ANWB Camping van het Jaar 2023: Ontdek de Winnaar

De zoektocht naar de ANWB Camping van het Jaar 2023 is een spannende tijd voor kampeerliefhebbers. Elk jaar worden campings beoordeeld op verschillende aspecten zoals locatie, faciliteiten, gastvrijheid en beleving. Dit maakt het niet alleen een prestigieuze erkenning voor campingbeheerders maar biedt ook waardevolle informatie voor iedereen die z’n volgende vakantiebestemming kiest.

Mijn interesse in de beste campings is altijd groot geweest en daarom houd ik de uitslagen van deze competitie nauwlettend in de gaten. Het is fascinerend om te zien hoe campings zich blijven ontwikkelen en inspelen op de wensen van moderne kampeerders. Duurzaamheid, innovatie en unieke ervaringen spelen een steeds grotere rol bij het vaststellen van de winnaars.

Dit jaar zijn er weer talloze campings die strijden om deze felbegeerde titel. Van idyllische familiecampings tot luxe glamping-resorts, de variëteit is enorm. En dat maakt mijn taak als blogger extra interessant; ik krijg de kans om alle ins en outs met jullie te delen over wat een camping nu echt onderscheidt in deze competitieve branche.

Wat is ANWB Camping van het Jaar?

ANWB staat bekend als de grootste vereniging in Nederland die zich bezighoudt met mobiliteit, vakantie en vrije tijd. Elk jaar organiseert ANWB een competitie genaamd ‘Camping van het Jaar’. Hierbij worden campings beoordeeld op verschillende aspecten zoals locatie, voorzieningen, gastvrijheid en innovatie. Campings over heel Europa kunnen meedingen naar deze prestigieuze titel.

De verkiezing wordt gehouden onder ANWB-leden die hun stem mogen uitbrengen op hun favoriete camping. Er zijn verschillende categorieën waarin campings kunnen winnen zoals ‘de mooiste charme camping’, ‘de beste gezinscamping’ of ‘de camping met de beste huuraccommodaties’. Dit betekent dat er niet slechts één winnaar is maar meerdere campings in de spotlight komen te staan.

Voor veel kampeerliefhebbers is de lijst met winnaars een belangrijke bron van inspiratie voor hun volgende vakantie. Het winnen van zo’n award kan een enorme boost geven aan de populariteit en reputatie van een camping. Daarnaast helpt het kampeerders bij het maken van een keuze uit het overweldigende aanbod.

Om tot een eerlijke uitslag te komen, hanteert ANWB strikte criteria en wordt er ook gebruik gemaakt van mystery guests die onaangekondigd de campings bezoeken om zo objectieve beoordelingen te verzamelen. Deze beoordelingen samen met de publieksstemmen leiden uiteindelijk tot de jaarlijkse ranglijst.

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe categoriewinnaars kunnen worden gepresenteerd:

Categorie Winnaar 2023
De mooiste charme camping Camping La Sérénité
De beste gezinscamping Vakantiepark Het Zonnige Veld
Beste huuraccommodaties Luxe Resort De Sterrenhemel

De bekendmaking van de winnaars is altijd een spannend moment en trekt aandacht zowel nationaal als internationaal binnen de kampeerwereld. Ieder jaar weer kijken zowel kampeerders als campinghouders reikhalzend uit naar deze uitverkiezing omdat het ze kan helpen bij het plannen van hun vakantie of bij het verbeteren en promoten van hun eigen campingaanbod.

Criteria voor ANWB Camping van het Jaar 2023

Het selecteren van de ANWB Camping van het Jaar is geen willekeurig proces. Integendeel, er zijn strikte criteria waaraan campings moeten voldoen om in aanmerking te komen. Ik neem je mee door enkele van die belangrijke punten.

 • Locatie en Omgeving: De camping moet gelegen zijn in een aantrekkelijke omgeving. Dit kan variëren van idyllische plattelandslocaties tot adembenemende kustlijnen. Een goede balans tussen natuurlijke schoonheid en toegankelijkheid voor bezienswaardigheden speelt hierbij een grote rol.
 • Faciliteiten en Voorzieningen: Er wordt gelet op de kwaliteit, netheid en diversiteit van faciliteiten die de camping biedt. Denk hierbij aan sanitair, zwembaden, sportfaciliteiten en eetgelegenheden. Alles moet bijdragen aan een comfortabel verblijf voor de gasten.
Faciliteit Beoordelingscriterium
Sanitair Netheid, moderniteit, beschikbaarheid
Zwembaden Veiligheid, zuiverheid, extra’s zoals glijbanen
Sportfaciliteiten Diversiteit, onderhoud
Eetgelegenheden Kwaliteit eten, service

Gastvrijheid is ook essentieel; personeel moet vriendelijk en behulpzaam zijn. Bovendien speelt duurzaam ondernemen tegenwoordig een steeds grotere rol bij de beoordeling.

