Hoeveel Watt Op Camping: Bereken Je Verbruik Eenvoudig

Op de camping is het altijd even puzzelen hoeveel watt je kunt gebruiken zonder dat de stoppen doorslaan. Het begint bij de basis: campings bieden doorgaans een elektriciteitsaansluiting van 4 tot 16 ampère. Maar wat betekent dit nu in wattage? Simpel gezegd, vermenigvuldig je het aantal ampère met de spanning van 230 volt die we in Nederland standaard gebruiken om uit te komen op het maximale wattage. Bijvoorbeeld, bij een aansluiting van 6 ampère heb je beschikking over 1380 watt.

Het is cruciaal om vooraf te berekenen welke apparaten je mee wilt nemen en wat hun vermogen is. Niet alleen voorkomt dit dat de zekering eruit klapt als je net lekker zit, maar het helpt ook bij het bewust omgaan met energie. Een koffiezetapparaat kan al snel 1000 watt verbruiken en als je tegelijkertijd een elektrische grill wilt aanzetten wordt het vaak lastig.

Mijn tip is dan ook om thuis alvast een lijst te maken met daarop de apparaten die mee gaan en hun vermogen in watts. Zo kun je gemakkelijk optellen hoeveel stroom je gaat verbruiken en kun je beslissen welke apparaten eventueel thuis moeten blijven of welke misschien alleen overdag gebruikt kunnen worden als er minder andere stroomverbruikers zijn. Door slim te plannen voorkom ik problemen en geniet ik ongestoord van mijn vakantie!

De benodigde wattage voor kamperen

Bij het plannen van een kampeertrip is het belangrijk om te weten hoeveel elektrische vermogen je nodig hebt. Dit hangt af van wat je allemaal mee wilt nemen. Een koelbox, bijvoorbeeld, kan al snel 50 watt gebruiken terwijl hij draait. En als je niet zonder koffie kunt in de ochtend, houd er dan rekening mee dat een gemiddeld koffiezetapparaat ongeveer 1000 watt nodig heeft.

 • Koelbox: 50 watt
 • Koffiezetapparaat: 1000 watt

Daarnaast zijn er ook andere apparaten die stroom verbruiken:

 • Verlichting: LED-lampjes zijn energiezuinig en gebruiken ongeveer 10 tot 20 watt.
 • Smartphone opladers: deze liggen meestal rond de 5 tot 10 watt.
Apparaat Wattage
LED-verlichting 10 – 20 W
Smartphone oplader 5 – 10 W

Het is slim om een lijst te maken van alle elektrische apparaten die je mee wilt nemen en op te tellen hoeveel vermogen ze samen vragen. Zo krijg je een goede inschatting van jouw energiebehoefte tijdens het kamperen.

Op veel campings wordt standaard een bepaald aantal ampère aangeboden door middel van de campingaansluiting. Vaak ligt dit tussen de vier en zestien ampère. Om hieruit het aantal beschikbare watts te berekenen, vermenigvuldig je het aantal ampères met de spanning (in Nederland standaard zo’n 230 volt).

 • Bijvoorbeeld: 4 ampère x 230 volt = 920 watt

Je moet echter oppassen dat je niet meer vermogen vraagt dan beschikbaar is, want dan slaan de stoppen door en zit jij (en mogelijk anderen) zonder stroom!

Tot slot zijn er handige gadgets zoals powerbanks of zonnepanelen waarmee je extra energie kan opwekken voor kleinere apparaten zoals telefoons of tablets. Ik adviseer altijd om ook naar duurzame opties te kijken; ze kunnen echt uitkomst bieden wanneer er geen elektriciteit voorhanden is!

Hoeveel watt heb je nodig op de camping?

Bij het inpakken voor een kampeertrip vraag ik me vaak af hoeveel watt ik eigenlijk nodig heb. Dit is vooral belangrijk als je elektrische apparaten wilt gebruiken op een camping met beperkte stroomvoorziening. De basisregel is eenvoudig: tel het wattage van alle apparaten bij elkaar op die je tegelijkertijd wilt gebruiken.

Stel dat je een klein koffiezetapparaat hebt dat 600 watt verbruikt en je wilt tegelijkertijd brood roosteren in een toaster van 850 watt. Dan zit je al snel aan een totaal van 1450 watt. Het is echter niet alleen het optellen wat telt. Je moet ook rekening houden met de startstroom die sommige apparaten nodig hebben, dit kan namelijk hoger zijn dan het normale verbruik.

