Campingseizoen 2022: Wat Je Moet Weten

Het campingseizoen van 2022 was een bijzonder jaar voor liefhebbers van het buitenleven. Na de uitdagingen die de voorgaande jaren met zich meebrachten, trokken kampeerders er massaal op uit om te genieten van de natuur en vrijheid die campings bieden. Met mijn tentje in de achterbak en wandelschoenen klaar voor actie, heb ik zelf ook de kans gegrepen om eropuit te trekken.

De trend van staycations en binnenlandse reizen hield aan, waardoor campings door heel Nederland een opleving zagen in bezoekersaantallen. Dit was niet alleen goed nieuws voor recreatieondernemers maar ook voor lokale economieën, aangezien kampeerders vaak boodschappen doen en activiteiten ondernemen in nabijgelegen dorpen en steden. Ik vond het geweldig om nieuwe plekken te ontdekken terwijl ik mijn steentje bijdroeg aan de gemeenschap.

Duurzaamheid werd een nog belangrijker thema dit seizoen; veel kampeerders kozen bewust voor eco-vriendelijke opties zoals solar-lantaarns of biologisch afbreekbare zeep. Deze verschuiving naar meer milieubewustzijn zag ik overal terug: op campings waar afval scheiden steeds normaler wordt tot gespecialiseerde winkels die duurzame outdoorproducten promoten. Het is mooi om te zien hoe we samen werken aan een groene toekomst, ook als we genieten van onze vakanties.

Wat is er nieuw in het campingseizoen 2022?

Het campingseizoen van 2022 belooft veel vernieuwingen en trends die kampeerliefhebbers zeker zullen waarderen. Met technologische vooruitgang en een verschuiving in kampeercultuur, zijn hier een paar hoogtepunten:

 • Glamping wordt nog populairder. Deze luxe vorm van kamperen combineert de natuurbeleving met comfort en stijl. Denk aan yurts, safaritenten of zelfs boomhutten, voorzien van alle gemakken zoals een echt bed en soms zelfs airconditioning.
 • Duurzaamheid staat centraal. Campings investeren meer in milieuvriendelijke oplossingen zoals zonnepanelen, waterbesparende maatregelen en recyclingprogramma’s. Kampeerders worden ook gestimuleerd om ‘groener’ te reizen door bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van hun trip te compenseren.
 • Technologie vindt zijn weg naar de camping. Gratis wifi is nu bijna standaard en er zijn apps beschikbaar waarmee je alles kunt beheren, van het boeken tot aan activiteitenplanning op de camping zelf.
Trend Toelichting
Glamping Luxe kamperen met meer comfort
Duurzaamheid Milieuvriendelijke initiatieven nemen toe
Technologische snufjes Apps en gratis wifi worden gangbaarder
 • Meer focus op gemeenschap en ervaringen. Campings organiseren steeds vaker evenementen zoals live muziek, workshops of gezamenlijke kookavonden om een gevoel van gemeenschap te creëren.

Met deze nieuwe ontwikkelingen wordt het kamperen alleen maar leuker en toegankelijker voor iedere soort reiziger!

De populairste campings van 2022

Het campingseizoen van 2022 was zonder twijfel een bijzondere tijd voor liefhebbers van het buitenleven. Met de versoepeling van reisbeperkingen zagen we een significante stijging in campingactiviteiten. Hierdoor kwamen er enkele campings duidelijk bovenaan de populariteitslijst te staan.

Eén van de grote favorieten bleek Camping ’t Hoge Zand in Gelderland te zijn, bekend om zijn prachtige natuurlijke omgeving en uitstekende faciliteiten. Deze camping zag een bezettingsgraad die maar liefst 20% hoger lag dan het jaar ervoor.

 • Camping ’t Hoge Zand, Gelderland: +20% bezettingsgraad
 • Camping Duinrell, Zuid-Holland: Veel gezinnen met kinderen
 • Camping De Paal, Noord-Brabant: Beste kindercamping

Camping Duinrell in Zuid-Holland trok vooral veel gezinnen met kinderen aan door hun combinatie van kampeerplezier en toegang tot het attractiepark. Dit unieke concept zorgde voor volgeboekte weekenden gedurende het hele seizoen.

