Boerencamping Nederland: Ontdek Het Plattelandsleven

Boerencampings in Nederland zijn de perfecte ontsnapping voor wie op zoek is naar rust en een authentieke ervaring dicht bij de natuur. Mijn persoonlijke affiniteit met het platteland inspireert me vaak om juist deze kleinschalige campings te bezoeken waar je ’s ochtends gewekt wordt door het geluid van loeiende koeien en waar je kunt genieten van verse boerenproducten. Deze vorm van verblijfstoerisme, die steeds meer aan populariteit wint, biedt een unieke kans om het boerenleven van dichtbij mee te maken.

De charme van kamperen bij de boer ligt in de eenvoud en puurheid die het met zich meebrengt. Kampeerders kunnen er hun tent opzetten in weidse velden, omringd door grazend vee of fruitbomen. Het is een ideale manier om even te ontsnappen aan de drukte van alledag en volledig tot rust te komen. Bovendien kun je direct bijdragen aan de lokale economie door producten zoals kaas, eieren of groente rechtstreeks bij de boer aan te schaffen.

Wat ik vooral waardeer aan boerencampings is dat ze vaak gelegen zijn in prachtige landschappen en bieden daarmee een uitstekend startpunt voor wandel- of fietstochten. Je hoeft niet verbaasd te zijn als je tijdens zo’n tocht wilde dieren spot of oude ambachten tegenkomt die nog worden beoefend. En laten we eerlijk zijn: wat is er nou heerlijker dan na een dag buitenlucht terugkomen op een plek waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat? Boerencampings staan bekend om hun persoonlijke benadering en zorgen ervoor dat elke gast zich welkom voelt.

Wat is een boerencamping?

Een boerencamping is eigenlijk precies wat de naam doet vermoeden: een camping bij een boer op het terrein. Deze campings zijn vaak kleinschaliger en bieden rust en ruimte in een landelijke omgeving. Ze liggen meestal tussen de velden, weiden of boomgaarden waar nog actieve landbouw plaatsvindt.

Wat deze campings echt uniek maakt, is de persoonlijke sfeer. Je bent te gast bij de boerenfamilie en krijgt zo een kijkje in het boerenleven. Voor kinderen is het vaak één groot avontuur; ze mogen soms helpen met eenvoudige klusjes zoals dieren voeren of fruit plukken.

Faciliteiten variëren van heel basaal tot comfortabel, met moderne voorzieningen zoals schone sanitairgebouwen en speeltuinen voor kinderen. Omdat er niet honderden plekken zijn zoals op grote commerciële campings, kun je genieten van meer privacy en stilte.

Boerencampings zijn populair bij mensen die even willen ontsnappen aan de drukte van alledag. Je vindt ze door heel Nederland, elk met hun eigen charme afhankelijk van de regio; denk aan koeienboerderijen in Friesland of fruitboerderijen in Zeeland.

Hieronder zie je hoe boerencampings zich verspreiden over Nederland:

Regio Aantal Boerencampings
Friesland 35
Zeeland 20
Gelderland 50
Noord-Brabant 45

Let wel, deze cijfers zijn slechts indicatief en kunnen fluctueren per seizoen of jaar.

Als je dus houdt van kamperen maar dan net iets anders wilt dan normaal, probeer dan zeker eens een verblijf op een boerencamping! Het biedt dat authentieke gevoel van buitenleven gecombineerd met echte Nederlandse gezelligheid.

Voordelen van een boerencamping in Nederland

Een verblijf op een boerencamping in Nederland is een unieke ervaring. Je komt direct in contact met het plattelandsleven en geniet van de rust en ruimte die je bij reguliere campings vaak mist. Hier zijn de voordelen op een rij:

 • Persoonlijke sfeer: Op een boerencamping ben ik geen nummer maar word ik door de boerenfamilie hartelijk ontvangen. Ze delen graag hun liefde voor het land en de dieren, wat mijn vakantie extra speciaal maakt.
 • Ruimte en natuur: De plekken zijn ruimer dan op commerciële campings, waardoor er meer privacy is. Ik word wakker met uitzicht op uitgestrekte velden of grazende dieren, iets wat mij echt het gevoel geeft even helemaal weg te zijn.
 • Leren over het boerenleven: Kinderen vinden het fantastisch om te zien waar hun eten vandaan komt en kunnen vaak meehelpen met kleine klusjes. Dit educatieve element maakt de vakantie niet alleen leuk maar ook leerzaam.
 • Duurzaamheid: Veel boerencampings werken duurzaam. Ze gebruiken lokale producten en staan vaak open voor ecologische initiatieven zoals zonne-energie of waterbesparing.
 • Activiteiten: Naast ontspannen kan ik hier ook actief bezig zijn. Denk aan wandelen, fietsen of zelfs mee helpen op de boerderij. Elke dag brengt iets nieuws!