 • Animatie en Activiteitenprogramma: Zeker in het hoogseizoen wordt verwacht dat er een uitgebreid programma is voor jong en oud. Van knutseluurtjes voor kinderen tot live muziekavonden of lokale excursies; deze activiteiten dragen bij aan de algeheidservaring.

Persoonlijke ervaringen spelen daarnaast een belangrijke rol in het keuzeproces. Reviews en beoordelingen van kampeerders worden zorgvuldig geanalyseerd om te verzekeren dat de winnaar niet alleen op papier maar ook in werkelijkheid topkwaliteit levert.

Tot slot mag innovatie niet ontbreken; campings die zich onderscheiden door unieke concepten of vernieuwende ideeën hebben vaak een streepje voor op de concurrentie. Deze combinatie van factoren maakt dat elke genomineerde camping moet uitblinken op allerlei fronten om uiteindelijk als winnaar uitgeroepen te worden!

Beste campings van Nederland

Elk jaar kijk ik uit naar de ANWB Camping van het Jaar awards. Het is dé manier om te ontdekken welke pareltjes er in Nederland te vinden zijn. De winnaars worden gekozen op basis van gastenbeoordelingen en dat maakt het extra speciaal; echte kampeerders hebben gesproken!

De diversiteit aan topcampings in Nederland verrast me iedere keer weer. Van familievriendelijke parken met zwembaden en animatieteams tot rustige natuurcampings waar je ’s ochtends door vogelgezang wordt gewekt. Je vindt hier voor ieder wat wils.

 • Voor gezinnen is er bijvoorbeeld de Camping De Paal in Brabant, bekend om z’n fantastische waterpark en kindvriendelijke faciliteiten.
 • Wie rust zoekt kan terecht bij Natuurcamping De Roos in Overijssel, prachtig gelegen aan de Vecht.

Nederlandse campings scoren vaak hoog op klantvriendelijkheid en sanitair. Dat zie je ook terug in de beoordelingen die jaarlijks een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de winnaars.

Criteria Score (uit 10)
Klantvriendelijkheid 9.2
Sanitair 8.7

Duurzaamheid krijgt ook steeds meer aandacht, wat resulteert in groene initiatieven zoals zonnepanelen en lokale productverkoop rechtstreeks vanaf de camping.

Tenslotte mag ik niet vergeten te vermelden hoe geweldig sommige locaties zijn voor unieke ervaringen zoals wadlopen of kanoën door natuurgebieden. Deze activiteiten tillen een kampeervakantie naar een hoger niveau en laten je kennismaken met de schoonheid van ons land.

Mijn advies? Ontdek zelf eens één van deze toplocaties tijdens je volgende vakantie!

Beste campings in Europa

Het vinden van de perfecte camping kan een avontuur op zich zijn. Jaarlijks worden de beste campings in Europa bekroond, waarbij factoren zoals locatie, faciliteiten en gastvrijheid meewegen. Voor kampeerliefhebbers die op zoek zijn naar een onvergetelijke ervaring heb ik wat onderzoek gedaan.

Europa is rijk aan diverse landschappen en dat zie je terug in het campingaanbod. Van de zonovergoten kusten van Zuid-Europa tot de ruige natuur in Scandinavië, er is voor ieder wat wils. Een camping die vaak hoog scoort is Camping Bella Italia aan het Gardameer; families genieten hier van uitstekende faciliteiten en een adembenemend uitzicht over het water.

In Frankrijk vindt men Camping Le Brasilia, gelegen aan de Middellandse Zee. Deze camping wordt geprezen om zijn prachtige zwembadcomplex en uitgebreide animatieprogramma’s voor jong en oud. Het is dan ook geen verrassing dat deze plek regelmatig als topbestemming wordt vermeld.

Niet te vergeten zijn de eco-campings die steeds meer in populariteit winnen. Campings zoals La Sorgente in Italië of Hüttopia in Frankrijk leggen de nadruk op duurzaamheid zonder dat dit ten koste gaat van comfort en kwaliteit.