In Noord-Brabant werd Camping De Paal aangeduid als dé beste kindercamping van 2022. Hun animatieteam en waterparadijs waren onweerstaanbaar voor jonge avonturiers en hun ouders, wat leidde tot een hoge klanttevredenheidsscore.

Campings Kenmerken
’t Hoge Zand Natuurlijke omgeving, +20% bezettingsgraad
Duinrell Attractiepark, familievriendelijk
De Paal Beste kindercamping, waterparadijs

Natuurliefhebbers gaven ook massaal de voorkeur aan eco-campings zoals ECOlonie in Frankrijk waar duurzaamheid centraal staat. Het bewustzijn rond milieuverantwoord recreëren heeft duidelijk invloed gehad op de keuzes van kampeerders.

Wat betreft luxe campings steeg de vraag naar glamping – glamorous camping – enorm. Accommodaties zoals boomhutten en yurts waren snel volgeboekt waardoor sommige locaties wachtlijsten moesten instellen.

Deze trends laten zien dat mensen steeds specifiekere wensen hebben als het gaat om hun vakantieverblijf en dat campingeigenaren slim inspelen op deze veranderende behoeften. Het belooft nu al dat het komende seizoen net zo boeiend zal worden!

Tips voor het plannen van je campingvakantie in 2022

Zodra je besluit om op campingvakantie te gaan, is een goede voorbereiding essentieel. Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen bij het organiseren van de perfecte trip.

Vroeg boeken is vaak verstandig, zeker als je naar populaire bestemmingen wilt. Campings in natuurgebieden of aan de kust kunnen snel vol raken, vooral tijdens piekseizoenen. Door vroegtijdig te reserveren verzeker je jezelf van een plek en soms kun je zelfs profiteren van vroegboekkortingen.

 • Kies de juiste camping: Bedenk wat belangrijk voor jou is. Wil je veel faciliteiten zoals een zwembad of animatieteam, of zoek je meer rust en natuur?
 • Controleer de beoordelingen: Kijk naar ervaringen van anderen door reviews te lezen.
 • Check de locatie: Is er genoeg te doen in de omgeving? Liggen er steden of attracties binnen bereik?

Het budget kan ook bepalend zijn voor hoe jouw vakantie eruit gaat zien. Kamperen wordt gezien als een budgetvriendelijke optie, maar kosten kunnen variëren afhankelijk van het type accommodatie en locatie. Stel daarom vooraf een budget op en hou rekening met extra uitgaven zoals lokale toeristenbelasting en activiteiten.

 • Overweeg huuraccommodaties als alternatief: Denk aan stacaravans of glamping-tenten als iets comfortabelers gewild is.
 • Vergelijk prijzen online: Er zijn diverse platforms waarop campings hun prijzen kenbaar maken.

Ook qua inpakken valt er winst te behalen; slimme keuzes kunnen zowel ruimte als stress besparen. Maak een paklijst:

 1. Begin met essentiële kampeerspullen zoals tent, slaapzakken en kookgerei.
 2. Voeg persoonlijke items toe maar probeer minimalisme toe te passen – bedenk wat echt noodzakelijk is.
 3. Vergeet niet dat sommige dingen ter plaatse gekocht kunnen worden.

Tot slot is flexibiliteit belangrijk tijdens elke vakantie – wees bereid om plannen aan te passen mocht het weer omslaan of onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden.

 • Houd altijd een backup-plan klaar: Bij slecht weer kun je misschien musea bezoeken of indoor activiteiten ondernemen.

Door deze richtlijnen te volgen ben ik ervan overtuigd dat iedere kampeerder zich goed kan voorbereiden op wat hopelijk een fantastische vakantie zal worden!

