Camping in het Fruit: Tips voor een Natuurrijke Vakantie

Kamperen tussen de fruitbomen biedt een unieke ervaring die je dichter bij de natuur brengt. Ik heb het genoegen gehad om mijn tent op te zetten in uitgestrekte boomgaarden, waar ik wakker werd met het gezang van vogels en het zoete aroma van rijpend fruit. Deze vorm van kamperen is niet alleen pittoresk maar ook ontspannend; het is een perfecte manier om te ontsnappen aan de drukte van alledag.

Wat deze ervaring werkelijk onderscheidt, is de mogelijkheid om vers fruit direct van de boom te plukken. Afhankelijk van het seizoen kun je genieten van appels, peren, kersen of pruimen. Verse producten binnen handbereik hebben, draagt bij aan de charme en authenticiteit van camping in het fruit.

Naast het heerlijke eten heeft kamperen in een boomgaard andere voordelen zoals meer privacy en rust dan je vaak vindt op reguliere campings. Bovendien geeft dit type accommodatie je vaak ook toegang tot lokale boerenmarkten en ambachtelijke producten, wat weer leidt tot een verrijkende culturele ervaring.

Wat is camping in het fruit?

Stel je voor: je wordt wakker onder een appelboom, de geur van rijpend fruit hangt in de lucht en de zon glinstert door de bladeren. Dit is geen gewone campingervaring; dit is ‘camping in het fruit’. Het concept is vrij simpel maar toch uniek – kamperen op boerderijen of boomgaarden waar je omringd bent door vruchtdragende planten en bomen.

 • Camping tussen de fruitbomen biedt een authentieke plattelandservaring.
 • Bezoekers kunnen vaak zelf hun fruit plukken, wat bijdraagt aan een interactieve beleving.
 • Deze vorm van kamperen draagt bij aan duurzaam toerisme en ondersteunt lokale boeren.

In Nederland zijn er verschillende plekken waar deze vorm van kamperen mogelijk is. Denk hierbij aan regio’s zoals Zeeland of de Betuwe, bekend om hun uitgestrekte boomgaarden. Kampeerders kunnen zich nestelen tussen peren-, appel-, kersen- of pruimenbomen en genieten van vers fruit rechtstreeks van de boom.

Wat maakt camping in het fruit zo speciaal? Nou, naast het feit dat je kunt ontspannen in een natuurlijke omgeving, krijg je ook de kans om meer te leren over waar ons voedsel vandaan komt. Voor gezinnen met kinderen kan dit een educatieve ervaring zijn; ze zien hoe appels groeien en niet alleen uit supermarktschappen komen.

Deze manier van kamperen heeft ook iets romantisch. Stellen vinden het vaak heerlijk om samen door de boomgaarden te wandelen of bij zonsondergang te picknicken onder een kersenboom. De rust die deze plekken bieden maakt ze ideaal voor wie even wil ontsnappen aan het drukke stadsleven.

Duurzaamheid speelt ook een grote rol bij camping in het fruit. Veel boerderijcampings gebruiken milieuvriendelijke praktijken zoals composttoiletten en zonne-energie. Door direct bij te dragen aan kleine lokale bedrijven doen gasten iets terug voor het milieu én stimuleren ze de lokale economie.

Kortom, camping in het fruit biedt niet alleen een unieke ervaring maar bevordert ook bewustwording over landbouwpraktijken en duurzaam leven. Als iemand die graag nieuwe dingen probeert ben ik altijd op zoek naar unieke reiservaringen – misschien moet mijn volgende avontuur wel tussen de appel- en perentakken zijn!

Redenen om te gaan kamperen in het fruit

Slapen tussen de boomgaarden, wakker worden met het geluid van vogels en de zoete geur van rijpend fruit; kamperen in het fruit biedt een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten. Hier zijn enkele redenen waarom je deze vorm van kamperen eens zou moeten overwegen.

 • Contact met de natuur: Er is iets speciaals aan opstaan met uitzicht op een appel- of perenveld. Het directe contact met de natuur helpt je ontspannen en brengt je terug naar de basis.
 • Duurzaamheid: Veel fruittelers bieden kampeerplekken aan als onderdeel van hun duurzaamheidsinitiatieven. Door lokaal te kamperen draag je bij aan kleinschalig toerisme en steun je lokale boeren.

Je leert ook veel over het proces van fruitteelt. Vaak kun je meehelpen of krijg je rondleidingen waardoor je meer inzicht krijgt in wat er allemaal komt kijken bij het kweken van fruit.

En dan hebben we het nog niet gehad over versheid! Stel je voor dat je ’s ochtends kunt ontbijten met versgeplukte appels of kersen, rechtstreeks van de boom. Dit is niet alleen ongelofelijk lekker maar ook super gezond.

Tot slot is er vaak een sterke gemeenschapszin op dit soort campings. Je bent samen met anderen die dezelfde interesse delen in natuur en duurzaam leven, wat kan leiden tot mooie vriendschappen en memorabele avonden rondom een kampvuur.