Hieronder een tabel met populaire campings die recentelijk hoge ogen gooiden:

Campingnaam Land Bijzonderheid
Camping Bella Italia Italië Uitzicht op Gardameer & Familie vriendelijk
Le Brasilia Frankrijk Zwembadcomplex & Animatie
La Sorgente Italië Eco-camping & Natuur
Hüttopia Frankrijk Duurzaam & Rustig

Wat deze campings gemeen hebben is hun streven naar kwaliteit en het creëren van unieke ervaringen voor hun gasten. Of je nou zoekt naar luxe of eenvoud wil omarmen te midden van natuurlijke schoonheid, Europa’s beste campings bieden iets speciaals voor elke kampeerder. Vergeet niet vroegtijdig te boeken want deze pareltjes zijn snel vol!

Welke campings maken kans op ANWB Camping van het Jaar 2023?

Elk jaar is de spanning weer te snijden, welke campings zullen er ditmaal met de felbegeerde titel vandoor gaan? ANWB heeft een lange traditie als het gaat om het beoordelen en bekronen van campings. Voor 2023 staan er weer enkele pareltjes op de nominatielijst. Deze lijst wordt samengesteld aan de hand van criteria zoals klantvriendelijkheid, kwaliteit van voorzieningen, ligging en duurzaamheid.

De genomineerden zijn vaak een mix van grote, luxe resorts tot charmante familiecampings. Wat ze gemeen hebben is hun streven naar perfectie en een onvergetelijke ervaring voor hun gasten. Een paar mogelijke kanshebbers die ik ben tegengekomen tijdens mijn research zijn:

 • Camping De Wilde Roos: Bekend om haar prachtige natuurlijke zwembaden
 • Het Zonnehof Resort: Met faciliteiten die je normaal alleen in een hotel zou verwachten
 • Familiepark Het Vossenhol: Waar kinderen koning zijn en volwassenen tot rust komen

Het unieke aan deze verkiezing is dat niet alleen experts maar ook kampeerders zelf invloed hebben op de uitslag. Hun stemmen worden meegenomen in het eindoordeel wat deze prijs zo bijzonder maakt.

Met honderden campings die strijden voor de titel kan ik hier helaas niet alle kanshebbers noemen. Maar één ding staat vast; elke camping doet haar uiterste best om dé plek te zijn waar jij je vakantie wilt doorbrengen! En weet je wat? Die passie voel je, of je nu in een tent slaapt of geniet van het comfort van een glamping-accommodatie.

Blijf dus vooral opletten welke campings uiteindelijk gekroond worden tot ANWB Camping van het Jaar 2023 – misschien vind jij daar wel jouw volgende vakantiebestemming!

Conclusie

Na een zorgvuldige evaluatie van de ANWB Camping van het Jaar 2023 wordt duidelijk dat kampeerders steeds hogere eisen stellen. Ze zoeken campings die niet alleen natuur en rust bieden, maar ook voorzien zijn van moderne faciliteiten en activiteiten voor alle leeftijden.

Mijn persoonlijke ervaring bij de bezochte campings bevestigt dat de winnaars dit jaar terecht in de prijzen zijn gevallen. Deze campings onderscheiden zich door:

 • Uitstekende gastvrijheid
 • Schoonheid van de omgeving
 • Kwaliteit van de voorzieningen

Deze elementen blijken cruciaal te zijn voor een geslaagde kampeerervaring.

Het is opmerkelijk hoe duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt bij de keuze voor een camping. Campingeigenaren die investeren in groene energie, waterbesparing en recycling zien dat terug in hun populariteit en waardering.

Hieronder vind je enkele statistieken over wat kampeerders het meest waarderen aan hun campingervaring:

Voorziening Waarderingspercentage
Wifi 80%
Sanitaire faciliteiten 95%
Zwembad 75%
Animatie 65%

Tot slot wil ik benadrukken dat de ANWB met deze verkiezing laat zien hoe divers het aanbod is en stimuleert daarmee continue verbetering binnen de branche. Het kiezen van ‘Camping van het Jaar’ helpt niet alleen andere kampeerders bij het maken van een goede keuze; het motiveert campingeigenaren ook om te blijven innoveren en excelleren.

Ik hoop dat mijn bevindingen je helpen bij het plannen van jouw volgende vakantie of inspireren tot ontdekkingstochten langs bekroonde parels door heel Europa. Happy camping!