Deze combinatie van factoren maakt dat steeds meer mensen kiezen voor deze authentieke vakantievorm. Hieronder zie je hoe populair het wordt:

Jaar Aantal bezoekers
2019 500,000
2020 550,000
2021 600,000

Mijn persoonlijke ervaring leert dat dit type camping ideaal is voor wie zich wil onttrekken aan de hectiek van alledag zonder in te leveren op comfort en vermaak. Het biedt me precies die balans tussen ontspanning en betrokkenheid bij het landleven die ik zoek tijdens mijn vakanties in eigen land!

Populaire boerencampings in Nederland

Nederland kent een rijke variatie aan boerencampings die populair zijn onder toeristen en eigen inwoners. Deze campings staan bekend om hun gastvrijheid, ruimte en directe verbinding met de natuur. Hieronder volgen een paar voorbeelden van geliefde boerencampings.

Boerderijcamping ’t Oortjeshek in Kamerik is een echte familiebestemming. Het ligt middenin het Groene Hart, waar je kunt genieten van de typische polderlandschappen. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen en meehelpen op de boerderij, wat zorgt voor een unieke belevenis.

 • Activiteiten: knuffelen met dieren, tractor rijden
 • Omgeving: waterrijke gebieden, kaasboerderijen bezoeken

Camping De Grote Altena aan de rivier de Waal bij Oosterhout staat ook hoog aangeschreven. Gasten waarderen deze plek vooral vanwege het prachtige uitzicht over het water en de passerende schepen.

 • Voorzieningen: moderne sanitaire faciliteiten, ruime plaatsen
 • Extra’s: vismogelijkheden, fietsroutes langs de Waal

In Zeeland vind je Boerencamping Hoeve Banenburg, gelegen bij Veere. Dit is een ideale uitvalsbasis voor strandliefhebbers en cultuursnuivers die ook van het plattelandsleven willen proeven.

 • Ligging: nabij stranden en historisch Veere
 • Kenmerken: rustig gelegen, kindvriendelijk

Eén ding hebben alle populaire boerencampings gemeenschappelijk; ze bieden een authentieke ervaring waarbij leven op het platteland centraal staat. Of je nu wilt ontsnappen aan de hectiek van alledag of gewoon op zoek bent naar iets anders dan een standaard campingvakantie – bij Nederlandse boerencampings ben je aan het juiste adres!

Dus of je nu kiest voor het verkennen van lokale marktjes of besluit te relaxen terwijl je uitkijkt over velden met grazende koeien – er is altijd wel een boerencamping die past bij jouw wensen! Vergeet niet dat tijdens het hoogseizoen deze plekken snel vol kunnen raken dus tijdig reserveren is vaak geen overbodige luxe.

Activiteiten op een boerencamping

Een verblijf op een boerencamping biedt tal van activiteiten voor jong en oud. Vaak midden in de natuur, bieden deze campings niet alleen rust maar ook educatieve en vermakelijke bezigheden.

 • Dieren verzorgen: Voor veel gasten is het helpen bij het verzorgen van de dieren een hoogtepunt. Je kunt denken aan koeien melken, eieren rapen of de geitjes voeren.

Opstaan met de haan en samen met de boer of boerin aan het werk gaan geeft je echt dat authentieke plattelandsgevoel. Bovendien is het een onvergetelijke ervaring voor kinderen die in stedelijke gebieden wonen.

 • Tractor rijden: Op sommige boerencampings krijg je zelfs de kans om op een tractor te rijden of er meer over te leren. Een ritje maken door de velden kan zowel spannend als leerzaam zijn.

Workshops zoals kaas maken of brood bakken worden vaak aangeboden. Deze activiteiten brengen mensen dichter bij het productieproces van hun voedsel.

 • Natuuractiviteiten: Wandelingen door de omliggende natuur, fietstochten langs lokale bezienswaardigheden of vissen in nabijgelegen wateren zijn populaire bezigheden die goed passen bij het tempo van een boerencamping.

