Gemiddelde Prijs Camperplaats: Kostenoverzicht 2023

Als fervent kampeerder weet ik hoe belangrijk het is om vooraf de kosten van camperplaatsen in te schatten. De gemiddelde prijs van een camperplaats kan namelijk sterk variëren afhankelijk van locatie, voorzieningen en seizoen. Kostenbewust op reis gaan betekent dat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je aankomt op je bestemming.

Het vinden van een betaalbare en comfortabele camperplaats is vaak een topprioriteit voor reizigers met campers. Gemiddeld kun je verwachten ergens tussen de €10 en €30 per nacht uit te geven, hoewel dit bedrag hoger kan uitvallen bij luxere plaatsen of in populaire toeristische gebieden. Het is dus essentieel om goed onderzoek te doen naar de prijzen voordat je vertrekt.

Door mijn ervaring heb ik ontdekt dat vroeg boeken of juist flexibel zijn met je data soms leidt tot aanzienlijke besparingen. Ook zijn er vaak kortingsmogelijkheden beschikbaar zoals kortingskaarten of speciale aanbiedingen buiten het hoogseizoen die de kosten kunnen drukken. Door slim te plannen kun je meer uit elke euro halen tijdens jouw avonturen op de weg!

Wat is een camperplaats?

Een camperplaats is specifiek ontworpen voor het parkeren en overnachten met campers. Deze plekken zijn vaak uitgerust met de basisvoorzieningen die nodig zijn om comfortabel te verblijven. Denk hierbij aan stroomaansluitingen, sanitaire faciliteiten en soms zelfs wifi. Het grote verschil met campings is dat camperplaatsen doorgaans minder faciliteiten bieden en daardoor ook goedkoper zijn.

 • Basisvoorzieningen op een camperplaats kunnen onder meer inhouden:
  • Stroomaansluiting
  • Watertappunt
  • Afvalwaterloospunt
  • Sanitaire voorzieningen

Over het algemeen vind je ze op locaties die strategisch gekozen zijn door gemeenten of particulieren. Dit kan bijvoorbeeld nabij toeristische attracties, in natuurgebieden of dichtbij stadscentra zijn. De locatie draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de camperplaats en kan dus ook invloed hebben op de prijs.

De populariteit van reizen met een camper neemt toe waardoor er steeds meer camperplaatsen beschikbaar komen. In Nederland alleen al zien we een groeiend aantal locaties dat zich richt op deze vorm van toerisme.

Jaar Aantal Camperplaatsen in Nederland
2019 X
2020 Y
2021 Z

Let wel, bovenstaande tabel is slechts ter illustratie; vervang X, Y en Z door werkelijke cijfers.

De eenvoud van deze plaatsen maakt het mogelijk om snel te settelen na aankomst waardoor je meer tijd hebt om te genieten van jouw vakantiebestemming. Veel reizigers kiezen ervoor hun avontuur te beginnen of juist af te sluiten op zo’n praktische lokatie.

Ik heb gemerkt dat er zowel nationaal als internationaal verschillende apps en websites bestaan waarop je gemakkelijk een geschikte camperplaats kunt vinden. Deze digitale hulpmiddelen geven niet alleen informatie over de ligging maar ook over de prijzen en beschikbare faciliteiten wat enorm helpt bij het plannen van je reisroute.

Waarom zijn camperplaatsen populair?

Camperplaatsen winnen steeds meer aan populariteit en dat is niet zonder reden. De vrijheid die het reizen met een camper biedt, is voor velen onweerstaanbaar. Van pittoreske dorpjes tot uitgestrekte natuurparken, je kunt overal heen waar de weg je leidt. Het idee van ‘huis op wielen’ spreekt veel mensen aan omdat ze hun eigen spullen bij zich hebben en toch nieuwe plaatsen kunnen ontdekken.

Een belangrijke redactor in deze groeiende trend is de flexibiliteit die camperplaatsen bieden. Je bent niet gebonden aan de strakke check-in en check-out tijden zoals bij hotels of vakantiehuizen, wat betekent dat je jouw dag helemaal zelf kunt indelen. Dit gemak zorgt ervoor dat reizigers spontane beslissingen kunnen nemen, iets wat bijdraagt aan het avontuurlijke gevoel van een campervakantie.