De beste kampeeruitrusting voor het seizoen 2022

Met het campingseizoen van 2022 in volle gang is het essentieel dat je de juiste uitrusting hebt om optimaal te genieten. Ik heb een lijst samengesteld van must-haves die je kampeerervaring zeker naar een hoger niveau tillen.

 • Lichtgewicht tent: Kies voor een tent die makkelijk op te zetten is en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Een goede ventilatie en waterdichtheid zijn cruciaal.
 • Comfortabele slaapzak: Temperatuurregulatie en comfort moeten centraal staan bij jouw keuze. Ga na welke isolatiematerialen het beste werken voor de temperaturen waarin je gaat kamperen.
 • Duurzame kookuitrusting: Compacte gasbranders of multifunctionele kooktoestellen zijn ideaal. Zorg ook voor lichtgewicht, maar stevige potten en pannen.

Investeer in kwaliteit als het aankomt op kampeermeubilair zoals stoelen en tafels. Comfort kan immers een wereld van verschil maken na een lange dag wandelen of verkennen.

Kampeeritem Eigenschappen
Tent Lichtgewicht, weerbestendig
Slaapzak Goede isolatie, comfortabel
Kookgerei Compact, duurzaam

Draagbare energieoplossingen zoals zonnepanelen kunnen ervoor zorgen dat je nooit zonder stroom zit voor essentiële apparaten zoals smartphones of GPS-toestellen.

Vergeet niet de kleine details die vaak over het hoofd worden gezien:

 • Waterzuiveringstabletten of -systemen
 • Multifunctioneel gereedschap, zoals een Zwitsers zakmes
 • EHBO-kit aangepast aan persoonlijke medische behoeften

Door slim te kiezen wat betreft je uitrusting ben ik ervan overtuigd dat je elk avontuur aan kunt gaan tijdens campingseizoen 2022!

Duurzaam kamperen in 2022

Duurzaamheid is een hot topic en dat geldt ook voor het kampeerseizoen van 2022. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact die ze hebben op de natuur en kiezen daarom voor een groenere aanpak tijdens hun kampeervakanties. Ik heb zelf ervaren dat duurzaam kamperen niet alleen goed is voor de planeet maar ook zorgt voor een verrijkende ervaring.

 • Kies eco-vriendelijke campings: Tegenwoordig bieden veel campings faciliteiten die gericht zijn op duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan zonne-energie, recyclingprogramma’s en het gebruik van lokale producten.
 • Minimaliseer afval: Verpakking vermijden gaat gemakkelijk als je bulkproducten koopt en herbruikbare containers gebruikt. Composteren kan zelfs op kleine schaal tijdens het kamperen.
 • Laat geen sporen na: Het principe ‘leave no trace’ is cruciaal. Dit betekent dat alles wat je meeneemt naar de camping, je ook weer mee terugneemt.

Het gebruik van duurzame materialen heeft ook een vlucht genomen. Kampeeruitrustingen gemaakt van gerecyclede of biologisch afbreekbare materialen winnen terrein. Merken die zich richten op milieuvriendelijkheid krijgen steeds meer aandacht – iets wat ik alleen maar kan toejuichen!

Jaar Percentage toename in verkoop van eco-vriendelijke kampeeruitrusting
2021 25%
2022 30%

Vervoer naar de camping locatie is nog zo’n punt waar ik bewuste keuzes maak om mijn ecologische voetafdruk te verminderen:

 • Carpool of gebruik openbaar vervoer: Dit scheelt niet alleen in uitstoot, maar vaak ontmoet je onderweg medekampeerders met wie je ervaringen kunt delen.
 • Fietsvakanties: Een stijgende trend waarbij je letterlijk trapt tegen CO2-emissie.

Creativiteit in koken op de camping laat zien hoe leuk en makkelijk het is om te kiezen voor duurzame opties:

 • Gebruik lokale producten: Kook met ingrediënten die lokaal geproduceerd zijn om transportemissies te beperken.
 • Energiezuinige kooktoestellen: Solar cookers of efficiënte gasbranders minimaliseren energieverbruik.