 • Koffiezetapparaat: 600W
 • Toaster: 850W
 • Totaal gelijktijdig gebruik: 1450W

Maar er speelt meer mee dan alleen het berekenen van het totaal aantal watts. Campings bieden vaak verschillende soorten ‘stroompunten’ aan:

 • Standaard – ongeveer 6 ampère (ongeveer 1320 watt)
 • Comfort – ongeveer 10 ampère (ongeveer 2200 watt)
 • Luxe – meestal 16 ampère (ongeveer 3520 watt)

Het is dus belangrijk om vooraf te controleren welk type aansluiting beschikbaar is en wat jouw behoeften zijn.

De praktijk leert mij dat veel kampeerders zich comfortabel voelen met een standaard of comfort aansluiting voor hun dagelijkse behoeften zoals verlichting, opladen van telefoons en gebruik van kleine keukenapparatuur. Voor grotere groepen of als je meer luxe elektrische apparaten mee wilt nemen, kun je beter uitkijken naar een luxe aansluiting.

Laten we eens kijken naar enkele gewone campingapparaten en hun gemiddeld vermogen:

Apparaat Vermogen (Watt)
LED-lamp 10
Telefoonoplader 5
Elektrische koelbox 50
Klein kacheltje 750

Het plannen van dit alles vergt wat voorbereiding maar zorgt uiteindelijk voor een ontspannen verblijf zonder dat de stoppen doorslaan! Denk eraan om altijd een veiligheidsmarge te houden want niets is zo vervelend als midden in de nacht zonder stroom zitten omdat iemand besloot nog even een waterkoker aan te slingeren.

Wattage voor verschillende apparaten

Wanneer je gaat kamperen is het belangrijk om te weten hoeveel watt de apparaten verbruiken die je meeneemt. Niet elke camping biedt namelijk dezelfde stroomcapaciteit. Een klein koffiezetapparaat gebruikt bijvoorbeeld al snel 600 tot 800 watt, terwijl een elektrische grill kan oplopen tot wel 2000 watt.

 • Kleine apparaten zoals mobiele telefoons en tablets hebben vaak maar een vermogen van rond de 10 watt nodig om op te laden.
 • Lampen hangen af van het type: een LED-lamp verbruikt bijvoorbeeld slechts 10 tot 20 watt, terwijl traditionele gloeilampen makkelijk tussen de 40 en 60 watt kunnen consumeren.

De koelbox is ook zo’n essentieel apparaat dat meegaat op vakantie. Deze kan variëren van ongeveer 50 watt voor een kleine box tot meer dan 100 watt voor grotere modellen met extra functies.

Apparaat Gemiddeld Wattage
Telefoon opladen 5 – 15W
LED-lamp 10 – 20W
Koffiezetapparaat 600 – 800W
Elektrische grill Tot ca.2000W
Koelbox >50 – >100W

Zorg altijd dat je vooraf controleert wat het maximale vermogen is van het elektrapunt op de campingplek. Dit voorkomt dat je zekering eruit springt of zelfs dat je andere kampeerders hinder bezorgt door het netwerk over te belasten. Zo’n situatie kan natuurlijk leiden tot ongemakkelijke gesprekken bij de receptie of met buren.

Tot slot mag niet vergeten worden dat sommige campings energieverbruik in rekening brengen aan de hand van het aantal gebruikte kilowattuur (kWh). Het is dus slim om zuinige apparaten mee te nemen of na te denken over alternatieven zoals solar-laders of gasfornuizen, die geen impact hebben op jouw elektriciteitsverbruik op locatie.

Tips om energie te besparen op de camping

Energie besparen op de camping is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Hier zijn een paar handige tips:

 • Gebruik LED-verlichting. Deze lampen verbruiken veel minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan langer mee. Een kleine investering in LED-lampen kan dus een groot verschil maken.
 • Schakel apparaten volledig uit. Het lijkt misschien handig om je apparaten op standby te laten staan, maar ze verbruiken nog steeds energie. Zorg ervoor dat je alles uitzet als je het niet gebruikt.
 • Overweeg zonne-energie. Er zijn tegenwoordig tal van zonnepanelen en opladers die speciaal ontworpen zijn voor gebruik op de camping. Ze kunnen helpen bij het opladen van telefoons, tablets en zelfs sommige koelboxen!
 • Warm water rationeel gebruiken. Beperk de tijd die je onder de douche doorbrengt of overweeg koud water te gebruiken als het weer dit toelaat.

