ANWB Camping van het Jaar 2022: Mijn Topkeuzes

Elk jaar kijken kampeerliefhebbers uit naar de bekendmaking van de ANWB Camping van het Jaar. De titel is een prestigieuze erkenning die door kampeerders zelf wordt toegekend aan campings die uitblinken in kwaliteit, faciliteiten en gastvrijheid. In 2022 was de competitie weer hevig, met talloze campings die streden om deze begeerde onderscheiding.

Het kiezen van de beste camping is geen eenvoudige opgave; het vereist grondige overwegingen en vergelijkingen. Criteria zoals locatie, sfeer, duurzaamheid en innovatie spelen allemaal een rol bij het bepalen welke camping bovenaan komt te staan. Mijn interesse in de campingwereld brengt me bij de vraag: wat maakt een camping nu echt uitzonderlijk?

De ANWB hanteert een transparant beoordelingssysteem dat ervoor zorgt dat alleen de top van Europese campings kans maakt op deze titel. Voor camping van het jaar 2022 waren er verschillende categorieën waarin campings konden schitteren, waaronder ‘de mooiste charmecamping’ en ‘de beste huuraccommodatie’. Als fervent kampeerder ben ik altijd benieuwd naar welke aspecten doorslaggevend zijn voor vakantiegangers bij het stemmen op hun favoriete campingplek.

Wat is de ANWB Camping van het Jaar verkiezing?

De ANWB Camping van het Jaar verkiezing is een jaarlijkse competitie waarbij campings worden beoordeeld en erkend voor hun uitmuntende prestaties op verschillende gebieden. Leden van de ANWB, de grootste vereniging in Nederland op het gebied van mobiliteit, toerisme en vrije tijd, brengen hun stem uit om te bepalen welke camping de eer verdient om tot ‘Camping van het Jaar’ gekroond te worden.

 • De verkiezing kent meerdere categorieën zoals ‘De mooiste camping voor gezinnen’, ‘De beste charmecamping’ en ‘De fijnste natuurcamping’.
 • Campings die genomineerd willen worden moeten niet alleen aan hoge standaarden voldoen maar ook innovatief zijn en uitstekende service bieden.

Stemgerechtigden baseren hun keuze vaak op persoonlijke ervaringen of op informatie die zij vinden in de ANWB Campinggids of op anwb.nl. Het gaat hier niet alleen om grote campings met veel faciliteiten; ook kleinere campings krijgen een kans om zich te onderscheiden.

In 2022 werden er duizenden stemmen uitgebracht door enthousiaste kampeerders. Deze stemmen hebben geleid tot een lijst met finalisten waaruit uiteindelijk per categorie een winnaar werd gekozen.

Het belang van deze verkiezing is groot omdat:

 • Het dient als kwaliteitsbenchmark voor consumenten.
 • Winnaars kunnen rekenen op extra aandacht en promotie binnen de kampeerbranche.
 • Het stimuleert campings continu te verbeteren en te innoveren.

Naast publieksstemmen spelen ook mystery guests, bestaande uit campingexperts, een rol bij het finale oordeel. Zij bezoeken anoniem de genomineerde campings en testen deze grondig voordat ze hun bevindingen rapporteren aan een deskundige jury. Deze gelaagde aanpak zorgt ervoor dat alle aspecten van campingvakanties worden meegewogen: van sanitaire voorzieningen tot klantvriendelijkheid en van locatie tot duurzaamheidsinitiatieven.

Categorieën en criteria voor de ANWB Camping van het Jaar 2022

Elk jaar weer kijken kampeerliefhebbers uit naar de uitslag van de ANWB Camping van het Jaar verkiezing. In 2022 waren er verschillende categorieën waarin campings konden uitblinken. Dit zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is en dat diverse soorten campings een kans maken om in de spotlights te staan.

