Gemiddelde Prijs Camping Frankrijk: Waar Moet Je Op Letten?

Als fervent kampeerder ben ik altijd geïnteresseerd in de kosten van een kampeervakantie. De gemiddelde prijs voor een camping in Frankrijk is zo’n onderwerp dat zowel nieuwsgierige vakantiegangers als ervaren reizigers zal aanspreken. Het is namelijk handig om te weten wat je ongeveer kwijt bent wanneer je besluit de Franse landschappen te gaan verkennen met tent of caravan.

Frankrijk staat bekend om zijn diversiteit aan campings: van eenvoudige, natuurlijke plekken tot luxe resorts met alle denkbare voorzieningen. Dit maakt dat de prijzen sterk kunnen variëren afhankelijk van wat je zoekt in een kampeerervaring. Zo kun je al een standplaats vinden voor rond de €15 per nacht, maar er zijn ook plekken waar je meer dan €50 per nacht betaalt.

Het bepalen van het budget is dus essentieel voordat ik mijn reis plan. Ik hou daarbij niet alleen rekening met de standplaatskosten, maar ook met extra’s zoals elektriciteit, toegang tot zwembaden en activiteiten die georganiseerd worden op de camping zelf. Al deze factoren samen vormen uiteindelijk het totaalplaatje van wat ik kan verwachten qua uitgaven tijdens mijn verblijf op een Franse camping.

De populariteit van kamperen in Frankrijk

Frankrijk staat al jaren bekend als een van de populairste vakantiebestemmingen voor kampeerliefhebbers. Met z’n gevarieerde landschappen, rijke cultuur en heerlijke keuken is het geen verrassing dat jaarlijks miljoenen mensen kiezen voor een campingvakantie in dit prachtige land. Van de ruige kusten van Bretagne tot aan de zonnige stranden van de Côte d’Azur, overal vind je campings die variëren van eenvoudig tot zeer luxe.

De diversiteit aan campings maakt Frankrijk ook aantrekkelijk voor verschillende soorten kampeerders. Gezinnen met kinderen zoeken vaak naar campings met veel faciliteiten zoals zwembaden, animatieteams en speelterreinen. Anderzijds zijn er genoeg reizigers die juist op zoek zijn naar rust en natuur en kiezen voor kleinschaligere campings of zelfs ‘wildkamperen’ in toegestane gebieden.

Statistisch gezien blijft het aantal kampeerders in Frankrijk groeien. Volgens data verzameld door brancheorganisaties behoren Nederlanders tot de top nationaliteiten die graag hun vakanties doorbrengen op Franse campings. Hieronder volgt een tabel met statistische gegevens:

Nationaliteit Percentage kampeerders
Nederlanders 20%
Duitsers 15%
Britten 10%
Belgen 12%
Fransen 43%

Deze cijfers tonen hoe belangrijk lokale maar ook internationale bezoekers zijn voor de Franse campingindustrie.

Verder spelen thematische routes een rol bij de keuze voor specifieke regio’s om te kamperen. Zo trekken wijnroutes in Bordeaux veel liefhebbers van gastronomie en vinologie, terwijl historische routes zoals die langs Normandische invasiestranden vooral geschiedenisfanaten aantrekken.

Tot slot is duurzaamheid een steeds prominenter thema binnen de campingsector. Vele Franse campings investeren in eco-vriendelijke oplossingen zoals zonne-energie, recyclingprogramma’s en het verminderen van waterverbruik om zo bij te dragen aan milieubehoud wat weer resoneert bij milieubewuste reizigers.

Ik merk dat mijn eigen ervaring met het kamperen in Frankrijk deze trends weerspiegelt; elke keer als ik terugkom naar dit land ontdek ik weer nieuwe redenen waarom zoveel mensen – inclusief ikzelf – verliefd worden op het buitenleven hier.

Waarom de gemiddelde prijs van een camping in Frankrijk belangrijk is

Het bepalen van budget voor vakanties kan soms lastig zijn. Vooral als je niet goed weet wat de kosten zullen zijn. Daarom is het kennen van de gemiddelde prijs voor een camping in Frankrijk zo belangrijk. Het stelt vakantiegangers in staat om realistische verwachtingen te hebben over hun uitgaven en helpt bij het plannen van een trip die financieel haalbaar is.

 • Voorbereiding op onvoorziene kosten: Inzicht in de gemiddelde prijzen betekent dat je ook ruimte kunt laten voor onverwachte uitgaven, zoals extra activiteiten of etentjes buiten de camping.
 • Prijs-kwaliteitverhouding: Door gemiddelden te kennen, kun je beter inschatten welke campings een goede deal bieden qua faciliteiten en locatie versus hun kosten.