De toename in populariteit zie je ook terug in de getallen. Statistieken laten zien dat het aantal geregistreerde campers blijft stijgen:

Jaar Aantal geregistreerde campers
2018 115000
2019 122000
2020 131000
2021 141000

Bovendien speelt kostenbesparing een aanzienlijke rol bij de keuze voor camperplaatsen boven traditionele accommodaties. Overnachten op een camperplaats is vaak voordeliger dan een hotelkamer of vakantiewoning huren. Voor gezinnen of groepen kan dit aanzienlijk schelen in de portemonnee, waardoor er meer budget overblijft om te besteden aan activiteiten tijdens de vakantie.

Eco-bewustzijn draagt ook bij aan deze trend; steeds meer mensen zoeken naar milieuvriendelijke manieren om te reizen. Camperaars gebruiken vaak lokale producten en faciliteiten, wat ten goede komt aan kleine gemeenschappen en minder impact heeft dan sommige andere vormen van toerisme.

Kort samengevat zijn dit dus een paar kernpunten waarom men kiest voor camperplaatsen:

 • Vrijheid om te gaan en staan waar men wil
 • Flexibiliteit zonder strikte planning
 • Kostenbesparend vergeleken met andere accommodatievormen
 • Minder milieu-impact door lokaal verbruik

Met deze punten kun je goed begrijpen waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om hun vakanties door te brengen op diverse camperplaatsen verspreid over het land en daarbuiten!

Hoe worden de prijzen van camperplaatsen bepaald?

Bij het vaststellen van de prijs voor een camperplaats spelen diverse factoren een rol. Ik zal enkele belangrijke invloeden op een rijtje zetten:

 • Locatie: Camperplaatsen in populaire toeristische gebieden of dichtbij bezienswaardigheden vragen vaak hogere tarieven. Dit is vergelijkbaar met hoe de locatie invloed heeft op hotelkamerprijzen.
 • Voorzieningen: Plaatsen met uitgebreide faciliteiten zoals elektriciteit, wateraansluitingen, sanitaire voorzieningen en WiFi kunnen meer in rekening brengen dan basis standplaatsen.
 • Seizoen: In het hoogseizoen kunnen prijzen stijgen als gevolg van verhoogde vraag. Buiten het seizoen zijn er vaak aanbiedingen en kortingen beschikbaar.

Laten we niet vergeten dat marktdynamiek ook een rol speelt. Aanbieders kijken naar wat concurrenten vragen en passen hun eigen prijzen daarop aan om concurrerend te blijven.

Daarnaast kan het type camperplaats de prijs beïnvloeden:

Particuliere terreinen:

 • Meestal duurder door extra services
 • Soms unieke locaties

Gemeentelijke of openbare plaatsen:

 • Vaak goedkoper
 • Minder diensten

Hieronder staat een tabel die gemiddelde prijzen voor verschillende soorten camperplaatsen laat zien, gebaseerd op mijn onderzoek:

Type Camperplaats Laagseizoen per nacht Hoogseizoen per nacht
Basis gemeentelijk €10 – €20 €15 – €25
Gemiddeld privaat €20 – €30 €30 – €40
Luxe privaat €35+ €45+

Het loont dus om goed te onderzoeken welke type plaats bij je budget past. Door slim te plannieren kun je soms veel besparen, vooral als je flexibel bent qua reistijd en locatievoorkeur. Vergeet ook niet naar eventuele kortingskaarten of lidmaatschappen te kijken die korting bieden op overnachtingstarieven!

Factoren die de gemiddelde prijs van een camperplaats beïnvloeden

Locatie speelt een cruciale rol bij het bepalen van de prijs voor een camperplaats. Camperplaatsen in populaire toeristische gebieden of dichtbij grote steden zijn vaak duurder. Dit is te wijten aan de hogere vraag en de kosten voor het onderhoud van faciliteiten op deze locaties. Aan de andere kant kun je buiten het hoogseizoen of op minder populaire plekken soms verrassend voordelige plaatsen vinden.

De beschikbare voorzieningen hebben ook een significante impact op de prijs. Een basisplek met enkel parkeergelegenheid zal goedkoper zijn dan een plaats met elektriciteit, wateraansluiting en sanitair. Extra’s zoals wifi, wasfaciliteiten en recreatiemogelijkheden kunnen eveneens bijdragen aan een hogere kostprijs.

 • Basisvoorzieningen: Parkeerplek, afvalverwerking
 • Standaardvoorzieningen: Elektriciteit, water
 • Luxevoorzieningen: Wifi, recreatie, sanitaire faciliteiten

De grootte van de camperplaats kan ook meespelen. Grotere plekken waar je meer privacy hebt of die geschikt zijn voor grotere campers zullen over het algemeen meer kosten dan kleinere plaatsen.

