Boerencamping: Ontdek De Charme Van Plattelandsvakanties

Boerencampings zijn een unieke ervaring voor vakantiegangers die op zoek zijn naar rust, ruimte en het echte plattelandsleven. Terwijl je ’s ochtends wakker wordt met het geluid van loeiende koeien en fluitende vogels, biedt een verblijf op een boerencamping de perfecte gelegenheid om even te ontsnappen aan de hectiek van alledag. Het is niet alleen de frisse lucht die mensen aantrekt; de persoonlijke benadering en de mogelijkheid om te leren over het boerenbedrijf voegen een educatieve dimensie toe aan je vakantie.

Op deze kleinschalige campings geniet ik van de vrijheid en ruimte om me heen. Vaak zijn er streekproducten verkrijgbaar die direct van de boerderij komen wat zorgt voor een authentieke lokale ervaring. Kamperen bij de boer is ook ideaal voor gezinnen met kinderen: ze krijgen volop kans om in contact te komen met dieren en het leven op het land echt te beleven.

Wat mij betreft is er geen betere manier om volledig tot rust te komen dan door tijd door te brengen in een groene, natuurlijke omgeving waar je terug kunt gaan naar de basis. Boerencampings staan garant voor eenvoud, gastvrijheid en puur genieten – aspecten die we in ons drukke bestaan vaak vergeten maar die oh zo belangrijk zijn voor ons welzijn.

Wat is een boerencamping?

Een boerencamping is in essentie een camping bij de boer op het terrein. Vaak vind je deze campings op actieve of voormalige landbouwbedrijven. Ze staan bekend om hun kleinschaligheid en persoonlijke sfeer. Het is een plek waar kampeerders kunnen genieten van het plattelandsleven en vaak direct contact hebben met de natuur en dieren.

 • Kleinschaligheid
 • Rust en ruimte
 • Contact met het boerenleven

Natuurlijk draait het bij een boerencamping om de ervaring van het buiten zijn. Je wordt wakker met geluiden van loeiende koeien of tjilpende vogels, in plaats van verkeersdrukte. Hierdoor zijn ze enorm populair bij gezinnen, natuurliefhebbers en iedereen die even aan de hectiek van alledag wil ontsnappen.

 • Ontsnapping uit de drukte
 • Natuurbeleving
 • Ideaal voor gezinnen

De faciliteiten variëren per boerencamping, maar over het algemeen kun je basisvoorzieningen zoals sanitair verwachten. Sommige campings bieden extra’s zoals verse producten rechtstreeks vanaf de boerderij of georganiseerde activiteiten voor kinderen.

 1. Basisvoorzieningen: sanitair, stroomaansluitingen
 2. Extra’s: lokale producten, activiteiten

Mijn eigen ervaring met boerencampings heeft me geleerd dat geen twee precies hetzelfde zijn; elk heeft z’n unieke charme. Of ik nu help met het voeren van de dieren of ’s ochtends verse eitjes haal voor mijn ontbijt, ik voel me altijd onderdeel van iets speciaals op een boerencamping.

Voor wie cijfers nodig heeft: volgens recente statistieken telt Nederland honderden boerencampings verspreid over alle provincies. Dit aantal groeit nog steeds doordat steeds meer agrariërs diversificatie zoeken in gastvrijheid naast hun traditionele bedrijfsactiviteiten.

Provincie Aantal Boerencampings
Gelderland 80
Noord-Brabant 50
Overijssel 40
Limburg 35

Met dit soort verscheidenheid is er dus altijd wel een plekje te vinden dat aansluit bij jouw wensen!

Voordelen van een boerencamping

Verblijven op een boerencamping biedt talloze voordelen die je niet snel bij een reguliere camping vindt. Eén van de grootste pluspunten is de ruimte en rust die je er ervaart. Terwijl traditionele campings vaak volgepakt zijn met tenten en caravans, geven boerencampings je het gevoel alsof je midden in de natuur leeft.

 • Ruimtelijkheid: Grote percelen zorgen voor privacy
 • Natuurbeleving: Direct contact met dieren en planten
 • Rust: Minder drukte dan op standaard campings

Het persoonlijke contact met de boerenfamilie is ook iets unieks dat deze campings te bieden hebben. Je krijgt hierdoor vaak een kijkje in het leven op de boerderij, wat vooral voor kinderen enorm leerzaam kan zijn. Ze leren waar hun eten vandaan komt en hoe het is om voor dieren te zorgen.

 • Educatieve waarde: Kinderen leren over het boerenleven
 • Authentiek: Persoonlijk contact met de campinghouder

Duurzaamheid staat vaak centraal bij een verblijf op een boerencamping. Vele van deze plaatsen gebruiken lokale producten en staan in het teken van milieuvriendelijkheid. Dit betekent dat als gast je ook bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk tijdens je vakantie.

