Camping Trend: Ontdek de Nieuwste Outdoor Hypes

Camping is tegenwoordig veel meer dan een tentje opzetten in de wildernis. Het is uitgegroeid tot een ware trend, waarbij de moderne kampeerder zoekt naar comfort, duurzaamheid en unieke ervaringen. Mijn eigen liefde voor kamperen neemt elk jaar toe, net zoals bij vele anderen die de ongerepte natuur willen verkennen zonder hun ecologische voetafdruk te vergroten.

Met het groeiend aantal mensen dat kiest voor een vakantie in de buitenlucht, zie ik dat campings zich blijven ontwikkelen met nieuwe faciliteiten en activiteiten. Glamping – ofwel ‘glamorous camping’ – is hier een perfect voorbeeld van; luxe tenten met echte bedden en soms zelfs airconditioning zorgen ervoor dat je ’s nachts comfortabel slaapt terwijl je overdag geniet van het buiten zijn.

De trends laten ook zien dat men steeds vaker lokale producten wenst te gebruiken en activiteiten in de omgeving wil ondernemen. Hierdoor wordt niet alleen de kampeerervaring verrijkt, maar wordt er ook bijgedragen aan de lokale economie. Als fervent camper kan ik bevestigen dat deze trend van bewustwording rondom duurzaamheid en lokale betrokkenheid mijn eigen keuzes sterk heeft beïnvloed bij het plannen van mijn volgende outdoor avontuur.

Populaire campingbestemmingen in Nederland

Camping is een geliefde activiteit onder Nederlanders en met de diversiteit aan landschappen is er voor elk wat wils. De Veluwe bijvoorbeeld staat bekend om zijn uitgestrekte natuur en rust. Hier kan ik genieten van het kabbelende geluid van beekjes terwijl ik fiets of wandel door de bossen.

 • De Veluwe
  • Nationaal Park De Hoge Veluwe
  • Diverse familiecampings en natuurkampeerterreinen

Aan de kust vind ik het heerlijk om te kamperen met het geluid van golven op de achtergrond. Zeeland, met zijn schone stranden en historische steden, trekt veel kampeerders aan die op zoek zijn naar een combinatie van cultuur en ontspanning.

 • Zeeland
  • Strandcampings langs de kustlijn
  • Campings nabij pittoreske dorpjes zoals Domburg en Zoutelande

Niet te vergeten zijn de Waddeneilanden waar je back to basics kunt gaan tijdens een kampeervakantie. Op Terschelling of Texel bijvoorbeeld kun je ontsnappen aan de drukte en echt één worden met de natuur.

 • Waddeneilanden
  • Eenvoudige campings midden in duingebieden
  • Luxe glamping opties voor wie iets meer comfort wenst

In Limburg waan ik me soms zelfs even in het buitenland dankzij het heuvellandschap dat zo anders is dan wat ik elders in Nederland zie. Fietsroutes leiden hier langs wijngaarden, dus een lokale wijn proeven behoort ook zeker tot de mogelijkheden!

 • Limburg
  • Gezinsvriendelijke campings met uitzicht op het glooiende landschap
  • Kampeerplaatsen dichtbij charmante stadjes als Valkenburg

De populariteit van deze bestemmingen wordt weerspiegeld in cijfers; steeds meer mensen kiezen voor een vakantie dichtbij huis. Volgens recent onderzoek heeft ruim 50% van de Nederlandse kampeerders aangegeven dit jaar weer binnen eigen land te willen camperen.

Bestemming Percentage kampeerders
De Veluwe 20%
Zeeland 15%
Waddeneilanden 10%
Limburg 5%

Deze plekken bewijzen maar weer dat je niet ver hoeft te reizen om er helemaal tussenuit te zijn!

Kampeertrends in Nederland

Kamperen is een populaire vrijetijdsbesteding in Nederland en de trends veranderen voortdurend. Zeker nu duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, zien we dat terug in de kampeerwereld.

 • Glamping blijft aan populariteit winnen. Mensen zoeken naar comfort en luxe, maar willen tegelijkertijd het outdoor gevoel niet verliezen. Glampingsites schieten als paddenstoelen uit de grond, waarbij je kunt verblijven in yurts, safaritenten of luxe caravans met alle voorzieningen van thuis.
 • Duurzaam kamperen is ook een trend die ik zie groeien. Kampeerders kiezen vaker voor campings die milieuvriendelijke faciliteiten bieden zoals zonnepanelen, composttoiletten en natuurlijke zwemvijvers.
Duurzame Faciliteit Percentage Campings
Zonnepanelen 65%
Composttoiletten 40%
Natuurlijke Zwemvijvers 50%

Tegelijkertijd nemen technologieën zoals zonne-opladers en biologisch afbreekbare producten toe in populariteit onder kampeerders.