 • De beste familiecamping
 • De camping met de mooiste natuurbeleving
 • De fijnste huuraccommodatie
 • De beste kleine camping

Campings die meedingen naar deze prestigieuze titel moeten aan strenge criteria voldoen. Hierbij kun je denken aan faciliteiten, gastvrijheid, ligging en duurzaamheid. Bovendien speelt innovatie een belangrijke rol; campings die vernieuwing brengen hebben vaak een streepje voor.

Een ander belangrijk aspect is klantbeoordeling. Campingeigenaren kunnen nog zo hun best doen, maar uiteindelijk zijn het de kampeerders zelf die bepalen welke camping bovenaan eindigt. Hun stemmen via reviews en enquêtes zijn cruciaal voor het bepalen van de winnaars.

Wat betreft statistieken wordt gekeken naar:

Criteria Beschrijving
Faciliteiten Zijn er genoeg en zijn ze goed onderhouden?
Gastvrijheid Hoe vriendelijk is het personeel?
Ligging Is de camping makkelijk bereikbaar en mooi gelegen?
Duurzaamheid Wordt er bijvoorbeeld gebruikgemaakt van zonne-energie of waterbesparende maatregelen?
Innovatie Introduceert de camping nieuwe concepten zoals glamping of unieke activiteiten?
Klantbeoordeling Wat vinden bezoekers van hun verblijf op basis van hygiëne, prijs-kwaliteitverhouding etc.?

Daarnaast moet niet onderschat worden hoeveel gewicht persoonlijke ervaringen dragen binnen deze competitie. Verhalen over die keer dat een medewerker hielp toen mijn tent overstroomde tijdens een nachtelijke regenbui kunnen net dat verschil maken tussen winst of verlies.

Zoals je ziet hangt succes af van veel factoren waarbij elke stem telt! Het is meer dan alleen maar faciliteiten bieden; het creëren van herinneringen speelt net zo’n grote rol in wie zich straks ‘ANWB Camping van het Jaar 2022’ mag noemen.

De genomineerde campings voor 2022

Elk jaar kijk ik uit naar de bekendmaking van de ANWB Camping van het Jaar. Het is altijd spannend om te zien welke campings er dit keer in de spotlight staan. Voor 2022 waren er weer een aantal prachtige plekjes genomineerd die zeker de aandacht waard zijn.

 • Familiecamping De Vossenburcht in Nederland
 • Camping La Garangeoire in Frankrijk
 • Camping Pod Maslinom in Kroatië

Deze campings werden beoordeeld op verschillende aspecten zoals ligging, faciliteiten, gastvrijheid en duurzaamheid. Wat mij persoonlijk trekt bij deze campings is hun unieke karakter en hoe ze elk een andere vakantiebeleving bieden.

De Vossenburcht bijvoorbeeld staat bekend om zijn familievriendelijke atmosfeer met volop activiteiten voor kinderen. Denk aan een zwembad, speeltuinen en animatieprogramma’s die geen kind onberoerd laten.

Camping La Garangeoire daarentegen biedt naast ruime kampeerplekken ook luxe glamping-opties aan. Hun unieke selling point? Een charmant meer waar je kunt vissen of romantisch kunt peddelen in een bootje.

En dan hebben we nog Camping Pod Maslinom, gelegen aan de adembenemende Adriatische kust. Deze camping valt op door zijn olijfgaard en directe toegang tot kristalhelder water – perfect voor liefhebbers van snorkelen en duiken!

Het mooie is dat al deze campings zich bewust zijn van hun ecologische voetafdruk en stappen ondernemen om deze te verkleinen. Zo gebruikt Camping La Garangeoire zonne-energie voor het verwarmen van water en stimuleert De Vossenburcht recycling onder haar gasten.

Ik ben altijd enthousiast als ik zie hoe divers de opties zijn binnen Europa. Of je nu zoekt naar avontuur, ontspanning of iets daar tussenin – er is altijd wel een camping die bij jouw wensen past!

Wat maakt deze campings zo bijzonder?

Bij het kiezen van de ANWB Camping van het Jaar 2022 stonden een paar unieke eigenschappen hoog in het vaandel. Denk hierbij aan de locatie, voorzieningen en gastvrijheid die elke camping tot een ware uitblinker maken.