Bij het kijken naar prijzen valt op dat er grote variaties zijn afhankelijk van locatie en seizoen. Campings aan de Franse Rivièra zullen in het hoogseizoen aanzienlijk duurder zijn dan die in minder populaire gebieden of tijdens het laagseizoen. Hieronder vind je een tabel met indicatieve gemiddelde prijzen:

Regio Laagseizoen per nacht Hoogseizoen per nacht
Franse Rivièra €20 – €35 €45 – €70
Centraal-Frankrijk €15 – €25 €30 – €50
Noord-Frankrijk €10 – €20 €25 – €40

Deze cijfers geven al snel aan waarom kennis hierover essentieel is; de verschillen kunnen behoorlijk oplopen.

Het vergelijken van campings wordt eenvoudiger als je weet wat ‘gemiddeld’ is. Stuit je op een camping die beduidend meer vraagt dan het gemiddelde, dan zou deze wel eens extra luxe of unieke faciliteiten kunnen bieden. Is de prijs aanzienlijk lager, dan is het verstandig om goed te controleren wat je voor dat geld krijgt.

Tot slot speelt duurzaamheid ook een rol bij de keuze voor een camping. Campings die investeren in milieuvriendelijke maatregelen kunnen soms wat duurder zijn, maar dit verschil draagt bij aan een groener verblijf en kan dus ook invloed hebben op jouw keuze én op onze planeet!

Factoren die de gemiddelde prijs van een camping in Frankrijk beïnvloeden

De locatie van de camping speelt een grote rol bij het bepalen van de prijs. Campings aan de Franse Riviera of in de Provence zijn vaak duurder dan die in minder toeristische gebieden zoals de Auvergne of Bourgogne. De nabijheid tot populaire steden, attracties en stranden kan ook resulteren in een hogere prijs.

 • Locatie:
  • Aan zee: Hogere prijzen
  • Inland: Mogelijk goedkoper
  • Nabij toeristische trekpleisters: Prijsstijging

Faciliteiten en voorzieningen bepalen mede hoeveel je kwijt bent aan een verblijf. Een camping met een zwembad, restaurant, kinderclub en wifi vraagt doorgaans meer dan een eenvoudige plek waar je alleen je tent kunt opzetten.

 • Voorzieningen:
  • Zwembad
  • Restaurant
  • Entertainmentprogramma’s

Het seizoen is ook belangrijk; hoogseizoen betekent over het algemeen hogere tarieven. In juli en augustus kun je verwachten dat campings hun prijzen verhogen om te profiteren van het vakantieseizoen.

 • Seizoen:
  Maand Prijsniveau
  Juli – Augustus Hoog
  Buiten seizoen Lager

De grootte en het type accommodatie hebben invloed op de kosten. Kies je voor een staanplaats voor eigen tent of caravan, dan betaal je minder dan voor een luxe mobilhome of bungalowtent die al klaarstaat bij aankomst.

 • Accommodatietype:
  • Staanplaats: Goedkoopste optie
  • Mobilhome/Bungalowtent: Duurder

Sterrenclassificatie is eveneens indicatief voor wat je kunt verwachten qua kosten. Meer sterren wijzen meestal op meer luxe en dus ook op hogere prijzen.

 • Sterrenclassificatie:
  Sterren Prijsindicatie
  1-2 sterren Budgetvriendelijk
  3-5 sterren Prijzig

Kort gezegd variëren de campingprijzen in Frankrijk sterk afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, faciliteiten, seizoensperiode, type accommodatie en classificatie. Door slim te kiezen kun je besparen op jouw kampeeravontuur zonder in te leveren op plezier!

Verschillende types campings in Frankrijk en hun prijsklasse

Frankrijk staat bekend om zijn diversiteit aan campings. Van rustige natuurcampings tot luxe resort-achtige verblijven, de keuze is enorm. Maar wat betekent dit voor de prijs? Nou, het hangt sterk af van het type camping en de aangeboden faciliteiten.

 • Natuurcampings bieden vaak een back-to-basics ervaring en zijn meestal voordeliger. Hier kun je een plekje verwachten voor ongeveer €15 tot €25 per nacht.
 • Familiecampings hebben meer voorzieningen zoals zwembaden en animatieprogramma’s. Deze liggen qua prijs vaak tussen de €30 en €50 per nacht.
 • Luxe campings, ook wel glampings genoemd, bieden accommodaties met alle comfort van thuis of zelfs meer! Denk hierbij aan prijzen die beginnen bij ongeveer €60 per nacht en kunnen oplopen tot boven de €100.

Het seizoen speelt ook een grote rol in hoe diep je in de buidel moet tasten. Hoogseizoen betekent hogere prijzen; dat is algemeen bekend. In juni of september kamperen kan behoorlijk schelen in kosten vergeleken met juli of augustus.