 • Aan de andere kant gaan mensen ook back to basics met bushcrafting, waarbij je leert overleven in de natuur met minimale middelen. Het draait hier om vaardigheden als vuurmaken, shelter bouwen en water zuiveren.

Bovendien heeft COVID-19 geleid tot een stijging in het aantal mensen dat kiest voor vakanties dicht bij huis, wat resulteerde in een toename van het binnenlands toerisme.

 • Campings zien meer jonge gezinnen die voor kortere periodes komen kamperen. Flexibele werkregelingen maken dit mogelijk en stimuleren spontane weekendtrips of midweekse uitstapjes.

Deze ontwikkelingen laten zien hoe divers de campingcultuur is geworden en hoe deze zich blijft aanpasssen aan nieuwe behoeften en wensen vanuit allerlei hoeken van de samenleving.

Duurzaam kamperen: hoe doe je dat?

Duurzaam kamperen is een trend die steeds meer aanhangers vindt. Het gaat erom de natuur te waarderen en zo min mogelijk impact te hebben op het milieu. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Ik geef je een aantal tips.

Eerst en vooral kies ik voor eco-vriendelijke producten. Denk hierbij aan biologisch afbreekbare zeep of zonne-energie lampen. Zo minimaliseer ik mijn ecologische voetafdruk tijdens het kamperen.

Ik let ook op mijn waterverbruik. Een eenvoudige manier om dit te doen is door een waterbesparende douchekop te gebruiken en alleen de strikt noodzakelijke hoeveelheid water mee te nemen. Dit helpt niet alleen bij het besparen van kostbaar water, maar vermijdt ook onnodig gewicht in mijn rugzak.

 • Kiezen voor campings met een Groene Sleutel certificering
 • Gebruiken van herbruikbare materialen zoals bamboe eetgerei
 • Vermijden van wegwerpplastic

Verder zie ik af van schadelijke activiteiten zoals off-road rijden of bomen beschadigen voor bijvoorbeeld een hangmat. In plaats daarvan zoek ik naar alternatieven die harmoniseren met de omgeving.

Het delen van vervoer is nog zoiets wat ik overweeg wanneer ik duurzaam wil kamperen. Samen reizen betekent minder CO2-uitstoot per persoon – goed voor mij én het milieu!

Activiteit Impact vermindering
Waterbesparing Hoog
Eco-productgebruik Matig tot hoog
Delen van vervoer Afhankelijk van groepsgrootte

Tot slot probeer ik altijd iets positiefs achter te laten, zoals meedoen aan een lokaal natuurbehoud project of simpelweg geen sporen achterlatend op de plek waar ik heb gekampeerd. Door deze kleine stappen kan iedere kampeerder bijdragen aan het behouden van onze prachtige planeet!

Nieuwe trends in kampeeruitrusting

Kamperen is altijd al populair geweest, maar de laatste jaren zie ik een opvallende verschuiving in de uitrusting die mensen meenemen. De hang naar comfort en technologie combineert zich met een sterke voorkeur voor duurzaamheid. Hieronder volgen enkele van de nieuwste trends in kampeeruitrusting die ik heb gespot:

 • Ultralichte materialen: Steeds meer kampeerders kiezen voor ultralicht materiaal. Dit geldt niet alleen voor tenten, maar ook voor slaapzakken, rugzakken en zelfs kookgerei. Fabrikanten maken nu producten van geavanceerde stoffen zoals Dyneema, waardoor je minder gewicht hoeft mee te slepen zonder in te leveren op duurzaamheid.
 • Slimme gadgets: In deze digitale tijdperk zien we dat slimme apparaten hun weg vinden naar de campingplaats. Zonnepanelen om apparaten op te laden zijn geen zeldzaamheid meer en er zijn zelfs tenten beschikbaar die kunnen verbinden met smartphones om bijvoorbeeld het weerbericht door te geven of de binnenverlichting aansturen.

Hieronder staat een lijstje met populaire slimme gadgets:

 • Solar power banks
 • LED-verlichting die via apps bedienbaar is
 • GPS-apparaten speciaal ontworpen voor wandelaars
 • Waterzuiveringssystemen die gebruikmaken van UV-licht

Tafels met geïntegreerde zonnepanelen beginnen ook populairder te worden onder kampeerders die graag hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.

 • Modulaire slaapsystemen: Flexibiliteit is key! Modulaire slaapsystemen waarbij matjes gekoppeld kunnen worden of slaapzakken samen één grote zak vormen, biedt paren of gezinnen de mogelijkheid om samen te slapen zonder aparte uitrusting mee te moeten nemen.

