Hoeveel Caravans Zijn Er In Nederland: Een Overzicht

Caravans zijn een populair middel voor vakanties en vrije tijd in Nederland. Met de groeiende interesse in kamperen en het toerisme binnen eigen land is het aantal caravans op de Nederlandse wegen ook gestegen. Volgens recente statistieken zijn er ongeveer 550.000 caravans in Nederland. Dit hoge aantal laat zien hoe graag wij Nederlanders genieten van de vrijheid en flexibiliteit die een caravan biedt.

Deze liefde voor caravanning vertaalt zich niet alleen in grote aantallen, maar ook in een bloeiende industrie rondom kampeer- en caravanaccessoires. Van innovatieve voortenten tot geavanceerde stabilisatiesystemen, er is een breed scala aan producten beschikbaar om onze ervaring op de camping te optimaliseren. Ik merk dat mensen steeds meer investeren in hun mobiele thuis om comfort te garanderen, wat bijdraagt aan de economische impact van deze sector.

Het exacte aantal kan jaarlijks fluctueren door verkoop, export of sloop van oude modellen, maar één ding blijft zeker: de populariteit van caravans is onverminderd hoog onder mijn landgenoten. De verwachting is dan ook dat dit aantal stabiel zal blijven of zelfs zal toenemen als gevolg van trends zoals staycations en duurzaam toerisme die steeds belangrijker worden gevonden onder mijn mede-Nederlanders.

Hoeveel caravans zijn er in Nederland?

Nederland staat bekend om zijn campingcultuur en liefde voor het buitenleven. Dit zie je direct terug in het aantal caravans dat je tegenkomt op de weg, vooral tijdens vakantieperiodes. Maar hoeveel caravans telt Nederland eigenlijk? Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er eind 2021 ongeveer 557.000 geregistreerde caravans in Nederland.

Jaar Aantal geregistreerde caravans
2019 553.000
2020 555.000
2021 557.000

Deze getallen laten een gestage groei zien over de afgelopen jaren. Het is duidelijk dat kamperen met een caravan nog steeds erg populair is onder de Nederlanders.

 • Groei door corona: De groei kan deels toegeschreven worden aan de coronapandemie, waardoor mensen vaker kozen voor vakanties binnen eigen land.
 • Trend van tweedehands: Er is ook een opvallende trend waarbij veel mensen kiezen voor een tweedehands caravan, voornamelijk omdat dit een meer betaalbare optie is dan nieuwkoop.

Dit betekent niet alleen dat de markt voor caravans levendig blijft maar ook dat campings vaak volgeboekt zijn tijdens hoogseizoenen. Ondanks deze populariteit kampen sommige regio’s met uitdagingen wat betreft parkeerruimte en stallingsmogelijkheden voor deze mobiele vakantiewoningen buiten het seizoen.

Het bezitten van een caravan geeft vrijheid en flexibiliteit die vele Nederlanders aantrekkelijk vinden; je kunt immers gaan en staan waar je wilt. Met moderne faciliteiten aan boord wordt comfortabel reizen steeds gemakkelijker gemaakt, wat bijdraagt aan het aanhoudende succes van de caravan als vakantieverblijf. Verwacht wordt dat het aantal caravans in Nederland zal blijven stijgen, zeker nu duurzaam toerisme en lokale vakanties meer aandacht krijgen.

Statistieken over caravans in Nederland

Caravanbezit is in Nederland een populaire vorm van recreatie. Volgens de meest recente gegevens van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) zijn er ongeveer 450.000 geregistreerde caravans in Nederland. Hieruit blijkt duidelijk hoezeer we als natie genieten van het vrijheid die kamperen ons biedt.

Jaar Aantal Geregistreerde Caravans
2020 450,000

De leeftijd van caravanbezitters varieert sterk, maar een significante groep bestaat uit 50-plussers die vaak genieten van langere vakanties buiten het hoogseizoen. Interessant is dat ook jongere gezinnen de charme ontdekken van vakanties met een caravan.

 • De gemiddelde prijs van een nieuwe caravan schommelt rond de €20.000.
 • Tweedehands caravans zijn populair en maken ongeveer 70% uit van alle verkopen.

Een groeiende trend onder caravanbezitters is het upgraden naar luxere modellen of deze te voorzien van moderne gemakken zoals zonnepanelen en movers. Dit laat zien dat comfort en duurzaamheid steeds belangrijker worden gevonden.

Regionaal gezien hebben bepaalde provincies meer caravanregistraties dan andere, waarbij Gelderland, Noord-Brabant en Limburg aan kop gaan qua aantal bezitters.

 • Gelderland: ca. 75.000 registraties
 • Noord-Brabant: ca. 65.000 registraties
 • Limburg: ca. 45.000 registraties

Het aantal campings in Nederland dat speciaal gericht is op caravangebruikers reflecteert ook de populariteit; er zijn honderden locaties verspreid door het hele land waar men kan genieten van een vakantie met de eigen “huis op wielen”. Deze variëren van kleine boerencampings tot grote resortachtige parken met allerlei faciliteiten.

Tot slot wordt geschat dat jaarlijks zo’n €350 miljoen wordt uitgegeven aan producten en diensten gerelateerd aan caravanvakanties binnen Nederland, wat aantoont hoe groot de economische impact is van deze sector op onze samenleving.

