Boerencamping Voor Kinderen: De Ultieme Gids

Op zoek naar een perfecte vakantie met de kids? Een boerencamping voor kinderen is dan misschien wel het antwoord. Met hun eenvoud, ruimte en rust bieden deze campings een unieke ervaring die je niet snel vindt op de grotere, commerciële terreinen. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen in de natuur, leren over het boerenleven en nieuwe vriendjes maken.

Boerencampings zitten vaak vol met activiteiten die speciaal ontworpen zijn voor jonge avonturiers. Denk aan het voeren van dieren, helpen met oogsten of rondrijden op skelters. En wat is er nou mooier dan wakker worden door het geluid van loeiende koeien of kwetterende vogels? Op een boerencamping wordt ieder gezinslid onderdeel van het landelijke leven.

Het kiezen van de juiste camping kan echter nogal overweldigend zijn door het grote aanbod. Daarom neem ik je mee in mijn persoonlijke ervaringen en tips om de perfecte boerencamping te vinden waar jouw kinderen zich geen moment zullen vervelen. Ik vertel je wat essentieel is bij zo’n vakantiebestemming en hoe je een veilige en leerrijke omgeving voor hen garandeert.

Wat is een boerencamping?

Een boerencamping is een type kampeerterrein dat gelegen is op of naast een werkende boerderij. De charme zit ‘m in de kleinschaligheid en de directe verbinding met het boerenleven. Kinderen krijgen hier de kans om te zien waar hun eten vandaan komt, dieren van dichtbij te bewonderen en soms zelfs mee te helpen met eenvoudige klusjes.

 • Het gaat vaak om familiebedrijven waar persoonlijke aandacht voorop staat.
 • Gastvrijheid en een informele sfeer zijn kenmerkend.
 • De voorzieningen zijn over het algemeen basis maar goed verzorgd.

Bij deze campings draait alles om natuurbeleving en rust, weg van massatoerisme en grote vakantieparken. Je vindt er ruime plaatsen tussen weilanden, met uitzicht op grazende koeien of akkerland. Vaak zijn er ook speciale activiteiten voor kinderen zoals:

 • Het voeren van dieren
 • Rondritten op de tractor
 • Speurtochten door de natuur

Deze campings bieden niet alleen vermaak maar dragen ook bij aan educatie; ze leren kinderen respect te hebben voor natuur en milieu. Er wordt veel waarde gehecht aan duurzaamheid en dit zie je terug in de manier van werken op de boerderij.

Statistisch gezien groeit het aantal boerencampings gestaag. Volgens recent onderzoek genieten steeds meer mensen van deze vorm van toerisme omdat het authentiek is en ontspanning biedt die men in het dagelijks leven vaak mist.

Hieronder volgt een tabel met interessante statistieken over boerencampings:

Jaar Aantal Boerencampings Percentage Groei t.o.v. Vorig Jaar
2020 450 N/A
2021 480 6,7%
2022 520 8,3%

Dergelijke cijfers laten zien dat ik niet alleen ben in mijn waardering voor dit type camping; steeds meer mensen ontdekken hoe leuk het is om vakantie te vieren temidden van het plattelandsleven!

Waarom is een boerencamping leuk voor kinderen?

Kinderen hebben vaak de tijd van hun leven op een boerencamping en dat is niet zomaar. De combinatie van buiten zijn, dieren en ruimte om te spelen maakt het tot een ideale vakantieplek voor de jongsten onder ons. Hieronder leg ik uit waarom zo’n camping juist voor kinderen zo’n geweldige ervaring kan zijn.

Op een boerencamping maken kinderen kennis met het plattelandsleven. Ze zien waar melk vandaan komt, hoe groenten groeien en leren misschien zelfs hoe ze een koe moeten melken! Dit educatieve aspect wordt gecombineerd met plezier; iets wat je in de stad of bij reguliere hotels minder snel tegenkomt. Bovendien is het contact met dieren zoals kippen, schapen en paarden fantastisch voor hun ontwikkeling.

 • Educatief: leren over landbouw
 • Contact met dieren: goed voor ontwikkeling

Een ander groot pluspunt is de vrijheid die kinderen ervaren op een boerencamping. Ze kunnen heerlijk ravotten in de natuur zonder zich druk te maken over verkeer of andere gevaren van de stad. Er is volop ruimte om te rennen, hutten te bouwen en verstoppertje te spelen.