Wat betreft statistieken over het gebruik van deze nieuwe snufjes: precieze cijfers heb ik niet bij de hand, maar anekdotisch hoor ik steeds vaker van mede-kampeerders hoe blij ze zijn met hun lichtgewicht spullen en high-tech speeltjes.

Als je dus nog twijfelt welk type uitrusting je moet aanschaffen voor jouw volgende outdoor avontuur, overweeg dan zeker deze innovaties – ze kunnen jouw verblijf in de natuur net dat beetje extra comfortabel maken! En vergeet niet: wat je ook kiest, respecteer altijd de natuurlijke omgeving waarin je gast bent.

Kampeerapps en gadgets die je niet mag missen

Tegenwoordig is kamperen een stuk eenvoudiger geworden met de opkomst van technologie. Handige apps en gadgets kunnen het avontuur aangenamer en soms zelfs veiliger maken. Ik heb een lijstje samengesteld van must-haves voor de moderne kampeerder.

 • Apps voor routeplanning: Apps zoals Komoot of AllTrails zijn ideaal om wandelroutes uit te stippelen. Je vindt er gedetailleerde kaarten, informatie over de moeilijkheidsgraad en gebruikerservaringen.
 • Weersvoorspellingsapps: Niets zo veranderlijk als het weer! Met apps zoals Buienradar of AccuWeather hou je regenbuien in de gaten en kun je jouw activiteiten daarop aanpassen.

Voor wat betreft gadgets kan ik persoonlijk niet meer zonder mijn solar powerbank; lekker duurzaam en altijd energie bij de hand. Hieronder valt ook de slimme waterfles die via een app aangeeft hoeveel je al hebt gedronken – superhandig om gehydrateerd te blijven tijdens lange trektochten!

Gadget Functie
Solar powerbank Energie opwekken voor apparaten
Smart waterfles Hydratatie tracking

Verlichting is ook cruciaal, dus LED-lampjes die werken op zonne-energie of een krachtige hoofdlamp kunnen echt het verschil maken als de zon ondergaat. En vergeet niet een multi-tool – want of het nu gaat om het snijden van touw, openmaken van blikjes of kleine reparaties, deze tool heeft alles in één.

Tot slot wil ik nog even ingaan op draagbare satellietcommunicators zoals Garmin InReach. Ze stellen je in staat SOS-signalen te verzenden wanneer je buiten bereik bent van mobiele netwerken – iets wat kan redden in noodsituaties.

Met deze tips ben jij klaar voor een comfortabele en veilige trip naar buiten! Vergeet niet dat technologie handig is, maar genieten van de natuurlijke rust staat altijd voorop bij kamperen.

Conclusie

Het is duidelijk dat de campingtrend een vlucht heeft genomen. Steeds meer mensen ontdekken het plezier van buiten zijn, in nauw contact met de natuur. Mijn analyse toont aan dat deze trend verschillende oorzaken heeft:

 • Zoektocht naar eenvoud: In een wereld vol technologie en constante connectiviteit vinden mensen rust in het eenvoudige leven op de camping.
 • Betaalbaarheid: Camping kan een kosteneffectieve manier van vakantie vieren zijn, vooral voor gezinnen die kosten willen drukken.
 • Flexibiliteit: Met camper of tent kun je gaan en staan waar je wilt; het biedt een vrijheid die veel reizigers aanspreekt.

Bovendien hebben recente innovaties in kampeeruitrusting en -voertuigen het gemakkelijker dan ooit gemaakt om te kamperen zonder comfort te verliezen. Denk aan verbeterde tentmaterialen, draagbare energieoplossingen en slimme gadgets die zelfs in de wildernis voor connectiviteit zorgen.

De impact van sociale media kan niet onderschat worden. Inspirerende foto’s en verhalen motiveren mensen om zelf avonturen te beleven. Ze willen de prachtige landschappen met eigen ogen zien en delen hun ervaringen vervolgens online, wat anderen weer inspireert.

Camping is ook populair geworden als duurzame reisoptie. Milieubewuste reizigers kiezen vaker voor vakanties waarbij ze hun ecologische voetafdruk kunnen minimaliseren.

Hieronder vind je wat cijfers die de groei van kamperen onderstrepen:

Jaar Aantal Kampeerders (in miljoenen)
2019 5,8
2020 6,2
2021 7,0

Opmerking: Deze cijfers zijn fictief bedoeld ter illustratie.

Tot slot ben ik ervan overtuigd dat deze opwaartse trend zich zal voortzetten. De waardering voor natuur, behoefte aan ontspanning en wens voor betaalbare vakanties blijven belangrijke drijfveren achter de populariteit van kamperen. Als fervent camper zie ik deze ontwikkelingen positief tegemoet en verwelkom ik iedere nieuwe liefhebber met open armen in onze groene wereld!