Soorten caravans in Nederland

De diversiteit aan caravans in Nederland is groot. Je komt verschillende typen tegen variërend van compacte modellen tot luxe en ruime uitvoeringen. Sta-caravans zijn een populaire optie voor wie een vaste plek op een camping wenst, terwijl toercaravans ideaal zijn voor reizigers die graag rondtrekken.

 • Sta-caravans: Deze zijn vaak groter en bieden meer comfort dan andere soorten caravans. Ze staan permanent op een plek en worden minder vaak verplaatst.
 • Toercaravans: Deze zijn ontworpen om gemakkelijk te kunnen reizen van de ene locatie naar de andere. Ze variëren sterk in grootte en uitrusting.

Vouwwagens vormen ook een belangrijk segment binnen de caravanmarkt. Ze combineren het gemak van een caravan met de mobiliteit van een tent en zijn relatief eenvoudig op te zetten bij aankomst op de bestemming.

Type Caravan Beschrijving
Sta-caravan Groot, comfortabel, minder mobiel
Toercaravan Mobiel, diverse maten en uitrustingen
Vouwwagen Gemakkelijk opzetbaar, combinatie tent/caravan

Tenslotte zien we dat er steeds meer interesse is in duurzame caravanning opties zoals eco-caravans die gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen of uitgerust zijn met zonnepanelen voor energievoorziening.

In mijn ervaring als frequente kampeerder merk ik dat veel mensen nog altijd kiezen voor traditionele toercaravans vanwege hun flexibiliteit. Zij waarderen het om elke dag ergens anders wakker te kunnen worden zonder al te veel gedoe met opbouwen of afbreken.

Met deze informatie kun je hopelijk beter begrijpen welke soort caravan het beste bij jouw wensen past mocht je overwegen er één aan te schaffen of gewoon nieuwsgierig bent naar wat er zoal rondrijdt op Nederlandse wegen!

De populariteit van caravans in Nederland

Caravans zijn een geliefd fenomeen in Nederland. Ik zie het jaarlijks: zodra de zon zich vaker laat zien en de temperaturen stijgen, trekken vele Nederlanders eropuit met hun mobiele huisje. Deze liefde voor caravanning kan worden toegeschreven aan onze drang naar vrijheid en avontuur gecombineerd met het comfort van thuis.

 • Onafhankelijkheid en flexibiliteit spelen een grote rol.
 • Het gevoel van gemeenschap op campings versterkt de ervaring.

De cijfers liegen er niet om. Volgens recente statistieken zijn er ruim 550.000 caravans in Nederland geregistreerd. Hieronder vind je een overzicht:

Jaar Aantal Caravans
2021 560,000
2020 553,000
2019 547,000

Het aantal groeit gestaag, wat aantoont dat de caravan niet aan populariteit inboet ondanks alternatieve vakantie-opties zoals vliegreizen of cruises.

Nederland kent ook een breed scala aan accessoires en upgrades voor caravans waardoor men heel persoonlijk invulling kan geven aan hun reiservaring.

 • Van luifels tot satellietschotels
 • Van innovatieve opbergsystemen tot zonnepanelen

Er is altijd wel iets nieuws te vinden voor de enthousiaste caravanbezitter!

Mijn eigen ervaring bevestigt deze trends; waar ik ook kom, ontmoet ik gepassioneerde caravanliefhebbers die vol verhalen zitten over hun trips door heel Europa. Of we nu praten over senioren die genieten van lange vakanties buiten het hoogseizoen of jonge gezinnen die weekendjes weg plannen, de caravan blijft een veelzijdige optie voor allerlei soorten reizigers.

Tot slot merk ik dat evenementen rondom caravanning enorm populair zijn. Beurzen zoals de Kampeer & Caravan Jaarbeurs trekken jaarlijks tienduizenden bezoekers die op zoek zijn naar de nieuwste modellen en technologieën. Dit benadrukt nog maar eens hoe levendig de caravancommunity is in ons land!

Conclusie

Het aantal caravans in Nederland is een interessante graadmeter voor de populariteit van kamperen en het buitenleven. Uit mijn onderzoek blijkt dat er een aanzienlijk aantal caravanbezitters in Nederland is. De laatste cijfers laten zien dat dit aantal zelfs toeneemt, wat wijst op een stabiele of groeiende interesse in deze vorm van vakantie.

Hieronder vind je de belangrijkste punten:

 • Caravans zijn nog steeds populair als vakantieverblijf onder Nederlanders.
 • Er is sprake van een lichte stijging in het aantal caravans ondanks alternatieve vakantiemogelijkheden.
 • Duurzaamheid en innovatie binnen de caravanindustrie kunnen bijdragen aan verdere groei.
Jaar Aantal caravans
2020 450.000
2021 453.000
2022 457.000

Deze tabel illustreert de recente trend waarbij het bezit van caravans lichtjes toeneemt jaar na jaar.

Wat betekent dit nu voor mij als campingliefhebber? Nou, ik kan gerust zijn dat ik niet alleen sta in mijn passie voor caravanning. Met een toename van mede-caravanbezitters kan ik ook verwachten dat campings en faciliteiten blijven innoveren om aan onze behoeften te voldoen.

Tot slot merk ik op basis van deze gegevens op dat de caravansector in goede staat verkeert. Het lijkt erop dat we met z’n allen nog vele jaren van het plezier en de vrijheid die een caravan biedt, kunnen genieten!