Veel campings organiserenen ook activiteiten specifiek gericht op kinderen zoals speurtochten, ponyrijden of knutselmiddagen waardoor ze spelenderwijs iets leren over het buitenleven.

 • Ontspanning en sociale interactie: ’s Avonds komt iedereen samen rondom het kampvuur voor verhalen en marshmallows. Dit soort momenten zorgen voor hechte banden tussen campinggasten onderling.

Deze variatie aan activiteiten maakt elke dag anders en zorgt ervoor dat iedere gast iets naar zijn smaak kan vinden tijdens zijn verblijf op een Nederlandse boerencamping.

Tips voor een geslaagd verblijf op een boerencamping

Een vakantie op de boerencamping is dé manier om even helemaal tot rust te komen. Hier zijn mijn tips om er zeker van te zijn dat je verblijf zo aangenaam mogelijk is.

 • Bereid je voor op eenvoud: Verwacht geen luxe zoals je die in een hotel zou vinden. De charme van een boerencamping zit ‘m juist in de simpelheid en het dicht bij de natuur zijn.
 • Neem stevige schoenen mee: Op het platteland kun je modderige paden tegenkomen, vooral na een regenbui.

Wees klaar om de handen uit de mouwen te steken als dat wordt aangeboden. Veel boeren waarderen wat extra hulp en dit kan jouw manier zijn om echt in contact te komen met het boerenleven.

 • Respecteer de dieren: Dieren zijn vaak onderdeel van een boerencamping. Ga er respectvol mee om en houd afstand als dat gevraagd wordt.

Breng spelletjes en buitenactiviteiten mee; er is vaak meer dan genoeg ruimte voor vermaak buiten.

Leer over het lokale leven en draag bij aan de gemeenschap door lokale producten te kopen of diensten af te nemen.

Onderzoek of er speciale activiteiten of leermogelijkheden aangeboden worden tijdens jouw verblijf, zoals kaas maken of het verzorgen van dieren.

Door deze tips ter harte te nemen, ben ik ervan overtuigd dat je tijd op een Nederlandse boerencamping niet alleen ontspannend zal zijn, maar ook onvergetelijk!

Conclusie

Mijn zoektocht naar de ideale boerencamping in Nederland heeft enkele interessante feiten aan het licht gebracht. Eerst en vooral zijn deze campings een fantastische manier om te ontkomen aan de drukte van alledag en terug te keren naar de eenvoud van het leven.

 • Boerencampings bieden rust, ruimte en natuur.
 • Ze zijn vaak kleinschalig wat zorgt voor persoonlijk contact.
 • Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij veel van deze campings.

De ervaring leert dat gasten niet alleen komen voor de ontspanning maar ook om iets nieuws te leren over het boerenleven of duurzame landbouw. Het is duidelijk dat dit type camping aansluit bij een groeiende behoefte aan authentieke ervaringen.

Daarnaast heb ik gemerkt dat er voor ieder wat wils is:

Type Gast Voorkeur
Gezinnen Activiteiten voor kinderen
Stellen Rustige hoekjes
Natuurliefhebbers Nabijheid van wandelroutes

Wat betreft faciliteiten variëren ze sterk per locatie. Sommige bieden luxe sanitair terwijl andere meer basic zijn maar wel charme hebben door hun eenvoud.

Ik kan met vertrouwen stellen dat, als je op zoek bent naar een vakantie die je in staat stelt om echt te ontspannen en tegelijkertijd iets unieks wilt ervaren, een boerencamping in Nederland zeker iets is om te overwegen. De combinatie van gastvrijheid, natuurlijke schoonheid en de kans om meer te leren over waar ons voedsel vandaan komt, maakt dit tot een onvergetelijke vakantiebestemming.

Laten we niet vergeten dat lokale economieën hier ook baat bij hebben; door te kiezen voor een boerencamping steun je direct kleine ondernemers en draag je bij aan het behoud van landelijk erfgoed.

Tot slot wil ik benadrukken dat elke boerencamping zijn eigen unieke sfeer en mogelijkheden heeft. Het loont dus zeker om onderzoek te doen naar wat elk afzonderlijk kan bieden. Ben jij klaar voor jouw avontuur op het platteland? Ik hoop dat mijn bevindingen je inspiratie hebben gegeven voor jouw volgende uitje!