Type Camping Laagseizoen per Nacht Hoogseizoen per Nacht
Natuurcamping €15 – €25 €20 – €35
Familiecamping €30 – €50 €40 – €70
Luxe camping/Glamping €60+ €100+

Vergeet niet dat extra’s zoals elektriciteit, wateraansluitingen of internet soms niet bij de standaardprijs zijn inbegrepen. Dit kan zeker bijdragen aan het totale bedrag dat je uiteindelijk betaalt.

Mijn laatste bezoek aan een Franse camping was tijdens het laagseizoen op een familiecamping. Voor slechts iets meer dan dertig euro per nacht had ik toegang tot goede sanitaire voorzieningen, een plaats ruim genoeg voor mijn tent én caravan én kon ik elke ochtend verse croissants halen bij het winkeltje op het terrein.

De charme van kamperen in Frankrijk ligt naast diversiteit ook in flexibiliteit; er is werkelijk voor elk budget iets te vinden! Zo kun je dus zelf kiezen hoeveel luxury of rustiekheid je wilt toevoegen aan jouw vakantiebeleving zonder direct al te veel kwijt te zijn.

Tips om te besparen op de gemiddelde prijs van een camping in Frankrijk

Een vakantie in Frankrijk kan behoorlijk aan de prijs zijn, maar met een paar slimme tips kun je flink besparen op de kosten van een camping. Hieronder volgen enkele suggesties waarmee ik zelf goede ervaringen heb:

 • Vroegboekkortingen kunnen aanzienlijk schelen. Door vroegtijdig te reserveren, profiteer ik vaak van kortingen die campings aanbieden om hun plekken snel gevuld te krijgen.
 • Het kiezen voor een minder populaire regio werkt ook in mijn voordeel. De Côte d’Azur of Provence zijn prachtig, maar daar betaal je ook voor. Gebieden als de Auvergne of Bretagne zijn minstens zo mooi en vaak veel voordeliger.
 • Ik gebruik ook graag kampeerkaarten, zoals de ACSI Campingcard of ANWB Camping Key Europe, waarmee ik standaard korting ontvang buiten het hoogseizoen.
 • Een andere optie is mijn eigen kampeermiddelen meebrengen, zoals een tent of caravan. Dit is doorgaans goedkoper dan het huren van een stacaravan of bungalowtent op locatie.

Hier zijn nog enkele nuttige manieren om geld te besparen:

 • Boek een plaats zonder elektriciteit als je deze niet nodig hebt.
 • Profiteer van speciale aanbiedingen voor langere verblijven; soms bieden campings korting bij verblijf van twee weken of langer.
 • Ga kamperen buiten het hoogseizoen; naast lagere prijzen is het dan ook rustiger.

Door creatief te plannen en gebruik te maken van deze tips heb ik al flink wat euro’s kunnen besparen tijdens mijn campingvakanties in Frankrijk. En geloof me, dat extra geld komt altijd goed van pas, bijvoorbeeld voor dat lekkere etentje in dat pittoreske Franse dorpje!

Conclusie

Het vaststellen van de gemiddelde prijs voor een camping in Frankrijk is afhankelijk van diverse factoren. Door het hele artikel heen heb ik geprobeerd om helderheid te scheppen over wat je kunt verwachten qua kosten als je besluit te kamperen in dit prachtige land.

 • Verschillende regio’s hanteren verschillende prijzen.
 • De faciliteiten en sterren van de camping spelen een grote rol in de kosten.
 • Het seizoen waarin je boekt, heeft ook invloed op de prijs.

Laten we enkele belangrijke punten nog eens bekijken:

 • Campings met meer voorzieningen en services zullen doorgaans duurder zijn dan die met minder aanbod.
 • Locatie is cruciaal; campings aan de kust of bij populaire toeristische attracties kunnen hogere tarieven vragen.
 • Vroegboekkorting of last-minute deals kunnen aanzienlijke besparingen opleveren.

Hieronder vind je een tabel met een indicatie van gemiddelde prijzen gebaseerd op mijn onderzoek:

Regio Laagseizoen per nacht Hoogseizoen per nacht
Noord-Frankrijk €20 €35
Zuid-Frankrijk €25 €50
Binnenland €15 €30

Deze cijfers zijn slechts richtlijnen en kunnen variëren afhankelijk van specifieke data, beschikbaarheid, en boekingsvoorwaarden.

Mijn advies is om goed rond te kijken en verschillende opties te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Let niet alleen op de prijs maar ook op locatie, beoordelingen van andere kampeerders, en wat er allemaal inclusief is. Zo kun je onaangename verrassingen vermijden en genieten van alles wat kamperen in Frankrijk te bieden heeft.

Hopelijk heeft dit artikel geholpen om meer duidelijkheid te krijgen over wat je kunt verwachten qua kosten wanneer je gaat kamperen in Frankrijk. Heb plezier tijdens het plannen van jouw avontuur!