Deze benaderingen dragen allemaal bij aan een positieve shift richting duurzamer leven, zelfs wanneer we tijdelijk ons huis verruilen voor een tent of caravan. Door deze principes na te leven maken we samen het verschil!

De voordelen van kamperen in het nieuwe seizoen

Kamperen in het nieuwe seizoen biedt talloze voordelen. Het frisse groen, de bloeiende natuur en de aangename temperaturen maken iedere campingtrip tot een onvergetelijke ervaring. Zeker na een lange winterperiode is er niets zo verfrissend als de buitenlucht opzoeken.

 • Connectie met de natuur: In het voorjaar ontwaakt de natuur uit haar winterslaap. Dit is hét moment om te genieten van pasgeboren dieren, bloesems aan bomen en wilde bloemen langs wandelpaden.

Met minder drukte op campings kun je vaak een plekje vinden dat zowel rust biedt als dichtbij voorzieningen ligt. Dit betekent meer ruimte voor jou en minder wachttijden bij gemeenschappelijke faciliteiten.

Voordeel Beschrijving
Betere staanplaatsen Meer keuze door lagere bezetting
Nieuwe faciliteiten Veel campings vernieuwen hun aanbod in het laagseizoen
Activiteiten in de regio Seizoensgebonden evenementen zijn minder druk

Lange avonden rond het kampvuur vormen ideale momenten om te socializen met medekampeerders of juist om heerlijk te ontspannen na een actieve dag. Met de langere dagen heb je bovendien meer tijd om alles uit je vakantiedag te halen.

Natuurlijk draagt ook technologie bij aan een comfortabel kampeerseizoen; denk aan apps die helpen bij het vinden van wandelroutes of lokale markten waar je verse producten kunt scoren.

Tot slot is duurzaamheid steeds belangrijker geworden binnen de kampeerbranche. Campingeigenaren investeren meer in ecologische oplossingen zoals zonnepanelen of waterbesparende systemen waardoor jouw verblijf niet alleen prettig is maar ook milieuvriendelijk.

Door deze aspecten wordt kamperen elk jaar weer aantrekkelijk, en ik kan niet wachten om mijn tent weer op te slaan!

Conclusie

Het campingseizoen van 2022 was een waar avontuur. Ik heb opgemerkt dat steeds meer mensen de natuur opzoeken en het kamperen omarmen als een manier om te ontspannen, wat zeker te zien was in de toename van kampeerders dit jaar. Met de uitdagingen die COVID-19 nog steeds met zich meebrengt, blijkt kamperen een veilige en aantrekkelijke optie voor vakanties.

De trends lieten zien dat luxe en comfort belangrijker worden; glamping werd nog populairder. Hieronder volgt een overzicht:

 • Toename van boekingen voor glamping accommodaties
 • Stijging in investeringen in betere faciliteiten op campings
 • Meer vraag naar duurzame en eco-vriendelijke campingopties

Door deze trends is het duidelijk dat campingeigenaren moeten blijven innoveren om aan de verwachtingen van moderne kampeerders te voldoen.

Mijn ervaring leert ook dat technologie zijn plek op de camping heeft bevestigd. Gratis Wi-Fi is bijna standaard geworden en apps voor het reserveren van plekken of activiteiten ter plaatse waren enorm handig.

Wat betreft mijn persoonlijke aanbevelingen:

 • Begin tijdig met plannen, populaire locaties raken snel volgeboekt.
 • Overweeg buiten het hoogseizoen te gaan om drukte te vermijden.
 • Blijf openstaan voor nieuwe campingervaringen zoals eco-campings of agriturismo.

Vooruitkijkend naar 2023, ben ik enthousiast om te zien hoe deze trends zich verder ontwikkelen en welke innovatieve ideeën er zullen ontstaan binnen de wereld van het kamperen. Kampeerliefhebbers kunnen zich vast verheugen op nog meer verbeterde ervaringen!

Dus pak je tent of caravan, bereid je goed voor, en maak je klaar voor weer een fantastisch seizoen onder de sterren!