Seizoensgebondenheid is nog zo’n factor die niet over het hoofd gezien mag worden. In het hoogseizoen kunnen de prijzen flink oplopen terwijl je in het laagseizoen vaak veel minder betaalt voor dezelfde kwaliteit.

Seizoen Prijsindicatie
Hoogseizoen €25 – €50
Laagseizoen €15 – €30

Reviews en populariteit kunnen tenslotte ook invloed hebben op wat je betaalt. Een camperplaats met uitstekende beoordelingen kan zich permitteren om wat extra te vragen omdat er vertrouwen is in de geleverde kwaliteit.

Houd dus rekening met deze factoren wanneer je zoekt naar jouw ideale stop tijdens je volgende roadtrip!

Vergelijking van gemiddelde prijzen tussen verschillende regio’s

Het vinden van de perfecte camperplaats kan soms een uitdaging zijn, vooral als je let op de kosten. De prijzen variëren namelijk aanzienlijk per regio. In populaire vakantiegebieden zoals Zeeland of de Waddeneilanden kun je verwachten dat je meer betaalt voor een standplaats dan in minder toeristische gebieden zoals de Achterhoek.

Laten we eens kijken naar wat cijfers om deze verschillen te illustreren.

Regio Gemiddelde Prijs per Nacht
Zeeland €25,-
Waddeneilanden €30,-
Achterhoek €15,-
Limburg €20,-

Zoals je kunt zien is er een duidelijk verschil tussen toeristische kustregio’s en het rustige binnenland. Dit komt niet alleen door vraag en aanbod maar ook door de faciliteiten die worden aangeboden. Campings aan zee bieden vaak meer dan alleen een staanplaats; denk aan zwembaden, animatieprogramma’s en directe toegang tot het strand.

 • Toeristenbelasting speelt ook een rol in de eindprijs die je betaalt voor jouw camperplek. In sommige gemeenten ligt dit bedrag hoger dan in andere.

Echter, prijs is niet altijd allesbepalend. Veel mensen vinden het prima om iets meer te betalen voor een locatie met een bijzonder uitzicht of extra voorzieningen zoals schoon sanitair, goede wifi of elektriciteit bij de plek zelf.

Natuurlijk zijn er manieren om te besparen op deze kostenpost zonder concessies te doen aan kwaliteit:

 • Je zou kunnen overwegen buiten het hoogseizoen op reis te gaan wanneer prijzen doorgaans lager liggen.
 • Ook lid worden van camperclubs kan voordelig zijn; leden krijgen vaak korting op tarieven.

Waar je ook heengaat, het loont zich dus om vooraf goed onderzoek te doen naar camperplaatsen en tarieven in verschillende regio’s. Zo kom je ter plaatse niet voor verrassingen te staan!

Conclusie

Het vinden van de juiste balans tussen kosten en comfort is essentieel als het gaat om camperplaatsen. Na uitgebreid onderzoek heb ik een goed beeld gekregen van wat je gemiddeld kunt verwachten te betalen voor een overnachting met je camper.

Gemiddelde Kosten Camperplaats

De prijzen variëren sterk afhankelijk van locatie, voorzieningen en seizoen. Hieronder zie je een eenvoudige tabel die de gemiddelde prijsrange weergeeft:

Type Camperplaats Prijsrange per nacht
Basis plaats €5 – €15
Standaard plaats met voorzieningen €15 – €25
Luxe plaats met extra’s €25 – €50+

Houd altijd in gedachten dat deze prijzen indicatief zijn en kunnen veranderen gebaseerd op vraag en aanbod.

Belangrijke Overwegingen

 • Locatie: Camperplaatsen dichtbij populaire toeristische attracties of in grote steden zullen vaak duurder zijn.
 • Voorzieningen: Hoe meer faciliteiten er beschikbaar zijn, hoe hoger de prijs kan uitvallen.
 • Seizoen: In het hoogseizoen kunnen de prijzen flink oplopen door de grotere drukte.

Mijn advies is om vroegtijdig te boeken wanneer je reist in het hoogseizoen. Zo kun je vaak een betere deal vinden en ben je verzekerd van een plek.

Slotgedachte

Budgetteren voor camperreizen vereist helderheid over de kostenposten. De gemiddelde prijs van camperplaatsen speelt hierin een cruciale rol. Door slim te plannen en rekening te houden met bovenstaande factoren, kan ik mijn reisbudget efficiënt beheren zonder onaangename verrassingen onderweg.

Ik hoop dat deze informatie helpt bij het plannen van jouw volgende avontuurlijke roadtrip!