Camping Spellen: 5 Topkeuzes voor Buitenpret

Camping is een fantastische manier om even te ontsnappen aan de drukte van alledag en weer in contact te komen met de natuur. Maar laten we eerlijk zijn, soms kan het ook een beetje saai worden als je niet voorbereid bent met wat leuke activiteiten. Camping spellen kunnen hierbij een uitkomst bieden; ze zorgen voor vermaak en brengen mensen samen. Of het nu gaat om gezelligheid rond het kampvuur of een competitief spelletje op de campingtafel, er zijn genoeg opties om iedere kampeerder te vermaken.

Mijn ervaring heeft me geleerd dat de beste camping spellen die zijn welke makkelijk mee te nemen zijn, weinig voorbereiding vereisen en door iedereen gespeeld kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan klassiekers als Uno of Yahtzee, die altijd goed in de smaak vallen. Maar ik ben ook altijd op zoek naar nieuwe spellen die wat extra pit toevoegen aan de kampeerervaring.

Daarnaast is het belangrijk dat camping spellen bestand zijn tegen een stootje en niet veel ruimte innemen in je bagage. In dit artikel ga ik dieper in op mijn favoriete spellen voor bij de tent of caravan en geef ik tips over hoe je ze het beste kunt spelen. Zo wordt jouw volgende kampeertrip gegarandeerd een succes vol plezier en gelach!

Verschillende soorten camping spellen

Op de camping is er niets zo leuk als samen spelletjes spelen. Of je nu met vrienden of familie bent, voor iedere groep zijn er passende activiteiten te vinden. Hieronder bespreek ik een aantal populaire camping spellen die garant staan voor uren plezier.

 • Klassieke Kaartspellen: Bijna elke camper heeft wel een setje speelkaarten bij zich. Het mooie van kaartspellen is dat ze in allerlei vormen komen. Denk aan ‘Hartenjagen’, ‘Pesten’ of het altijd spannende ‘Poker’. Kaartspellen zijn perfect omdat ze klein en makkelijk mee te nemen zijn.
 • Bordspellen voor Buiten: Tegenwoordig zijn er veel bordspellen die speciaal gemaakt zijn om buiten gespeeld te worden. Deze spellen hebben vaak grotere stukken zodat ze niet wegwaaien bij een zuchtje wind. Voorbeelden hiervan zijn ‘XL Jenga’ en ‘Levensgroot Vier op een Rij’.
 • Sportieve Spellen: Camping spellen kunnen ook heel actief zijn! Denk aan frisbeeën, badminton of zelfs een geïmproviseerd partijtje voetbal. Dit soort spellen houden je niet alleen bezig maar zorgen ook nog eens voor de nodige beweging.
 • Speurtochten en Scavenger Hunts: Wie houdt er niet van een goede speurtocht? Gebruik de natuurlijke omgeving om hints te verstoppen en laat iedereens detective skills bovenkomen tijdens deze avontuurlijke activiteit.

Laten we wat dieper ingaan op deze categorieën:

Kaartspellen:
Vaak associeer ik kamperen direct met gezelligheid rondom de tafel met kaarten in hand. Met slechts één pakje kaarten open je al de poort naar ontelbare spelopties, afhankelijk van leeftijd en interesse.

Populariteit Spel Aantal spelers
Hoog Pesten 2+
Gemiddeld Poker 2-10
Laag Hartenjagen 4

Bordspellen voor Buiten:
Het geweldige aan bordspellen in XL-formaat is dat ze letterlijk het speelveld vergroten, waardoor alles net iets meer impact heeft—alsof je zelf onderdeel van het spel wordt!

Sportieve Spellen:
Energie kwijtraken kan heerlijk zijn na een dag rijden of luieren in de zon. Plus, kinderen vinden het vaak fantastisch om hun ouders uit te dagen voor bijvoorbeeld een wedstrijdje sprint over het kampeerterrein.

Speurtochten en Scavenger Hunts:
Met behulp van moderne technologie zoals GPS kun je tegenwoordig hele complexe tochten uitzetten waarbij jong en oud betrokken kunnen worden.

Zo zie je maar weer dat er genoeg opties zijn wanneer je denkt aan camping spellen – variërend van rustig tot energiek, simpel tot complex!

Leuke spelideeën voor kinderen op de camping

Als we denken aan kamperen met kinderen schieten ons direct beelden van lachende gezichten en natuurlijke ontdekkingstochten te binnen. Voor die momenten dat de kids even iets gestructureerder willen doen, zijn er talloze spelideeën die je als ouder op zak kunt hebben. Hieronder vind je een selectie van spellen die gegarandeerd zorgen voor plezier en vermaak.

 • Schatzoeken: Zet een speurtocht uit rond de camping of in het nabijgelegen bos. Gebruik natuurlijke elementen zoals stenen en takken om aanwijzingen te geven.
 • Campingbingo: Maak bingo kaarten met afbeeldingen van dingen die je op en rond de camping kunt vinden. Denk hierbij aan een eekhoorn, een tent of een vlieger.

