankrijk bleef onverminderd populair, met name regio’s zoals de Provence en de Ardèche trokken veel kampeerders. De Franse campings staan bekend om hun diversiteit: van rustieke plekjes midden in de natuur tot luxe resorts met alle denkbare faciliteiten.

 • Frankrijk – Provence, Ardèche
 • Nederland – Veluwe, Waddeneilanden
 • Italië – Toscane, Gardameer

In mijn eigen land, Nederland, zag ik een toename in populariteit van lokale ‘staycation’ opties. De Veluwe was bijzonder in trek voor mensen die graag wild willen spotten of op zoek zijn naar serene wandelroutes. Daarnaast waren de Waddeneilanden een topkeuze voor wie houdt van strandvakanties gecombineerd met mogelijkheden tot fietsen en wandelen.

Italië bleek ook een favoriete bestemming te zijn onder Nederlandse kampeerders. Toscane werd geprezen om haar culturele rijkdom en het idyllische landschap dat perfect is voor zowel ontspanning als actieve vakanties. Het Gardameer scoorde eveneens hoog dankzij de combinatie van wateractiviteiten en pittoreske stadjes rondom het meer.

Duitsland mag niet overgeslagen worden als we praten over populaire campingbestemmingen in 2022. De Beierse Alpen boden uitstekende faciliteiten voor bergbeklimmers en liefhebbers van alpine landschappen terwijl het Zwarte Woud aantrekkelijk was voor gezinnen dankzij haar diverse aanbod aan activiteiten.

Hieronder zie je hoe deze bestemmingen zich verhouden qua bezoekersaantallen gebaseerd op data verzameld door Europese campingorganisaties:

Bestemming Bezoekersaantal
Frankrijk 1,5 miljoen
Nederland 850 duizend
Italië 1 miljoen
Duitsland 750 duizend

Elk jaar lijkt er wel een nieuwe trend te zijn bij het kiezen van een kampeerbestemming maar één ding blijft consistent: de hang naar buiten zijn waar natuur centraal staat blijft groeien onder kampeerenthousiastelingen wereldwijd!

Handige campingtips voor een geslaagde vakantie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je de wijde wereld intrekt met je tent of caravan, zorg ervoor dat je controlelijst compleet is. Hier zijn wat tips die ik altijd volg om mijn kampeervakanties vlekkeloos te laten verlopen:

 • Kies de juiste campinguitrusting: Afhankelijk van waar en wanneer je gaat kamperen, varieert de benodigde uitrusting. Voor een kampeertrip in het hoogseizoen moet je denken aan een betrouwbare tent, slaapzakken geschikt voor het seizoen en een stevige matras of luchtbed.
 • Plan je maaltijden: Dit bespaart tijd en voorkomt voedselverspilling. Draagbare kooktoestellen zijn ideaal voor warme maaltijden en vergeet niet genoeg snacks mee te nemen.

Laten we niet vergeten hoe belangrijk duurzaamheid is tijdens het kamperen. Het motto ‘Laat geen sporen na’ zou iedere kampeerder zich eigen moeten maken.

 • Respecteer de natuur: Gooi afval altijd in de daarvoor bestemde bakken of neem het mee terug naar huis.
 • Gebruik biologisch afbreekbare zeep: Voor zowel afwas als persoonlijke hygiëne helpt dit om onze prachtige natuur ongerept te houden.

Het sociale aspect van kamperen kan net zo verrijkend zijn als de outdoor ervaring zelf. Wees open voor nieuwe ontmoetingen maar respecteer ook elkaars privacy.

 • Maak contact met medekampeerders: Vaak leidt dit tot gezellige avonden rond het kampvuur, maar houd rekening met stiltetijden op de camping.

Tot slot wil ik nog even belichten hoe essentieel veiligheid is op elke campingtrip:

 • Wees voorbereid op noodsituaties: Neem een EHBO-kit mee en informeer bij de receptie naar noodprocedures.

Door deze tips te volgen, garandeer ik mezelf altijd van een soepele start van mijn vakantie waarbij plezier centraal staat!

Welke kampeermiddelen zijn ideaal voor het komende seizoen?

Met het kampeerseizoen van 2022 in aantocht vraag ik me af welke kampeermiddelen dit jaar de show zullen stelen. Trends wijzen op een paar interessante opties die perfect passen bij de behoeften van moderne kampeerders.

 • Caravans en campers: Deze blijven populair voor wie houdt van comfort op wielen. Met nieuwe modellen die lichter en zuiniger zijn, wordt reizen met deze huisjes-op-wielen nog aantrekkelijker.
 • Tenttrailers: Een uitstekende keuze voor avonturiers die graag snel willen inpakken en vertrekken. Ze combineren het gemak van een aanhanger met de charme van slapen in een tent.
 • Daktenten: Ze worden steeds populairder onder roadtrippers. Je klapt ze makkelijk open bovenop je auto of busje, wat zorgt voor een unieke slaapervaring dicht bij de sterren.

Het is ook interessant om te kijken naar eco-vriendelijke opties zoals solar-gadgets en biologisch afbreekbare producten, gezien duurzaamheid steeds belangrijker wordt.