Dus als jij iemand bent die geniet van rustige ochtenden, verse producten en graag iets nieuws leert tijdens vakanties, dan is kamperen in het fruit misschien wel jouw volgende avontuur!

De beste fruitcampings in Nederland

Nederland staat bekend om zijn prachtige landschappen en unieke campingervaringen. Wie houdt er nou niet van wakker worden tussen de bloesemende fruitbomen? Fruitcampings bieden precies dat; een idyllische vakantie terwijl je geniet van vers geplukt fruit rechtstreeks van de boom.

 • Camping De Appelgaard bijvoorbeeld, gelegen in het hart van de Betuwe, is een fantastische keuze voor fruittourisme. Deze camping wordt tijdens de oogstmaanden omringd door appel- en perenboomgaarden waar gasten zelf hun fruit kunnen plukken.
 • Het Fruithofje, gelegen in Zeeland, biedt naast kampeerplekken ook educatieve rondleidingen door hun boomgaarden. Hier leer je alles over het groeiproces van verschillende fruitsoorten die hier te vinden zijn.

Ervaar het boerenleven op Boerencamping Het Grote Bos. Gezinnen met kinderen zullen dol zijn op deze plek omdat er veel te leren valt over duurzame landbouw en natuurlijk het dagelijkse leven op een echte fruithoeve.

Vergeet niet dat het seizoen een grote rol speelt bij het kiezen van de juiste fruitcamping. In mei kun je genieten van kleurrijke bloesems, terwijl augustus perfect is voor het plukken van zomerfruit zoals bessen en bramen.

Hieronder vind je een tabel met informatie over piektijden voor bepaalde fruitsoorten:

Fruitsoort Piektijd
Appels September – Oktober
Peren Augustus – September
Kersen Juli
Bessen Juni – Augustus

Zorg ervoor dat je vooraf contact opneemt met de camping om te controleren welk fruit er beschikbaar zal zijn tijdens jouw verblijf. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je optimaal genieten van jouw unieke campingervaring in Nederland!

Activiteiten bij een fruitcamping

Stel je voor: wakker worden tussen de boomgaarden, de zoete geur van bloesems die de lucht vult. Kamperen in het fruit is een unieke ervaring die meer biedt dan alleen een overnachting. Het draait allemaal om beleven en genieten met alle zintuigen.

 • Fruit plukken: Een van de grootste trekpleisters van fruitcampings is natuurlijk het zelf mogen plukken van vers fruit. Afhankelijk van het seizoen kunnen gasten appels, peren, kersen of bessen rechtstreeks van de boom of struik halen.

Vaak organiseren deze campings ook rondleidingen waarbij je leert over de teelt en verzorging van het fruit. Voor kinderen is dit niet alleen leuk maar ook educatief; ze zien waar hun eten vandaan komt.

 • Workshops en proeverijen: Sommige fruitcampings gaan nog een stapje verder door workshops aan te bieden zoals jam maken, bakken met vers fruit of zelfs cider brouwen. Dit zijn fantastische manieren om nieuwe vaardigheden te leren terwijl je geniet van hetgeen je zelf hebt geplukt.

Naast workshops zijn er vaak proeverijen waarbij verschillende soorten fruit of producten die op de camping gemaakt zijn kunnen worden geproefd.

 • Natuurwandeling en fietsroutes: De omgeving rondom een fruitcamping nodigt uit tot prachtige wandelingen of fietstochten. Vele campings hebben routes klaarliggen die langs idyllische dorpjes, andere boomgaarden of natuurgebieden leiden.

Bij terugkomst op de camping kun je heerlijk ontspannen terwijl je nageniet met een stuk versgeplukt fruit in je hand.

Het actieve buitenleven combineert perfect met de rust en ruimte die deze campings bied ik aan. Of je nu liefhebber bent van kamperen of gewoon op zoek naar een unieke vakantieervaring; bij een fruitcamping zit je goed!

Kampeertips voor een fruitige ervaring

Kamperen tussen de fruitbomen biedt een unieke kans om te genieten van de natuur op haar puurst. Met deze tips zorg je voor een onvergetelijke tijd.

Eerst en vooral, controleer de beste periode voor het soort fruit dat je rondom je tent wilt hebben. Appels zijn bijvoorbeeld vaak rijp in september terwijl kersen hun piek bereiken in juni of juli. Dit is essentieel, want niets overtreft vers geplukt fruit als ontbijt.

 • Appels – September tot november
 • Kersen – Juni tot augustus
 • Peren – Augustus tot oktober

Breng naast standaard kampeerspullen ook materiaal mee om het fruit veilig te kunnen plukken en bewaren. Een lichte plukzak en zachte doeken om het geplukte fruit in te leggen zijn geen overbodige luxe.