Unieke locaties zijn een belangrijk kenmerk van de winnende campings. Ze bevinden zich vaak in adembenemende natuurgebieden of juist dichtbij culturele hotspots. Hierdoor kunnen vakantiegangers genieten van rust en ruimte, maar ook van lokale bezienswaardigheden en activiteiten.

 • Natuurlijke schoonheid met uitgestrekte wandelroutes
 • Nabijheid van pittoreske dorpen of historische steden

De voorzieningen op deze campings zijn van topniveau. We hebben het niet alleen over schone sanitairgebouwen – hoewel die zeker gewaardeerd worden – maar ook over zwembaden, wellnessfaciliteiten, restaurants met lokale lekkernijen en animatieteams die jong en oud vermaken.

 • Luxe sanitaire voorzieningen
 • Zwembaden en wellness opties
 • Uitgebreid entertainmentaanbod

Gastvrijheid staat centraal; vakantiegangers voelen zich echt welkom door persoonlijke aandacht en service op maat. Dit is merkbaar in kleine gebaren, zoals een warm welkomstwoordje of hulp bij het vinden van je perfecte kampeerplekje.

Wat betreft duurzaamheid lopen deze campings vaak voorop. Ze investeren in groene energie, recyclen actief afval en stimuleren hun gasten om de natuur te respecteren.

Kortom, deze factoren samen zorgen ervoor dat kamperen op één van de ANWB Campings van het Jaar 2022 een onvergetelijke ervaring wordt. Het zijn plekken waar elk detail telt en waar men zich inspant om jouw vakantietijd zo speciaal mogelijk te maken.

De ANWB Camping van het Jaar 2022 winnaar

Het moment waarop de ANWB de winnaar van de Camping van het Jaar verkiezing bekendmaakt is altijd een spannende tijd voor campingliefhebbers en -eigenaren. In 2022 was die eer weggelegd voor een camping die uitblonk in gastvrijheid, faciliteiten en een unieke kampeerervaring.

Deze bijzondere plek heeft zich onderscheiden door zijn uitzonderlijke service en aandacht voor detail. Bezoekers werden niet alleen verwelkomd met open armen maar ook met innovatieve faciliteiten die inspelen op moderne behoeften zoals duurzaamheid en comfort.

Hier volgen enkele hoogtepunten die hebben bijgedragen aan hun succes:

 • Uitmuntende klantbeoordelingen: Kampeerders lieten massaal positieve recensies achter, waarbij ze vaak refereerden naar de persoonlijke aandacht die ze ervoeren.
 • Buitengewone faciliteiten: Denk hierbij aan luxe sanitaire voorzieningen, zwembaden met wellness-opties en diverse recreatiemogelijkheden voor jong en oud.
 • Prachtige ligging: De camping bevindt zich in een adembenemend natuurrijk gebied wat zorgt voor een onvergetelijke ambiance.
 • Duurzaamheid: Initiatieven zoals zonnepanelen, waterbesparingssystemen en recyclingprogramma’s toonden aan dat deze camping toegewijd is aan milieubehoud.

Met al deze factoren was het geen verrassing dat deze locatie tot Camping van het Jaar gekroond werd. Het is duidelijk dat ze hard gewerkt hebben om dit prestigieuze compliment te verdienen. Voor velen werd deze camping meer dan slechts een plek om te verblijven; het werd een tweede ’thuis’ waar men graag naar terugkeert.

Kortom, als je benieuwd bent naar de ervaring op de beste ANWB Camping van 2022 moet je zeker eens langs gaan om zelf te zien wat alle lof waard maakt!

Waarom is de ANWB Camping van het Jaar verkiezing belangrijk?

Laten we eerst eens kijken naar wat de ANWB Camping van het Jaar verkiezing nu eigenlijk inhoudt. Ieder jaar worden er door kampeerders campings genomineerd die uitblinken in kwaliteit, gastvrijheid en beleving. Dat deze verkiezing belangrijk is voor campingliefhebbers en -eigenaren staat als een paal boven water, maar waarom precies?