Kampeermiddel Voordelen
Caravans Comfort, eigen sanitair, vrijheid
Campers Mobiliteit, zelfvoorzienend leven
Tenttrailers Compact, lichtgewicht
Daktenten Avontuurlijk slapen, snelle opzet

Laten we niet vergeten dat technologie ook een grote rol speelt in hoe we tegenwoordig kamperen. Apps voor het vinden van campings of betere navigatietools maken het leven onderweg eenvoudiger.

Ik ben vooral benieuwd naar de ervaringen met deze verschillende middelen dit seizoen. Zijn er bepaalde modellen die uitzonderlijk goed presteren? Of accessoires die je niet meer kunt missen? Het belooft weer een spannend seizoen te worden met genoeg verhalen om te delen rond het kampvuur!

Kampeermode: comfortabel en trendy de natuur in

Tijdens het kampeerseizoen 2022 heb ik een duidelijke trend waargenomen waarbij functionaliteit en mode samenkomen. Steeds meer outdoor merken bieden kleding en accessoires die niet alleen praktisch zijn maar er ook goed uitzien. Dit is een interessante ontwikkeling want wie zegt dat je er niet modieus uit kunt zien terwijl je geniet van de natuur?

 • Functionele stoffen: Er is een opkomst van ademende, waterdichte en toch lichtgewicht materialen. Merken zoals Patagonia en The North Face hebben collecties met gerecyclede materialen die zowel eco-vriendelijk als stijlvol zijn.
 • Kleuren en patronen: De tijd van saaie kleuren in de outdoor scene lijkt voorbij. Felle kleuren, gewaagde patronen, ze maken hun entree in de kampeerwereld.
 • Accessoires: Van multifunctionele horloges tot duurzame rugzakken, accessoires worden steeds meer afgestemd op zowel gebruiksvriendelijkheid als design.

Neem nou het feit dat 67% van de consumenten aangeeft dat zij het belangrijk vinden dat hun outdoor uitrusting milieubewust geproduceerd is (Bron: Outdoor Industry Association). Dit heeft geleid tot innovatieve productontwikkelingen zoals:

Jaar Percentage Consumenten
2022 67%

En laten we eerlijk zijn; naast duurzaamheid speelt ook het ‘Instagrammable’ zijn een rol. Wie wil er nu niet goed uitzien op die foto tegenover een adembenemend landschap? Outfits moeten tegenwoordig aan beide eisen voldoen.

Ik heb gemerkt dat mijn eigen kampeergarderobe flink veranderd is. Waar ik voorheen vooral ging voor puur praktisch, kies ik nu bewust voor items die én comfortabel én trendy zijn. Denk aan schoenen die je zowel tijdens een hike draagt als bij het kampvuur later op de avond.

Mijn advies? Kijk eens naar merken die deze trend volgen wanneer je jouw volgende kampeertrip plant. Comfort hoeft echt niet ten koste te gaan van stijl – integendeel! Met de juiste keuzes ben je klaar om in alle comfort én met flair te genieten van al het moois dat Moeder Natuur te bieden heeft.

Conclusie

Het kampeerseizoen van 2022 zit erop en wat was het een jaar vol avonturen en nieuwe ervaringen. Ik heb gezien hoe de natuurliefhebbers onder ons weer volop hebben genoten van de vrijheid die kamperen biedt. De trends op het gebied van duurzaamheid en eco-vriendelijkheid waren duidelijk zichtbaar, met steeds meer mensen die kozen voor tenten gemaakt van recyclebare materialen en campings die groene initiatieven promoten.

Wat betreft mijn eigen kampeeravonturen, ik heb ook niet stilgezeten. Mijn reis door Nederland heeft me langs prachtige natuurgebieden gebracht waar ik unieke flora en fauna mocht ontdekken. Ook zag ik dat veel campings hun faciliteiten verbeterd hebben om nog meer comfort te bieden aan hun gasten.

 • Duurzaam kamperen werd steeds populairder
 • Natuurervaring stond hoog in het vaandel
 • Verbeterde campingfaciliteiten droegen bij aan een comfortabeler verblijf

De statistieken tonen aan dat ondanks uitdagingen zoals wisselvallig weer en reisbeperkingingen, het aantal binnenlandse vakanties is toegenomen:

Jaar Aantal binnenlandse vakanties
2021 9 miljoen
2022 9,5 miljoen

Kortom, mijn kijk op het afgelopen seizoen is overwegend positief. Er zijn altijd uitdagingen maar de veerkracht van kampeerders is indrukwekkend. Met elk jaar dat voorbijgaat zien we hoe deze gemeenschap zich aanpast en floreert, wat hoop geeft voor toekomstige seizoenen.

Vooruitkijkend naar het komende jaar ben ik al bezig met planningsfases voor nieuwe trips. Ik kan nauwelijks wachten om te zien welke innovaties en trends zich verder zullen ontwikkelen binnen de wereld van het kamperen.

Ik wil iedere lezer bedanken die mij dit jaar gevolgd heeft op mijn blog; jullie enthousiasme maakt elke trip des te specialer! Laten we samen uitkijken naar nog meer buitenavonturen in 2023!

Tot slot blijkt wel dat kamperen veel meer is dan alleen maar een tijdelijke ontsnapping – het’s een manier van leven waarin men kan genieten van eenvoud, natuurlijke schoonheid, en onvergetelijke herinneringen creëert met vriendenen familie. Hierbij sluit ik af met een hart vol verwachting voor al wat komen gaat in onze geliefde wereld van tentjes, caravans en sterrenhemels.