Pak slim in; hou ruimte voor wat je plukt:

 • Lichtgewicht plukzak
 • Zachte doeken of schuimmatjes
 • Afsluitbare bakjes voor bessen

Denk aan de lokale fauna die ook dol is op een zoete traktatie. Het gebruik van muggennetten en natuurvriendelijke afweermiddelen beschermt niet alleen jou, maar ook het fruit tegen insecten.

Houd rekening met de regels van de camping of boomgaard waar je verblijft:

 1. Vraag toestemming voordat je gaat plukken.
 2. Volg instructies op over hoe en wat te plukken.
 3. Laat altijd iets achter voor de volgende bezoekers en dieren.

Tot slot, respecteer het land door alle afval mee te nemen en laat geen sporen achter behalve voetstappen (en misschien wat kruimels van die heerlijke zelfgebakken fruittaart!). Zo draag jij bij aan duurzaam kamperen terwijl je geniet van al het lekkers dat moeder natuur ons biedt!

Geniet van de natuur en het fruit op een fruitcamping

Stel je voor, je wordt wakker met het geluid van vogels en een zacht briesje dat door de bladeren ruist. Je ritst je tent open en wordt begroet door rijen appelbomen, perzikgaarden of velden vol aardbeien die klaar staan om geplukt te worden. Dat is het unieke aan overnachten op een fruitcamping; de natuur is niet alleen een prachtig decor maar ook een interactieve ervaring.

 • Wakker worden tussen fruitbomen
 • Pluk vers fruit voor ontbijt
 • De natuur als interactieve ervaring

Fruitcampings bieden meer dan alleen kampeerplekken. Ze zijn vaak gelegen in gebieden waar landbouw hand in hand gaat met toerisme. Hierdoor kun je direct vanuit je tent deelnemen aan activiteiten zoals fruit plukken, jams maken of zelfs meehelpen bij de oogst. Het is een fantastische manier om meer te leren over waar ons voedsel vandaan komt.

 • Activiteiten: Fruit plukken en jams maken
 • Educatief: Leer over voedselproductie

Bovendien maakt dit type camping duurzaam toerisme mogelijk. Veel eigenaren gebruiken biologische methodes voor het telen van hun gewassen wat betekent dat jouw verblijf helpt bij het ondersteunen van milieuvriendelijke praktijken.

 • Duurzaam toerisme bevorderen
 • Biologische landbouwmethodes ondersteunen

De gezonde lucht, fysieke activiteit en verse producten hebben ook positieve effecten op je welzijn. Uit onderzoek blijkt dat tijd doorbrengen in groene ruimtes stress vermindert en mentale helderheid kan bevorderen.

Voordelen Beschrijving
Gezonde lucht Verbetert algemene gezondheid
Fysieke activiteit Stimuleert fitheid
Verse producten Rijk aan voedingsstoffen
Stressvermindering Tijd in groene ruimtes kalmeert

Door te kiezen voor een verblijf op zo’n camping draag ik persoonlijk bij aan lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van agrotoerisme terwijl ik tegelijk geniet van al het goede dat moeder natuur te bieden heeft – inclusief heerlijke vruchten rechtstreeks uit de boomgaard!

Conclusie

Camping in het fruit is een unieke ervaring die ik zeker aanraad. Het biedt een mix van rust, natuur en de zoete geur van rijpend fruit. Gedurende mijn verblijf tussen de appel- en perenbomen heb ik genoten van:

 • De vredige sfeer
 • De mogelijkheid om vers fruit te plukken
 • Het contact met lokale boeren

Deze manier van kamperen leert je ook meer over duurzaamheid en het belang van lokaal geproduceerd voedsel. Ik heb kunnen zien hoeveel werk er in de teelt gaat zitten en hoe we als consumenten bij kunnen dragen aan een gezondere planeet.

Belangrijk om te onthouden is dat het seizoen waarin je gaat kamperen invloed heeft op je ervaring. Hieronder vind je een tabel met de beste tijden om verschillende soorten fruit te kamperen:

Fruitsoort Beste Periode
Appels September
Peren Augustus
Kersen Juni – Juli
Pruimen Juli – Augustus

Mijn advies? Plan vooruit, respecteer de natuur en geniet optimaal van deze bijzondere manier van vakantie vieren. Vergeet niet lokale producten mee naar huis te nemen als smakelijke herinnering aan jouw tijd tussen het fruit!

Tot slot wil ik benadrukken dat camping in het fruit een perfecte kans is om even helemaal los te komen van het hectische dagelijkse leven. Dat was ook voor mij dé reden om dit avontuur aan te gaan; even terug naar de basis, waarbij eenvoud siert en de dagen gekleurd worden door wat moeder natuur ons biedt.

Als je net zoals ik op zoek bent naar iets anders dan een standaard campingvakantie, dan is dit wellicht precies wat jij nodig hebt. Pak dus je tent, goede humeur en beleef zelf hoe mooi simpel kan zijn!