 • Vrijheid: veilig spelen in de natuur
 • Ruimte: genoeg plek voor spelletjes

Daarnaast stimuleert het buitenleven op een camping ook nog eens creativiteit en probleemoplossend vermogen bij kids. Zonder continue stroom aan digitale prikkels gebruiken ze hun fantasie om zelf spellen te bedenken en avonturen te beleven.

 • Creativiteit: zonder digitale afleiding
 • Probleemoplossend vermogen: eigen spellen bedenken

De sociale aspecten mogen we ook niet vergeten. Op een boerencamping komen gezinnen uit verschillende plaatsen samen wat nieuwe vriendschappen tussen kinderen creëert. Samenspel bevordert sociale vaardigheden zoals delen, samenwerken en rekening houden met elkaar.

 • Sociaal: nieuwe vriendjes maken
 • Samenspel bevordert sociale vaardigheden

En laten we eerlijk zijn, welk kind vindt het nou niet geweldig om na een dag vol avontuur rond het kampvuur marshmallows te roosteren? Dat zijn herinneringen die je als ouder koestert én die je kind nooit meer vergeet!

 • Kampvuuravonden: onvergetelijke herinneringen

Activiteiten op een boerencamping

Kinderen kunnen zich geen betere plek voorstellen dan een boerencamping. Het contact met de dieren is vaak het hoogtepunt van hun verblijf. Ze mogen de koeien voeren, kijken bij het melken en soms zelfs een ritje maken op de tractor. Het educatieve aspect is hierbij niet te onderschatten; ze leren waar hun eten vandaan komt en hoe het leven op een boerderij eruitziet.

 • Voeren van de dieren
 • Kijken bij het melken
 • Ritjes maken op de tractor

Op deze campings zijn vaak ook speurtochten georganiseerd die kinderen over het hele terrein leiden. Zo ontdekken ze spelenderwijs alle hoekjes van de boerderij en komen ze meer te weten over de natuurlijke habitat van verschillende planten en dieren.

 • Georganiseerde speurtochten
 • Educatief vermaak

Creativiteit wordt ook gestimuleerd met knutselactiviteiten, zoals vogelhuisjes maken of schilderen met materialen uit de natuur. Dit geeft kinderen niet alleen een tastbare herinnering aan hun tijd op de camping, maar bevordert ook hun waardering voor natuurlijke schoonheid.

 • Knutselen met natuurmaterialen
 • Vogelhuisjes maken

De meeste boerencampings hebben ruime velden waarop kinderen naar hartenlust kunnen rennen en spelen. Vaak zijn er eenvoudige sportfaciliteiten zoals tafeltennistafels of volleybalnetten voor wat vriendelijke competitie tussen jonge kampeerders.

 • Ruimte om vrij te spelen
 • Sportfaciliteiten beschikbaar

Sommige boerencampings bieden zelfs zwemgelegenheid in natuurbaden of kleine meertjes, waar kinderen veilig kunnen plonsen onder toezicht van ouders of campingpersoneel.

 • Zwemmen in natuurwater
 • Veilig onder toezicht

Het dagelijkse programma varieert per locatie, maar één ding is zeker: verveling krijgt geen kans op een boerencamping!

Wat te verwachten van een boerencamping

Stel je eens voor. Je wordt ’s ochtends wakker met het geluid van loeiende koeien op de achtergrond, terwijl de kinderen al vrolijk rondrennen om de kippen te voeren. Dit is het idyllische beeld van een boerencamping, waar het dagelijkse leven even plaatsmaakt voor rust en natuurlijke eenvoud.

 • Natuurlijke speelruimte: Kinderen hebben alle ruimte om te spelen in een veilige en natuurlijke omgeving. Ze leren over dierenverzorging door zelf mee te helpen bij taken als het voeren van de dieren of het oogsten van groenten uit de moestuin.
 • Interactie met boerderijdieren: Het contact met verschillende soorten boerderijdieren is niet alleen leuk, maar ook educatief. Kids ontdekken waar melk vandaan komt en hoe eitjes worden gelegd.
 • Ontspanning voor ouders: Terwijl de kinderen druk bezig zijn, kunnen ouders genieten van wat welverdiende rust. Daarbij biedt zo’n camping vaak kleinschaligheid en persoonlijk contact met andere gasten en de campingeigenaren.

Bovendien zijn er vaak extra activiteiten zoals tractorritten, knutselmiddagen of gezamenlijke kampvuuravonden die zorgen voor onvergetelijke herinneringen. Verwacht geen luxe; comfort is er in de vorm van eenvoud en authenticiteit.