Spellen hoeven niet ingewikkeld te zijn om leuk te zijn. Simpele activiteiten zoals:

 • Zaklamp verstoppertje spelen als het donker wordt
 • Vliegeren op een open veld

zijn vaak al genoeg om kinderen uren bezig te houden.

Natuurlijk is samenwerking ook belangrijk tijdens het kamperen. Teamspelletjes kunnen daarbij helpen:

 • Touwtrekken, waarbij teamwork centraal staat
 • Estafetteraces, waarbij kinderen samen moeten werken om als eerste team te finishen

Kinderanimatie is tegenwoordig ook vaak onderdeel van de campingervaring. Mocht dit beschikbaar zijn, kijk dan naar de mogelijkheden voor:

 • Workshops natuur knutselen
 • Georganiseerde sportactiviteiten

Deze activiteiten bieden niet alleen amusement maar ook educatieve waarde.

Het mooie van deze spellen is dat ze flexibel en makkelijk aanpasbaar zijn. Ze kunnen aangepast worden naar leeftijd, groepsgrootte en zelfs het weer! Het maakt dus niet uit of je nu met jonge avonturiers kampeert of tieners die wat meer uitdaging zoeken; er is altijd wel een passend spel te vinden dat bijdraagt aan een onvergetelijke campingervaring.

Creatieve spellen om te spelen bij de tent

Camping is meer dan alleen maar genieten van de natuur, het is ook een kans om samen met vrienden of familie creatief bezig te zijn. Spellen bij de tent kunnen zorgen voor veel plezier en ik heb een aantal suggesties die je misschien nog niet kent. Neem bijvoorbeeld ‘Verhalenestafette’, waar iemand begint met een verhaal en elke persoon voegt er iets aan toe. Het resulteert vaak in hilarische plots!

 • Verhalenestafette
  • Eén persoon start het verhaal
  • De volgende voegt iets toe

Creativiteit stimuleren kan ook met ‘Tenttekeningen’. Geef iedereen een vel papier en wat kleurpotloden of stiften en daag ze uit om hun droomtent te ontwerpen. Na afloop kun je de ontwerpen bespreken en wellicht zelfs stemmen op het meest innovatieve design.

Voor wie graag puzzelt, zijn raadsels altijd goed. Bereid thuis alvast een lijstje voor met breinbrekers die passend zijn voor alle leeftijden. Wie weet, misschien ontpopt iemand zich wel als ware Sherlock Holmes van de camping.

 • Raadsels
  • Voorbereide lijst met breinbrekers
  • Geschikt voor alle leeftijden

Een ander leuk idee is ‘Schaduwspel’. Wacht tot het donker wordt, schijn met een zaklamp op een wit laken dat tussen twee bomen hangt en maak figuren of vertel een verhaal door middel van handgebaren. Dit is niet alleen entertainend maar ook educatief voor kinderen.

 • Schaduwspel
  • Zaklamp nodig
  • Wit laken tussen twee bomen

Tot slot kun je denken aan improvisatietheater waarbij één persoon situaties omschrijft en anderen moeten reageren alsof ze in die situatie zitten. Dit vereist snel denkwerk en zorgt gegarandeerd voor veel gelach.

Al deze spellen hebben gemeenschappelijk dat ze geen speciaal materiaal vereisen (behalve misschien wat papier en potloden), makkelijk mee te nemen zijn als je gaat kamperen, én ze bevorderen teamgeest, communicatievaardigheden en creativiteit. Probeer ze uit tijdens je volgende kampeertrip!

Actieve spellen voor het hele gezin

Een campingvakantie met het gezin is de perfecte gelegenheid om samen actief te zijn. Spellen die iedereen in beweging krijgen, zorgen niet alleen voor veel plezier maar ook voor een gezonde dosis lichaamsbeweging. Een klassieker is natuurlijk ‘voetbal’. Bijna elke camping heeft wel een veldje waar je met een bal aan de slag kunt gaan. En je hebt enkel een bal nodig om teams te vormen en een partijtje te starten.

‘Vlaggenroof’ is nog zo’n spel dat garant staat voor actie. Het vereist iets meer organisatie want er moeten twee teams gemaakt worden en elk team verstopt hun ‘vlag’ op hun eigen helft van het speelveld. Het doel? Infiltreren in het kamp van de tegenstander, de vlag vinden en deze veilig terug naar je eigen gebied brengen zonder getikt te worden.

Als we kijken naar spellen die wat minder ruimte nodig hebben, dan is ‘blikspuit’ ideaal. Je zet 10 lege blikken in piramidevorm neer en probeert ze met een bal omver te werpen vanaf een bepaalde afstand. Dit kan snel competitief worden wanneer iedere ronde de afstand tot de blikken groter wordt gemaakt.