 • Milieubewustzijn: Gebruik van lokale producten
 • Duurzaam reizen: Bijdragen aan minder milieu-impact

Voor mensen die graag actief bezig zijn in hun vakantie, biedt zo’n camping veel mogelijkheden tot activiteiten zoals wandelen, fietsen of helpen op de boerderij zelf. Deze activiteiten brengen je niet alleen dichterbij de natuur maar bevorderen ook nog eens jouw gezondheid.

 • Actief buitenleven: Wandelen, fietsen en meer
 • Gezondheidsvoordeel: Lichaamsbeweging in frisse lucht

Tenslotte kun je vaak genieten van verse boerderijproducten zoals melk, eieren of groente direct afkomstig uit eigen tuin of land. Niet alleen ondersteun je hiermee de lokale economie maar het draagt ook bij aan een authentiekere kampeerervaring.

 • Verse producten rechtstreeks van bron
 • Steun lokale economieën door directe aankopen

Mogelijkheden op een boerencamping

Boerencampings staan bekend om hun rust en ruimte. Ik merk dat gasten genieten van de kleinschaligheid en het persoonlijke contact met de boerenfamilie. Hierdoor krijg je echt het gevoel onderdeel te zijn van het boerenleven. Wat je vaak ziet is dat kinderen mee mogen helpen met kleine klusjes zoals eieren rapen of dieren voeren, wat bijdraagt aan een unieke ervaring.

 • Kinderactiviteiten: hulp bij dierenverzorging, speurtochten over de boerderij
 • Producten proeven: verse melk, zelfgemaakte kaas en jam

De natuurlijke setting biedt daarnaast volop mogelijkheden voor ontspanning. Denk aan wandelen tussen de fruitgaarden of langs graanvelden, fietsen in de omgeving of simpelweg een boek lezen onder een oude eik. De vaak aanwezige boomgaard is niet alleen mooi om te zien maar hier kun je ook seizoensfruit plukken als dat wordt toegestaan door de eigenaar.

 • Ontspanningsmogelijkheden: wandelen, fietsen, picknicken
 • Seizoensgebonden activiteiten: fruit plukken in de boomgaard

Veel boerencampings organiseren ook educatieve rondleidingen waarbij je meer leert over het reilen en zeilen op de boerderij. Dit kan variëren van uitleg over moderne landbouwtechnieken tot geschiedenisverhalen die generaties teruggaan.

Educatieve aspecten:

Activiteit Beschrijving
Rondleiding Uitleg over bedrijfsvoering
Workshops Bijvoorbeeld kaasmaken of broodbakken
Themadagen Specifieke focus op bijvoorbeeld oogsttijd

Daarnaast zijn er soms speciale themaweekenden of -weken zoals oogstfeesten waarbij iedereen mag meehelpen met bijvoorbeeld het binnenhalen van gewassen. Dit soort evenementen creëert een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid die ik persoonlijk erg waardeer.

Voor mensen die iets meer luxe zoeken biedt men tegenwoordig vaak ook ‘glamping’ opties aan op een boerencamping; luxueuze tentaccommodaties die van alle gemakken zijn voorzien zonder dat je inlevert op de sfeervolle ervaring.

 • Luxe kamperopties: glampingtent met echte bedden en privé sanitair

Activiteiten op een boerencamping

Boerencampings staan bekend om hun rustieke charme en de mogelijkheid om het boerenleven van dichtbij te ervaren. Maar dat betekent niet dat er niets te doen is. Integendeel, er zijn vaak tal van activiteiten die zowel jong als oud kunnen vermaken.

 • Helpen op de boerderij: Kinderen vinden het geweldig om mee te helpen met het verzorgen van de dieren. Denk aan kippen voeren, eieren rapen of zelfs een handje helpen bij het melken van de koeien.
 • Rondleidingen: Veel boerencampings bieden rondleidingen waarbij je alles leert over het reilen en zeilen op de boerderij.
 • Natuuractiviteiten: Omdat deze campings vaak in landelijke gebieden liggen, kun je genieten van wandelen, fietsen of paardrijden door prachtige landschappen.

Elke dag begin ik graag met een stevige wandeling door de velden. Het is niet alleen goed voor mijn conditie maar ook voor mijn geest; ik voel me daarna altijd helemaal verfrist.

Voor kinderen is er vaak een speeltuin of een speelschuur waar ze ongeacht het weer lekker kunnen spelen. Ook worden er regelmatig creatieve workshops georganiseerd zoals brood bakken of kaarsen maken – perfect voor dagen wanneer het buiten wat minder mooi weer is.