Hieronder vind je een tabel met wat gemiddeld verbruikscijfers voor verschillende soorten kampeeruitrustingen:

Apparaat Gemiddeld vermogen
LED-lamp 10 watt
Koelbox 50 watt
Telefoonlader 5 watt

Door slim om te gaan met deze apparaten kun je jouw energieverbruik aanzienlijk verminderen.

Tot slot is het belangrijk dat we samenwerken aan een duurzame toekomst, ook wanneer we genieten van onze tijd buitenshuis op campings. Door bewust bezig te zijn met ons energieverbruik kunnen we allemaal ons steentje bijdragen!

Vergeet niet om een stroomadapter mee te nemen

Bij het inpakken voor de camping is het essentieel een stroomadapter niet te vergeten. Op veel campings, vooral in het buitenland, kunnen de aansluitingen anders zijn dan wat we gewend zijn. Mijn ervaring leert dat niets zo frustrerend is als arriveren op je bestemming en ontdekken dat je je apparatuur niet kunt opladen of gebruiken.

 • Zorg altijd voor een universele adapter.
 • Controleer de soort aansluiting die de camping biedt.

Een goede tip is om van tevoren even contact op te nemen met de camping waar je verblijft. Zo kun je precies uitzoeken welk type adapter je nodig hebt. Vele Europese campings maken gebruik van CEE-formaat stopcontacten, maar dit kan variëren per land en regio.

Het wattage dat door de camping wordt geleverd speelt ook een rol bij het kiezen van de juiste adapter. Stel dat er 6 ampère beschikbaar is, dan betekent dit dat ik tot ongeveer 1380 watt (6A x 230V) aan apparaten veilig kan aansluiten. Het hebben van een geschikte adapter is dus cruciaal om volledige functionaliteit van deze elektriciteitstoegang te garanderen.

 • Bereken het maximale wattage gebaseerd op amperage en voltage.

Ik raad aan altijd voorbereid te zijn met meer dan één adapter; dit zorgt voor flexibiliteit en gemak tijdens uw verblijf op de camping. Een extra verloopstekker of verdeeldoos kan ook handig zijn wanneer je meerdere apparaten tegelijk wilt gebruiken of opladen.

Investeer in kwalitatieve adapters die veiligheid garanderen en goedkeuring hebben binnen Europa. Goedkoop kan uiteindelijk duurkoop blijken als jouw apparatuur schade oploopt door incorrecte spanning of stroomsterkte, iets wat ik absoluut wil vermijden tijdens mijn vakanties!

Conclusie

Het uitkiezen van het juiste wattage voor gebruik op de camping is essentieel. Ik heb onderzocht wat belangrijk is om rekening mee te houden en dat heeft geleid tot een aantal nuttige inzichten. Hier zijn mijn bevindingen:

 • Controleer altijd de maximale stroomcapaciteit van de camping. Dit voorkomt dat je apparaten meeneemt die je niet kunt gebruiken.
 • Een standaard elektriciteitsaansluiting op campings ligt vaak rond de 6 ampère, wat neerkomt op ongeveer 1380 watt.
 • Het is wijsheid een buffer aan te houden en niet constant maximaal vermogen te trekken.

Om het overzichtelijk te maken, hier een eenvoudige tabel met veelvoorkomende apparaten en hun gemiddeld vermogen:

Apparaat Gemiddeld Vermogen (Watt)
Lamp 10 – 60
Koelkast 100 – 250
Koffiezetapparaat 600 – 1500
Föhn 500 – 1200

Let wel, dit zijn gemiddelden; controleer altijd het specifieke vermogen van jouw apparaat.

Enkele tips voor efficiënt energieverbruik op de camping zijn:

 • Gebruik LED-verlichting waar mogelijk; deze verbruikt minder stroom dan traditionele lampen.
 • Schakel apparaten uit wanneer ze niet in gebruik zijn om energie te besparen.
 • Overweeg aanschaf van zonne-energie gadgets zoals lampen of opladers.

Hopelijk helpt deze informatie je bij het plannen van je volgende kampeertrip. Ga goed voorbereid op pad en geniet optimaal zonder dat je ineens zonder stroom zit! Vergeet niet flexibel te blijven en pas je aan aan de situatie; soms vraagt kamperen om een beetje improvisatievermogen. Safe travels!