 • Voetbal: bijna overal mogelijk
 • Vlaggenroof: geschikt voor grote groepen
 • Blikspuit: vereist minimale ruimte

Ook ‘zaklopen’, vaak bekend van schoolfeestjes of buurtbarbecues, kan gemakkelijk opgezet worden op een camping. Iedere speler springt in een zak en moet zo snel mogelijk naar de finish huppelen; hilariteit gegarandeerd! Voor dit spel heb je alleen stevige zakken nodig die groot genoeg zijn om in te staan.

Wat dacht je tenslotte van ‘frisbee’? Ideaal voor alle leeftijden en het kost haast niets qua materiaal. Het mooie aan frisbeeën is dat het zowel ontspannend als intensief kan zijn, afhankelijk van hoe fanatiek je bent.

 • Zaklopen: eenvoudige setup
 • Frisbee: laagdrempelig en flexibel

Door creatief gebruik te maken van wat beschikbaar is op of rondom de camping kun je makkelijk deze actieve spellen tot leven brengen. Zo blijft iedere dag gevuld met energieke momenten waarop jong en oud samen kunnen genieten!

Tips voor het organiseren van een camping spelletjesavond

Een spelletjesavond op de camping kan het hoogtepunt zijn van je vakantie. Belangrijk is dat je goed voorbereid bent zodat iedereen maximaal kan genieten. Hier zijn wat tips die ik graag met jullie deel om zo’n avond tot een succes te maken.

Ten eerste, kies spellen die geschikt zijn voor alle leeftijden. Je wilt voorkomen dat sommige groepsleden zich buitengesloten voelen omdat ze niet mee kunnen doen. Denk hierbij aan klassiekers zoals ‘Uno’, ‘Yahtzee’ of zelfs ‘Twister’ voor wie zich graag fysiek uitleeft.

 • Klassieke kaartspellen: Bijna iedereen kent wel ‘Pesten’ of ‘Hartenjagen’.
 • Dobbelspellen: Eenvoudig en vaak snel te spelen.
 • Actieve spellen: Denk aan zaklamp-tikkertje na zonsondergang.

Zorg verder dat je rekening houdt met de beschikbare ruimte. Een groot bordspel als ‘Monopoly’ is misschien niet ideaal op een kleine campingtafel. Probeer compacte spellen mee te nemen die makkelijk op te bergen zijn, zoals kaartspellen of dobbelspelletjes.

Daarnaast is het handig om de regels van elk spel goed uit te leggen vóórdat je begint, misschien zelfs in een print-out voor iedere speler. Zo komen er tijdens het spel geen onverwachte verrassingen en discussies over hoe iets ook alweer moest.

Vergeet niet om ook wat snacks en drankjes klaar te hebben staan. Iets simpels als chips of marshmallows kunnen al wonder doen voor de sfeer – maar let wel op de campingregels rondom etenswaren in verband met wilde dieren.

Tot slot raad ik altijd aan om flexibel te blijven; soms loopt een avond anders dan gepland door bijvoorbeeld weersomstandigheden of stemming van de groep. Heb daarom altijd een back-up plan, zoals snelle raadspelletjes (‘Wie ben ik?’) of interactieve apps die met meerdere personen gespeeld kunnen worden (zoals ‘Heads Up!’).

Met deze tips in gedachten staat niets meer in de weg voor een gezellige en geslaagde spelletjesavond onder de sterrenhemel!

Conclusie

Het is duidelijk dat de juiste spellen het kampeeravontuur aanzienlijk kunnen verrijken. Met spellen die zowel jong als oud vermaken, wordt elke campingtrip een onvergetelijke ervaring. Ik heb veel plezier gehad met het delen van mijn favoriete camping spellen en ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn om ze uit te proberen.

Spellen zoals zaklamp tikkertje en kubb hebben niet alleen voor amusement gezorgd maar ook bijgedragen aan de teamgeest en de sociale interactie binnen de groep. En laten we niet vergeten hoe handig compacte reisspellen zijn; deze nemen weinig ruimte in beslag en bieden toch uren speelplezier.

Hieronder nog even op een rijtje waarom spellen op de camping zo waardevol zijn:

 • Ze brengen mensen samen
 • Dragen bij aan actief bezig zijn in de buitenlucht
 • Stimuleren creativiteit en probleemoplossend denken
 • Zorgen voor ontspanning na een dag vol activiteiten

Mijn advies? Pak altijd een mix van actieve, strategische en relaxte spellen in, zodat er voor elk moment van de dag wel iets leuks te doen is. Vergeet ook niet te checken of je alle onderdelen hebt voordat je vertrekt – niets is vervelender dan erachter komen dat je geen complete set kaarten hebt als iedereen klaarzit voor een potje pesten!

Tot slot wil ik benadrukken dat het belangrijk is om open te staan voor nieuwe spelervaringen. Probeer gerust eens iets nieuws uit; misschien wordt dat onbekende bordspel wel de hit van jullie volgende kampeervakantie.

Ik wens jullie veel plezierige avonden rond het kampvuur toe met geweldige games die herinneringen zullen creëren die nog lang gekoesterd worden! Mocht je zelf nog suggesties of tips hebben, laat ze dan zeker achter in de reacties hieronder. Happy camping!