’s Avonds komen gasten dikwijls samen bij een kampvuur. Hier worden verhalen verteld, marshmallows geroosterd en liedjes gezongen onder de sterrenhemel. Zo’n avond brengt iedere kampeerder samen en zorgt voor onvergetelijke herinneringen aan jouw verblijf op de boerencamping.

Tips voor het reserveren van een boerencamping

Een verblijf op een boerencamping is ideaal als je houdt van rust, ruimte en natuur. Je kunt er genieten van het plattelandsleven en de huiselijke sfeer die zo kenmerkend zijn voor deze campings. Hier volgen wat tips om jouw perfecte boerencamping te reserveren.

Voordat je reserveert is het slim om te bedenken wat je belangrijk vindt aan een camping. Zoek je naar een plek met veel activiteiten voor kinderen of wil je juist meer focus op natuur en ontspanning? Boerencampings variëren sterk in aanbod, dus maak vooraf een lijstje met jouw prioriteiten.

 • Check de faciliteiten: Zorg dat de camping beschikt over alles wat jij nodig hebt.
 • Lees ervaringen: Online reviews kunnen waardevol zijn om een indruk te krijgen.
 • Bekijk de locatie: Is de camping goed bereikbaar en liggen er leuke dorpjes of attracties in de buurt?

Zodra je weet wat je wilt, is het tijd om te gaan zoeken naar campings die hieraan voldoen. Websites zoals Boerderijcamping.nl bieden een handig overzicht van verschillende opties door heel Nederland.

 • Check beschikbaarheid ruim op tijd: Vooral in hoogseizoen kan het snel vollopen.
 • Houd rekening met annuleringsvoorwaarden: Soms kun je gratis annuleren binnen bepaalde termijn.

Wanneer ik zelf ga reserveren neem ik altijd persoonlijk contact op met de eigenaren. Dit geeft mij niet alleen extra informatie over bijvoorbeeld seizoensactiviteiten maar zorgt ook vaak voor net dat beetje extra persoonlijke service waar ik naar zoek.

Het kan ook geen kwaad om even na te gaan welke regels er gelden op de boerencamping:

 • Vraag naar huisregels omtrent geluidsoverlast, vuur maken en gebruik van gemeenschappelijke faciliteiten.
 • Informeer of huisdieren toegestaan zijn als dit relevant is voor jou.

Tot slot let ik altijd op duurzaamheidsinitiatieven die de camping onderneemt. Ik vind ’t namelijk belangrijk dat mijn vakantie niet ten koste gaat van milieu of lokale gemeenschap. Door hier aandacht aan te besteden draag ik mijn steentje bij aan verantwoord toerisme!

Conclusie

Boerencampings bieden een unieke ervaring die je dicht bij de natuur brengt en tegelijkertijd steun geeft aan lokale boeren. Deze vorm van kamperen staat bekend om zijn rust, ruimte en persoonlijke aandacht. Gedurende mijn onderzoek kwam ik erachter dat gasten niet alleen genieten van de ontspannen sfeer maar ook waarde hechten aan de authenticiteit en duurzaamheid die veel boerencampings nastreven.

 • Kleinschaligheid is een groot pluspunt; bezoekers raken vaak snel vertrouwd met elkaar.
 • De interactie met het boerenleven voegt een educatieve dimensie toe aan de vakantie, wat vooral voor kinderen waardevol kan zijn.
 • Veel van deze campings zetten zich in voor duurzaamheid door middel van zonne-energie, hergebruik van water of biologische landbouw.

De prijzen variëren, maar over het algemeen kun je spreken van betaalbare opties vergeleken met commerciële campings. Hieronder vind je een tabel met gemiddelde kosten:

Onderdeel Prijsklasse
Kampeerplek €15 – €25 per nacht
Extra personen €3 – €5 per persoon
Huisdieren Gratis tot €3

Het’s duidelijk dat boerencampings niet voor iedereen zijn. Als je zoekt naar entertainment en luxe faciliteiten, dan is dit wellicht niet jouw type vakantie. Maar als je houdt van eenvoud en terug naar de basis wilt gaan dan kan een verblijf op een boerencamping precies zijn wat je nodig hebt.

Ik raad iedereen aan om minstens één keer te kiezen voor deze bijzondere vorm van vakantievieren. Het is immers een kans om te onthaasten en tegelijkertijd iets nieuws te leren over het plattelandsleven en landbouwpraktijken.

Mocht je interesse hebben gekregen in boerencamping na het lezen van dit artikel, begin dan met zoeken naar locaties die goed staan aangeschreven en controleer altijd recente reviews. Zo weet ik zeker dat jij ook kunt genieten van alles wat deze charmante manier van kamperen te bieden heeft!