Vooropgesteld geeft het winnen van zo’n titel een enorme boost aan de bekendheid van de camping. Het is een erkenning die laat zien dat je behoort tot de top in jouw categorie. Dit werkt niet alleen positief voor de reputatie, maar trekt ook nieuwe gasten aan die op zoek zijn naar een topervaring.

 • Kwaliteitsgarantie: Campings die als winnaar uit de bus komen, hebben bewezen hoge standaarden te hanteren. Voor vakantiegangers betekent dit dat ze kunnen rekenen op kwaliteit wanneer ze hun keuze laten vallen op een ANWB-winnaar.
 • Motivatie voor verbetering: De competitie stimuleert campings om continue te blijven verbeteren en innoveren.

Daarnaast speelt transparantie een grote rol; recensies en ervaringen van echte kampeerders liggen ten grondslag aan het oordeel. Dit maakt dat potentiële klanten zich goed kunnen identificeren met voorgaande gasten en hun beslissing hierop kunnen baseren.

De impact strekt zich verder uit dan alleen directe voordelen voor campingeigenaren:

Campings krijgen gedetailleerde feedback over wat kampeerders waarderen in hun vakantiebeleving. Hierdoor kunnen zij inspelen op specifieke wensen en verwachtingen, wat leidt tot hogere klanttevredenheid.

Tot slot dient benadrukt te worden dat deze verkiezing bijdraagt aan het algemene imago van kamperen in Nederland (en daarbuiten). Door aandacht te besteden aan excellente voorzieningen zetten we kamperen neer als een aantrekkelijke vakantiemogelijkheid die kan wedijveren met andere vormen van recreatie.

Zo zie je maar dat de ANWB Camping van het Jaar verkiezing veel meer is dan slechts een titel; het’s een instrument dat helpt om de gehele branche naar een hoger niveau te tillen!

Slotopmerkingen en conclusie

Zo komen we aan het einde van mijn overzicht over de ANWB Camping van het Jaar 2022. Ik heb een fascinerende reis gemaakt langs de beste campings zoals beoordeeld door kampeerders zelf en deskundigen in de branche.

De winnaars onderscheiden zich door hun uitstekende faciliteiten, gastvrijheid en unieke locaties. Het is duidelijk dat deze campings iets bijzonders bieden voor iedereen die er verblijft. Hieronder vat ik nog even kort samen wat deze campings zo speciaal maakt:

 • Uitstekende faciliteiten: Van zwembaden tot speeltuinen, de winnende campings hebben bewezen topfaciliteiten te bieden voor jong en oud.
 • Gastvrijheid: Persoonlijke aandacht en een warm welkom zijn keer op keer genoemd in beoordelingen.
 • Locatie: Of het nu gaat om een camping aan zee of midden in de natuur, locatie blijkt een cruciale factor voor succes.

Wat betreft mijn eigen ervaring, ik kan niet anders dan onder de indruk zijn van hoe deze plekken zich weten te onderscheiden in een toch al competitieve markt. Het is inspirerend te zien dat kwaliteit en klanttevredenheid hoog in het vaandel staan bij deze bedrijven.

Mijn advies voor kampeerliefhebbers die zoek zijn naar een uitzonderlijke ervaring: neem deze lijst als startpunt. Maar vergeet niet dat elke camping zijn eigen charme heeft, dus blijf ook nieuwsgierig naar andere mogelijkheden.

Tot slot wil ik benadrukken hoe belangrijk het is om persoonlijke voorkeuren niet uit het oog te verliezen bij het kiezen van een camping. Wat voor de één perfect is, kan voor de ander tegenvallen. Luister dus goed naar je eigen wensen en behoeften voordat je jouw keuze maakt.

Ik hoop dat dit artikel je helpt bij het vinden van jouw ideale vakantieplekje voor komend seizoen!