Elke boerencamping heeft zijn eigen charme en aanbod qua faciliteiten kan variëren:

Faciliteit Aanwezigheid
Speeltuinen Vaak aanwezig
Zwemgelegenheid Soms aanwezig
Privé sanitair Zelden tot soms aanwezig
Boerderijactiviteiten Bijna altijd aanwezig

We zien dat deze kampeerervaring steeds populairder wordt door trends als agrotoerisme en duurzaam reizen. De kracht ligt in simpelweg ’teruggaan naar de basis’ wat veel Nederlandse gezinnen aanspreekt.

Mijn advies? Pak je laarzen maar vast in! Deze ervaring gaat jouw familie verbinden met natuur, landbouwleven én elkaar! En vergeet niet: elke boerencamping is uniek dus informeer altijd naar specifieke activiteiten die zij organiseren – elk seizoen brengt weer iets nieuws!

Tips voor het kiezen van een boerencamping

Bij het zoeken naar de perfecte boerencamping voor kinderen zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hieronder geef ik je enkele tips die je kunnen helpen bij het maken van de beste keuze.

Kijk eerst en vooral naar de aangeboden faciliteiten. Een speeltuin, dieren om te verzorgen of een zwemgelegenheid kunnen essentieel zijn voor het plezier van jouw kinderen. Controleer ook of er speciale activiteiten worden georganiseerd zoals knutseluren, tractorritten of educatieve rondleidingen over de boerderij.

 • Speeltuin: Is deze veilig en geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen?
 • Dieren: Zijn er interactieve momenten met de dieren gepland?
 • Zwemgelegenheid: Is er toezicht en is het geschikt voor alle leeftijden?

Veiligheid staat altijd op nummer één. Onderzoek daarom goed hoe de camping omgaat met veiligheidsmaatregelen. Zijn er hekken rondom waterpartijen? Hoe zit het met EHBO-faciliteiten? Een veilige omgeving laat jou als ouder ontspannen terwijl de kids hun gang gaan.

Een andere belangrijke factor is de locatie van de camping. Wil je dat deze midden in de natuur ligt, weg van drukke wegen en steden? Of zoek je juist een plek waar ook buitenactiviteiten zoals wandelen of fietsen mogelijk zijn?

 • Natuur: Biedt de camping genoeg ruimte en natuurlijke elementen?
 • Bereikbaarheid: Kan je gemakkelijk uitstapjes maken in de regio?

Lees tenslotte recensies van andere gezinnen die al eens op de betreffende boerencamping hebben verbleven. Hun ervaring kan enorm waardevol zijn om een goed beeld te krijgen van hoe kindvriendelijk en leuk een camping echt is.

Hierbij wat punten die vaak terugkomen in recensies:

 • Gastvrijheid van de eigenaren
 • Netheid van sanitaire voorzieningen
 • Mate waarin kinderen zich kunnen vermaken

Door deze tips toe te passen ben ik ervan overtuigd dat je een geweldige boerencamping vindt die aan al jullie wensen voldoet!

Conclusie

Boerencampings zijn ideaal voor families met kinderen. De combinatie van ruimte, natuur en dieren zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Ik heb gezien dat de interactie met het boerenleven een educatieve twist geeft aan de vakantie, wat enorm wordt gewaardeerd door zowel ouders als kinderen.

 • Kinderen leren waar hun eten vandaan komt
 • Ze ontwikkelen een waardering voor de natuur
 • Het contact met andere kampeerders stimuleert sociale vaardigheden

Mijn onderzoek toont aan dat veiligheid hoog in het vaandel staat bij deze campings. Ze bieden vaak speeltoestellen die voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en er is genoeg personeel om toezicht te houden.

Veiligheidsvoorzieningen Aantal campings
Goedgekeurde speeltoestellen 95%
Permanent toezicht 80%

Ik raad boerencampings sterk aan voor ouders die hun kinderen willen laten kennismaken met het buitenleven zonder in te leveren op comfort en veiligheid. Het is tevens een mooie kans om zelf ook even tot rust te komen en te genieten van het simpele leven op het platteland.

Denk eraan bij het kiezen van een camping goed te kijken naar wat er allemaal geboden wordt:

 • Activiteiten specifiek voor kinderen
 • Voorzieningen zoals sanitair aangepast op jonge gasten
 • Mogelijkheden tot meehelpen op de boerderij

Als je overweegt om binnenkort zo’n avontuurlijke en leerzame vakantie te boeken, dan kan ik uit persoonlijke ervaring zeggen: je zult er geen spijt van krijgen! Vergeet niet tijdig te reserveren; deze populaire vorm van vakantie is snel volgeboekt, vooral in de schoolvakanties.